Quote du Jour | De Pius Perikelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“As Pope he condemned the effects of the war on its innocent victims, but did not single out the persecution of Jews, either during or after the Holocaust. Pius XII made some diplomatic interventions regarding Jewish safety but lived during a time, before Vatican II, when anti-Jewish prejudice was common in Christianity. The Vatican has yet to release much archival material that should be opened up with deliberate speed and examined by scholars. We are also deeply concerned about the impact of beatification/canonisation on the remaining survivors of the Holocaust, making the rush to canonisation seem inappropriate.”

Prominente Rooms-Katholieke en joodse geleerden spreken hun zorg uit over de naderende zaligverklaring van oorlogspaus Pius XII (paus van 1939-1958). Zo stijgt de spanning in de ‘Pius wars’. De huidige paus Benedictus (de zoveelste) riep onlangs nog op tot een moment van bezinning toen hij niet direct het decreet tekende waarmee Pius ‘heroische deugden’ werden toegeschreven. Maar eerder deze maand laaide de controverse weer op toen Benedictus tijdens een mis in Rome stelde dat Pius “het grootst mogelijke aantal joden had gered”.

De oorlogspaus, met de bijnaam Hitler’s pope, bevindt zich volgens mijn Wikitheologische kennis ergens halverwege heiligverklaring. De lastigste horde lijkt mij de laatste: er moet een wonder aan Pius worden toegeschreven (een voorwaarde die geldt voor alle niet-martelaren die dit stadium bereiken). Misschien kan de hulp bij het zoeken van een oplossingsrichting voor het vergrijzingsprobleem door vier Lourdesgangers vroegtijdig tot hun here te roepen alvast op het conto van Pius worden geturfd?

Reacties (7)

#1 HansR

Ja, boeiend onderwerp!

Het grootste wonder is dat RK kerk altijd zoveel verwarring en spin rond controversiële figuren weet te maken dat niemand meer weet wat er nu eigenlijk aan de hand is. En dan verklaren ze hem/haar heilig. En een heilige is goed zoals we allen weten. Simpel en effectief. PR heet dat. De tijd en de liefde – vooral de liefde – heelt verder alle wonden. En dan ook nog heilig verklaard worden door een Duitser!

Overigens is er ook een commissie die de christelijk joodse problematiek heeft onderzocht. Ze zijn in 2001 na een eerste rapport en wat ruzie over toegang tot de – ook in het logje bedoelde – archieven van het Vaticaan uit elkaar gegaan.

Exit joods-christelijke cultuur.

 • Volgende discussie
#2 HansR

Overigens is de jodenvervolging zeer oud en een erfenis vanuit het Romeinse rijk. Er zijn voorbeelden van duidelijk anti-semitische uitspraken in brieven van keizers. Bij tijd en wijlen is het anti-semitisme zeer fanatiek beoefend door katholieken en expliciet ondersteund vanuit Rome zowel praktisch als filosofisch.

Maar dat gaat verder te ver hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hemaworstje

De Paus is als vertegenwoordiger van God onfeilbaar, wie is U om Zijn woorden in twijfel te trekken ?

Als dit initiatief nu vanuit de niet joodse hoek kwam ach. maar hun leggen op elke korrel zout een slak, ook na 68 jaar.
To keep the dream floating , om het schuldgevoel overeind te houden.
gelukkig waren de nonnen en kloosters bereid hun sameritaaans werk uit te voeren en kregen daarvoor steun, daar lees ik niets over.. voetvolk oh we zijn zo nodzakelijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Guy

“De Paus is als vertegenwoordiger van God onfeilbaar, wie is U om Zijn woorden in twijfel te trekken ?”

In principe alleen als ie “ex cathedra” spreekt.

Zie ook hier. Is nog vrij ingewikkeld, dat “onfeilbare”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hemaworstje

kijk ,dat soort info is voor de schapen niet toegestaan te lezen, ons is volgzaam en stellen geen vragen kennen geen twijfels, en dat hoort zo want dat staat weer in de Bijbel.
Vakkundig dichtgetimmerd boek , het was niet voor niets dat zijn zoon timmerman was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 m44

Een heel rijtje Amerikaanse reageerders op het stuk in de timesonline.co.uk heeft wel historisch besef. Itt protesterende profs van vandaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie