Kremlin wint regionale verkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De pro-Kremlin partijen hebben de regionale verkiezingen in Rusland afgelopen zondag ruimschoots gewonnen. Eigenlijk mag dat geen nieuws heten. De exacte cijfers laten nog op zich wachten, maar polls en partijleiders spreken boekdelen.

Verkiezingen zijn meer een exercitie in corporate society management. De twee winnaars, ‘Verenigd Rusland’ en het nieuwe ‘Een rechtvaardig Rusland’ doen zich voor als twee verschillende politieke organisaties, maar eten uit dezelfde hand. Als derde kwamen de communisten uit de bus, en de niet zo gevaarlijke Liberaal Democratische Partij als vierde. De rest mocht niet meedoen. Hoeveel van deze stembiljetten zouden er in Sint Petersburg ongeldig zijn verklaard? Op dezelfde website kun je met appels het ‘Gazzilla-monster‘ proberen te verslaan. Tot die tijd heeft stemmen weinig zin…

Reacties (4)

#1 Bismarck

Handtekeningen verzamelen en een borsom betalen om als partij mee te mogen doen, partijlijsten op de verkiezingsbiljetten, een minimum-opkomstplicht om verkiezingen geldig te maken… Die Russen beginnen zich te bedienen van Nederlandse praktijken!

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

NB. Bovenstaande reactie was natuurlijk sarcastisch. Ik ben zeer beniewd naar de mensen die Poetin tot nu toe hebben vergoeilijkt. Een opkomst van 1/3e lijkt me op zich al een duidelijk symptoom van gebrek aan werkende democratie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Olaf Koens

vergelijk het met de opkomsten bij ons tijdens Provenciale Staten (ik mocht deze keer niet meedoen). Hoe hoog was die?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Dik 46%, laag, maar toch nog weer een stuk hoger dan die russische verkiezingen. Desondanks heerst hier flinke discussie over het democratisch gehalte en zelfs het nut van de verkiezingen van de provinciale staten. Verder dacht ik (verbeter me indien nodig) dat de regio’s in Rusland iets meer bevoegdheden hebben dan de nederlandse provincies.

  • Vorige discussie