1. 1

  Mooi dat er toch nog een italiaan is die probeert om iets van een rechtsstaat in stand te houden. Als het Berlusconi lag, was daar niet veel meer van over.

 2. 4

  Waar ik op doel is dat het lijkt alsof bepaald politieke stromingen slechts afgerekend worden op de voormannen, Wilders..Berlusconi et al.

  Deze meneren, wat je ook van hun politieke denkbeelden vind, vertegenwoordigen een aanzienlijk aantal personen die daarvoor gekozen hebben.

  De kiezers per definitie als dom bestempelen of de voormannen rediculiseren heeft een versterkend effect, in negatieve zin dan. De pvda, die zich in een politieke marginale positie bevind en een ietwat te grote broek aantrekt maakt de verkeerde moves.

  Zoals “keizer”..if U get my drift poster :)

 3. 6

  Hoe zat het ook weer, wachters, soldaten en plebs..soort van?

  Ik kan me herinneren dat weilen prins Bernhardt ooit eens ook zo’n opmerking maakte “schaf het parlement maar een paar jaar af” men was niet blij.

  Ich bin auch ein Plebs :)

 4. 7

  Ik kan me vaag herinneren dat Prins Bernhardt R.I.P. ooit eens de opmerking maakte dat het parlement maar een paar jaar afgeschaft moest worden zodat zaken konden worden gedaan. Werd hem niet in dank afgenomen.

 5. 9

  @larie: Democratisch gekozen is een zeer betrekkelijk begrip in een land waar iemand de media in handen heeft. En als diezelfde persoon dan ook nog eens consequent wetten wijzigt ten gunste van hemzelf of zijn imperium, is het begrip “democratie” ook aardig uitgehold.
  Even los van wat verder zijn politieke denkbeelden zijn (zo hij die al heeft).

 6. 10

  Daar ben ik het niet mee eens. Je stelt dat de keuze onverstandig is (wat ik zal beamen) maar dat dat veroorzaakt is door gemanipuleerde berichtgeving??

  Dus de kiezer is dom, om het even sterk uit te drukken. Ik kan dat niet geloven Daar en waardanook ik mensen ontmoet, al of niet met papiertjes op zak, ervaar ik een politiek bewustzijn. De keuzes in Italie zijn niet de mijne mind you maar de problemen zijn op een andere schaal.

  Dode bomen, weetje nog. Wie haalt z’n info nu nog uit zo’n beperkte invalshoek. In de kleinste Italiaanse dorpjes heb je internet beschikbaar en in de cafe’s wordt in de regel beter geinformeerd gediscussieerd dan in vingerwijzend gipsland.

  Maar enfin , relativeren..la vie enzo, ik baal nu behoorlijk dat ppt’s vanuit de mac niet fijn werken met vista..K^%$dt..gaan we weer :(

 7. 11

  Berlusconi = schoft van de ergste soort … hoeveel meer moeten de regeringsleiders in de EU nog vernemen vooraleer ze naar dat inzicht handelen ?

 8. 14

  Poeh poeh..waarom geen CAPITALS IN U’R MENINGTJES…about die en die?

  S’z..een schoft ..aha.en de kiezers, allemaal schoften of minder denkenden?

  Het democratisch proces moet nader bekeken..niet wat boven komt drijven.

  Hoe de schoftentsunamie te pareren?..niet zo.

 9. 15

  @10: Larie: een vriend van mij die 2 maanden in Italië heeft gestudeerd vertelde dat één derde van alle krantenberichten over Berlusconi gaat. Als je rekening houdt met al zijn bijnamen stijgt het aandeel tot de helft. Dus het lijkt me duidelijk dat de Italiaanse kiezer een gebrek aan informatie kennen. Hoe kan een mens onder zulke omstandigheden een (i)geinformeerde keuze maken?

  Daarnaast. Ik merk vaak dat je de neiging hebt om een heel stellige mening in te nemen over een onderwerp waarvan niet veel later blijkt dat je er weinig tot niks van af weet. Doe dat even niet ofzo, beetje kinderachtig.

 10. 17

  @larie

  Beetje politiek correct in deze tijden om te doen alsof het volk niet dom is (en de elite arrogant, denk ik er dan maar even achteraan).

  Natuurlijk is het volk oerstom: de helft weet niet eens of het hart links of rechts zit, laat staan wat politiek links of rechts betekent.

 11. 18

  Ik woon nu ruim een half jaar in Rome en al mijn studenten hier vertellen dat berlusconi vooral succesvol is bij gebrek aan alternatief. De oppositie bestaat uit zwakke figuren danwel radicalen, dan wel een combinatie van die twee… intelligente en goed opgeleide italianen met goeie banen bij overheid en (internationale) bedrijven stemmen noodgedwongen soms wel op il Cavaliere… niet stemmen helpt ook niet, dus wat kunnen ze anders.

 12. 19

  Larie #14, ik snap uw punt, meer nog ik zeg al jaren hetzelfde ivm de kiezers van het VB versus het VB zelf, over polarisatie en détente, enz.

  Echter, SB is hors catégorie banditisme, echt niet gepermitteerd. Ik heb geen zin om hier uit de doeken te doen wat mensen uit Italië mij vertelden. Wat je allemaal kunt vernemen over de streken van Silvio via het internet mag volstaan, hoe hij de media in de tang neemt, manipuleert, enz.

  Dito Blair en Bush, overigens.

 13. 20

  War raven zegt. Als alles benoemd moeten worden, laten we dan ook ‘benoemen’ dat Het Volk sommige dingen domweg niet begrijpt omdat ze niet in een kranteartikel kunnen worden beschreven. En dat hun meningen daardoor dus ook als kut op dirk slaan.

 14. 21

  Het probleem in Italie, is het probleem dat ze in Frankrijk ook gehad hebben (en in mindere mate in Nederland); de totale proliferatie van ‘politie’ achtige eenheden, zo gegroeid door de historie heen en geen van allen bereid om op te gaan in een groter geheel. Heb je er in NL misschien drie (KLPD, regiopolitie, fiscus, marechaussee – ok vier), in Frankrijk had je altijd de concurrentie tussen de ‘police’ en de ‘gendarmerie’ en ook nog wat toko’s – in Italie heb je wel twintig van die clubs. Allemaal met hun eigen tapkamer en wat dies meer zij.

 15. 22

  #18 heeft een punt, al beïnvloedt SB hen niet enkel via zijn “greep op de media”, hij bust ook nog ’s (leugenachtig) duur glossy drukwerk van bus tot bus, …

 16. 23

  Plebs aldoende?

  Ooit in een fabriek voor een paar jaar,vwo,bul en nog wat papiertjes. De mannen en vrouwen achter de machines kreeg ik een waardering voor. Andere woorden maar de opengeest gelijk de mijne met al mijn diploma’s.

  Als er stempels “zo’n dom volk” worden neergezet..verafschuw ik de stempelaars…het ware klootjesvolk zijn de neerbuigende stempelaars.

 17. 24

  Wat is op deze plek toch gaande.

  Welbespraaktheid is niet per definitie een heldere visie. Woorden zijn binnen de kudde afgesproken klankenreeksen na een abstracte grens van een entiteit gemarkeerd te hebben…

  zegt allemaal niks..nada.

 18. 25

  Allemaal zeer waar, Larie-e, wat niet wegneemt dat SB de Italianen (van hoog tot laag) bedriegt, beliegt, besteelt. Ceterum censeo SB’s partij de EVP onwaardig.