Provincie overweegt toestaan wilde zwijnen in Brabant

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022

NATUUR – In provincie Noord-Brabant, met miljoenen varkens in de bioindustrie, zijn wilde zwijnen illegaal. Nu het afschieten van ‘overloop zwijnen’ uit Natura 2000 gebied De Peel niet meer lukt overweegt men legalisering. FILMPJE!

Reacties (14)

#1 Schuur

Mag dat wel van Henk Bleker?

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Is dit een Speld-artikel? Hoe kunnen wilde dieren in hun natuurlijke habitat illegaal zijn? Wie krijgt er een boete en/of gevangenisstraf als er een wild zwijn wél in Brabant gesignaleerd wordt? Is Brabant dan in overtreding, of de aangrenzende provincie die het dier zomaar Brabant in heeft laten wandelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

Lees het artikel. “Illegaal” staat er tussen aanhalingstekens.

#3 Share

Zijn dit wel gelukszoekers of betreft het hier vluchtelingen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

En is een wild zwijn een massa-immigrant?

#3.2 DrBanner - Reactie op #3.1

zeugenaamde oplossingen
brabant moet het ontberen
moet ergens biginnen

#3.3 Rob - Reactie op #3.2

:)

#4 Daan

Tijd voor leuke actie om het zwijn welkom te heten in brabant. misschien kan er wel veel dierenleed worden verkomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 MS

Dit is een if-you-can’t-beat-‘m-join-‘m reactie. En een goede. Ik weet dat de waarnemingen waar we van weten maar het topje van de ijsberg zijn. Er is een populatie in ’t Leenderbos, en ze worden ook verder richting westen inmiddels vaker gezien.

In Nederland geldt een zogenaamd gedoogbeleid jegens zwijnen. Ze mogen ongegeneerd bestaan op de Veluwe, in de Meinweg en in het Rijk van Nijmegen en in de rest van Nederland moeten ze an staatswege afgeschoten worden. De gedachte is dat ze de verkenspest overbrengen op slachtvarkens. In Duistland geldt een compleet ander beleid en toch heeft Duistland, toch ook een varkensland, geen grotere last van verkenspest dan Nederland. Uiteraard zijn boeren erop tegen. Boeren zijn, niet zonder reden, van nature conservatief aangelegd. Ik vind dat we deze boeren tegemoet moeten komen door maisvraat te compenseren. Duidelijk, en zonder gezeik. Verder moet de jacht niet afgeschaft worden zodat eventuele overlast met jagers onder controle kan worden gebracht.

Dan is er plaats voor dit mooie dier ver voorbij de huidige gedoogzones.

PS: @linkse_lutsers. Het is typisch dat jullie allemaal aan de migratie politiek relateren: Jullie zijn alleen in naam “groen”. Milieu lappen jullie aan de laars als het zo uitkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Milieu lappen jullie aan de laars als het zo uitkomt

De “boeren” die de megavarkensstallen beheren daarentegen…

#6 Carlos

@MS, ik ben het met je eens, maar die PS had niet gehoeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 salvatore

Den haag zit er ook al vol mee…
En velen gebieden (in europa) hebben immens problemen, met,een overvloed aan wilde zwijnen…wat een serieus probleem is…
Holland het land voor,en door ratten en zwijnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MS

@Carlos

Jawel. Activisme maakt de kans om dit beest zijn gang te laten gaan kapot. Alleen praktisch handelen helpt. Als het puntje bij het paaltje komt, en dit is precies zo’n geval, zal je moeten handelen als een conservatief. Sterker, er zal een tijd komen dat je moet gaan realiseren dat je moet kiezen tussen natuurbehoud en de jaren-zestig “leisure” mentaliteit: hoe meer recht op ontplooing individuen immers nastreven, des te meer voor hen opzij moet worden gezet.

Enfin, veel interessanter, en “common ground” voor jou en mij is dit: Eenzelfde fenomeen treedt op met edelherten in het Oosten van Nederland. Die trekken langzaamaan ook op. En wilde zwijnen zijn inmiddels ook op de Utrechtse heuvelrug opgedoken. Het geeft een beetje de waarde van een ecologische hoofdstrcutuur aan: Het is mooi een wildwissel aan te leggen om verspreiding te assisteren. Noodzakelijk is het klaarblijkelijk niet.

http://www.natuurbericht.nl/?id=4438&q=edelhert

http://www.natuurbericht.nl/?id=5357&q=wild+zwijn+utrecht

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Inkwith Barubador

Wat vindt de partij tegen de dieren ervan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie