Cuba owes my family money
De kleinzoon van de Amerikaanse maffiabaas Meyer Lanski wil geld zien van de Cubaanse regering, omdat die zestig jaar geleden het hotel van zijn opa in Havana heeft geconfisqueerd. De VS en Cuba zijn voorzichtig begonnen met gesprekken over wederzijdse financiële claims.
Reacties (5)
De dwingelandij van Rupsje Nooitgenoeg.
Eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig hoe die Amerikanen ooit aan dat bezit zijn gekomen en het is nu al zeker dat dat leger juristen de grootste winnaar van het spel zal zijn.
@1: Je koopt grond, je huurt een bouwbedrijf in om iets te bouwen op die grond. Klaar.
@2: Niet iedere ‘offer you can’t refuse’ leidt tot een rechtsgeldige koopovereenkomst.
TTIP past waarschijnlijk ook goed in de maffiapraktijk.
Valt nationalisering onder ondernemersrisico?
De Engelse wiki van nationalisering verwijst naar een resolutie (1803) van de VN over een eerlijke compensatie voor nationaliseringen, maar deze uitspraak was pas van 1962, terwijl de nationaliseringen in Cuba in 1959 waren. Het lijkt me dus maar de vraag of die uitspraak geldt. De uitspraak getuigt ook van een bepaalde ideologische houding ten opzichte van nationaliseringen, die mogelijk was door een klein aandeel ontwikkelingslanden en communistische landen in die tijd. (Daarnaast, we hoeven maar naar de resoluties over Israël te kijken, om te zien dat het toepassen ervan vrij willekeurig is).
@2 De vraag is meer of de bezittingen van Amerikaanse bedrijven niet opgebouwd zijn volgens illegitieme (legaal of niet) methoden, in een sfeer van corruptie. De claimers hebben op basis van gesloten overeenkomsten zeker een recht om te klagen over compensatie, maar mochten die overeenkomsten wel gesloten worden?