Quote du Jour | Amsterdam heeft ‘t nog steeds

SargQdJ09 “Beste mensen, Dit is de standaard procedure in Amsterdam bij elke opbreking, waar, wanneer en hoe groot dan ook. Ik heb rechtstreeks uit het stadhuis vernomen dat er slechts 1 instantie is die hier aan debet is, keer op keer, en die tevens onaantastbaar blijkt de zijn. Het antwoord van degene op het stadhuis, meneer het ligt aan riool, riool, riool en wij staan machteloos. Het had ook eigenlijk niets anders mogen wezen. Beeldender kan je het beleid met zijn amateurs niet weergeven. Riool, riool,..”
(Reaguurder John Berrevoets in Het Parool)

Rembrandtplein 02Het Rembrandtplein ziet er nog steeds uit als een uit de kluiten gewassen zandbak. De vernieuwing had deze week klaar moeten zijn, maar het is uitgesteld tot half december. De gemeente verklaart deze vertraging door een uitgelopen gerechtelijke procedure rondom het vertrek van café Unique midden op het plein. Eerder zou de vernieuwing uitgesteld zijn vanwege het hoogseizoen. Horecamensen zien het anders. “Ik geloof er niets van. Als het alleen dat café was, hadden ze toch aan de andere kant kunnen beginnen?” zegt Florien Kleine Snuverink van café Schiller. Half december betekent ook dat het plein nog opengebroken ligt tijdens het komende IDFA (‘het grootste documentaire filmfestival ter wereld’), in het nabij gelegen Tuschinski.

 1. 3

  Oeps. Ik neem onbewust de spelfout van Danny Jouwe over.

  Het ligt dan misschien in Europa, maar het is toch niet echt VAN Europa.

 2. 6

  Platgooien en bomen en… oh nee we hebben al een Rembrandtpark.

  Hm.

  Uitgraven en we hebben een Rembrandtgracht! Alle horeca verhuist naar Alkmaar, hoeft hun clientele ook niet meer zo ver te reizen.

 3. 9

  Ik was vroeger rioolbeheerder bij waternet. Het klopt dat riolering voor een groot deel de vele opbrekingen veroorzaakt.

  Wel een kanttekening, het aandeel van rioleringen in de chaos kwam vooral de afgelopen jaren door het realiseren van de basisinspanning (bijv. stadhouderskade) voor riolering en de omleggingen van de rioolpersleidingen naar de nieuwe zuivering in A’dam West. De werkzaamheden zijn gelukkig griotendeels klaar dus riolering heeft nu voornamelijk het reguliere onderhoud/opbrekingen. (maar ook dit heeft veel achterstallig onderhoud)

  Ik kan mij nog goed de opmerking herrineren van de stadsregiseur ergens rond 2004:
  “Ik kan niet wachten tot 2009, wanneer de NZ klaar is en de basisinspanning gerealiseerd. De stad is dan eindelijk weer gewoon toegankelijk”

  zucht

 4. 11

  Lang geleden had -ik meen VN in de jaren tachtig- een special over Amsterdam en de openbrekingen. Twee uitspraken zijn me bij gebleven.
  Een autochtoon die zei: ‘Als je ergens een straat ziet in Amsterdam die niet is opengebroken moet je meteen de Dienst Openbare Werken bellen. Die rukt dan met groot materiaal uit.’
  Een tweede was van een toerist. Die keek heel verbaasd de verslaggever aan op de vraag wat hij vond van de zandbak. ‘Ze doen hier tenminste nog wat aan de stad.’
  Ik geloof dat hij uit New York kwam.

 5. 12

  Dat komt omdat het Rembrandtplein altijd al in de handen van de penoze was, nergens anders door, en zeker bij de genoemde “etablissementen” van die bekende horeca-huisjesmelkerts. Der moet eerst veel geld vloeien, “omzetverlies” enzo, en verberg dat maar eens in de begroting.

  Geloof me, ik ken zo mijn pappenheimers, heb jaren lang in het A’damse nachtleven gewerkt.

 6. 13

  Ik durf het bijna niet te zeggen… De PvdA is al millenia heer en meester in Adam, met zulke hoogvliegers als Elvira Sweet en Oudkerk. Adam moet nu definitief afrekenen met die incompetente zakken, verzameld in de PvdA.

 7. 14

  Ik durf het bijna niet te zeggen
  Ik durf het b
  Ik durf het bijna niet te zeggen
  Ik durf het bijna niet te ze
  Ik durf het bijna niet te zeggen
  Ik durf het bijn
  Ik durf het bijna niet te zeggen
  Ik durf het bijna ni
  Ik dur
  Ik durf h
  Ik durf het bijna niet te zeggen

 8. 18

  Tja, horeca-ondernemers. Die weten alles wat om ze heen gebeurt wel te relateren aan omzetverlies. Uiteraard hoort daar vervolgens een gepaste schadevergoeding tegenover te staan, op te hoesten door alle Amsterdammers, ook degenen die niet graag op dat bagger-plein komen.

  Is er achterstallig onderhoud op het plein? schande, dat schrikt klanten af!
  Wordt het plein opgeknapt? Schande, dat schrikt klanten af!
  Is er te veel herrie buiten op het plein door dronken café-bezoekers? Schande, dat schrikt klanten af.
  Staat de ME standaard in busjes opgesteld op het plein? Schande, dat schrikt klanten af!

  En zo kunnen we wel een tijdje doorgaan. Uiteraard heeft de horeca zelf nooit schuld aan de problemen…