Het nieuws staat weer bol van de perikelen in de VS. De president heeft inmiddels meer dan 15.000 leugens de wereld in geslingerd, sinds zijn aantreden. Er is een impeachment onderzoek gaande, omdat hij de Oekraïense regering onder druk heeft gezet om zijn politieke rivaal Joe Biden van corruptie te kunnen beschuldigen. Uiteraard is dat ook een staaltje compleet gelul. En met deze actie (die overigens door zijn aanhangers gelijk wordt gesteld aan de actie van Biden, wat alleen maar hun ongelooflijke nitwitterigheid benadrukt, want het ene is diplomatie, en het andere júist corruptie), zou hij zomaar zijn eigen graf gegraven kunnen hebben.

Maar je weet het nooit, in deze vreemde tijden. Al die leugens, al die rechtszaken tegen het beleid van Trump, al die ontslagen van zijn personeel, de eindeloze stroom lekken uit het Witte Huis, het Twittergedrag; het aantal schandalen is duizelingwekkend. En dan zou dit hem de nek om draaien? Ik weet ’t niet hoor.

Veel mensen zijn Trump-moe. Ik ook. En Bill Maher ook. Nu had die laatste altijd al een bloedhekel aan de man. In 2013 grapte hij dat hij Trump 5 miljoen dollar zou betalen als die kon bewijzen dat hij geen afstammeling is van een oerang-oetan, ik meen naar aanleiding van de belachelijke beschuldiging aan Obama’s adres dat die geen Amerikaan is.

Hier doet hij opnieuw een aanbod. Het is grappig, het is enorm vergezocht, en toch denk je, hmm. Deze Prickstarter zou zo maar kunnen slagen.

Reacties (14)

#1 KJH

Even de knuppel in het hoenderhok dan: veel mensen zijn ook Trump-bashing-moe. De man probeert tenminste zijn verkiezingsbeloften gestand te doen (de muur, de manier waarop China de wereldhandel misbruikt), hij versteert – vooralsnog – de economie niet, en laat zich niet of nauwelijks verleiden tot militaire avonturen.

Oh, en hij wijst – sterker dan zijn voorgangers – Europeanen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het mondiale veiligheids-vraagstuk. Dat kunnen we niet zomaar ongestraft laten passeren, natuurlijk. En dus slaan we snoeihard terug: we drijven de *spot* met hem!

 • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Mee eens.
Is Trump echt zo boeiend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans Custers

De man probeert tenminste zijn verkiezingsbeloften gestand te doen

Bullshit. De man is op de dag van zijn verkiezing begonnen aan zijn herverkiezingscampagne voor volgend jaar. Van de muur is nog helemaal niet zo veel terechtgekomen, van de belofte dat Mexico ervoor zou betalen al helemaal niks. En hoe zit het met de “drain the swamp” belofte. Zo corrupt als nu is het waarschijnlijk nog nooit geweest in de VS.

hij versteert – vooralsnog – de economie niet

Nee, hij geeft de Amerikanen een sigaar uit eigen doos. Of beter de rijke Amerikanen sigaren uit de doos van heel de VS. En zijn opvolger mag de rotzooi opruimen: de alsmaar groeiende overheidsschuld, het achterstallige onderhoud van infrastructuur, de verontreiniging door het afschaffen van milieuregels. Wat Trump bijdraagt aan de economie is opportunistisch beleid op korte termijn, dat op lange termijn regelrecht wanbeleid is.

laat zich niet of nauwelijks verleiden tot militaire avonturen.

Behalve dan als Saoedi-Arabië erom vraagt. Maar die betalen ervoor, volgens Trump. Het Amerikaanse leger is tegenwoordig te huur, blijkbaar.

hij wijst – sterker dan zijn voorgangers – Europeanen op hun eigen verantwoordelijkheid

Inderdaad, bondgenoten op hun verantwoordelijkheid wijzen (of bekritiseren, of schofferen) zit in het standaardpakket. En ondertussen is hij dikke maatjes met Poetin, Erdogan, Kim en andere fijne types. Afgezien daarvan, van het ene op het andere moment de Koerden als een baksteen laten vallen is wel een erg grove manier om Europa op zijn eigen verantwoordelijkheid te wijzen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Karin van der Stoop

Als Trump ophoudt zich als een complete randdebiel te gedragen, met dagelijks minstens 5 leugens en gescheld in CAPSLOCK (over bashen gesproken), daarmee om de haverklap (diplomatieke) rellen veroorzakend, hou ik op met Trump bashen. Ik voorspel; gaat niet gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 AltJohan

Oordeelt zelf:
“Lobbyist en advocaat Hunter Biden (49) trad in april 2014 toe tot de raad van directeuren van Burisma, een Oekraïens bedrijf dat boort naar olie en gas. De benoeming deed toen al bij velen de wenkbrauwen fronsen”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 AltJohan

@Hans Custers: “…Koerden als een baksteen laten vallen ….
Ik ben daar ook niet enthousiast over. Maar uiteindelijk geldt waarschijnlijk dat de Koerden niet passen in het America-first principe.

En als de Turken zich misdragen is dat geheel voor rekening van de Turken zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hans Custers

@6

Het America-first principe is niks meer of minder dan de reclameslogan van het Trump-first principe. Als je dat nu nog niet doorhebt zul je het wel nooit gaan inzien.

Bovendien laat Trump de hele wereld nog eens zien dat America een bijzonder onbetrouwbare partner is om afspraken mee te maken. Dat is eerder het Russia-first dan het America-first principe, zoals bij Trump wel vaker het geval is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 AltJohan

@Hans Custers: Europa (inclusief Duitsland = steenrijk, heeft jaren een begrotingsoverschot gehad) betaald nog steeds niet hun NAVO-deel.

Hoe onbetrouwbaar is dat?

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1005988633747312640
“….Germany pays 1% (slowly) of GDP towards NATO, while we pay 4% of a MUCH larger GDP. Does anybody believe that makes sense? We protect Europe (which is good) at great financial loss, and then get unfairly clobbered on Trade. Change is coming!” — 10 jun. 2018

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hans Custers

@8

Ah, een whataboutisme. De argumenten zijn dus op.

Maar je toont je wel een ware Trumpiaan. De hele Trump-meute doet niet anders dan de aandacht afleiden van zijn leugens en wanbeleid met whataboutismes. Iets anders hebben ze namelijk niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: “Europa betaald nog steeds niet hun NAVO-deel.”
Het is geen vereniging waar je contributie “betaald” of zo. Jij hebt het gewoon over defensie-uitgaven. De VS heeft hogere defensie-uitgaven dan Europese landen, ómdat het zich de hele tijd overal ter wereld militair tegenaan loopt te bemoeien. Trump blijft dat ook gewoon doen; Zijn huidige “terugtrekking” uit het Midden Oosten levert ook deze maand een netto toename aan Amerikaanse troepen in het Midden Oosten op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 AltJohan

@Bismarck: “… levert ook deze maand een netto toename …. “
Zou kunnen, dat weet ik niet. Belangrijker is misschien het effect op de iets langere termijn, bijvoorbeeld over 6 maanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Karin van der Stoop

@5: Dat iets de wenkbrauwen doet fronsen betekent niet dat het illegaal is. Die gast heeft er een hoop geld mee verdiend ja, omdat zijn pappie VP van de States was, en hij zal er niet veel voor gedaan hebben. Er is ooit een onderzoek naar geweest in de Oekraïne, maar dat is op niets uitgelopen. Dit soort baantjes zijn voor Amerikanen met bepaalde lijntjes heel normaal (ranzig, dat wel). Het weerhield Biden Sr. er echter niet van om Oekraïne onder druk te zetten toen de aanpak van corruptie in het land een wassen neus bleek te zijn. En ja, dat mag wel, dat is diplomatie en deed hij niet voor eigen gewin.

Wat Trump deed, komt neer op corruptie, want voor eigen politiek gewin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 KJH

@10: Nou, hier weet ik toevallig iets van: dat is het wel een beetje. Dwz. de nations bepalen het budget, en schieten dat vervolgens volgens een verdeelsleutel voor. Dat kan overigens ook in de vorm van troepen of gebouwen e.d. Zie ook: de VN. Ook die zitten al jaren met een budget deficiet. Niemand weet precies hoe dat gefixt moet worden overigens – ze kunnen niet failliet verklaard worden oid.

‘De VS heeft hogere defensie-uitgaven dan Europese landen, ómdat het zich de hele tijd overal ter wereld militair tegenaan loopt te bemoeien.’

Ja en nee. De VS schaart ook een heleboel functies die wij in Nederland in andere departementen stoppen, onder Defensie. Onze rijkswaterstaat en AIVD vallen binnen de VS onder de DoD, bijvoorbeeld (Army Corps of Engineers / Coast Guard en CIA / NSA resp.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 KJH

@10: De Europeanen hebben overigens stellig beloofd om hun defensie uitgaven naar de 2% norm te brengen, en dat zij dat niet doen, in deze hoogtijdagen, is natuurlijk een schande.

Wat ik in dat licht altijd nog het meest frapante voorbeeld vond was Merkel, die zei: ja, maar, als ik 2% van het Duitse BNP aan defensie uitgeef, dan geeft ik in mijn eentje meer uit aan defensie dat de Russen! En dat bracht zij alsof het iets intrinsiek absurds was. Terwijl ik dacht: ik zou juist *blij* zijn als een NATO bondgenoot in zijn eentje de Russen aankan! Maar goed. Oud denken vs nieuw denken, zullen we maar zeggen.

En jaar op jaar het zorgbudget verhogen met een compleet defensie budget levert meer stemmen op, want dan gaan de babyboomers nog niet dood.

 • Vorige discussie