Quote du Jour | De Danneels-tapes

SargQdJ09 “Ah! We kunnen ook, zoals ik al zei vergiffenis vragen en vergiffenis geven, dat is ook nog een mogelijkheid.”
(Kardinaal Danneels in De Standaard, 28 augustus 2010, transcriptie van de Danneels-tapes, geen link)

Je moet maar durven. Op 8 april dit jaar heeft kardinaal Godfried Danneels, tot voor kort de hoogste prelaat binnen de Belgische katholieke kerk, een slachtoffer van seksueel misbruik voorgesteld om te wachten met openbaarmaking tot de dader met pensioen zou gaan: ‘Eigenlijk, monseigneur gaat volgend jaar zijn ontslag geven, eigenlijk zou dat beter zijn dat je wacht.’ Het slachtoffer was notabene dertien jaar lang, tot zijn achttiende, misbruikt door zijn oom, bisschop Roger Vangheluwe.

Toch suggereert kardinaal met aanhoudende druk het nog maar even onder de pet te houden: ‘Ik weet niet of je daarmee voordeel zou doen met het aan de grote klok te hangen, noch voor u noch voor hem.’ En dan verwijst de prins der kerk in één moeite door nog maar een keer naar een grote christelijke traditie: ´…maar ik vind het eigenlijk al heel serieus dat hij dus duidelijk zegt: kijk, dat is een erge zaak en ik vraag er u uitdrukkelijk vergiffenis voor.’ Kardinaal Danneels betwistte de authenticiteit van de tapes niet, maar hij vindt nu nog altijd dat hem niets te verwijten valt in zijn ‘pastorale benadering’.

 1. 2

  Oppakken wegens medeplichtigheid aan een zedenmisdrijf, kerk sluiten als organisatie waar sexueel misbruik met meer en minderjarigen wordt gedoogd en bedreven. Cursus kritisch nadenken voor de leden van de kerk en het geheel (geloof + kerk) bij wet verbieden.. Wat een stelletje hypocriete enge mensen.. brr..

 2. 3

  Tja, er *is* ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Kan zo’n roze puntmuts lullen tot ‘ie blauw ziet, maar tot op zekere hoogte is niet-aangeven hetzelfde als medeplichtig-zijn. Ook als het jezelf betreft. Ook als je dat, vanwege het gezag van de kerk, niet zou ‘durven’. De kerk is niet de staat; de staat is de staat. Daar op andere wijze mee omgaan, is de kerk als staat-in-de-staat promoten. Dat dat ongewenst is, moet je al jong, en verplicht aangeleerd krijgen.

  Ik weet dat het een doorlopend thema is op deze website om te doen alsof mensen dom en volgzaam zijn (en dus niet te vertrouwen in de handen van een demagoog – o verdoemde vrijheid van meningsuiting !) en dus door de wet ‘geholpen’ moeten worden, maar ik zou er inmiddels wel voor zijn om een soort maatschappelijke ‘shock-therapy’ in te voeren: vanaf morgen is iedereen gewoon weer zelf verantwoordelijk. Geen Amerikaanse toestanden hier.

 3. 6

  @ KJ, Helemaal mee eens, maar volgens mij is Sargasso toch juist een site waar die eigen verantwoordelijkheid bepleit wordt? Als de overheid hier iets wordt toegedicht is het dat men graag zou zien dat men wat visie, verantwoordelijkheid, duurzaamheid, goed sociaal beleid en consistentie zou ontwikkelen.