PVV: Wilders: ?Ik ben qua denken een vrije vogel?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

PVV: Wilders: ?Ik ben qua denken een vrije vogel?

Hij is de meest besproken politicus van Nederland, evenzeer verketterd als vereerd. Maar – wie is Geert Wilders, de politieke leider van de PVV die zoveel losmaakt bij voor en tegenstanders eigenlijk? ‘Ik leid een leven dat ik mijn ergste vijand niet toewens.’

0

Reacties (3)

#1 Emile

Grappig. Femke had het op het GL-congres in november ook al over meneer Hak.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ach, meneer speelt weer voor martelaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

Hè, toch reacties. Nu ben ik dat artikeltje, waarvan de titel me al een paar keer vragend aankeek, toch gaan lezen…

Imho voer voor psychologen. Gelukkig voor de PVV zitten daar weinig PVV stemmers onder.

[q[dat er, als ik me meer zou aanpassen en ik mijn haar op orde zou brengen, wellicht een kabinetspost inzat[/q]
Als als als… Als ik mijn haar zou blonderen, zouden de vrouwen mij wellicht wel als een god vereren. Ik heb het geen seconde overwogen.

een luisterend oor voor de noden van het electoraat, een spitse verbaliteit die breekt met het wollige jargon van het Haagse pluche

Mooie eufemismen. ‘De noden van het electoraat’? Soms de onderbuikgevoelens van de samenleving, soms echte noden, maar ‘het electoraat’? Hij heeft het hier toch allen maar over het PVV electoraat, want er zijn heel veel mensen, die het met zijn definities van de noden van het electoraat lang niet altijd en zelden geheel eens zijn. Grootheidswaanzin of een verspreking?

De nationale Messias die de ?Tsunami van Islamerisering? wil keren? Of is het een man met een missie, een bevlogen visionair die, hardop een realistisch scenario profeteert?

Allemaal mogelijke benamingen, maar als je die nu al toe wil kennen, ben je bezig een leiderscultus te kweken, die in een dictatuur niet mis staat. Als dit soort dingen lang na je dood of op zijn vroegst tegen het eind van je leven, over je gezegd worden, en je geen dictator bent of was, zou er wel eens een kern van waarheid in kunnen zitten. Aan het begin van je carriere wijst het alleen op slaafse volgzaamheid bij degene die dit zegt.

Ik zou zo graag één keertje naar de Albert Heijn gaan om een pot pindakaas te kopen. Ik weet niet eens meer waar de pindakaas staat. En welke merken er zijn

Ach, zielig? Ik kom wekelijks bij de Albert Heijn en weet de pindakaas ook niet blindelings te vinden. Ik weet, dat ie waarschijnlijk ergens tussen de potten beleg staat, als ik die afdeling weet te vinden. Welke merken er zijn, weet ik ook niet, maar dat komt, omdat ik bij de reclame op tv altijd meteen begin te zappen. In de supermarkt kijk, als ik het gevonden heb, alleen naar de prijs en of het merk geen negatieve associaties bij oproept (wanneer ik het toch nog te vaak als reclame aangeprezen heb gezien, bijvoorbeeld, omdat dat een teken is, dat het merk zonder reclame blijkbaar niet goed genoeg verkoopt). Ik geeft het toe: ik heb een slecht geheugen, maar zo moeilijk is het vinden van de pindakaas in een supermarkt nu ook weer niet. Ik weet trouwens wel zeker, dat als Geert het wil, hij met zijn hele beveiligingsploeg naar de supermarkt kan gaan om een pot pindakaas te kopen, als dat voor hem werkelijk van levensbelang is. Als hij zijn haar een keertje niet blondeerd, kan hij dat zelfs zonder beveiligingsploeg ;-)

Over zijn vrouw, verstrakt hij, weigert hij pertinent te praten. ,,Ik breng niemand in gevaar.?

Het is volkomen terecht, dat hij zijn privéleven en zijn politieke leven zo veel mogelijk gescheiden probeert te houden. Hij heeft voor zijn politieke carriere gekozen en zijn vrouw heeft daar hooguit een adviserende stem in gehad. Het feit, dat hij met beveiliging door het leven moet, vind ik onacceptabel, maar is wel de realiteit. Die realiteit en dat gevaar waren hem bekend, voordat hij deze keuzes heeft gemaakt. Daarmee is een gevaar voor hemzelf en zijn familie gecreëerd. Onterecht en onacceptabel, maar wel reëel.

Het zou vanzelfsprekend zijn dat ik op deze manier verbitterd raakt. Maar mijn standpunten niet zijn verzuurd

Niet vanzelfsprekend dus (of niet waar, dat kan ook).

Ik ben qua denken een vrije vogel. Ik zeg dingen die ik al jaren roep, ik ben consistent

Vrije vogels willen nog wel eens van mening veranderen, maar dit is natuurlijk de spagaat van de hele Partij voor de Vrijheid, die vooral dingen wil verbieden aan bepaalde mensen in de hoop daarmee een eigen soort vrijheid te verstevigen.

Ik denk, oprecht, niet aan macht of een mooie titel

Eh, pardon? Dan heeft hij het verkeerde beroep gekozen.

Wat ik jammer vind is dat zo?n programma dat zo selectief doet. Nooit zie je de broer van Mark Rutte of de zus van Femke Halsema aan tafel

Mark en Femke zien we daarentegen zelf wel regelmatig in levende lijve bij P&W. Als zij ook pertinent zouden weigeren bij P&W te komen, zouden P&W waarschijnlijk ook naar familieleden gaan zoeken. De broer en zelfs de chauffeur van Pim zien we ook af en toe opduiken, wat ook niet gebeurde toen Pim zelf wel kwam.

ijdel is hij naar eigen zeggen niet, maar ?ik vind het niet onbelangrijk hoe ik er uit zie?

Tsjongejongejonge… Wat is dat toch bij sommige mensen? Hee, dat woord bevalt me niet, dat wil ik niet over me horen. Ik zeg dus dat ik niet ijdel ben, maar laat in de volgende zin meteen zien, dat ik het wel ben. Alleen fundamentalistische christenen vinden ijdelheid altijd en overal slecht.

Winkelen over de grens is een feest, een sensatie. Daar loop ik gewoon een winkel binnen om een paar schoenen te passen. Of ik drink op een terrasje een kop koffie. Ik zeg niet dat dat in Nederland niet kan, maar het betekent zoveel meer rompslomp

Snap ik dat nou goed? Zodra hij de grens over gaat, blijven zijn bewakers achter? Of zou dit alleen maar beeldvorming zijn? Maar het is wel leuk te horen, dat hij in de linkse Duitse deelstaten net over onze grens zo vrij kan zijn, of zou dat pas na 2005 zijn, toen de SPD daar na 40 jaar haar meerderheid kwijt raakte?

Ik vond het netjes van mijn collega?s dat ze zich solidair verklaarden. Complimenten. Maar het was hen evenmin in dank afgenomen als ze wél waren gegaan

Ik neem maar aan, dat dat een tikfout is, want anders moeten we gaan denken, dat het een belediging voor iemand is, wanneer die door geert gecomplimenteerd wordt.

Ook heel mooi, in 2 zinnen vlak achter elkaar:

Types als Van der Laan en Pechtold, ik noem hen de politieke handlangers van Mohammed B

Mensen mogen zeggen wat ze willen. Alleen wordt het bij mij zó persoonlijk gespeeld. Vergelijkingen met de NSB, het Nazisme, walgelijk

Ach ja, natuurlijk. Andere politici mogen wel met het islamitische gewelddadige extremisme in verband gebracht worden. Zij zijn daar de politieke handlangers van. Maar een vergelijking van Wilders met het even verwerpelijke nazisme zijn walgelijk? Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, Geert. A+ls je je stoort aan vergelijkingen met het nazisme, omdat je geen nazi bent, moet je anderen niet met het gewelddadige islamitische fundamentalisme in verband brengen, wanneer die daar ook niets mee te maken hebben. En al helemaal niet, als je dat islamitische fundamentalisme zelf met het nazisme in verband brengt.

Of ik vertrouwen heb ik de rechterlijke macht?? Stilte. ,,Ik behoor het te hebben, al is onbegrijpelijk dat ik ben aangeklaagd

Je bent niet aangeklaagd door de rechterlijke macht, Geert. Allochtonen leren dit soort zaken op de integratiecursussen.

?Vreselijk om zó van en naar je werk te moeten gaan'

Met al die sirenes, ja. Vreselijk ook voor iedereen, die langs die route woont. Maar waarom al die sirenes? Volgens mij valt het veel minder op, als je zonder sirenes in redelijk onopvallend auto´s rond rijdt. En het lijkt me toch niet de bedoeling van die beveiliging, dat er extra aandacht wordt getrokken.

PS: opmerkelijk is wel, dat wanneer Geert over zijn gevoelens en dergelijke begint en de tegenstellingen met zijn politieke, zakelijke doelen en oneliners, die dat geeft, dat ik dan wel regelmatig denk, dat ik daarbij toch nog steeds de juiste inschatting van hem maak. Dat Geert zelf nog steeds een integere man is, die soms thuis ook zijn eigen te ver gaande uitspraken betreurt, maar die dat in zijn politieke leven nooit openlijk toe kan geven of betreuren (want dat kost stemmen).

  • Vorige discussie