Prijzen in Gaza rijzen pan uit

Egypte is begonnen met een grootscheepse schoonmaakoperatie in de Sinaï, waarbij tientallen smokkeltunnels gesloten worden. Mensen in de Gazastrook zijn daar de dupe van.

Persbureau AFP meldt dat Egyptische militaire technici sinds 5 augustus, de dag waarop Egypte en massale schoonmaakoperatie in de Sinaï begon, 120 smokkeltunnels van en naar Gaza onklaar heeft gemaakt of heeft geblokkeerd. Een militaire woordvoerder vertelde dat de operatie door zal gaan tot alle tunnels dicht zijn. In de afgelopen twee dagen, zei hij, werden niet minder dan 12 tunnels onklaar gemaakt.

De meeste tunnels liggen in een strook van vier kilometer bij de grens, en sommige ervan liggen in woonwijken. Zeven huizen waarin tunnels uitmondden werden eveneens gesloopt en twee grote ondergrondse passages die werden gebruikt om auto’s te smokkelen werden dichtgemaakt.

De Egyptische militaire operatie begon nadat op 5 augustus 16 Egyptische politiemannen bij een overval werden gedood. Egypte heeft sindsdien helikopters en tanks ingezet bij de jacht op islamistische militanten. Volgens het officiële Egyptische persbureau MEA zoude zich zo’n 1600 extremisten, onder wie ook buitenlanders, schuilhouden in de Sinaï.
Israël heeft bezwaar gemaakt tegen het feit dat Egypte tanks heeft ingezet bij de operatie, omdat dit tegen de bepalingen ingaat van het vredesverdrag van 1979, waarin staat dat in het gedeelte van de Sinaï die het dichtst bij Israel ligt, geen zware wapens mogen worden gelegerd of gebruikt. Egypte zegt echter dat alle troepenbewegingen met Israel worden gecoördineerd.
Door de Egyptische actie tegen de tunnels zijn de import van brandstof zoals benzine en diesel en van bouwmaterialen sinds 5 augustus met respectievelijke 30 en 70 percent gedaald volgens het Bureau van de VN voor de  Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). En de prijzen dreigen intussen de pan uit te rijzen. ‘Een derde van alle kaas gaat door de tunnels, aldus de eigenaar van een kruidenierszaak. ‘Een kilo uit Egypte kost acht shekel (1,6 euro), een kilo die uit Israel komt drie keer zoveel. Bepaalde merken chips en biscuits zijn al uit de schappen verdwenen en de prijs van suiker en melkpoeder is gestegen. Als dit doorgaat, gaan de prijzen door het dak,’ aldus de kruidenier.

Gaza is voor een groot deel van zijn economie afhankelijk van de tunnels. Schattingen gaan ervan uit dat per jaar goederen ter waarde van zo’n 500-700 miljoen dollar op deze wijze de Strook binnenkomen.  Ook de regering prikt daarvan een graantje mee. Hamas belast die goederen sinds begin 2012 met douanerechten van zo’n 14,5%, volgens een recent rapport van de International Crisis Group (ICG). Het tunnelwezen wordt beheerst door een klein aantal families die intussen fabelachtig rijk zijn geworden omdat zij van elk item dat passeert een deel krijgen. Een persoon die door de tunnels gaat zou $25 moeten betalen, voor een auto zou het bedrag zo $ 500 zijn. Geschat wordt dat er 2011 zo’n 13.000 auto’s door de tunnels gingen.  Ook zijn de tunnels verantwoordelijk voor een recente opleving van de bouw van moskeeën, appartementen en openbare gelegenheden, met behulp van Saudische investeerders, meldt IRIN. 

Zonder tunnels dreigt de situatie in Gaza economisch nog ingewikkelder te worden, tenzij  Egypte zou besluiten de grensovergang bij Rafah te openen. Maar hoewel president Morsi, die afkomstig is uit de Moslim Broederschap daar wellicht wel voor zou voelen, is het nog te vroeg om daarop vooruit te lopen, gezien de verwachte tegenstand van Israël en de VS.

 1. 1

  vredesverdrag van 1979, waarin staat dat in het gedeelte van de Sinaï die het dichtst bij Israel ligt, geen zware wapens mogen worden gelegerd of gebruikt

  Daarin staat ook dat Israel daar geen gewapende vluchten mag uitvoeren. Toch bombardeerde Israel daar die tunnels.

 2. 2

  De sluiting drijft Gaza weer een stap verder in de richting van een klassiek Getto. Ik mis de stukjes van Lydia de Leeuw, opdat we niet vergeten wat een ellende de mensen daar moeten ondergaan, en dat mede dankzij onze niet-aflatende politieke steun aan Israel.

 3. 3

  He wach’s ff, moet je dan eigenlijk niet investeren?
  Als de prijzen de pan uit rijzen, en de bomen tot in de hemel lijken te groeien?
  Maar het risico is waarschijlijk te groot om serieuze investeerders te vinden, zodat obscure organisaties de niche vullen.
  En gouden tijden voor cola, chips, sigaretten en wegwerpluiersmokkelaars.

 4. 15

  Likoed..je bent een weldenkend mens..neem ik aan..maar bevlogen. In mijn idee scheer je voortdurend mensen over een kam. Zelf ben ik op al die plekken geweest, ook de jouwe en de “hunne”. Wat me opvalt is dat er een groot verschil is tussen wat de mensen die ik spreek zeggen en voelen, die willen allemaal rust en de politici die menen deze mensen te vertegenwoordigen.
  Ik vind dat je je moet realiseren dat een uitspraak zoals “Vrede is lastig met mensen die je willen uitroeien” de vrede niet dichterbij zal brengen.

  Paar jaar geleden was ik in Wadi Rum, Jordanie. Vanwege mijn inmiddels verarmde taalvaardigheid in het Arabisch kwam ik in een jeep terecht die, al schuddend, uren in het donker rijdend naar lichtjes in de verte bracht.
  Het bleek dat elk weekend daar in het geniep in de woestijn mensen samen kwamen om stiekem te feesten..dansen..eten en kontakt te hebben. Israel, Jordanie en Libanon (wat een mooie dames, maar dat terzijde) ze waren er allemaal. Heftig bewapende bewakers rondom.

  Dat is de toekomst Likoed nederland…ga er eens heen.

  Peace.

 5. 16

  Die feesten zijn er bijna elke week, meestal op donderdagavond, het begin van het weekeinde. Niet bepaald geheim hoor, het gebeurt in alle openheid. Verder helemaal met je eens, het beeld dat je schetst is ook mijn ervaring.

 6. 18

  wow..ben jij daar ook geweest? Viel het je op dat de aanwezige drank veelal geen geur nalaat de volgende ochtend..zoals whisky en vodca:))

  Die avonden, een mens doet wel eens dingen, zullen mij altijd bijblijven/blijbijven..zo op straat in de suup ga je veelal langs elkaar heen maar op die plek niet. Nog krijg ik kippevel als ik daaraan denk.

 7. 19

  Heeft u ook de muren volgeplakt gezien met foto’s van martelaren (moordenaars)?

  Heeft u ook de opiniepeilingen gezien waaruit blijkt dat de Palestijnen massaal de vernietiging van Israel willen?

  Heeft u ook de verkiezingsuitslagen gezien waarbij de meerderheid van de Palestijnen op Hamas stemmen, een organisatie die het uitroeien van de Joden als officieel doel heeft?

 8. 21

  Tja, als ik een Palestijn zou zijn, zou ik ook de vernietiging van Israël willen. Zolang de Joodse staat bestaat, is er namelijk geen ruimte voor gelijkberechtiging van niet-Joden in Palestina, en zullen miljoenen Palestijnen worden verdreven en onderdrukt.

  Verzet daartegen wordt vervolgens aangegrepen om het juk nog wat zwaarder te maken. Israël voor de Palestijnen wat de Farao was voor de Hebreeërs. Met dezelfde zorgen over de demografische ontwikkelingen en het geboortecijfer van het onderdrukte volk.

  Jij bent net een verdediger van de Zuid-Afrikaanse apartheid die aanvoert dat het systeem in stand moet blijven omdat het ANC bestaat uit een stel terroristen en de zwarte bevolking bestaat uit moordzuchtige wilden, die de blanke bevolking willen uitroeien zodra ze de kans krijgen. En dan wijst op liedjes zoals ‘Schiet de boer af’.

  ayasab ‘a magwala (the cowards are scared)
  dubula dubula (shoot shoot)
  awu yoh
  dubula dubula (shoot shoot)
  aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)

  Ziyarapa lezinja (these dogs are raping)
  dubula dubula (shoot shoot)
  ay iiiyo
  dubula dubula (shoot shoot)

  Aw dubul’ibhunu (shoot the Boer)

  Zie je wel: het zijn allemaal wrede barbaren, dus we moeten ze wel onderdrukken. Het is hun eigen schuld. Zij willen niet in vrede met ons leven. Als ze zich nou maar zouden schikken in hun lot, dan zou er morgen vrede zijn, en hun last een stuk lichter.