Quote du Jour | ‘Chosen, but Not Special’

SargQdJ09 “Now, with the memory of the Mavi Marmara fresh in our minds, is the time for Jews to confront, at long last, the eternal truth of our stupidity as a people, which I will stack, blunder for blunder, against that of any other nation now or at any time living on this planet of folly, in this world of Chelm.”
(Schrijver Michael Chabon in The New York Times)

Naar aanleiding van de tragedie op het schip Mavi Marmara pleegde schrijver Michael Chabon enige reflectie op het voorrecht / de eeuwige last om het uitverkoren volk te zijn. Hij verwijst daarbij ook naar de bevolking van Chelm, een stadje uit de overlevering van Ashkenazische joden. Wellicht geeft een witz het beste weer waar de bevolking van Chelm het meest door gekarakteriseerd werd: Het stadje Chelm besloot om een nieuwe synagoge te bouwen. Dus werden sterke mannen naar de bergtop gestuurd om zware stenen te halen voor de fundering. De mannen legden de stenen op hun schouders en sjokten de berg af terug naar het stadje. Toen ze beneden aankwamen riep de plaatselijke politieman: ‘Dwazen! Jullie hadden de stenen naar beneden moeten rollen.’ De mannen moesten toegeven dat dit een geweldig idee was. Dus keerden ze om, sjouwden de stenen op hun schouders de berg op, om ze vervolgens naar beneden te rollen. Chabon: ‘Let us shed our illusions, starting with ourselves, whoever we are and however august our inheritance of stupidity. Let us not forget the eternal hole in our human pocket.’

  1. 2

    Een insanity plea zou het alleen zijn als de handelingen zouden worden gerechtvaardigd. Als het al gekarektariseerd zou moeten worden dan is het een uiting van een in zichzelf gekeerde joodse gemeenschap die het falen van de joodse staat een plek probeert te geven binnen de joods Amerikaanse succes mythe.

  2. 4

    Met zoveel overgeleverde teksten als talmoed, kabbala en bijbel kun je niet anders dan de weg kwijtraken in de wijsheid.

    Waarheid staat nooit geschreven.

    Even in jezelf kijken als mens en je komt een stuk verder.