PvdA stelt vragen over ‘kinderhealings’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

jeugd1Naar aanleiding van de vrijspraak van Jomanda in de zaak Millecam, maakte de AVRO vanmiddag in het Radio 1-programma De Praktijk een reportage over de omstreden ‘priester’ Jan Zijlstra. Al eerder deden Netwerk en de Volkskrant verslag van de illustere knecht van God. Niet alleen terminaal zieke volwassen patiënten hopen op een wonder. Ook kinderen worden volgens Zijlstra onder andere voor ADHD door de kerkelijke gemeente ‘Levensstroom’ geholpen. PvdA-kamerlid Khadija Arib beluisterde vandaag eveneens de reportage in het radioprogramma en was niet erg gecharmeerd van de healingpraktijken voor kinderen.

Mevrouw Arib zegde toe kamervragen te stellen, volgende week. Het klinkt veelbelovend, maar het lijkt me ook een onmogelijke taak. Waar ligt nu de grens van ‘healen’ bij kinderen? Als we de kerk van Levensstroom ondersteboven keren, moeten we misschien ook onze oren te luisteren leggen bij minder mediagenieke kerkgemeentes in schimmige buurten of personen die in marges opereren.

Moet een kind te allen tijden ‘reguliere’ medische zorg krijgen bij ‘lichte’ psychische of vage lichamelijke klachten? Of mogen mensen zelf weten of zij hun kroost willen laten healen met het tikken op een klankschaal, het aanroepen van de Heer of toch gewoon een patatje saté en een voorstelling van Studio 100?

In december 2008 stelde Minister Klink van Volksgezondheid nog in het geval van de ‘HIV-healings’ in Amsterdam Zuidoost dat de inspectie niet de bevoegdheden heeft om niet-reguliere zorg aan te pakken. Maar vorige maand gaf de Inspectie toch aan te onderzoeken of de uitvoerders van die healings patiënten weghouden van de reguliere zorg. Als daar het zwaartepunt van Aribs bezwaren ligt bij de kerk van Jan Zijlstra, komt ze in een lastig parket. Want Zijlstra zegt dat zijn kerkgangers gewoon naar een arts gaan. Hij geeft zich evenmin uit voor gebedsgenezer. Het enige dat Zijlstra doet is een knecht van God zijn, aldus de priester zelf. Het werk van Jomanda noemt hij desgevraagd ‘werk van de duivel’.

Rest ons tot de kamervragen van mevrouw Arib te kijken naar de jeugdvoorstelling van Levensstroom, waarin de geneugten en gevaren des levens liederlijk door tieners in een pantomimevoorstelling wordt uitgebeeld. Juist.

Reacties (13)

#1 Klaplong

101 politiek heet dat.

 • Volgende discussie
#2 KJ

Misschien zit er toch wat in de oproep van de PvdA laatstelijk: laat de (medische) elite opstaan !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 christinA eijkhout

Het enge en ongrijpbare van zo’n Zijlstra is dat hij iedereen keurig langs artsen laat wandelen alvorens hij zijn sprookjesfiguur erbij sleept.
En daar praktisch de hele regering en aanverwanten de verhaaltjes uit dit en aangrenzende sprookjes geloven, wordt verbieden van “kinderhealing” waarschijnlijk erg moeilijk, zo niet onmogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bootvis

“Het enge en ongrijpbare van zo’n Zijlstra is dat hij iedereen keurig langs artsen laat wandelen”

Dat is toch goed?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caprio

De PVV achtige praktijken van links. Leven en laten leven. Dat Nederlanders de overheid zo bemoeizuchtig toelaten in de vrije beschouwingen en acties van mensen is nog gevaarlijker dan Wilders die af en toe wat halve en driekwart waarheden tegen bruine mensen roept. Samenscholingsverboden (hoe haal je het in je hoofd), avondklokken, preventief fouilleren, en nu mag je ook je eigen kind niet meer helen? Tering links nationaal socialistische neigingen van een partij zonder achterban. Vinden ze het gek dat mensen op D66 stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 christinA eijkhout

Ik zou niet graag willen dat een van Rouvoets schaamhaarklinieken mij naar een sprookjesfiguur zou sturen “want de here zei:”laat de kindekens tot mij komen”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Klaplong

De PvdA voert zeehonden politiek, ondertussen trekt zij onze veiligheid en burgerrechten door de plee. (samen met de rest van de slapend volksvertegenwoordigers)

De vingerafdrukken databank is een feit.
SP, D66 en Groenlinks sputterden nog wat tegen.

http://weblogs.nrc.nl/weblog/uitspraak/2009/06/11/een-nieuw-paspoort-met-vingerafdrukken/

En dat wordt een partij van intellectuelen genoemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mescaline

Over Rouvoet gesproken: zijn schaamhaarknechten gaan ons straks wel vertellen hoe het is gesteld met illegale meisjesbesnijdenis. En anders snij ik zijn ballen eraf. Ook illegaal. Ook oog om oog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 christinA eijkhout

Laten zijn schaamhaarklinieken eerst maar eens leren op gewoon niveau te functioneren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bootvis

@8 Nu maar hopen dat Rouvoet zichzelf niet googled.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Anoniem

@5 Kinderen kunnen nog niet voor zichzelf beslissen en toch wordt hen mogelijk de reguliere zorg die ze nodig hebben door hun ouders ontzegd omdat die in de voodoo ceremonie van jan zijlstra geloven.

Wat is erger, je kind slaan of het niet naar een dokter laten gaan met een ernstige aandoening? Ik weet het wel en als je kindermishandeling niet acceptabel is dan is het ontzeggen van medische zorg voor je kinderen dat ook niet. Want dat is kindermishandeling.

En als die Jan Zijlstra zijn patienten echt naar reguliere artsen laat gaan dan zou het misschien acceptabel zijn (al is de gedachte dat niet de reguliere zorg geneest maar jan zijlstra er misschien toch de reden voor dat mensen geen arts opzoeken voor hun kinderen – al zet jan zijlstra daar dan niet bewust toe aan) maar het is toch logisch dat er vragen over worden gesteld en dat het onderzocht wordt?

En dat is wat de PvdA hier gedaan heeft, vragen gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 caprio

@Anoniem: maar hun ouders wel en het is het recht van elke ouder om zijn kind zo op te voeden als die zelf wil. Einde verhaal, einde socialistische fascistische overheidsinmenging verhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Marc

Uh :P wat is precies het probleem als je bidt voor een kind zodra de medische zorg niets meer voor je kan doen? wat het probleem is in onze hersenloze maatschappij is dat wij denken dat we een zooitje chemicaliën zijn. Wij verklaren mensen uit Afrika voor gek maar wij zijn de echte idioten.
Het gaat zeer slecht in dit land sinds we God een rotschop hebben gegeven.
Mensen met zware gedragsstoornissen kunnen we hier niet helpen. JEzus wel ik heb talloze voorbeelden gezien. Ga eerst maar eens langs Zijlstra’s genezingsdienst. Er zijn al meer kritische geesten 180% gedraaid.

 • Vorige discussie