Quote du Jour | Chris Rock over Obama en de Tea Party

SargQdJ09 “I actually like it, in the sense that — you got kids? Kids always act up the most before they go to sleep. And when I see the Tea Party and all this stuff, it actually feels like racism’s almost over. Because this is the last — this is the act up before the sleep. They’re going crazy. They’re insane. You want to get rid of them — and the next thing you know, they’re fucking knocked out. And that’s what’s going on in the country right now.”
(Chris Rock in de Amerikaanse Esquire)

De Tea Party krijgt hier een originele dis aan de broek van stand-up comedian Chris Rock. Kinderachtig is zeker een omschrijving die voor Amerika’s rechtspopulistische protestbeweging opgaat. En de uitspraak helpt een beetje om die immense golf van haat te begrijpen die over het land is gekomen sinds Obama’s verkiezing. Dus lijken ook haatdragend en kwaadaardig omschrijvingen die van toepassing zijn op de Tea Party. Het is maar de vraag of Obama daartegen bestand blijkt. Het enige wat er op zit is hopen dat er genoeg weldenkende mensen overblijven in Amerika. The jury’s still out.

 1. 2

  Of ‘maar de problemen van europa zijn veel groter, kijk maar’.

  Maar ergens heb ik wel met obama te doen, en tegelijkertijd ook weer niet. De problemen die-ie op z’n bord heeft liggen zijn enorm. Alleen lijkt-ie consequent de oplossing in het midden te willen kiezen, maar als een van beide partijen steeds radicaler wordt doe je daarmee afbreuk aan je eigen standpunten.

 2. 5

  Waarom zou ik dat posten @#1,2? Uit de post blijkt dat ze in de V.S. veeeel verder zijn dan hier, dus ik heb niks te klagen hoor.

  Overigens zijn de problemen niet veel groter dan degene die wij hier in Europa hebben. Alleen wordt hier gedaan alsof een faillissement van Ierland, Griekenland of Portugal he-le-maal geen negatieve consequenties heeft voor ons kleine koude kikkerlandje. Wat Heijne zei afgelopen zaterdag dus.

 3. 6

  Hier in Nederland hopen we al bijna tien jaar dat de populistische schreeuwers nu eindelijk gaan slapen. Maar ze blijven maar uit hun bed komen zodat papa en mama niet toekomen aan wat papa’s en mama’s doen als de kinderen naar bed zijn.

 4. 7

  Links moet blij zijn met die populistische schreeuwers, anders worden ze geconfronteerd met het feit dat de sociaal-democratie toch eigenlijk wel dood is.

 5. 8

  @Carlos; Ja, en het is te danken aan de huidige volstrekt inepte, wa-wa-waanzinnig-gedroomd-generatie van omhoog gevallen politici uit de gevestigde partijen, die lijken te denken dat autoriteit iets vies is, tegenstand bieden onbeleefd, en dat daadwerkelijk politieke visie altijd uit de koker van de trendwatcher en spindokter komt, dat deze situatie heeft kunnen voortbestaan.

 6. 9

  @5: Hate groups zijn anders nog steeds aan het toenemen. Of je moet het verschijnen van zwarte hate groups zien als een teken is van toegenomen tolerantie. Je zou kunnen zeggen dat het in de VS veel meer aan de oppervlakte speelt dan hier, maar dat zegt niets over hoe ver zij zijn.

 7. 13

  @9: Zelfs de Tea Party is niet expliciet volksnationalistisch, een beweging als de PVV natuurlijk wel. Zelfs aan de rechterkant van de GOP zal niemand beweren dat het multiculturalisme mislukt is, hier is een dergelijke uitspraak centrum-rechts geworden. Met “ver” bedoel ik: geen serieuze politieke beweging in de V.S. streeft naar een monocultureel Amerika.

  @7: Hou toch op. Vrijwel alle politieke partij in Nederland hebben veel sociaal-democratische elementen opgenomen.

  @gronk: Wisconsin is de meest scandinavische staat van de V.S.

 8. 14

  @JSK: Kan. Wat ik ervan begrijp is dat Walker de vakbonden wil breken door hun onderhandelingsrechten in te perken (en daarnaast de rol van de overheid flink wil inperken).

  Als Donner zou voorstellen dat de vakbonden niet meer uitgenodigd worden voor CAO-onderhandelingen omdat er alle CAO’s worden afgeschaft dan vermoed ik dat de pleuris hier ook uitbreekt. Werkgevers buiten de overheid zullen d’r ook niet echt op zitten te wachten, want het voordeel van een CAO is dat je loonkosten voor de hele sector aardig egaliseert.

 9. 15

  @13: Geloof je het zelf? Ik zie de teaparty flink zwaaien met Stars ‘n’ Stripes of Confederate symbolen. Als dat niet volksnationalistisch is, dan weet ik het ook niet.

 10. 16

  @13: Wisconsin is de meest scandinavische staat van de V.S.

  Collectieve onderhandeling ligt op ongeveer 90% in de scandinavische landen, Wisconsin wil het verbieden. Lijkt mij een onhoudbaar vergelijking.

 11. 17

  @14: Oh ja, maar ik bedoelde dat als er een staat is waar de vakbonden 25000 man op de been kunnen brengen, is het Wisconsin.

  @15: Dat heeft niet zoveel te maken met wat ik zeg… volksnationalisme is
  Volksnationalisme is een vorm van nationalisme dat uitgaat van het bestaan van een volk als gemeenschap. Dit volk vormt een natie, en die natie moet de basis vormen van de bestuurlijke eenheid. Volksnationalisme gaat er dus van uit dat het volk belangrijker is dan de staat.

  De Amerikaanse vlag lijkt mij bij uitstek het symbool van de Staat. Wil je het nog een keer proberen?

  @16: Blijft Amerika natuurlijk.

 12. 18

  Overigens @su, ontken ik niet dat de Tea Party geen volksnationalisten onder haar aanhangers heeft noch dat de kopstukken van de Tea Party niet appeleren aan volksnationalistische sentimenten. Maar volgens mij is er geen enkel Tea Party politicus die in het openbaar heeft gesuggereerd in Amerika geboren latino’s te deporteren. Nationalistisch rechts in Amerika heeft zich erbij neergelegd dat Amerika niet een exclusief blank en christelijk land is. Dit in tegenstelling tot rechts Nederland.

 13. 20

  @17: Als er één land is waar de Staat wordt gezien als aantasting van de nationale identiteit, is het wel de VS. De S ‘n’ S is veel meer een symbool van het volk dan van de Staat.

 14. 22

  De confederate flag lijkt me typisch een gevalletje volksnationalisme. Hoe achterlijk ook, maar in het Zuiden gaan toch behoorlijk wat mensen nog uit van een liefst exclusief blanke en christelijke VS. Behoorlijk ingeburgerd in een groot deel van de VS.

  @19
  Ik heb er nog tegen gedemonstreerd in LA (bij toeval dat wel), was een een flinke demo.

 15. 23

  @22: Yup. Overigens zijn er genoeg amerikanen die zich afvragen of de confederate flag ‘racist’ is (antwoord: nee, maar hij wordt wel gebruikt door racistische clubs als de KKK).

 16. 25

  @19: Eh ja. Die wetgeving is weer van tafel omdat het te nativist zou zijn. Dit itt de deportatie van Roma door de Franse overheid.

  Hoe achterlijk ook, maar in het Zuiden gaan toch behoorlijk wat mensen nog uit van een liefst exclusief blanke en christelijke VS.

  Ongetwijfeld, maar dat lijkt zich niet te vertalen in de politiek. Zie de republikeinse gouverneur van Louisiana: http://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_Jindal

  Wederom, het is maar waarmee je het vergelijkt. De Nederlandse PVV, Sarazin in Duitsland, de Zweedse Nieuwe Democraten (of iets dergelijks) met sterke banden met neonazistische groeperingen: ik geloof niet dat er binnen de Amerikaanse politiek equivalente figuren zijn. Af en toe is er wel een republikeins congresslid dit een “ongelukkige” uitspraak doet over het aborteren van zwarte babies en misdaad maar zulke figuren hebben de neiging heel snel na hun woorden af te treden.

 17. 26

  @JSK
  Racisme is een heel ander soort fenomeen in de VS dan het hier is. Juist omdat de VS al zolang een ‘multiculturele’ samenleving hebben.

  “Ongetwijfeld, maar dat lijkt zich niet te vertalen in de politiek.”

  Jawel hoor. Alleen op een veel complexere en minder directe manieren dan alleen door te kijken naar de poppetjes. Dan zou je ook naar Senaat kunnen kijken, dat roept toch maar weer een heel ander beeld op.

 18. 29

  In het Financieel Dagblad stond een significant verschil tussen de populistisch-rechtse partijen in Europa en de Tea Party omschreven: houding jegens homoseksuelen.

 19. 31

  @29: Nouja, ligt er natuurlijk aan om welke deel van Europa je spreekt. Non-homofobe populisten lijken zich vooral te beperken tot de noordwestelijke regionen.

 20. 32

  @30: Nouja, “cultuur” is het nieuwe ras natuurlijk. Met bijna hetzelfde fanatisme gaat de PVV tekeer tegen katholieke Antillianen.

  @29: Klopt.

 21. 36

  Okee douche bag, even vriendelijk discussiëren is er blijkbaar niet bij vandaag.

  Ik zeg dat het volksnationalisme (dat is wezelijk iets anders dan racisme) zich niet lijkt te vertalen naar de mainstream politiek. Er zijn geen republikeinse congresleden die openlijk zeggen een exclusief blanke en christelijke natie na te streven. Er zijn white nationalists maar die worden niet vertegenwoordigd in de politiek. Dit in tegenstelling tot Europa, waar rechtse politici expliciet (Wilders, Deense Volkspartij) of impliciet (Verhagen “een multiculturele samenleving is niet wenselijk”) het monoculturalisme bepleiten.

  Het verschil met het Amerikaanse racisme is het volgende. Amerikaanse republikein tegen zwarte of latino: “ik heb liever niet dat je naast mij gaat wonen”. Europese volksnationalist tegen moslim “ik heb liever niet dat je bestaat”.

 22. 37

  @JSK: Wilders vindt dat moslims best mogen bestaan, maar dat ze europa uitmoeten. Verschilt niet zo gek veel van de amerikaanse variant.

 23. 38

  @JSK
  Hey, jij komt met die ene gouverneur, moet je niet boos op mij worden. Amerikanen realiseren zich inderdaad prima dat etnisch zuiveren op dit moment een beetje lastig is.

  Volgens mij is racisme in de VS veel meer geinstitutionaliseerd dan hier. Wilders denkt nog dat hij alle moslims weg kan pesten en in de VS zorgt de politiek er gewoon voor dat arme buurten weinig financiering voor public schools krijgen.

  Volksnationalisme zoals jij het bedoelt is gewoon niet interessant in de Amerikaanse context. Juist omdat Amerikanen zich veel meer verbonden met de VS dan jij en ik met Nederland. Iedereen kan namelijk een Amerikaan worden.

  (Of dat dan vervolgens ook betekent of iedereen equal is of some more equal is een veel relevantere vraag en daar komt racisme zeer expliciet om de hoek kijken.)

 24. 39

  Amerikanen realiseren zich inderdaad prima dat etnisch zuiveren op dit moment een beetje lastig is.

  En dat is het enige wat ik wil zeggen. Dat is aanzienlijk toleranter dan wat er in Europa gaande is, lijkt mij.

 25. 41

  #38
  Voor het aantal zwarte mensen dat gaat stemmen, doen ze het toch nog aardig goed? En met Obama zijn ze eindelijk verlost van de roeptoeters Jackson & Sharpton.