QdJ – De status van wetenschap in de Moslimwereld

“Science can prosper among Muslims once again, but only with a willingness to accept certain basic philosophical and attitudinal changes—a Weltanschauung that shrugs off the dead hand of tradition, rejects fatalism and absolute belief in authority, accepts the legitimacy of temporal laws, values intellectual rigor and scientific honesty, and respects cultural and personal freedoms. “

Er is een attitudeverschuiving nodig in de wereld van de Islam om de wetenschapsbeoefening uit het slop te trekken. Dat zegt Pervez Hoodbhoy, een pakistaanse hoogleraar bij de Pakistaanse Universiteit van Quaid-i-Azam. Hij analyseerde de status en mogelijke toekomst van de wetenschap in Islamitische landen in zijn recente artikel: Science and the Islamic World – the quest for Rapprochement. Zo hebben Islamitische landen maar 8.5 wetenschappers per 1000 inwoners tegen 40.7 in de Westerse wereld.

 1. 1

  Goed zo.. allemaal weer eens Karl Popper gaan bestuderen.

  Karl Popper was born in Vienna (then in Austria-Hungary) in 1902 to middle-class parents of Jewish origins, both of whom had converted to Christianity.

 2. 2

  Hoodboy heten en dan toch hoogleraar worden en ook nog eens zinnige dingen zeggen.

  Erg goed en interessant stuk dat volgens mij mooi samengevat kan worden in deze quote: “The campus has three mosques with a fourth one planned, but no bookstore. “

 3. 3

  Een mooie is ook de opmerking over Maleisië:

  Malaysia—a rather atypical Muslim country with a 40% non-Muslim minority—is much smaller than neighboring Indonesia but is nevertheless more productive.

 4. 6

  LOL
  ‘Others took as literal statements of scientific fact verses from the Qur’an that related to descriptions of the physical world.
  Those attempts led to many elaborate and expensive Islamic science conferences around the world. Some scholars calculated the temperature of Hell, others the chemical composition of heavenly djinnis.

  None produced a new machine or instrument, conducted an experiment, or even formulated a single testable hypothesis.

 5. 7

  @vander F quote wel erg selectief. Even verderop, na het lijstje rampzalige ondernemingen dat hij blijkbaar graag toont, zegt Hoodbhoy: One almost despairs. Hij probeert aan te geven dat een islamitische wetenschap niet gaat werken. Net zo min als een christelijke wetenschap zal werken. Hoewel de Amerikaanse geloofsfanatici dat graag zouden willen, denk aan het creationisme en alle gerelateerde beweringen.

  Hoodbhoy verzucht ook: Science is under pressure globally, and from every religion.

  Inderdaad, de islamitische wereld stelt wetenschappelijk na ongeveer 1400 niet veel meer voor. De christelijke wereld daarentegen pas sinds 1700 of zo met een kickstart van de kennis die werd gedragen door de oude islamwereld. En dat ondanks het christendom (willekeurig wat iedereen altijd roept dat wetenschap niet zonder het christendom kan). En dan wordt het wetenschappelijke denken vandaag de dag ook nog eens bedreigt door het geloof.

  Hoodbhoy zegt echt wel wat hoor. Al is zijn opmerking …modern analytical philosophers such as Karl Popper and Bertrand Russell… dubieus. OF er zijn geen echte moderne filosofen meer – waar iets voor te zeggen is – OF hij loopt ernstig achter – wat ook zou kunnen. Maar dan is hij voor de islamitische wereld wellicht toch behoorlijk bij.

  Dit stuk verdient meer dan het kleinerend commentaar alhier.

 6. 9

  Van de factoren die hij noemt die wetenschappelijke ontwikkeling zouden remmen gaan er natuurlijk ook een hoop op voor niet-islamitische landen. Gebrek aan democratie hoeft op zich de wetenschap niet in de weg te staan lijkt me. (china, soviet unie etc..) Het is toch echt religieus fundamentalisme dat de wetenschap de das omdoet.

 7. 10

  @pipo
  Soms is het geluid alleen al mooi.
  Resonantie is meegenomen.
  Je moet niet eindeloos proberen hen die niet willen horen iets te vertellen. Ik denk ook niet dat Hoodbhoy dit schrijft voor de fanatici. Net zo min als het zin heeft christelijke relifanatici vanuit Sargasso tot redelijkheid te krijgten.

  En verder is het goed dat in de westerse wereld niet alleen maar onzinnig wordt gedacht over de islamitische wereld.

  JA, er zijn denkenden onder hen!

 8. 11

  Het is hier ook niet best: nu op hart van nederland: “1 op de 4 Nederlanders gelooft dat de regering informatie achterhoudt over buitenaardse wezens.” Boehaa proest….

 9. 12

  “Denken”? Wat is denken? Mijn huisdieren “denken” aan eten als de 6 in de klok zit..

  Of dedoel je soms kritisch- of wetenschappelijk denkenden?

  Dat zijn er niet veel aldus het artikel. Schijnt een cultureel gegeven te zijn.

  p.s. zijn de theologen in de stats meegeteld?

 10. 14

  @sikbock
  Klopt natuurlijk , maar wil Louis van Gaal niet missen die daarna zn zegje komt doen over het zwitserse debakel…

  Neemt niet weg dat ook hier in het beschaafde westen de ratio onder druk staat van kwakzalverij, new-age gedoe, conspiracy theories en overtrokken romantiek.

 11. 15

  @ pipo.. het is NOG erger.. vooral als je leest wat sommige regauurders met een “wetenschappelijke” achtergrond op dit log allemaal te berde brengen. Zou dat laatse veroorzaakt worden door links religieuze echo’s?