Quote du Jour: de Iraanse trein

Quote du Jour“Het nucleaire programma van Iran is een trein zonder achteruitversnelling en remmen en zal dus hoe dan ook worden voortgezet.”

De quote, die door verschillende Nederlandse media wordt aangehaald, komt uit de mond van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Hij zou de uitspraak vandaag gedaan hebben op de Iraanse radio.

Maar is de quote wel juist? CBSNews noteerde de volgende uitspraak tijdens dezelfde toespraak: “The train of Iranian nation is without brakes and rear gear. We dismantled the rear gear and brakes of the train and threw them away sometime ago.”

Het Iraanse volk = een nucleair programma? Of bedoelde Ahmadinejad dat het Iraanse volk zich gewoon heeft aangesloten in de vaart der volkeren?

 1. 5

  De naam is afgeleid van de planeet Iranus, die op haar beurt was genoemd naar de Griekse god Iranus, vader der Tita­nen, die samen met Gaea het oudste godenpaar vormde. Deze naam werd gekozen omdat de ontdekking van deze planeet in 1781 (door Herschel) diepe indruk had gemaakt in weten­schap­pelijke kringen. Boven­dien was Iranus de verst van de aarde gelegen (bekende) planeet en Iraan het element met de grootste atoommassa (en op dat moment het laatste in de lijst van elementen).

  In vele publicaties wordt de niet-officiële en dus eigenlijk foutieve – naam Iranium gebruikt.

  Sorry broer!

 2. 6

  Die onaangename riskante vent spreekt niet namens de weldenkenden in dat land. Vanaf het moment dat ie op kwam gingen mijn contakten op zwart.

  Schuurpapier iemand?

 3. 7

  Larie: dat het een enge man is ben ik met je eens. Maar de discrepantie tussen de Nederlandse en de Engelse versie is wel erg opvallend. Scherp opgemerkt, El El!

 4. 8

  Ik zal eerst eens naar de Persische versie zoeken om een uitspraak te doen als ik het mijn gebrekkig arabisch kan lezen, wellicht niet…zo ook vele vertalers denk ik dan bij zo’n bericht..what is?
  Mijn duiding was meer dat volkeren niet bestaan slechts individuen die ergens wonen en elkaar soms ontmoeten..mijn wereldbeeld btw.

 5. 10

  Overigens Irankenners onder u, die Ahmadinejad is toch niet de machtigste man in Iran? Ik dacht dat de president gewoonlijk niet zo veel meer is dan een marionet van Ayatollah Khamenei en de raad van hoeders.
  Khatami was daar een beetje uitzondering op, al was dat voor Iran eigenlijk beter, want zo lang hij populair-westers uit liep te stralen werd er veel minder moeilijk gedaan vanuit het westen.

 6. 11

  Niet bestaand @NoName slechts wat basic klassiek Arabisch.

  Wat ik zelf ervaren heb is dat ik een aantal jaar met diverse personen uit dat prachtige land vrijwel wekelijks via m’n Mac kontakt had, mail en Ichat.
  Soort van uitwisselen van hoe gaat het bij jou en bij mij, heel leerzaam vond ik dat. Tot en jaar geleden of iets minder stelselmatig deze kontakten op zwart werden gezet, niks geen waarschuwing maar slechts en bericht in een zwart of moslimgroen vlak dat het in de naam van jeweetwel was.

  De verhalen voor de blackout werden ook steeds somberder…het gaat niet goed daar de druk vanuit de ‘hoeders’ is immens…wat jammr toch.

  @Bismarck u raakt de kern zoals zo vaak.

 7. 12

  @11: Ik wou het toch wel even zeker weten, aangezien de media zich zo ontzettend op Ahmadinejad focussen, net alsof hij belangrijk is.

  Als je de media mag geloven, is Ahmadinejad daar zo’n beetje een losgeslagen dictator, die in zijn eentje Iran op op het nucleaire en dus oorlogspad met de VS stuurt (een soort tweede Saddam Hoessein als het ware). Het zou me niet verbazen als dat dus ook de waarheid is voor 90% van de Nederlanders (&westerlingen).