PVV – Wilders wil voetbal afschaffen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De rellen na de wedstrijd Jong Oranje – Jong Marokko gisteren waren voor kamerlid Wilders aanleiding om maar weer eens de voorspelbare kamervragen te stellen. Ik citeer even drie van de zes vragen:

3.) Bent u het met ons eens dat de politie al vóór deze wedstrijd had moeten ingrijpen en de Marokkaanse straatterroristen had moeten aanhouden? Zo nee waarom niet?
4.) Bent u bereid een stadionverbod af te kondigen voor alle Marokkanen voor de duur van 5 jaar als het gaat om wedstrijden tegen Marokkaanse ploegen of de Marokkaanse nationale (jeugd)ploeg?
5.) Zo neen, bent u dan bereid een verbod af te kondigen voor wedstrijden tegen Marokkaanse voetbalploegen voor de duur van 5 jaar? Zo nee waarom niet?

Nu ging het hier om een incident. Maar de Tweede Kamer gaat natuurlijk ook over structurele zaken. Anders blijft het bij symptoombestrijding. We helpen dhr Wilders even mee dit op een hoger plan te brengen.

De door hem benoemde “Marokkaanse straatterroristen” vallen geheel binnen de definitie van “voetbalvandalen“. Vraag 3 kunnen daarmee vertalen naar: Alle bekende voetbalvandalen die in de buurt van een stadion komen moeten ten alle tijden aangehouden worden. Hetgeen waarschijnlijk niet zo heel veel afwijkt van het huidige beleid.

Bij vraag 4 wordt een duidelijke relatie gelegd tussen een voetbalploeg (in dit geval een landelijk team) en zijn supporters, door Wilders bij dit incident aangeduid met “alle Marokkanen”. Trekken we dit weer naar een hoger plan kunnen we dus stellen dat alle voetbalfans van Nederlandse clubs, waarbij een deelverzameling van die voetbalfans zich in het verleden heeft misdragen, uitgesloten moeten worden van het bezoeken van wedstrijden van die club. Dit zal wat administratie vergen, maar is oplosbaar. Gelukkig staan de seizoenskaarthouders tegenwoordig geregistreerd. Helaas levert dit natuurlijk wel lege tribunes op.

Zo kunnen we de lijn ook doortrekken naar vraag vijf. Kennelijk is wangedrag van supporters van een club voldoende aanleiding om wedstrijden van een club voor vijf jaar te verbieden. Gegeven de frequentie van incidenten (hoger dan één keer per vijf jaar) van de supporters van de individuele clubs, kan dan gesteld worden dat 80% van de voetbalclubs uit de hoogste divisie de komende vijf jaar van competitie uitgesloten moet worden. Aangezien het probleem zich daarna snel naar de andere clubs zal verplaatsen, is het waarschijnlijk dat professioneel voetbal niet langer mogelijk is dan.

En daarmee komen we tot de eigenlijke verborgen agenda van dhr Wilders: Hij houdt niet van voetbal en vindt dat het zo snel mogelijk verboden moet worden.

Tenzij hij natuurlijk van mening is dat een voetbalsupporter van Marokkaanse afkomst iets anders is dan een voetbalsupporter met Nederlandse voorouders tot in de 6e lijn.
Deze vraag kunnen wij pas beantwoorden na de eerstkomende rellen bij Nederlandse voetbalclubs. Indien dhr Wilders geen kamervragen stelt gelijk aan die hierboven genoemd, is het tijd om hem maar weer eens aan te gaan klagen voor het schenden van de Nederlandse Grondwet.

Reacties (157)

#1 Ishamael

Misschien is een algeheel sportverbod voor allochtonen een idee? Of gele sterren op hun jas zodat we de allochtonen snel kunnen herkennen en hun vastzetten in ‘death camps? I meant happy camps…’

 • Volgende discussie
#2 jan des bouvrie

Kunnen we niet een spreekverbod uitvaardigen voor vijf jaar voor alle mensen met de achternaam ‘Wilders’ of een familierelatie met iemand met de achternaam ‘Wilders’ tot aan de 6e graad?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Daniel

Afgezien van het feit dat de heer Wilders een gevaarlijke racist is vind ik dat Sargasso haar bezoekers onrecht aandoet doet door niet ook Wilders’ zesde vraag te publiceren:

6.)
Kunt u er zorg voor dragen dat de 26 aangehouden Marokkanen vóór het uitzitten van hun hopelijk langdurige straf eerst een aantal Nederlandse voetbalstadions opruimen en schoonmaken en daartoe hun tandenborstel meenemen? Zo nee waarom niet?

:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 MP

Voetbal afschaffen, eindelijk eens een goed plan uit die hoek, dan wel de stadions ombouwen tot Coloseums voor de eerste levensbehoefte van brood en spelen ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Steeph

@Daniel: Ik wilde niet twee thema’s tegelijk aansnijden. De zesde vraag impliceert namelijk dat de Tweede Kamer (in casu dhr Wilders) toch recht mag gaan spreken. Dat is een andere discussie.

Bovendien had ik wel verwacht dat de Sargasso lezer al snel die zesde vraag zou ontdekken. U was nog sneller dan ik had geschat ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

Op een nog hoger trapje spreek je over vrijheid van meningsuiting voor parlementariers en politici die hun ding aan willen kaarten dat in of uit de grondwet moet .

Ik ben geen fan van GW, maar dat recht heeft hij wel.

Ik twijfel met Steeph ook wel aan het nut van kamervragen die vooral voortkomen uit het opblazen van lokale incidenten. Andere politici maken zich daar eveneens schuldig aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arduenn

Bent u bereid een stadionverbod af te kondigen voor alle Marokkanen voor de duur van 5 jaar

Voor ALLE Marokkanen? Welja, alweer een stapje dichterbij de Endlösung der Marokkanenfrage, als jullie mij de Godwin kunnen vergeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 S’z

Gevaarlijke simplist ook, #3. “DE straatterroristen”, of hoe stigmatiseer ik een bevolkingsgroep zonder veel argumenten, aflevering zoveel… Als je bedenkt welk een schade zo’n man aanricht… (Zie ook Jean Gol z’n impact op Borgerokko destijds, cf. “Hotel Fabiola” van Rudi Rotthier.)

Ben het manifest oneens met #6. Ja hij heeft rechten om problemen aan te kaarten, maar hij heeft ook plichten qua intellectuele en morele eerlijkheid. Normen en waarden, rechten en plichten. Rechts moet ’s ophouden kinderachtig te zijn en leren constructief te zijn. Puberale tandeborstelgrapjes zijn dat niet. Dit soort demagogie is misdadig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Oplawaai

Marokkaanse voetbalsupporters die af en toe ’s een stadion slopen, zijn die juist niet uitstekend geïntegreerd? Wat me opviel in de berichtgeving is dat er nauwelijks politie aanwezig was. Terwijl er bij wijze van spreke al een paar pelotons ME klaar staan als de E-pupillen van Feyenoord en Ajax tegen elkaar spelen. Wist men niet dat dit een risico-wedstrijd was?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MP

Hagenezen zijn dan ook straatterroristen zeker

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 mescaline

@8 we zijn het niet oneens denk ik. Ik ben tegen de GW als sensatiepopulist zoals 6#3 die aankaart. Maar 6#1 houdt ook dan stand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 *–*

We doen ons best MP!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ALO

Als Wilders echt alle voetbalvandalen wil aanpakken is hij gelijk de helft van zijn aanhang kwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Michiel

Bij vraag 4 wordt een duidelijke relatie gelegd tussen een voetbalploeg (in dit geval een landelijk team) en zijn supporters, door Wilders bij dit incident aangeduid met “alle Marokkanen”.
—————————————————–
Waarom vragen we ons niet af waarom het weer de ZOVEELSTE keer is dat we met onze neus op het feit gedrukt worden dat het wéér die Marokkanen zijn. Het was een uitgelezen mogelijkheid eens te laten zien dat Marokkanen en Nederlanders gezellig gezamelijk een voetbalwedstrijdje kunnen bijwonen. Maar nee, liever meent een grote hoeveelheid Marokkanen liever het stereotype dubbel en dwars te bevestigen. Je vraagt je af waarom je soms nog anders zou moeten denken. Er is gewoon geen aanleiding toe. Daarbij vind ik er nogal voorzichtig is opgetreden. Twee keer incidenten door de vingers zien. Dat gebeurt bij supporters van Feyenoord niet hoor! Hoezo vooroordeel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 MP

beetje uitrazen na afloop hoort er toch bij? na die opgebouwde spanning tijdens de wedstrijd moet je wat stoom afblazen.Vooral na een overwinning heb je recht op plunderen en verkrachten. Dat is nou eenmaal de prijs. Staat vast wel ergens in de Koran dat dit mag, kenmerkend voor de islamitische overtuiging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Steeph

@Michiel: De stap van voetbalsupporters van Marokkaanse afkomst naar ALLE Marokkanen is nogal een grote. Waarom zeg jij niet hetzelfde bij Feyenoordsupporters? Dat zijn immers Nederlanders. Dus alle Nederlanders zijn na een paar incidenten verdacht.

Ik vind het prima om als los probleem aan te kaarten dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland er een relatief hoger percentage probleemgevallen is. Maar pak dat dan aan en zeg niet dat alle Marokkanen een probleem zijn.

@mescaline #6: Dan moet hij niet deze vragen stellen maar vragen om een aanpassing van de grondwet. Nu roept hij iets dat strijdig is met de grondwet (Ongeacht geaardheid, religie, afkomst, sexe etc.. worden gelijk behandeld).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 zazkia

@steeph, dat brengt mij op een geweldig idee.

Waarom zeg jij niet hetzelfde bij Feyenoordsupporters? Dat zijn immers Nederlanders. Dus alle Nederlanders zijn na een paar incidenten verdacht.

Inderdaad, een stadionverbod voor alle Nederlanders, ook die met ook een dubbele nationaliteit. Zo hebben we geen gezeur met de fifa. En kooigevechten staan we dan voortaan weer toe, zodat t voetbalvolk zijn destructieve neigingen op zichzelf kan richten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Freek

Steeph, het is echt te kansloos voor woorden om iemand die openlijk ‘alle marokkanen’ iets wil verbieden te doen dusdanig serieus te nemen dat je gaat argumenteren dat als je dat op alle bevolkingsgroepen zou toepassen je het voetbal zou verbieden.

Racisme is slecht ook al zouden de consequenties voor het voetbal positief zijn. Dat zou je boodschap moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Tuur

bij vraag 5
kesler heeft besloten dat er geen vriendschappelijke wedstrijden meer worden gespeeld tussen Mar. en Ned. Volkomen terecht natuurlijk, aangezien het hier geen incident betrof (zoals Steeph stelt), aangezien er al eerder onrechtmatigheden waren in Utrecht, Arnhem, Kerkrade en Amsterdam (volgens NRC, ik volg het niet). De poltie was trouwens met 110 man present, niet gering aangezien het een vriendschappelijke wedstrijd tussen jeugdteams betrof. Iemand anders mag het kostenplaatje uitrekenen van deze politiemacht, tel daar de kosten van de vernielingen en de diefstal bovenop en kom tot één conclusie: Marokko speelt hier alleen nog als het moet. We moeten onze “vriendschap”maar op een ander podium tonen. Maar geen kwaad woord over al het wangedrag hoor! Wilders dat is pas een echte boef!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 paul van buuren

Tellen deze vragen ook voor de onderbouwing voor de Constante van Steeph?

Maar los daarvan, ik ben benieuwd wat de minister antwoordt op de suggestie om ALLE Marokkanen bij die ene wedstrijd te weigeren. Het racisme van Wilders is nu wel erg expliciet. En wat is de reactie van Marokko? Of zouden die relschoppers ook daaraan maling hebben?

Toch maar eens Het Marokkanendrama gaan lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Steeph

@Tuur: Je mist het punt. Natuurlijk moeten er maatregelen genomen worden. Maar als je dat doet, doe het dan consequent. Hoeveel voetbalwedstrijden in de eredivisie (of hoe dat tegenwoordig ook heet) kennen niet incidenten? Hoeveel man politie is daar niet voor nodig.
Waarom verbieden we dat niet?
En waarom is het wel acceptabel om te zeggen dat wanneer een paar marokkanen een reeks incidenten veroorzaken ALLE Marokkanen niet meer naar het voetbal en niet acceptabel om hetzelfde van Nederlanders te zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Tuur

in de voetballerij :-) is het helemaal niet zo vreemd dat een grote groep wordt gesraft voor de wandaden van een kleine groep. Als een aantal (ik noem maar iets) Feyenoord supporters zich misdraagt in een Uefa duel, wordt er een wedstrijd zonder publiek gespeeld. En/of er wordt een dikke boete aan de club Feyenoord opgelegd. Die analogie doortrekkend: de KNVB moet bij de koning van Marokko geld gaan eisen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Tuur

@Steeph
“Hoeveel voetbalwedstrijden in de eredivisie (of hoe dat tegenwoordig ook heet) kennen niet incidenten? Hoeveel man politie is daar niet voor nodig.” in verhouding zijn er helemaal niet veel incidenten (de laatste jaren) En er zijn ook veel discussies over geweest, met betrekking tot de kosten/baten. De conclusie tot nu toe (zo schijnt het iig)is dat er heel veel mensen plezier beleven aan de sport en er veel geld verdiend wordt dus dat het moet doorgaan. Het verschil met de vriendschappelijke potjes met Marokko is dat een heel groot percentage uitloopt op rellen, en er maar een heel kleine (in verhouding) groep plezier aan beleeft. Het weegt dus duidelijk niet op tegen de kosten.
Het uitfluiten van Oranje spelers van Marokkaanse afkomst vind ik trouwens helemaal triest, deze wedstrijden scheppen echt geen band, hebben geen enkel doel dan het bieden van een podium voor enkele gefrustreerde of verveelde Marokkanen om zich even gezamelijk uit te leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Steeph

Tuur, één ding heb ik nooit begrepen, de koppeling vriendschappelijke wedstrijd en voetbal. Maar goed, dat heeft dan weer met mijn afkeer van het voetbal zelf te maken.
Maar waarin verschilt het fluiten daar van het fluiten in diverse stadions? En het maken van apengeluiden? En het “joden joden”? etc…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 larie

Dames Heren..mijn vader was KNVB scheidsrechter, als hobbie maar professioneel op zondag..(te) vroeg… Voetbal doet me helegaar niks..dat kijken naar je buren op de tribune en dan als een “groep” gaan juichen of schelden. Yukkie..zum kotzen…en dan “de wave”..ai.

Kom nou eens mee zei ie..m’n pa. Ik mee want pa was een bevlogen socialist en ik viel hem niet af…totdat..keer op keer, zeg maar structureel, hij en naderhand ik ook klappen ontving vanwege “rascisme”, hij floot tegen overtredingen die niet goed vielen..dus rascisme…hij en ik het ziekenhuis in..

Mijn vader gaf het, na gebroken neus en nog wat op..z’n idealistische wereld beeld in duigen…hij kwam er nooit meer veerkrachtig van terug omdat Zijn clup tot op de hoogste regionen (PvdA) hem wegduwde als rascist.

Wilders of niet, het is mijn kopje thee niet. Maar na jaren uit het raam kijken in Oost kwam ik tot de conklusie dat het nog lang zal duren voordat de mediterrane heftigheid bij emoties afvlakt en afgebogen zijn zo als “hier” gebruikelijk.

Er is een wezenlijk verschil @Steeph tussen geluiden en meppen. Mijn bult op voorhoofd zal u tegenspreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Dutchmachiavelli

Ik kan het werkelijk niet bevatten dat Wilders vraag 6 echt gesteld heeft. Is het 100% geen hoax?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 m.
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Dutchmachiavelli

100% zeker

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Tuur

:-) de koppelng doet idd wat vreemd aan. Het verschilt in niets, het fluiten dan. Het was ook maar een inleidinkje bij een bijgerechtje. Het hoofdgerecht staat er boven.

ik wil geen lans breken voor wilders trouwens. Vond alleen wat verbreding wel gepast, alleen Wilders bashen is ook niet echt een kunst toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Steeph

Voor mij is het geen doel op zich om Wilders te bashen. Hij vertegenwoordigt een groep mensen in de samenleving, zit in de tweede kamer (met nog een paar collega’s) en heeft daarmee alle recht van spreken. Ook al ben ik het vaak met hem oneens.
Maar af en toe doet hij iets dat heel erg tegen mijn visie op een aantal basisbeginselen (noem het normen en waarden) van de Nederlandse samenleving ingaat, dat ik me wel moet uitspreken of die uitspraken. Niet over dhr Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Tuur

excuus voor de onbedoeld vervelende opmerking:
het was niet bedoelt op jouw stuk, ik vond sommige reacties erg flauw, vandaar mijn reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 larie

Normen en waarden, de uwe alsmede de mijne btw maar dat in tegenstelling tot die van anderen..moeilijk moeilijk ;) Ché kom er in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 S’z

30! (En natuurlijk ook ’n glimlach bij 24.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 ALO

Bij alle opmerkingen en nuanceringen hier gemaakt wil ik toch wel even opmerken dat er bij alle grote voetbalrellen in de afgelopen tijd, waarvan de huldiging van Ajax er slechts 1 is, geen kamervragen zijn gesteld. Het blijft opvallend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 S’z

Yep, normen (en waarden), ook voor Wilders, cf. mijn #8.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Grobbo

De autochtone voetbalfan trekt rellend door de binnensteden wanneer hun club iets heeft gewonnen. Dat deze groep marokkaanse jongeren hetzelfde doet toont aan dat ze wel degelijk op de hoogte zijn van de zeden en gebruiken hier in Nederland. GW had dit moeten aanhalen als voorbeeld van lekker meedraaiende marokkaanse jeugd.

* zucht *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Tuur

Er is maar één waarheid en ALO is zijn boodschapper!

Wat is de afgelopen tijd. Er zijn zeker wel politieke discussies gevoerd, ook zijn er veel gesprekken geweest met de KNVB i.v.m. het delen van de kosten. Jammer dat je niet ziet dat dat een unieke situatie is. En natuurlijk gaat Wilders opportunistisch te werk. Geschokt? Zijn er politieke partijen die dat niet doen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 S’z

Laat ons toch ook bij de essentie blijven : hier is een demagoog aan het werk die het meteen heeft over “dé Marokkaanse straatterroristen”. Die bewust dat beeld creëert. Of het nu om voetbal gaat, als aanleiding, of … Kan me vinden in 9+36 maar m.i. moet aan de kaak worden gesteld dat hier demonisering aan het werk is. Terrorisme is vandaag geen onschuldig woord en zeker niet in verbinding met allusies op Noordafrikanen of islamieten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 David Rietveld

Dank voor de inspiratie van vandaag. Na weer eens 5,5 uur vergaderen (o.a. over ADO!) was die even weggezakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 S’z

Voor het overige is vechten (“banen”) van alle tijden, cf. mods & rockers, enz. Zonder te vergoelijken, sluit ook een beetje aan bij integratie vanuit jaren ’50 mentaliteit richting hedendaagse westerse maatschappij.

Benieuwd hoe Guy Debord hier tegen aan zou hebben gekeken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Lisette

Voor wie vraag 6 niet gelooft. Is dat nou Limburgse humor?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 larie

Kamervragen voetbal geweld van alle tijden denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 larie

Schot voor open doel vrees ik want in enkele gegooglemomenten heb ik vele hits.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Grobbo

Ja David, gaan jullie daar nog wat aan doen? Want dat nieuwe ADO stadion ziet er niet uit natuurlijk :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Steeph

@David: Nu ben ik toch nieuwsgierig hoe exact dit draadje jouw inspiratie heeft verhoogd. Je gaat nu toch niet fluitend naar buiten en de eerste de beste Marokkaan vermanend toespreken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 ALO

@larie
Ik schreef dan ook ‘afgelopen tijd’. Je komt met een stuk uit 2002. En dat vraagt in zijn algemeenheid ook of de bestaande maatregelen aangescherpt moeten worden. Ik zie geen kamervragen of de relschoppers bij de Ajax-huldiging wel vaak genoeg hun tanden poetsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 TRS

Zou een voorkeursbeleid voor allochtonen bij de aanpak van voetbalhooligans wel toegestaan zijn? Moeten we even aan onze minister vragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Steeph

@TRS: Kijk, als we dingen vanuit de positieve kant benaderen, dan wordt het een andere zaak natuurlijk
:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Dewy

Er waren natuurlijk ook nooit voetbalrellen totdat er Marokkanen mee gingen doen, vooral die met een dubbel paspoort die zijn het ergste. Je weet nooit in welk vak ze gaan staan of welke vlag ze bij zich hebben. Het is een verschrikkelijke schande en abject, ja vooral abject. Een tenhemelschreiende gotspe.

Het kabinet moet nog beginnen en ik lijdt nu al weer aan Wilders moeheid. Van mij mag voetbal helemaal afgeschaft worden, al dat plebs elke keer op een grote hoop in een reuze badkuip gooien is vragen om moeilijkheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Tuur

jij noemt het de essentie. ik noem het een samenvatting van een deel van de werkelijkheid die in jouw straatje past. Een ander deel van de werkelijkheid is dat er miljoenen verknalt wordt door een kleine groep en dat Kesler dat nu terecht een halt toe roept. Natuurlijk reageert Wilders op deze situatie, ik ben het ook niet eens met de manier waarop, maar hij heeft het volle recht hier op te reageren. Ik geloof niet in het recht op rellen, slopen en bedreigen omdat “anderen “dat ook doen. En dan de opmerking “die bewust dat beeld creëert”. In hoeverre is dat een gecreëerd beeld en in hoeverre wordt dat beeld door de (sub)groep zelf gecreëerd?
ter·ro·ri·se·ren (ov.ww.)
1 door geweld en bedreiging stelselmatig schrik aanjagen
aangezien het al de zoveelste keer was, is de term straatterrorist helemaal niet zo ver gezocht. Wilders zegt ook niet dat alle Marokkanen straatterroristen zijn, hij noemt alleen die voetbal hooligans straatterroristen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 ALO

Hm, GW vraagt wel degelijk om alle marokkanen (wie zijn dat) een stadionverbod te geven. En Limburgse hooligans heb ik hem nog nooit terrorist horen noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 TRS

Grappig was ook het commentaar van een “deskundige” (ben zijn naam kwijt) van marokkaanse afkomst (voor zover ik kon beoordelen, ben ik niet zo goed in) die vertelde (zonder grappig te willen zijn) dat deze jongens niet kunnen meekomen in deze maatschappij en in werkelijkheid doodongelukkig zijn. Terwijl hij dit vertelde was op de achtergrond te zien hoe deze jongeren juigend en feestvierend met een big smile op hun gelaat in alles behalve goedkope bolides wegreden.

Ik kan daar dan wel weer om lachen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Stijn

Onze Geert heeft de kamervragen ook op zijn Hyves-hoekje neergezet, en de reacties daar zijn zeer verheffend.

Ik moet de neiging onderdrukken om jullie allemaal op te roepen daar aan te geven dat je dit “niet OK” vindt…

(Maar inderdaad,dat zou wat al te veel GS zijn: Getsie, wat zak ik toch tot een bedenkelijk niveau als Geert in beeld verschijnt…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Steeph

@tuur: Pas goed op met de definitie van “terrorisme”. Voor de wet is die namelijk anders omschreven dan in de woordenboeken.
Want als je alles binnen de definitie van het woordenboek gaat aanpakken volgens de definities van de wet, moeten we de AIVD een factor 50 laten vergroten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Steeph

@Stijn: Laat Geert hier maar reaguren. Lijkt me veel vernieuwender.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Steeph

@TRS: Die deskundige stond geloof ik ook in de volkskrant. Beetje muffige jaren zeventig/tachtig verklaring…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Steeph

Leuk, als je nu nieuws-googeld op Wilders, staan we bovenaan:
http://news.google.nl/news?q=wilders&hl=nl&um=1&sa=X&oi=news&ct=title

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 TRS

@steeph

die combinatie van dat verhaal en die beelden: priceless!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Tuur

ik gebruik het woordenboek omdat daar in staat hoe woorden in het alledaagse gebruikt worden. Het recht is jargon. Hoe GW het bedoelt heeft weet ik niet.
@ALO, niemand hier heeft iets anders beweerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 larie

@ALO..in mijn verzameling heb ik een knijp-pop..die zegt piep als je knijpt..van Reagan’s wallnutbrain vanwege spitting image . Ik zou graag een Wilders knijppop in mijn bezit hebben..wat voor geluid moet hij dan maken..ik denk..iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 larie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Riix Hanenwurger

Hanenwurger vraagt zich af wanneer zijn autobiografie in Kamervraagvorm uitkomt. Het zal doorspekt zijn met vraagtekens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Tuur

@Larie
imta ghadi tamshi laddar oftewel
mata satadhhaboe ila almanzil :-)

hoe gaat het met nide hanyu? Hao ma?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 ALO

Ik heb een roodborstje en als je daarin knijpt maakt die het geluid van een roodborstje. Aan Wilders knijpen moet ik niet denken. Gadver. En het geluid? Liever gewoon niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 larie

@Tuur, ik ga niet naar huis ik ben thuis (vredig:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Cancel

@6,14,19,22,etc:

Natuurlijk heeft GW het volste recht hier kamervragen over te stellen en ook Kesler heeft een goede (proportionele) maatregel genomen. Het probleem zit hem natuurlijk in vraag 4 van Wilders. Hier stelt hij wel zo een grote belachelijke disproportionele maatregel voor: Hoeveel % van de marrokanen in NL waren betrokken bij deze rellen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 larie

Knijpen in een Roodborstje?..ik ga gelijk de PVD tippen;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 David Rietveld

@Steeph: zie mijn website

@Grobbo: kijk morgen naar de raadsvergadering. Laatste punt, dus vanaf 22.300 inschakelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 Steeph

@David: Ah! Precies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 zazkia

@stijn ok dat heb ik nu gedaan, in afwachting van dat alle matjes en latente racisten mijn auto in elkaar trappen, hoop ik dan toch op meer medestanders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 Tuur

haha, was ook niet voor jou persoonlijk bedoeld. Ik vond een Wilderspop die in het Marokkaans Arabisch vraag: wanneer ga je naar huis? wel grappig. Maar hij zal hier wel weer in het verkeerde keelgat schieten :-(

en wat cancel zegt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 zazkia

T blijkt trouwens wel dat de reacties eerst gefilterd worden op moderne politieke correctheid. Mijn reactie is nog niet te zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 Cancel

@ Tuur:

Dus jij vind dus ook dat die vraag 4 volkomen belachelijk buiten alle proporties is?

Ik vind dat Wilders met deze vraag echt duidelijk maakt dat het hem eigenlijk niet om (deze) voetbalrellen gaat, maar om marokkaantje pesten.

Daarentegen is de maatregel van Kesler goed vergelijkbaar met andere maatregelen naar soortgelijke rellen: Er worden wel meer risicowedstrijden verboden of zonder publiek gespeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 vander F

Persoonlijk vond ik het fluiten door het Nederlands volkslied en het uitschelden van Aissatti nogal tekenend voor die zogenaamde Nederlandse paspoort houders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 Tuur

@Cancel,
ja dat vind ik ja.
Ik kan niet in zijn hoofd kijken maar het heeft wel schijn van Marokkaantje pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 vander F

over 4.
wel vaker werden clubs die zich misdroegen gestraft met het uitsluiten van hun supporters bij wedstrijden.
Niets bijzonders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 zazkia

Niets bijzonders… Op 1 ding na.
Nog nooit heeft iemand kamervragen gesteld om op basis van nationaliteit toegang tot een semi-openbare ruimte te weigeren.
En dat, mag ik hopen, is nog niet normaal geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Steeph

@vander F #76: Wat is precies de overeenkomst tussen “hun supporters” en een volledige nationaliteit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 vander F

Trouwens, dit ging puur om NederMarokkanen, Nederlanders hoor, maar een aantal hier maken er nu zelf in ene Marokkanen van met een andere Nationaliteit en al, stelletje warhoofden.

Met gemak even warrig als Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 vander F

@steeph,
fluiten door het Wilhelmus, Aissati wegfluiten en boeën en wegzetten als landverrader,
zeg jij het maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 Carlos

Gewoon wat afreageren van die jongens die nu al bijna een decennium gedemoniseerd worden. Boys will be boys…
Lekker laten gaan, knuppel erover als ze te ver gaan en morgen gezond weer op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 vander F

Als die jongens zich zo nadrukkelijk als Marokkaans profileren, wie ben ik om dan te zeggen dat ze ongelijk hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 vander F

Last van polikolder?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 zazkia

sociale cohesie.: sluit een groep uit en ze willen er ook al niet meer bij horen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 vander F

@zazkia,
kip en ei verhaal.
betekenisloos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 vander F

Maar waarom de ene groep wel en de andere groep niet.
Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Als de Marokkanen nou de enige importgroep in Nederland waren zou het duidelijk zijn,
platte discriminatie.
Maar dat is niet zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 Bismarck

Sargasso laat zich toch wel weer kennen als een mannenblog: Een topic over voetbal schiet in een paar uur richting 100 posts ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 zazkia

misschien ook wel andersom maar daarom nog niet betekenisloos. Groeps-affectie en afstoting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je wil dat nederrokanen het volkslied meefluiten moesten de mensen hun niet ewgzetten als marokkanen die het land uit moeten zodra ze iets fouts doen dat nederlandernederlanders ook fout doen.

Rutte kan ook weer op de stapel cryptofascisten. In Knevel een Brik. Die jufrouw van Shownieuws daarentegen “dit is gewoon voetbalvandalisme”, die heeft hersens in haar pannendak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 zazkia

@F dus als er geen Turken waren, dan discrimineerde Wilders nu de Marokkanen maar omdat er meer groepen gastarbeiders zijn mag je al hun landgenoten het stadion verbieden?!?!?
Kun je dat nu even nog uitleggen want dit volg ik niet helemaal

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 Tuur

pas op @ van der F, voor je het weet tref je het lot van Kohnstam. Niet van die moeilijke vragen stellen dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 vander F

@zazkia,
ik wens ze het land niet uit,
maar je ziet zelf toch ook wel dat veel NederMarokkanen in een psychotische identiteits crisis verkeren.
Spugen op Nederland, toch het land waar de meesten zullen blijven want Marokko is al helemaal geen optie.
Om gek van te worden.

En ze fokken elkaar soms enorm op merkte in na een paar maandjes buurten op Marokko.nl en Maroc.nl

En waarom vooral Marokkanen wel en andere grote immigrantenpopulaties niet in die mate?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 vander F

@zazkia 89,
you’ve lost me,
kun je die vraag ook anders formuleren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 Squire

Ook grappig:

Now you too can help to preserve our common heritage. The struggle for the survival of our traditional values is not limited to one country. It is a world-wide fight that knows no boundaries. Groep Wilders kindly invites you to be a member of this endeavour.

Geert Wilders is in the process of building a movement that will participate in the crucial 2007 elections. Financial assistance is what matters most. The elitist parties in the Netherlands have allocated millions of euros in government handouts to themselves, making Groep Wilders at the same time ineligible for subsidies.

Please feel free to support our struggle. Citizens of many countries have already taken sides in this struggle.

If you consider making a contribution, here is the key information.

Info needed for donations from foreign bank accounts:

Groep Wilders Foundation
PO Box 20018
2500 EA Den Haag

Bank account #: 67.04.72.344

Swift #: INGBNL2A

IBAN #: IBANNL98INGB0670472344

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 Carlos

Zondebokken in de Lage Landen…

’33-’45 joden
’50-’60 katholieken
’75-’85 surinamers
’01-’07 marokkanen

who’s next…? ik gok de polen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 zazkia

@ F,
89 slaat op:

Als de Marokkanen nou de enige importgroep in Nederland waren zou het duidelijk zijn,
platte discriminatie.
Maar dat is niet zo.

ik kan daar geen touw aan vastknopen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 vander F

@carlos,
je vergeet Paars.
’94-’02
Grristenen in het algemeen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 Carlos

Hmmm interessant punt vander F.
Ik weet alleen niet of gristenen toen zozeer een zondebok waren maar meer dat ze eventjes niks te vertellen hadden. Nou ja in ieder geval zijn ze met het huidige kabinet aan een inhaalrace begonnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 zazkia

@90, ik zeg verder nergens dat je ze het land uit zou wensen.

maar je ziet zelf toch ook wel dat veel NederMarokkanen in een psychotische identiteits crisis verkeren.

als je nu de wilders hyve leest, dan ga je toch bij jezelf denken dat die mensen toch wel boter op hun hoofd hebben.

Als ik een gewone, nette, liberaalvrijzinnigatheistische nedermarokkaanse was, dan zou een dreiged stadionverbod vanwege mijn paspoort mij recht in de armen van het land van mijn ouders drijven. Als Wilders aan de macht kwam, ik zou onmiddellijk verhuizen. Ik zou geen liberaalvrijzinnigatheistische nedernederlanders kunnen trouwen, want misschien hebben zij familie die wat minder liberaalvrijzinnig en meer matje is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#99 zazkia

@vanderF

“En ze fokken elkaar soms enorm op merkte in na een paar maandjes buurten op Marokko.nl en Maroc.nl”

Weleens gelezen op: http://www.pimfortuijn.nl http://www.nieuwrechts.nl, geerts hyve? Nedermatjes fokken elkaar soms ook op. Nous ne sommes que des gueux.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#100 vander F

@arlos,
nou, abortus, euthanasie, homo emancipatie en nog wat van die zaken konden eindelijk wettelijke status krijgen.
Voor mij betekende dat echt bevrijding van het verstikkende religieuze juk dat elke discussie in die richting begroef in belachelijke ‘heilige’ teksten.

Even zonder die goden aanbidders, heerlijk was dat.
Hoe verdrietig de huidige tijd wat dat betreft.
Het publieke debat is weer gekaapt door de kwezels van de ‘heilige’ boeken, tegenwoordig ook nog 2 boekskes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#101 vander F

@zazkia,
zijn die Marokkanen van jou nou Nederlanders of niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#102 zazkia

Kunt u misschien ook reageren op wat ik WEL zeg? vriendelijk bedankt alvast,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#103 Oplawaai

@ Vander F: Even dit verhaal: een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 kwam ik in de binnenstad van Rotterdam een groepje Marokkaansje jochies tegen van een jaar of 12. Ze vroegen me of ik op Pim Fortuyn ging stemmen. Toen ik zei dat ik dat absoluut niet van plan was keken ze me opgelucht, bijna dankbaar, aan. Die jochies zijn nu een jaar of 17 en hebben vijf jaar lang steeds maar weer gehoord dat Marokkanen niet deugen, dat hun geloof achterlijk is en wat al niet meer. Kun jij je dan echt niet voorstellen dat sommigen zich afkeren van ons.

Voor alle duidelijkheid: ik zeg dus niet dat ik het goedkeur, maar ik vind het niet vreemd dat het gebeurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#104 Squire
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#105 zazkia

@ oplawaai, mijn punt exact. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#106 Tuur

verschrikkelijk ongepast om 33-45 joden zo te vergelijken met het huidige vraagstuk. Lomp en ondoordacht. Bah. Einde verhaal voor mij weer hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#107 vander F

@Zazkia,
uiteraard heb ik ook rondgeneusd in de holle logs van pim et al, ben je zo doorheen.
Telegraaf gevoel zeg maar.

Toch begrijp ik dat geouwehoer over de Nederlanders met Marokkaanse achtergrond niet.
Ik wil dit echt weten.

Ik woon in een buurt met zeker een 30% Turken,
mijn zoon heeft vnml vriendjes van Turkse afkomst.
Ik merk hier weinig gedoe over nationaliteiten.
behalve dat zoonlief in eerste instantie niert met de ‘Tukjes’ mocht spelen omdat hij een Nederlander was.
Ik heb hem gezegd dat hij zich er niets van moest aantrekken en gewoon doorzetten om te spelen met die gasten, dat is gelukt.

Soms gaan de Koerden en de Turken hier heftig met elkaar op de vuist maar dan heb je het wel gehad.
Zo’n ranzig MIlli Gorus clubhuis staat hier al een tijdje
http://www.architectuurhaarlem.nl/moskeeen/nederland/deventer.JPG

In Deventer hebben destijds een 1400 Turken handtekeningen opgehaald om de bouw tegen te houden, maar de gemeente gaat lekker met de fascisten van Milli Gorus rond de tafel zitten en knipt ook nog trots het openings lintje door.
Een schoffering voor de gematigde hardwerkende seculiere Turk in Deventer (de meerderheid dus)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#108 zazkia

zondebokken, heeft carlos t over. Wilde je ontkennen dat Joden zondebokken waren? Wilde je zeggen dat Marokkanen nu zondebokken zijn? Mag je niet meer zeggen wie er zoal zondebok geweest zijn? Waarom vind je het kennelijk niet ongepast om de katholieke zondebokken van 50-60 te vergelijken met de genocide. Zijn katholieken soms beter dan… ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#109 vander F

@zazkia,
ik bedoel de hele tijd hetzelfde,
waarom, relatief, vaker Marokkanen?

Ik zie problemen in die groep,
ik weet niet precies wat, maar ik hou van problemen oplossen.

1. omschrijf en benoem eerst het probleem.

2. dan bestudeer je wat er mogelijk problematisch gaat.

3. dan kom je met een probleemgerichte aanpak.

Ik heb soms het gevoel dat het debat in Nederland nog niet eens op punt 1 is aangeland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#110 zazkia

Over dat spelen gesproken. Ik mocht 20 jaar geleden al niet met de Marokkaantjes spelen, toen hangjongeren nog niet bestonden. Had ik maar gewoon doorgezet. Misschien illustreert dat mijn en Oplawaais punt?

En dat is nu het punt wat ik maken wil, en dat is t zelfde als dat van oplawaai. Tuurlijk zijn er meer problemen met Neds van Mar. afkomst, nu net niet wbt voetbalrellen, want daar zijn de nederlandse matjes echt erger in. Maar de schuld daarvoor ligt niet exclusief bij hen maar ook bij de Neds van meer Nedse afkomst.

Rutte was vandaag op de tv. Dit was echt erger. Het hele stadion was vernield. Is hij vergeten dat de matheid de halve Amsterdamse binnenstad heeft vernield, merkte Myrna terecht op. Daar werd erg gauw overheen gepraat. Marokkaanse Nederlanders moeten altijd net iets meer hun speculaasjes in de groene thee dippen dan de gemiddelde Nederlander, en dan nog mogen ze het stadion niet meer in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#111 Carlos

Ach zazkia (#108), sommigen mensen zien de periode 33-45 nu eenmaal liever als een volledig geisoleerde voorstelling met totaal andere acteurs en figuranten dan dat er nu op het toneel rondlopen. Ik ben dat wel gewend, maar ik blijf het toch steeds lekker roepen, Godwin of geen Godwin. Al was het alleen maar voor mijn wijlen oudtante die als enige van haar familie aan de nazi’s ontkwam en die mij toen ik een jongetje van acht was zeer bezorgd vroeg of er op mijn school racisme bestond en of er bepaalde groepen kinderen werden buiten gesloten? Ze is altijd heel alert gebleven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#112 zazkia

Als je houdt van problemen oplossen, hoe zorg je er dan voor dat Marokkaanse Nederlanders en anderssoortige Nederlanders weer gewoon met elkaar omgaan? Er is geen beter medicijn dan die dingen waar nu zo vreselijk op afgegeven wordt. Een marktje, een cultureel festival. Dat heeft de matheid nu volledig onmogelijk gemaakt, want dat is zo politiek correct.
En het andere probleem, in hoeverre is er meer criminaliteit onder Marokkanen/Marokkaanse Nederlanders? Ik zie een hoop andere groepen ook goed vertegenwoordigd op Osporing Verzocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#113 vander F

@zazkia,
maar natuurlijk, dat gezeur over die wedstrijd is zeuren over symptomen.
Van die ouwe wijven (excuse les mots) die boven een gebakje opscheppen over hun kwellende kwalen.

Maar de regering is te laf, of te suf, om de regie te nemen in dit onderhand hete onderwerp.

Maar ze komen niet tot punt 1, het benoemen.
waardoor het debat de straten en weblogs doorspoelt, ongeleid en knap woest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#114 vander F

@zazkia 112,
dat bedoel ik nou,
waarom springen die Marokkanen er zo uit?
Je kunt ze niet ontzeggen dat ze graag willen opvallen.

Ik heb niets tegen Marokkanen of wie dan ook en voel me absoluut niet aangesproken door jouw opmerking:
Maar de schuld daarvoor ligt niet exclusief bij hen maar ook bij de Neds van meer Nedse afkomst.’

Hele obligate opmerking weer, holle frase.
Welke schuld, hoeveel wat, koeien in de lucht?
Meer ned. afkomst (huiver)?

En waarom meer bij Marokkanen dan Turken?

vragenvragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#115 Stijn

@ Vander F

Vragenvragen inderdaad, maar wel heel andere dan die van Wilders.

Het probleem met Wilders is dat hij vraag 3 beantwoord heeft zonder interesse te hebben in de antwoorden op 1 en 2: Als manier van werken lijkt me dat minstens zo gevaarlijk als nog niet bij vraag 1 aanbeland zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#116 vander F

Ach Wilders, Thieme, nitwits en lichtgewichten, maar wel in het parlement.
Genoeg mensen die er mee in zee gaan,
democratie.
TOCH?!?

(nou is de functie van de nar altijd bijzonder belangrijk geweest)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#117 Folquerto

De discussie zal niet op een hoger plan komen, omdat op de niet zo handige aanmerkingen van Geert Wilders op hooligangedrag van marokkaanse jongeren door evenmin erg subtiele tegenstanders van hem vijandig en meestal op hetzelfde niveau wordt gereageerd, terwijl het werkelijke issue, de onverenigbaarheid van de mohammedaanse sharia wetgeving met de humane grondslagen van de moderne westerse non-confessionele staten totaal wordt genegeerd, wordt weggepoetst, alsof hier geen fundamenteel probleem ligt. Dat kan echter niet worden doodgezwegen en niet worden weggeluld, het zal zijn gemene kop blijven opsteken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#118 Oplawaai

@ Folquerto: Men is het er hier wel behoorlijk over eens dat Turken voor veel minder problemen zorgen dan Marokkanen. En Turken zijn vaak ook moslim. Jouw verklaring kan dus niet kloppen, of in elk geval niet alles zeggen. Fundamentalistische moslims zijn een probleem, maar de meeste moslims zijn niet fundamentalistisch.

@ Vander F: Het probleem is dat politici nu al vijf jaar blijven hangen in jouw punt 1. Problemen benoemen. En verder komen ze niet en dat lijken ze ook niet nodig te vinden. Zolang ze maar blijven blaten dat moslims of Marokkanen voor problemen zorgen levert het blijkbaar stemmen op. Oplossingen doen er niet toe voor het kiezersvolk, blijkbaar. Nou ja, wat roepen over strenger straffen doet het altijd wel goed.

Nog even iets. Ik woon in Rotterdam. Rotterdam is al jarenlang een stad met veel problemen: veel criminaliteit, hoge werkloosheid, veel verslaafden, ellende met voetbalsupporters, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch is er niemand die zegt dat die Rotterdammers voor zoveel problemen zorgen, dat die maar eens hard aangepakt moeten worden. Dat Rotterdammers niet deugen. En er is ook niemand die mij, als Rotterdammer, aanspreekt op de problemen, die mij medeverantwoordelijk maakt, of die van mij vraagt om me te distantiëren van degenen die die problemen veroorzaken. Als het over Marokkanen gaat gebeurt dat allemaal wel.

Uiteindelijk is het heel simpel. We hebben in Nederland wetten waar iedereen zich aan moet houden. Die wetten moeten gehandhaafd worden en degenen die zich niet aan de wet houden moeten daarop aangesproken worden en gestraft. En als het om jongeren gaat spreek je hun ouders aan. En dus niet de mensen die toevallig behoren tot dezelfde groep en die er verder niets mee te maken hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#119 Folquerto

@ Oplawaai

Het is geen toeval dat Turken gewoonlijk zich gedragen zoals het hoort. Turkije is dan ook een seculiere staat waar het sinds Atatürk voor overheidsdienaren verboden is om de islam te propageren op wat voor manier dan ook. Zelfs hoofddoekjes als teken van islamitische ideologie zijn daar in talloze functies simpelweg niet toegestaan. Marokko daarentegen heeft een heel ander soort bewind. Als ik het wel heb claimt de Marokkaanse koning afstamming van de schoonzoon van Mohammed, maar dat zou ik eigenlijk moeten nakijken. Maar, het officiële Turkije en het koninklijke Marokko zijn tegengestelden, niet equivalent als het om de sharia gaat. Om fundamentalistische Turken te zien en de problemen die ze veroorzaken, helemaal niet werkelijk anders dan Marokkanen, kijk je eens naar Milli Görüs en de bedreigingen de zij durven te uiten richting Nederlandse autoriteiten, als zij hun zin niet krijgen. De Nederlandse autoriteiten hebben weer massaal boter op hun hoofd, maar dat zouden ze ook hebben met nog niet één moslem in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#120 Oplawaai

@ Folquerto: Dan zijn we het eens. Het probleem is niet de islam, maar de fundamentalistische islam. Gelukkig is het grootste deel van de moslims, en ook van de Marokkanen, niet fundamentalistisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#121 p

Hondertwintig reacties. Ik zie dat de favoriete fetish weer eens is aangeboord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#122 vander F

@P
Het leeft wel, gek he.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#123 vander F

@Folquerto,
misschien heb je gelijk, lees burgemeester Vreeman ook eens;
,,We hebben hier de Turkse clubs Galatasaray en Fenerbahce op bezoek gehad en dat ging vlekkeloos. Dus het kan ook anders.”

@oplawaai,
,,De supporters van Jong Marokko kwamen uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.”

Marokkanen dus blijkbaar, geeneens allemaal Nederlanders.
http://www.brabantsdagblad.nl/bdbinnenland/article1443204.ece

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#124 vander F

Dus het Nederlandse debat betrekken, en Pim en Geert, in de vraag waarom NederMarokkanen zo onaangepast zijn lijkt me flauwekul als diezelfde problematiek met Marokkanen voorkomt in België, Frankrijk en Duitsland.

En met Turken bv niet.
ik wil nog steeds graag weten waarom Marokkanen hier boven uitsteken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#125 henk

hahahaha denk je dat je gaat verliezen hahahaha

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#126 bokito

hou toch op, vind dat wilders wel een puntje heeft. Als je je niet eens normaal kan gedragen als je nota bene wint, dan is het einde ver te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#127 Toussaint

Ik wil me gewoon kunnen ergeren aan zo’n groep die de zaak verziekt,maar door die maffe streken van heer W. komt er een smerig racistisch trekje bij.

Voetbalvandalen moeten worden aangepakt of dat nu marokkanen of amsterdammers zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#128 Folquerto

@ Oplawaai.
Nee, helaas, we zijn het niet eens. Op pragmatisch niveau wel, denk ik, zoals dat ik op internet voorbeelden van traditionele en minder traditionele arabische calligrafie zoek om die te gebruiken in de cd-doosjes van de gedownloade arabische muziek. Bij Sami Yusuf heb ik gewoon een foto natuurlijk, want die was wel te vinden, als zijnde zeer populaire islampropaganda. Maar fundamentalistische moslim versus niet-fundamentalistiche moslim zie ik als parallel aan pastoor c.q. monnik, versus de niet zo betrokken kerkganger, twee onderdelen van een en hetzelfde systeem dus. De een bestaat niet zonder de ander. En religieuze tirannen zijn gewoon tirannen, d’ruit met dat slag!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#129 MP

Pim sprak heel lovend over jonge Marokkaanse jongens, ze kunnen dus nooit allemaal fout zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#130 MP

Ik vind eigenlijk dat reacties op Wilders zijn flauwe uitsrpaken niet flauw genoeg kunnen zijn. Dat is natuurlijk maar een mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#131 esgigt

Ik vertrouw mannen met gebleekt haar zowiezo al niet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#132 Oplawaai

@ Vander F #123: Waar beweerde ik dan dat het allemaal Nederlanders zouden zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#133 vander F

@oplawaai,
was niet specifiek voor jouw bedoelt.
het valt alleen op dat er soms over Nederlanders wordt gesproken (van Marokkaanse afkomst) dan weer over Marokkanen.
Marokkanen, in Nederland geboren die zichzelf niet als Nederlander zien maar als Marokkaan, wat ze paspoort technisch ook kunnen zeggen.
en vervolgens Nederlanders van Marokkaanse afkomst die zich als Nederlanders zien.

Mooie schizofrene boel, daar wordt je ook gek van.
Heel verwarrend allemaal, voor iedereen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#134 vander F

En als Oplawaai het zelfs consequent over Marokkanen heeft en niet over Nederlanders, wat moet de NederMarokkaan dan denken?

Of zijn het dan toch geen Nederlanders?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#135 Oplawaai

@ Vander F: Je hebt Nederlanders van Marokkaanse afkomst, Marokkanen die in Nederland wonen, Marokkanen die half Nederlands half Algerijns blijken te zijn (had Hugo Borst het gisteren over op tv). Marokkanen die in België wonen, enzovoort. Heel verwarrend, inderdaad, als je ze allemaal in één hokje wilt stoppen. Maar ik ben niet degene die dat wil doen.

Maar goed, als je het over de hele groep hebt, dan is het vrij gebruikelijk gewoon Marokkanen te zeggen. Daar is wat mij betreft ook niet zo veel mis mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#136 Cancel

@Folquerto (#117)

LOL:
Wat hebben ordinaire voetbalrellen te maken met de onverenigbaarheid van de mohammedaanse sharia wetgeving met de humane grondslagen van de moderne westerse non-confessionele staten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#137 Folquerto

@ Cancel

Alles

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#138 Luc

Alles en meer.

Zat gisteren naar de sjampiejons finale te kijken, overal sharia. En hou je je er niet aan, krijg je een gele kaart. Nou ja ze moeten het niet gekker maken. En dat doelpunt dat was duidelijk hands, maar geen fatwa hoor. Die ietaljanen waren blijkbaar weer eens vriendelijk tegen een moslim geweest. En de waarheid mochten we ook al niet zien. Want toen een moedig man het veld op rende om te protesteren tegen deze toestand werd de camera op de andere helft van het veld gericht. Die macht van de moslims toch. Zelfs de commentator durfde alleen te vertellen dat er een man het veld op rende. Daarna kwam de standaard propaganda, met als moraal dat de man wel eens heel lang kon verdwijnen. Dat krijg je als je protesteert tegen de sharia.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#139 Cancel

Tsja, en als een Marokkaan een opleiding volgt, is hij zeker bezig (van ons belastinggeld) kennis op te doen, die hij later kan gebruiken voor de Jihad?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#140 JSK

@136:
Hij heeft waarschijnlijk ergens iets gelezen en klakkeloos overgetikt. :P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#141 vander F

@Cancel,
wat het er mee te maken heeft?
moet je mij niet vragen, ik ben geen Islamiet.
Maar de rellen waren van tevoren op het internet aangekondigd
Op sommige Marokkaanse sites zeggen ze dat ze schijten op Nederland en op Nederlanders, democratie een systeem van de satan vinden en iedereen die dat idee belachelijk vind, en het dus beledigd, dood moet.

Wat maak jij daar van?

Even los fdat er de laatste 20 jaar landen overgegaan zijn naar het wettelijk maken en uitvoeren van de Sharia in het echie.

Maar goed, daar gaat het niet om, we hadden het over Marokkanen toch?
of zijn het Nederlanders…
euhh.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#142 vander F

@Oplawaai,
dan moet je ze geen Marokkanen noemen.
dan scheer je ze over 1 kam
Dat heet racisme en kortzichtigheid.
Iets wat, ook, op deze site dagelijks aan de orde is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#143 Nederland

Dit kan je verwachten!
Voor de marokaanse jeugd is dit heel wat! Dan kunnen ze zich bewijzen via tv.
net zoals harde kernen van clubs. Die willen zich bewijzen tegenover andere harde kernen. Die marokanen willen aan nederland laten zien dat je niet met marokanen moet sollen. En dit doen ze niet alleen bij een voetbalwedstrijd, dit doen ze in het dagelijks leven ook! Op scholen, in de binnenstad, in winkels, bij het uitgaansleven. Ze verpesten de hele nederlandse samenleving! Nederland is zijn imago kwijt! De islam hoort niet thuis in Nederland.

ZIE JE HET AL VOOR JE??

EEN MOSKEE MIDDEN IN EEN WEILAND MET KOEIEN!

DAT DIE KOEIEN MAAR HEEL DIE MOSKEE ONDER SCHIJTEN!! 8)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#144 Oplawaai

@ Vander F: Ik geef het op. Blijkbaar ben je niet bereid om ook maar een beetje moeite te doen om te proberen te snappen wat ik wil zeggen. Dan heeft een discussie geen zin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#145 larie

@Tuur63..eindelijk de klok horen luiden..het wordt zeker een hit maar dan in de door W verguisde groep..kado voor tijdens het suikerfeest (idoel-fietr ?)..humor toch ..beetje laat gereageerd maar dit moet even, uit waardering voor je goede grap:)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#146 larie

Al lezend door de reacties merk ik dat mijn rug eindelijk wat gladder geworden is..dank zij het blog-gedoe.

@Nederland..graag je nick in heel heel kleine letters.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#147 Tuur

@Larie,
dank.
Een cadeau tijdens het suikerfeest, big smile! Laten we het hopen! Een lach om de belachelijkheid van de situatie zou vele goed doen denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#148 JSK

@143: Hoe kom je van onderontwikkeld Berbertuig naar moskeeen in een weiland?

Okee, ik doe even een gewaagde suggestie: volgens verschillende onderzoeken zijn Turken moskeevaster en strenger in de islamitische leer dan Marokkanen. Dat het nu juist de Marokkaanse jeugd is die bovengemiddeld vaak over de schreef gaat, geeft toch al aan dat dit (voor de verandering) helemaal niks met de islam te maken heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#149 S’z

@ Tuur, Vander F & co… Carlos #111 heeft gelijk, het gaat niet om een geïsoleerde voorstelling.

Als u werkelijk begaan bent met het onderwerp, lees dan aub de recordbrekende “Afrikaner mentaliteit” thread hier op Sargasso (klikmelink). In z’n geheel. Rustig laten bezinken. Het gaat niet over waar Wilders al dan niet recht op heeft, en het gaat niet om dat voetbalincidentje. Elke uitspraak, elke parlementaire vraag, is een acte die niet meer gratuit is. De vraag is : wat is er nodig, wat is haalbaar, en wie streeft wat na. Daar gaat politiek over, en Wilders is daarin allesbehalve een staatsman. Veeleer een gevaarlijke gek, en dat zeg ik meer vanuit mededogen dan vanuit de wens die mens in een hoekje te willen drummen.

Immers, @#50: zie reactie #54. En er is ook een verschil tussen de op een bepaald moment in de tijd neergeschreven betekenis van het woord (die haalt het woordenboek) en de gevoelswaarde die in een tijdvak of klimaat aan een woord wordt gehecht (die haalt het woordenboek niet, en daar ging de slotzin van mijn #38 over. Voor het overige : zie de sociolinguïstiek, als je dan toch zo aan lexicografie & all things taalwetenschap hecht.

De slotzin ging wat mij betreft vooral ook over “de techniek van het stigmatiseren of zondebok maken”, al ga ik niet zo ver als #108. Not yet. Hoewel, #111 doet me weer wel aansluiten, eigenlijk.

Sluit me verder aan bij #73!, 77, 81, 82, 95, 98, 99, 103, 111, 112. En ik ben niet zo blij met gegeneraliseer over bevolkingsgroepen (“de Marokkanen” vs “de Turken”, cf. #114 maar ook #118) waarin intern behoorlijk wat diversiteit bestaat. Het bevestigt vooroordelen en verdeeldheden, en daar moeten we van weg.

Hét punt is wat er in #112 staat. Wat ik in dat verband al vaker schreef, is : er is détente nodig. Ié-dér-één moet daar z’n steentje aan bijdragen. In dat opzicht zijn de bijdragen van Mr. Vander F me iets te geagiteerd en te weinig détente nastrevend. Het wordt tijd dat (o.a.) Nederland ophoudt met een “tijd dat we tegenspreken” (i.e. “ophouden te dulden”) discours te voeren. Dat had z’n mérite, maar het gebeurt nu al jarenlang. Het draait dol, en wat blijft hangen is weinig meer dan een heen- en weergeroep tussen twee kampen die zeggen “jamaar en jij dan” en “ik mag toch ook zeggen wat ik vind”. Hoe lang nog dat cirkeltjes draaien ? Hoe lang nog steeds verder polariseren ? Want dat is wat er gebeurt, en het is niet goed. (Vandaar mijn felle reactie op de demagogie van een Wilders. En mijn bijtreden van #73+103 want sterk relevant.)

Soit, beter dan in m’n comments ## 88, 260, 295+296, 299, 303, 352, 402+403+404, 434 in de thread “Afrikaner mentaliteit” kan ik het hier niet meer herhalen.

Dé-ten-te !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#150 S’z

En u mag die “ié-dér-één” in #149 lezen zoals in de slogan “’t Stad is van iedereen” die de Stad Antwerpen in z’n communicatie hanteert. Een slogan die zowel de rechten als de plichten impliceert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#151 Lance

Dit slaat nergens op in vrijwel elke Europese land heb je voetval vandalen (Hooligans) En waarom moet de heer Wilders zich druk maken over Marokko terwijl hier ieder jaar de Leidseplein als ground zero word achter gelaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#152 p

lees dan aub de recordbrekende “Afrikaner mentaliteit” thread hier op Sargasso (klikmelink). In z’n geheel. Rustig laten bezinken.

Vierhondervijfendertig reacties! Doe effe normaal zeg.

De toekomst, mijn toekomst en die van de mijnen wordt niet beinvloed door Wilders maar eerder door atoomwapens in Pakistan, chaos in de Oekraine en wat al niet meer. Wereldpolitiek dus. Ik ga geen 435 obsessies lezen. Mijn tijd is beperkt en ik maak duidelijke selecties. Wilders-fetishisme gaat ongelezen de prullebak in.

Dit is niet de jaren dertig en Marokkanen zijn niet de Joden van de eenentwintigste eeuw. Hoe lekker sommigen linksen dat ook zou vinden.

PS:
@Carlos Dat van je oud-tante, daar zit ik nu aan te denken: Wat heb je geantwoord? Wat kon je antwoorden? Ik stel me voor dat dat een hele bagage is voor een achtjarige.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#153 Z’s

Allez, normaal dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#154 S’z
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#155 J

Wilders wil voetbal helemaal niet afschaffen man! KUTMEDIA, misleidende teksten. Wat is dit voor kutlinkse site. Wilders wil KKmarokkanen afschaffen en hij heeft groot gelijk…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#156 SN

En het schijnt dat J overdag de teksten schrijft voor tegeltjes en bumperstickers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#157 Steeph

@J: Fijn dat je toch reageert en het allemaal zo duidelijk stelt. Kan je gelijk ook even uitleggen wat precies het verschil is tussen de kutmarokkanen die deze voetbalrellen hebben veroorzaakt en alle andere kutvoetbalhooligans.

 • Vorige discussie