Quote du Jour | Bellegië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09Ondertussen in België: “Dit zijn praktijken die de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemde omdat ze de bondgenoten waren van de bezetter”.

Probeer maar eens een land te leiden, wanneer een ietsje teveel democratie naar ronduit onbestuurbare vormen leidt.
Volgt een spoedcursusje België…
Het gaat hem nog steeds om een triviale theatraliteit: een juridische splitsvondigheid van een kiesdistrict. Basically stelt de gepolariseerde Vlaam dat er volgende de wet Nederlands moet gesproken worden, en stelt de gepolariseerde Waling dat er een meerderheid Franstaligen zijn en dat drie burgemeesters hun brieven in het Frans mogen opstellen en verzenden. Komt er natuurlijk een Vlaams minister die de benoeming van de burgemeesters ongedaan maakt. Waarom nu? Omdat er achter de schermen onderhandeld wordt door meesterloodgieter Jean-Luc Dehaene – om die knoop te ontwarren. Dat gaat veel te goed volgens de – en nu komt het – in de Vlaamse peilingen tweedegrootste partij: de Nieuwe Vlaamse Alliantie. Niet alleen wil die democratische partij ideologisch gesproken er alles aan doen om België te vernietigen, maar zijn er ook van overtuigd dat ze op deze manier nog veel meer stemmen zullen scoren. Aande andere kant heb je pipo Maingain (niet Engels uitspreken!) die het citaat van de dag presteert.
Uiteraard zijn zij volstrekt gelijk in de beweegredenen van hun Vlaamse antibroeders: België vernietigen en zelf meer stemmen vergaren.
In de analyse van De Morgen lijkt het er alvast op dat andere partijen niet willen meegaan in de Waanzin Der Nitwits. Misschien dat polarisatie nog voor één iets goed is: schaamrood op het geweten van een bestuurlijke macht.

Reacties (9)

#1 Tom Boon

Als het van deze heerschappen afhangt, worden wij het Kosovo van morgen.
De Nederlanders en Fransen moeten echt niet lachen, want als het van de Vlaams-nationalisten afhangt ziet het ‘groot Vlaamsch rijk’ er morgen zo uit: Vanaf Duinkerke (nu nog Frans) West-Vlaanderen, Oost-vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen. Voor de echte Nieuw- Vlaams-Nationalisten mogen de provincies Antwerpen, Limburg en Brabant een ander heenkomen zoeken, want historisch niet Vlaamsch genoeg.

Nog even ter herinnering de NVA zou thans de tweede grootste partij zijn in Vlaanderen.

Zoals Brel het bezong: Dan kreunt mijn land, mijn vlakke land.

 • Volgende discussie
#2 S’z

Simpel gesteld: achter de schermen probeert J-L Dehaene een onderhandelde oplossing rond te krijgen, en naarmate die dichterbij komt, proberen de twee partijen aan de rand van het spectrum te polariseren (NVA en FDF même combat), want zij kunnen politiek garen spinnen als een mogelijke oplossing onaanvaardbaar oogt … bv. in een vertroebeld klimaat. Zoals wel vaker is de timing van Bourgeois merkwaardig, vraag is of hij intern afstemde, en zoals altijd is de commotie die FDF creëert ook handig voor de MR in hun electorale strijd met de PS. Ondertussen blijft het wachten op Dehaene en is het mooi dat de andere partijen niet mee / verder polariseren.

http://www.standaard.be/kanaal/index.aspx?kanaalid=467

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

Haha, een oplossing voor BHV in zicht, het is weer 1 april zeker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Limburg mag van mij wel een hernieuwd Hertogdom Limburg vormen met het Limburg waar de Hollanders met hun mond zo graag vanaf willen (maar bij het verdrag van Londen moesten ze het wel zo nodig hebben). Niet dat het historisch overeenkomt (Franse en VKN tijd uitgezonderd), maar In Limburg zijn we niet zo kleinzerig over dat soort zaken als in Vlaanderen.

@3: Ik geloof dat er een gerechtelijke uitspraak ligt, dus een oplossing moet er komen voor BHV (en nog snel ook). De burgemeesters uit het topic zijn overigens eigenlijk een heel ander verhaal, maar worden door de Vlaanderen als bargain-chips/pesterij gebruikt.

Het lijkt mij trouwens dat een oplossing (als die een splitsing inhoudt) uiteindelijk ook de FDF electoraal in de kaart zal spelen. Want verdeeld over ideologieën (MR/PS/CH/Ecolo stemmend) halen de Francofonen in Halle-Vilvoorde de kiesdrempel niet, dus moeten ze verenigd worden achter 1 vaandel, welk vaandel dan beter dan het FDF dat tegen hun (taal)onderdrukking strijdt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 S’z

@#4: u bedoelt prinsbisdom Luik, niet hertogdom Limburg ;-) Dan ten gronde: los van de eigen agenda van het FDF of de NVA moet u de hele problematiek vooral in het licht zien van de strijd tussen MR en PS om stemmen van de Brusselaar en de Brabander. En dus in het licht van de machtsstrijd blauw vs rood in Franstalig België. Waarbij FDF kruiwagen is voor MR. Die twee heeft men nog niet van elkaar kunnen losweken, het kartel NVA + CD&V is wel al voorbij. Voor de rest lijkt men zich niet té veel zorgen te hoeven maken over ’n immens wervende kracht van het FDF an sich, het gaat ‘m meer over de aanwezigheid op het schaakbord dan over het volume stemmen dat FDF oplevert.

De niet-benoeming pesterij noemen, tenslotte, gaat te ver. Het gaat net zo goed over het niet benoemen van burgemeesters die Vlamingen pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Land van Loon bedoel je toch zeker? (Ik zei toch al dat Limburgers niet zo moeilijk doen over de daadwerkelijke geschiedkundige ligging van grenzen, waarschijnlijk evolutie vanwege de hoeveelheid ervan die zo lang door Limburg liepen).

Verder is Franstaligen faciliteren tegenwoordig ook al Vlaming pesten? Dan beginnen de Belgen wel al heel hard op Hollanders te lijken… Mijn buurman krijgt overheidssubsidie voor zijn zonnecollectoren, dat is niet eerlijk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 S’z

@#6§2, tja de taalwetgeving (www.taalwetwijzer.be) is heel complex, bv. qua faciliteiten, wat mag in welke soort gemeente ifvh taalstatuut daar, enz, en er is een hele voorgeschiedenis van spanningen en misverstanden over echte of vermeende intoleranties (en hoe die politiek wel of niet werden opgelost) die ver, ver terugrijkt. De dingen à zéro met common sense herinrichten lijkt me nuttig, maar de discussies worden ook beladen met andere problematieken als “hoe behouden we het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand als gevolg van de komst van multinationals en eurocraten”, enz. Een heel kluwen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HPax

Maingain, notoire rabiate Vlamingenhater.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 HPax

‘een ietsje teveel democratie’(Posting 1e zin), kan dat? Kun je te goed zijn? Werkelijk een interessant discussie thema. En die Waal Maingain, notoire Vlamingenhater, is die dan het (noodzakelijke, tyrannieke, schofterige ) toetje op de democratie? In België?

 • Vorige discussie