Quote du Jour | Afgunst jegens de verliezers

SargQdJ09

De laatste malle frats is de suggestie van een VVD-leider dat de vluchtelingen uit zijn op onze borstvergrotingen. Ik dacht ook even dat die uit dezelfde hoek kwam als de angst voor pindakaaspotten-opendraaiers, maar Halbe Zijlstra bedoelt dat hij vindt dat vluchtelingen niet moeten wennen aan ons ‘welvaartsniveau‘.

En daarmee zijn we weer terug bij de kern. Die hele paniekzaaierij, het geweld tegen politici en vluchtelingen, de doodsbedreigingen, het hysterische geblèr in de media, de haatpropaganda; het draait allemaal om één ding, om de oerangst van elke Nederlander, zijn grootste nachtmerrie, wat hij het meest haat van alles.

Namelijk dat een ander wat krijgt.

Peter Breedveld slaat op Frontaal Naakt wederom spijkers met koppen in zijn duiding van het venijnige wantrouwen jegens asielzoekers dat het Nederlandse vluchtelingendebat beheerst.

 1. 1

  Halbe is een heel gehaaid mannetje. En met die achternaam kan elke Fries en OostFries (Groninger) zich schamen. Hij heeft geen enkel probleem met mensen die onder hem zitten neer te trappen, of het nu mensen die in de bijstand zitten of een vluchteling het interesseert hem geen zier voor het eigen gewin.

  Goedkoop scoren, dat kan Halbe Zijlstra heel goed. Mag hopen dat hij niet meer in de Noordelijke provincies woont, het zou je buurman maar zijn.

 2. 2

  Dat het schitterend opgeschreven is betekent nog niet dat het waar is.

  Het migratiedebat is namelijk van de VS met de latino’s via Europa met naffers en mensen uit het MO tot en met Australie met mensen uit Zuid-Oost Azie.

  Het wegzetten van De Nederlander als jaloers is net zo bekrompen nationalistisch als de nationalist die niet kan omgaan de wereldwijde enorme migratiestromen.

  Als Breedveld ‘de Nederlander’ aanpast in ‘de Mens’ dan wil ik ook graag dat debat aangaan maar dat is voor een volgende keer.

 3. 3

  Halbe “Had je maar in een welvarend land geboren moeten worden” Zijlstra, en Peter “de oerangst van elke Nederlander” Breedveld, allebei zo hopeloos genuanceerd.

 4. 4

  Dat en groot deel van de vluchtelingen afkomen op ons hoge welvaartsniveau is gewoon uitermate aannemelijk. Dat is de enige logische verklaring voor het enorme aandeel wat naar linea recta Noord Europa wil en zijn neus ophaalt voor alle armere landen binnen de grote straal van waar ze vandaan komen en waar het minstens net zo veilig is. Het heeft niets met afgunst te maken, alleen met een realistische kijk op de limieten van ons sociale stelsel en integratie capaciteit. Niet alleen bij ons, maar ook bij onze Oosterburen, 1,5 miljoen immigranten per jaar gaat ze daar uiteindelijk ook een keer opbreken, hoe goed de schatkist daar momenteel ook gevuld is.

  Ik ben het ermee eens dat Halbe een wat ongelukkig voorbeeld heeft gekozen, maar dat dit niet oneindig door kan gaan wordt steeds breder beseft in de politiek.

 5. 9

  het draait allemaal om één ding, om de oerangst van elke Nederlander, zijn grootste nachtmerrie, wat hij het meest haat van alles.

  Namelijk dat een ander wat krijgt.

  Wat een simpele visie. De angst is om iets te verliezen. Indentiteit, verzorgingsstaat, huizen, werk, noem maar op.

 6. 10

  Zou Halve Zoolstra trouwens wel eens nagedacht hebben of je überhaupt wel naar Nederland wil komen voor plastische chirurgie als je al in Libanon bent?

  De chirurgen zijn er in overvloed, en die horen bij de beste ter wereld. Tot voor een paar jaar waren ze misschien alleen betaalbaar voor de vrouwen (en slavinnetjes) van rijke oliesjeiks uit de Golfstaten, maar die durven tegenwoordig niet meer naar Libanon te komen. Je bent toch gek als je dan vanuit Libanon naar Nederland komt om onder het mes te gaan bij dezelfde chirurg die Halves brein heeft geplastificeerd?

  Iets dergelijks geldt ook voor gebitsrenovaties.

  http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/02/lebanon-beauty-standards-women-plastic-surgery.html#

 7. 11

  Zou Halve Zoolstra

  Tip: het verbasteren van persoonsnamen maakt je punt nooit sterker. Nu is het niet eens de moeite om de rest van je reactie te lezen.

 8. 12

  @11: Mijn punt was dan ook niet des fractieleiders naam en ging heel wat inhoudelijker in op zijn eigen woorden dan de man verdient. Ook heel wat inhoudelijker dan het focussen op een woordgrapje om net te kunnen doen alsof de rest onzin is trouwens.

 9. 15

  @14

  Iemand die schelden nodig heeft om zijn punt kracht bij te zetten vind ik idd niet interessant om te lezen. Die persoon heeft dan kennelijk tekort argumenten.

 10. 16

  @15: Okee, als je het zo ervaart is dat prima. Ik gebruikte slechts een vrij gangbare woordgrap op de naam van een publiek figuur die zich in mijn beleving al jaren gedraagt alsof die vervormde naam zijn echte is, wat iets heel anders is dan iemand binnen de diskussie hier uitschelden; maar dat is dan weer mijn beleving.

  Hier de kern van mijn punt waar ik zorgvuldig iedere poging tot humor in zal proberen te vermijden:
  -de fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de VVD merkt op dat wat hem betreft Syrische en andere vluchtelingen geen recht hebben op een aantal medische handelingen die ook voor Nederlanders niet zonder meer door de basisverzekering worden vergoed. Hij noemt daarbij een algemene term en geeft daarna wat voorbeelden van handelingen die onder die parapluterm vallen;
  -de ironie wil dat een aantal van die handelingen die onder de term ‘plastische chirurgie’ vallen, namelijk die van kosmetische aard, waarvan hij er een aantal met name noemt, nou precies het soort medische handelingen is waarvoor Libanon al sinds jaar en dag bekend staat als the place to go to in het Midden-Oosten. Net één van die landen waar een groot aantal Syrische vluchtelingen te vinden is;
  -waarbij nog moge worden opgemerkt –maar dit terzijde– dat men zo z’n bedenkingen kan hebben bij het categorisch weigeren van welke vorm van plastische chirurgie dan ook aan een groep mensen waar mogelijk ook mensen tussen zitten die door oorlogshandelingen en andere vormen van geweld ernstige verwondingen hebben opgelopen in de trant van brandwonden, amputaties, ernstige gelaatsverminkingen. Maar ik mag hopen dat ook de fractieleider van de VVD niet zo harteloos is dat hij ook de behandeling van dergelijke patiënten wil uitsluiten, vandaar dit slechts terzijde.

 11. 17

  @3: Daarom maken geven we dergelijke lui geen belangrijke functie in het bestuur van ons land.

  U heeft gelijk dat niet elke Nederlander een “oerangst” heeft dat vluchtelingen onze boterberg komen opeten.

  Peter Breedveld slaat wel de spijker op z’n kop met zijn opmerking dat GeenStijl schijnheilig de aanslag op het AZC afkeurt, maar wel al maandenlang stemming kweekt tegen asielzoekers.

 12. 18

  @4: 95% van de vluchtelingen zit in de regio rondom Syrie. Turkije, Jordanie en Libanon krijgen de volle laag. Dat wat hierheen komt is peanuts.

 13. 19

  Ik heb het vaker betoogd hier: de debatten over religie gaan maar over een ding: resources. En het vluchtelingendebat gaat over de rug van islam en uiteindelijk roept Zijlstra dat het gaat om borstvergrotingen. Iets wat Breedveld deels juist duidt: de angst dat een ander wat krijgt.

  Maar in zijn juistheid geeft hij het debat ook weer een verkeerde swing. Hij drukt het nl op de Nederlands kleinburgerlijkheid: de angst dat een ander wat krijgt.

  Maar geloof me, dat is maar een heel klein deeltje. Want in Frankrijk of Hongarije of elders in Europa heersen dezelfde sentimenten. En het is niet de angst dat de ander wat krijgt, maar het is de wetenschap dat er niet genoeg voor ons allen is.

  En kort gezegd is het dus de angst om met zijn allen op een lager welvaartsniveau te leven. Economie is een zero-sum game al willen de econometristen er niet aan.

  Of anders gezegd: de bevolkingsgroei raakt hier aan de grenzen van de groei: de geweldsspiraal begint. Het is feitelijk een voortzetting van WOI en II. Misschien zelfs wel van alle oorlogen sinds het begin van de mensheid. In elk geval ….

  Ach wat.
  Maakt het wat uit [wat ik zeg]?
  Niemand luistert en niemand neemt de juiste maatregelen.

 14. 21

  @19
  “En kort gezegd is het dus de angst om met zijn allen op een lager welvaartsniveau te leven.”

  In een land als Nederland moet het welvaartsniveau wel heel erg dalen wil het onleefbaar worden.
  Hoe meer je hebt des te banger je bent om het kwijt te raken?

 15. 24

  @Co Stuifbergen: Peter Breedveld slaat wel de spijker op z’n kop met zijn opmerking dat GeenStijl schijnheilig de aanslag op het AZC afkeurt, maar wel al maandenlang stemming kweekt tegen asielzoekers.”
  Aanslag? In Turkije daar is een echte aanslag, dit waren, ik citeer Geenstijl, “rotjes”.

  Deze onverlaten zullen heus wel gepakt en gestraft worden. Wij van rechts hebben veiligheid sowieso altijd al een belangrijk onderwerp gevonden. Blij dat jullie het belang van veiligheid nu ineens ook waarderen.

 16. 25

  …dit waren, ik citeer Geenstijl, “rotjes”.

  Het waren nitraatbommen, illegaal vuurwerk.

  Tussen 22.30 en 23.00 gingen ongeveer twintig mannen met bivakmutsen en helemaal in het zwart gekleed het parkeerterrein van Snellerpoort op. Daar lieten ze krachtige nitraatbommen ontploffen, illegaal vuurwerk dat ook wel eens in een voetbalstadion wordt afgeschoten. Het veroorzaakte volgens buurtbewoners ‘een bizar harde knal’ en veel rook. Ook gooiden de jongens ander vuurwerk en eieren naar de sporthal.

  Dat jij je op het hitsblog GeenStijl moet beroepen om deze terreuractie (want dat is het: men probeert de asielzoekers angst aan te jagen, zodat de politiek hen zal verkassen) te bagatelliseren, zegt genoeg.

 17. 26

  @Prediker: sargasso hitst net zo goed. Autoriteiten en waarschijnlijk ook kamerleden zoals onze Halbe hebben net zo goedl beveiliging nodig.

 18. 27

  @26 Ach, vandaar dat je hier onder elk onderwerp over ‘rechts’ honderden reacties ziet ‘weggejoost’; omdat we de reaguurders voortdurend op zitten te juinen met hitsstukjes over rechtsmensen.

  Of misschien hebben wij gewoon een beschaafder publiek dan GS, dat kan natuurlijk ook.

  En het is niet enkel GeenStijl: ook op de Telegraaf en Elsevier zie je de reaguurders regelmatig los gaan. Bekijk de reacties onder dit artikel op Elsevier over die belagers te Woerden maar eens. Daar zitten nogal wat adhesiebetuigingen en vergoelijkingen bij. Men maakte het blijkbaar zo bont dat Elsevier de reactiepanelen heeft gesloten.

  Vertel eens, hoe vaak komt dat op Sargasso voor? Precies: nooit.

  Ik kan me nog herinneren dat Rob van Kan hier zijn laatste stukje had met de strekking dat hij het moreel wel oké vond dat men een PVV-raadslid bedreigde door op zijn werk dreigende grafitti te spuiten. Zo’n beetje iedereen viel over hem heen dat geweld nooit goed te praten viel, inclusief verscheidene redactieleden.

  Dus wat nou, Sargasso hitst net zo goed? Je bent niet wijs, man.

 19. 29

  @20: idd, dat was niet goed uitgedrukt. Vragen om juiste maatregelen is vragen om de sterke man.

  Sorry, dat heb je als je wat snel dingen in elkaar tiept…