Quote du Jour | Bokito Beeldspraak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09De markt gedraagt zich soms als Bokito. Je kunt heel lang denken dat je hem onder controle hebt maar op een dag doet hij toch wat zijn reflexen hem ingeven. Uiteindelijk geeft een hele brede diepe greppel meer zekerheid dan een goede dompteur.

Een onvermijdelijke quote uit de 21e Joop Den Uyl lezing: De Derde Weg Voorbij [.pdf] van PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos waarin hij kritiek uit op de ontwrichtende werking van het moderne kapitalisme (NRC). Leuk gevonden die Bokito beeldspraak. Daar kan je nog wel even op voort associëren. De vrouw die dagelijks naar Bokito stond te lonken zijn ‘wijzelf’ uiteraard: zowel slachtoffer als aanstichter. Bos refereerde hier al eens aan in een DWDD uitzending: de zucht naar een paar tienden procent extra spaarrente en tophypotheken heeft de banken alias Bokito opgejut. Vervolgens heeft dompteur Bos, om nog meer schade te voorkomen, Bokito met een grote trossen bananen terug in zijn hok gelokt. Maar de deur van het hok staat nog steeds wagenwijd open. Daarom steunt Bos nu zijn Amerikaanse ambtsgenoot Tim Geithner om banken te verkleinen (Joop). Kleine Bokitootjes zouden immers minder schade aanrichten. Maar is hij soms die kleine Bokito uit Wognum vergeten?

Reacties (12)

#1 Daniël

De markt is meer een ezel dan een woeste gorilla. Koppig en met een eigen wil, maar je kan hem wel gebruiken zolang je hem aan de lijn houdt.

  • Volgende discussie
#2 Taco Zip

Spaarders verwijten dat ze de hoogste spaarrente zoeken vind ik nogal brutaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Ja, twee keer Bos in twee logjes op een dag is wel wat veel. Maar ook wel intressant. Dus herhaal ik hier maar mijn opmerking:

En wat Bos betreft: dubieus flirten met Den Uyl en dubieus gebruik van woorden als ’schuilkerk’, ‘zondig’ en ‘biecht’. Hij wil Den Uyl niet negeren maar door gebruik van van termen van het reli-instituut zegt hij wel: die oude linkse kerk, weg ermee. Bos is spijtoptant en de Nederlandse Blair. En dat is een dubieuze kwalificatie.

Doorlezend valt het toch wel mee en is het een interessant historisch overzicht met bias. Dat mag. Maar het wantrouwen blijft.

Hij realiseert zich dat de dompteur niet voldoende controle heeft. Dat vindt ik dan weer goed. Ben wel benieuwd naar de greppel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Leven

Ik deel HansR wantrouwen.

Eerst de financiële sector dereguleren, het zorgstelsel privatiseren en miljarden in de banken pompen, en dan zeggen: eigenlijk moeten we de publieke belangen beschermen tegen de markt want de markt wil uiteindelijk maar een ding en dat is winst maken.

Het lijkt me nogal een open deur maar vooral: je moet het maar durven zeggen met zo’n voorgeschiedenis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Greppels? Misschien soortement systeem als de salary cap in het professionele baseball, football en basketball, ik zeg maar wat:

..an effective salary cap prevents wealthy teams from certain destructive behaviours, such as signing a multitude of high-paid star players, preventing their rivals from accessing talented players and ensuring victory through superior economic power. With a salary cap each club has roughly the same economic power to attract players, which contributes to parity – roughly equal playing talent in each team in the league, which in turn brings economic benefits both to the league and to its individual teams.

Een salaris + bonuscap, zoiets, daarnaast het speculeren beteugelen (afromen), zéker v.w.b. nutsfuncties als energie, water, banken e.d., álles maar loslaten is funest gebleken je zal toch iets (nieuws) moeten verzinnen. Hoe-dan-ook: dat werknemers wat meer binding (noem het trots) met een bedrijf hebben/ kunnen krijgen. En klanten meer vertrouwen…zo’n van de buitenwereld afgegrendelde obligaat papegaaiende klantenservicemedewerker ook, met de kennis van een aardnoot…”handig overstappen” heet het dan, of het nu een bank is of een energieboer…

Kolchozen als b.v. Postgiro, R.E.T. en P.T.T. in ieder gevAl maar niet meer doen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Irm

Blijft het ook deze keer weer bij woorden meneer Bos?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 su

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 KJ

Banken moeten weer of spaarbank zijn, of investeringsbank, of ze nu klein zijn of groot. Kleine banken willen grote banken worden. Grote banken moeten niet meer onder een garantiestelsel vallen – het is heel simpel. Zo hou je de ambitie in het systeem en snij je je af van het risico. Grote banken doen maar gewoon verzekeringen kopen voor hun risicovolle avonturen – komen ze er vanzelf achter dat gratis geld niet bestaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 AntonB

Kleinere banken, meer concurrentie en minder risico wat een goed idee. Ik ken toevallig een politica in Brussel die daar al jaren actief mee bezig is, dit terwijl Dhr. Bos lustig bezig was de laatste grote Nederlandse banken samen te voegen.

http://www.volkskrant.nl/economie/article1255552.ece/Kroes_verplicht_banken_te_saneren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Hockey

Nogal huichelachtig van onze Bos dat hij spaarders verwijt meer rente te zoeken, terwijl de rente op de meeste spaarrekeningen onder de 4% zit die wordt gerekend bij de Box 3 heffing.
Weer typerend, een politicus die het volk de schuld scheeft en vooral niet de hand in eigen boezem steekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 JSK

@Allen: de Amerikaanse overheid heeft vooral honderden kleine regionale banken gered de laatste twee jaar. Size matters dude.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie