PVV: Stop de export van uitkeringen
De PVV wil een halt toeroepen aan de export van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen naar landen buiten de EU. Het is onbegrijpelijk dat mensen met behoud van een uitkering een luxueus leven kunnen leiden onder de tropische zon, terwijl wij hier mogen ploeteren om deze uitkering te financieren”, aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Dat het UWV ook nog vliegtickets en hotelovernachtingen betaalt voor een herkeuring, is natuurlijk helemaal van de zotte!
Reacties (9)
Waarom alleen buiten de EU en waarom alleen arbeidsongeschiktheidsuitkeringen? Al die pensioenen, die naar de Spaanse costa´s en andere zonnige zuidelijke sturen… Onbegrijpelijk. Terwijl wij hier maar zitten te ploeteren om hun AOW te financieren, leven zij een luxe leven onder de mediterrane zon.
En dan hebben we het nog niet eens over de managers, die met hun geroofde miljoenen in nog veel verdere oorden om ons zitten te lachen.
Nee, laten we dan inderdaad eerst de uitkeringen afpakken van de Turken en Marokkanen, die ons vuile werk op hebben geknapt, daardoor ziek zijn geworden, en die wél terug zijn gegaan naar hun eigen land. Een betere reden voor die mensen om niet terug te gaan naar hun geboorteland kan ik eigenlijk niet bedenken.
De retoriek van de PVV is weer stuitend, maar ze hebben wel een punt. Waarom de uitkering niet indexeren aan de hand van het land waar je heen gaat?
Dus in Turkije een halve uitkering, in sommige afrikaanse landen slechts 25%.
@2: zie mijn laatste zin. En bedenk, dat er ook nog vele mogelijkheden zijn, om zo´n korting te omzeilen.
En krijgen de mensen bij indexering op bijvoorbeeld 50% van de uitkering ook de helft van de door hen betaalde premies terug dan? Dat lijkt me wel zo fair.
Ze hebben wel een punt in die zin, dat ik ook vol jaloezie kijk naar de mensen, die met een uitkering in een pracht van een huis in een ‘goedkoop’ land wonen, terwijl ik hier moet ploeteren om mijn rekeningen iedere maand te betalen. Maar op het moment, dat ik begin te denken “was ik ook maar lekker arbeidsongeschikt”, wordt dat minder aanlokkelijk.
@2: Waarom de uitkering niet indexeren aan de hand van het land waar je heen gaat?
Omdat de WIA een verzekering is: je betaalt premie en als je iets overkomt waardoor je niet meer kan werken, dan krijg je uitbetaald. Het is uitermate vreemd als iemand die evenveel premie heeft betaald en precies hetzelfde probleem heeft, minder zou krijgen vanwege de woonplaats.
Komt nog bij dat indexeren een gigantische hoop bureaucratie met zich mee zou brengen en lastig problemen oplevert. Indexeren voor de VS bijvoorbeeld is waanzin, omdat het prijspeil in New York en het platteland van South Dakota onvergelijkbaar zijn.
Dat mensen hun uitkering cf. WIA behouden in het buitenland, vind ik niet zo’n probleem. Maar moeten er teams naar het buitenland voor herkeuringen? Moeten mensen hun reiskosten vergoed krijgen om herkeurd te worden? Lijkt me niet.
Naar landen waar veel arbeidsongeschikten verblijven (zoals Spanje en Marokko) zijn speciale UWV-teams gestuurd om ter plekke een herkeuring uit te voeren. Zo is op kosten van de staat de afgelopen weken in Spanje nog een keuring uitgevoerd op zestig Nederlanders.
Maar voor immigranten in landen zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika werden zelfs retourtickets en overnachtingen betaald, zodat zij in ons land opnieuw konden worden getoetst. In twee jaar tijd werden op die manier 329 Nederlanders hierheen gehaald, meldt het UWV desgevraagd.
Overigens bewijst #1 dat sommigen even onzorgvuldig en zelfs demagogisch omgaan met het containerbegrip “manager” als anderen met het containerbegrip “allochtoon”.
laat deze mensen met rust want ze hebben genoeg stres in dit land gehad voor dat ze ziek worden.
Volkskrant Magazine had gisteren een fotoreportage van teruggekeerde Marokkanen, onder wie inderdaad een wao-er die herkeurd werd en toen ineens weer gedeeltelijk arbeidsgeschikt was.
Hij zou terug moten komen naar Nederland om deels aan de slag te gaan. Sterker nog, alle mensen die hun uitkering verliezen door repatriëring zouden in Nederland blijven dan wel terugkeren. Is dat wat de PVV wil?
Dus om een herkeuring te voorkomen en de rest van je leven ongecontroleerd van je WAO te genieten, hoef je enkel naar het buitenland te verhuizen, volgens 7.
Wetende dat er een herkeuring plaats kan vinden, is het toch voor eigen risico om je in het buitenland te vestigen, of ben ik nou gek?
Overigens kunnen we volgens 3 dus wel beginnen met het indexeren van de kinderbijslag, waarvoor geen premie wordt afgedragen.
@8: dat van die kinderbijslag wordt al onderzocht, waar meteen al uit blijkt, dat het roepen, dat er geïndexeerd moet worden is gemakkelijker dan het ook uitvoeren. De vraag is ook of de kosten tegen de baten opwegen. Een nieuwe bureaucratische controlelaag kost geld, en degenen, die wellicht geen kinderbijslag meer ontvangen voor kinderen in het buitenland (en waarvoor je al aan een aantal regels moet voldoen), zullen zelf die kinderen terug naar Nederland komen, als dat erg nadelig voor hen uitpakt. Dat is ook het probleem dat #7 constateert. Voor de mensen, die in het buitenland herkeurd worden, kleefde er een risico aan het verhuizen naar het buitenland (precies wat je zegt: dat is hun eigen risico), maar ook voor ons zitten daar mogelijk ongewenste zaken aan vast (de terugkeer naar ons land van verder kansloze gedeeltelijk arbeidsgeschikten met hun hele gezin).
En of de autochtone NL´s in het buitenland (diplomaten, onze werknemers in de olie industrie, baggeraars, enz, enz) blij zullen zijn met zo´n verlaging is ook maar de vraag.