Quote du Jour | Duitsland als betrouwbare buur

Quote du JourHet land dat de oorlog begon waarin de doden vielen die we vandaag gedenken, is tot in zijn haarvaten veranderd. Duitsland is een baken van democratie en vrijheid geworden. Dat is een troostrijke gedachte op 4 mei.

Een zeer verzoenend en hier en daar zelfs zalvend hoodredactioneel commentaar van de voormalige verzetskrant op deze ochtend. Van de verzetsmensen die het illegale Trouw vanaf 1943 maakten en verspreidden werden velen door de bezetter gearresteerd en gedood. Maar anno 2009 is alle wrok weggewist bij de krant die toen heel even onder de naam Oranje-Bode verscheen.dodenherdenking 4 mei
Vandaag kunnen we ons dan ook gelukkig prijzen als buurland het huidige Duitsland te hebben. Waar zeventig jaar geleden Duitsland in de greep was van een gruwelijk regime dat onvoorstelbare ellende over de wereld bracht, daar is Duitsland nu een van de betrouwbaarste, stabielste, oprechtste democratieën ter wereld.
Niet dat alles meteen geheel koek en ei is in het herenigde Duitsland, waar ook nazistische ressentimenten nog altijd voortleven, vooral in het voormalige DDR. Maar im Grossen Ganzen oordeelt Trouw toch dat met blijdschap kan worden teruggekeken op het verloop van de geschiedenis na 1945.
Bijna 65 jaar na dato lijken alle gevoeligheden tussen beide buurlanden nu wel verdwenen, maar helemaal is dat niet het geval. Verscheidene pogingen om (grens)plaatselijk de dodenherdenking van zowel Nederlandse als Duitse oorlogsslachtoffers te combineren, zijn steeds op niets uitgelopen. De tijd heelt niet alle wonden even snel en wellicht nooit helemaal.

 1. 1

  Ik word echt wel moe van al dat hypocriete gedoe over die tweede wereldoorlog. Het is inmiddels bekend dat in Nederland verhoudingsgewijs meer joden werden verraden door Nederlanders dan dat dit in Duitsland gebeurde door Duitsers.

  Ook is het zo dat Nederlanders overwegend een hekel hebben aan buitenlanders, vooral buitenlanders met een ander geloof en andere tuinkruiden.

 2. 2

  hebben we het over hetzelfde Duitsland, het Duitsland dat steeds meer op een spionerende politiestaat gaat lijken?

 3. 4

  Tess, hartelijk bedankt voor dit genuanceerde en goed onderbouwde commentaar. Ik kijk voortaan met heel andere ogen naar de dodenherdenking en bevrijdingsdag. Fijn dat jij niet zo hypocriet bent als je landgenoten!

 4. 6

  vind het een interessant punt dat er hier meer Joden werden verraden, maar hoeveel NSB’ers hadden we dan ten opzichte van Nazi aanhangers?
  T’is haast niet te vergelijken, en eigenlijk doet het er niet veel toe, oorlog doet vervelende dingen met mensen, ik zou ook niet weten hoe ik me zou opstellen als ik 5 jaar of langer onder druk zou staan..

 5. 7

  @2: Je bedoelt dat Duitsland op een convergerende koers met Nederland ligt, waar het het oprollen van de rechtstaat betreft?

 6. 11

  @7 ja, waar de duitsers, maar dat is duitsers eigen, iets voortvarender te werk gaan. Heb wel het idee dat er ook meer duitsers tegen zijn, procentueel dan, dan Nederlanders, maar dat kan een vertekend beeld zijn door de media die ik lees.

 7. 12

  Het is sowieso van een ongekende domheid om schuld toe te rekenen aan een abstract begrip als een staat. En er dan vervolgens de soort vergelijkingen bij te gaan maken die hier gemaakt worden in de comments. Wat schiet je daar nu mee op?

  Dat is een beetje in dezelfde trant als waarin het toekomstig of hedendaags gevaar vooral wordt gezocht in een charismatische gek met een hekel aan buitenlanders in plaats van de veel onopvallender en geleidelijke maar zekere bedreigingen die gewoon van die vrolijke middenpartijen uitgaan.

 8. 13

  @2 Laatst nog in het VK geweest. Dat is pas eng.

  “Verscheidene pogingen om (grens)plaatselijk de dodenherdenking van zowel Nederlandse als Duitse oorlogsslachtoffers te combineren, zijn steeds op niets uitgelopen. De tijd heelt niet alle wonden even snel en wellicht nooit helemaal.”
  Waarom moet dat zo nodig, dan? Het is wel een Nederlandse herdenking. Je kunt ook zeggen dat de lading van WOII er vanaf is en dat het dus ook niet meer nodig is om Duitsers erbij te betrekken.

  Bovendien is één van de dingen die we ons bedenken op 4 mei dat iedere rechtsstaat zichzelf tot een moordmachine kan omtornen, als je even niet oplet. Maar het is waar: het pacifisme van Duitsland is iets waar de rest van de wereld nog wat van kan leren.

 9. 14

  @ 12

  Je bedoelt het CDA? Overigens heb je wel gelijk dat het weinig zin heeft om met vingers te wijzen. En toch: een beetje inzicht scheppen kan geen kwaad toch? De angst voor het andere zit diep geworteld en wordt steeds weer gevoed, ook door herdenkingen van dit kaliber.

 10. 15

  Generatie WOII is bijna verdwenen dus zal dodenherdenking op onafzienbare termijn moeten verdwijnen. En Bevrijdingsdag? Nog langer direct specifiek linken naar WOII en bevrijding van het nazizwijn? Nee, maar misschien wat algemener en noem het anders. Altijd 1 dag van bezinning op d(i)e horror, onverdraagzaamheid en haat. Vooral de jeugd áltijd ervan blijven doordringen dat die (bruine) spoken áltijd zullen rondwaren. Allemaal 2 minuutjes vredig zwijg nu stil kan best…op 5 mei…

  Blijft de generatie die op den siebsten juli des jahres 1974 ondanks oogstrelend Totalfussball erin tuinde door een typische frommelgoal van dik moffenzwijn ookwel der Bomber genaamd…

  Daar zit nog een boel oud zeer dat maar niet weg wil…

 11. 16

  @12: een charismatische gek met een hekel aan buitenlanders
  Wie bedoel je? Ik ken genoeg PvdA’ers en GL’ers met een hekel aan buitenlanders maar zo charismatisch zijn die allemaal niet.

  @15: siebsten juli des jahres 1974
  Juist. Die is zelfs met de 21e juni ’88 nog niet helemaal gewroken.

 12. 17

  @ tess

  Of dat ruggegraatloze debiele zusje in de VU familie, de PvdA. Al denk ik dat die partij pas echt gevaarlijk wordt met Guusje Terhorst aan het roer, niet vanwege haar uitstraling maar vanwege haar totale verstokenheid van enig moreel kader.

  “motief- en ideaalloze carrieredrift” zou ik het willen noemen, een karakterisering die Hannah Arendt geeft aan Eichmanns verschijning. Dat is ook de indruk die zij heeft gemaakt op mensen in haar omgeving in haar studententijd en dat is wat ze nog steeds waar maakt.

  We zullen zien.

 13. 18

  @11: Hmm, ik heb toch het idee dat het tempo in Nederland (veel) hoger ligt, maar dat Duitsland nog een voorsprong heeft dankzij haar iets minder democratische jaren ’50-’70 verleden, dat nog in de wetgeving verankerd zit.

 14. 19

  @1 Er moet wel bij gezegd worden dat als de Duitsers in de eerste plaats ons land niet hadden aangevallen er niks was gebeurd, dus dat hoge collaboratie cijfer is ook alleen maar mogelijk omdat er een bezetter was om mee to collaboreren. Overigens probeer ik heer collaboratie niet goed te praten hoor. Landverraders blijven landverraders.

 15. 20

  Zo, was lekker bezig bij die vorige post. Moet uiteraard zijn ‘om mee te collaboreren en ‘probeer ik hier’