Premier Balkenende, blijf weg bij opening Spelen

China Beijing 2008 - Olympic Games - Tibet (Foto: Flickr/.ack-online.de)

In Nederland kunt u dit bericht nog via internet lezen, maar of het in China nog kan is maar de vraag. Zo zijn er wel meer vraagtekens te stellen bij de chinese mensenrechtensituatie: het Nederlandse kabinet geeft zelf aan dat de mensenrechtensituatie in China niet verbeterd is. Gaat Balkenende nog naar de opening van de Olympische Spelen?

De openingsceremonie is echt bedoeld ter promotie van het gastland. Engeland, Duitsland en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties hebben dat heel goed begrepen.

Aldus coalitiegenoot Christen-Unie over het voornemen van onze premier Balkenende om wél aanwezig te zijn bij de openingsceremonie. De conservatieven aan de rechterkant vinden ondertussen dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Mijn inziens moet Balkenende wegblijven en is een boycot op zijn plaats. Weerklank vind ik hierbij van VVD-vrouw Erica Terpstra die zich al in eerdere situaties met zorg uitsprak over het gebrek aan dialoog van de zijde van de communisten.

 1. 1

  Dit vind ik zelf een geweldige passage, al is t filmpje met Erica ook goed gevonden:

  “‘Onverstandig en ongepast,” oordeelt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die opmerkt dat Nederland daarmee samen met Finland, Roemenië, Letland en Frankrijk tot een kleine minderheid in Europa behoort.”

  Na het afbreken van huizen, het opsluiten van criticasters, het verbieden van vlaggen, het tijdelijk opheffen van censuur op internet voor slechts een beperkte groep mensen en het weigeren van visa concludeer ik toch ook: dit zijn geen leuke Spelen, en JP hoort niet te gaan.
  Maar het vliegtuig zal al wel onderweg zijn, zo ongeveer.

 2. 3

  Balkenende is er natuurlijk bij vanwege de Prins der Nederlanden, binnenkort deels woonachtig op Mozambique. Je kan toch iemand van koninklijken bloede niet alleen laten spartelen in dat voormalig keizerlijke China. En het valt reuze mee als je op de tribune zit. Bovendien dat regime zit er al een jaar of vijftig.

  Jaar in jaar uit verplaatsten we onze industrie naar China en vanwege een beetje sport zal het nu ineens een probleem zijn? Laat me niet lachen. Nergens kunnen ze zo goed schoteltjes in de lucht houden als daar!

 3. 4

  Terpstra heeft het goed aangepakt: niet te hoog van de toren blazen a la van Muizenwinkel, maar achter de schermen Tibetanen steunen en niet te veel ‘hoezee’ en ‘hosanna’ over de organisatie en de Partij (waarvan die organisatie een verlengstuk of speerpunt is) verkondigen.

  De Spelen gaan inderdaad alleen om de sport, maar niet helemaal als de organisatie ze zelf voor politieke propaganda doeleinden gebruikt. ‘Containment’ daarvan is echter iets anders dan je eigen politieke tegen-agenda op de kaart zetten. En inderdaad: de atleten zijn er niet bij gebaad.

  Semi-off-topic: check ook deze ontzettende China-Godwin, die vanochtend ook in NRC-next stond.