Populaire Mohammed revisited

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ja hoor, daar gaan we weer. Om de zoveel tijd is er weer een rechts-populist die roept “Nederland gaat naar de verdoemenis! Kijk maar, Mohammed is al de meest populaire jongensnaam”.
Even los van lage kracht van dit argument bij dit soort ontwikkelingen, klopt het ook gewoon niet dat Mohammed de meest populaire jongensnaam is. Dat hebben we al eerder laten zien.
Als je voor 1 naam, namelijk Mohammed, alle varianten bij elkaar optelt om de “grootste” te worden, dan moet je dat bij andere namen ook doen!
Dus maar weer even wat feiten. Dit is de ontwikkeling van varianten van Mohammed als jongensnaam in Nederland tot en met 2017.


Duidelijke ontwikkeling tot 2000 en daarna een afvlakking dus. Geen reden om nu in paniek rondjes te gaan rennen in ieder geval.
Maar wellicht valt u ook de ietwat vreemde y-as op. Waarom niet tot 1.000?
Nou, eenvoudigweg om het vergelijkbaar te maken met een typisch christelijke naam: Lucas. En uiteraard de varianten hier ook weer.

Duidelijk toch. Als er al een populairste jongensnaam is, is dat gewoon Lucas. Ruim twee keer zo populair als Mohammed.
Om deze absolute aantallen nog een beetje context te geven, hebben we ze ten opzichte van het aantal jongens dat in ieder jaar geboren werd afgezet.

U ziet, deze storm in een glas water gaat om minder dan 1% van de jongens nu. Deze populist kan zijn zwart-wit-denk-kwaliteiten beter richten op het klavier.

Reacties (36)

#1 analist

Hmmm.. Cherry wordt veel leuker op twitter afgemaakt.

 • Volgende discussie
#2 Joop

Tja, heel veel (potentiële) terroristen, uitkeringsgerechtigden en mensen met strafblad heten wel Mohammed, of een variant daarop.

Kun je wel zeggen dat er geen sprake is van islamitisering, vind ik die cijfers over kenmerken genoemd in eerste alinea net als meerdere Nederlanders veel belangrijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: En al die moslims die hun kind Luuk noemen plegen gewoon taqqiya!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JANC

@2: Mooie rechtse retoriek. Het gelijkstellen van terroristen met uitkeringsgerechtigden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

@5.

Dat maak je er zelf van, mafkees! Ik zeg dat mensen vaak Mohammed heten bij speciale gevallen, die kunnen dus èn terrorist èn uitkeringsgerechtigde zijn. Meestal zijn ze gelukkig alleen het laatste. Jammer genoeg, maken ze dan weer vaak geen aanstalten om werk te zoeken, vanwege het andere kenmerk criminaliteit. Of gewoon beunhazen zoals heel gewoon is in Nederland vanwege de hoge belastingen op loon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

@3.

Ik hou me niet bezig met zulke woorden, ik kijk naar de feiten. Niet met een roze bril zoals jij doet. Dat jij er grappen over kan maken moet je maar aan die in elkaar geslagen oude dame vertellen waarvan de daders een licht getinte huid hadden. Misschien ook wel een Mohammed. Meeste Nederlanders kunnen er niet meer om lachen. Helaas. Roze bril af, aanpakken die rotte appels binnen de moslim gemeenschap. Dan kan de gemiddelde Nederlander meer respect opbrengen voor positieve kanten van de islam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

Rechts populisme is een reactie op het decennialang stilhouden van problemen met migranten, zeker uit de niet-westerse wereld. Want dat was discriminatie en racisme. Mede daardoor is de grootste linkse partij onder de twintig zetels gekomen, want onbetrouwbaar, en krijgen dit soort berichten ruimte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lutine

Als ik mijn roze bril af zet, dan zie ik alleen nog maar mensen. Zwart, wit, lichtgetint, Mohammed, Luuk, Zwarte Piet.

Ik lach me rot om appels, die zijn niet zo divers als mensen;-)
Hoewel? Sommige zijn erg zuur, net als sommige mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 analist

@9: Misschien het populisme van een Bolkenstein of Fortuijn. Maar Thierry… iedereen kan toch zien dat hij er voor zichzelf zit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

@10.

Jij hebt je eigen gekleurde bril, blij voor je dat je in je eigen kleine veilige wereldje leeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joop

@11.

Klopt, maar het linkse gewouwel over er is niets aan de hand, en alles komt goed, want allemaal lieve mensen, daar zijn de meeste Nederlanders wel mee klaar gelukkig.

Baudet is nog steeds populair hoe zal dat komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JANC

@7: jij zet ze er tussen de terroristen en mensen met een strafblad.

Enige reacties later doe jij alsof links de oorzaak is, terwijl het CDA, de VVD, hun voorgangers ten eerste de oorzaak zijn en als er weggekeken werd, dan ook door die partijen. Kortom, de feiten zijn verkeerd, de gevolgtrekkingen verkeerd en jouw redenatie. Precies dat wat het FvD hier doet. Over betrouwbaar gesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Co Stuifbergen

@2: Autochtonen zijn inderdaad creatiever als het om namen gaat:
Onze terroristen heten Tristan, of Karst, of Anders (hint: dat is een Noorse naam).

@3: of was Breivik eigenlijk een crypto-islamist?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Minik

En als je de vergelijking van de namen maakt gerekend naar het aantal islamitische inwoners en het aantal autochtone inwoners Steeph? Of komt die uitkomst jou niet uit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Karin van der Stoop

@16: Dan moet je even op de link klikken van #6, daar staat je antwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Karin van der Stoop

Ik zie trouwens überhaupt het probleem niet. Over 2 generaties zijn de nazaten van wat nu allochtonen zijn gewoon autochtoon. Nou ja, niet als het aan Sherry ligt, maar die is dat dan zelf ook niet. Wat op zich ook wel klopt eigenlijk, nu ik erover nadenk, met zijn voorliefde voor lavendel en blootfoto’s. Of generaliseer ik nu?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Lutine

@12

Jij begrijpt niets van mijn wereld. Ik hoor nu al weer 16 jaar dat oeverloze geouwehoer over de islam, Mohammed enzovoorts aan. Ik heb mij verdiept in wat de islam nu eigenlijk betekend. En voor zo ver er al angst aanwezig was in mij, is die al lang al verdwenen. Ik leef zorgeloos verder, ik ben niet met het aantal Mohammed’s bezig of met salafisten of met Geert zijn cartoons.

Als ik me al ergens zorgen over zou moeten maken is het dat meer dan 1 miljoen mensen PVV stemmen. Als 1 op de 7,5 kiezers op een man stemt die in mijn ogen een zwakzinnige is, totaal geen programma heeft, die vol met haat zit, die genocide predikt, enzovoorts, dan is de kans groot dat zo’n enge PVV stemmer gewoon bij mij in de straat woont.

Wilders is een man die tegen zijn eigen schaduw vecht, die ‘enge moslim’ dat is Geert zelf. We hebben één schrale troost, mensen denken wel wat beter na om hun kind Geert te noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Steeph

@16: Uhm, de relevantie daarvan ontgaat me volledig. Ik weerleg een punt dat gaat over de populatie jongens geboren in Nederland in een jaar. Daar zit geen uitsplitsing in.
Dus ik vat je vraag niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 rongvk

@16 Wat is je punt? Dat gemiddeld meer ouders die Moslim zijn hun kind als naam een variant op Mohammed geven dan ouders die niet-Moslim zijn hun kind als naam een variant op Lucas geven? Dat is het namelijk gewoon het uitgangspunt van de discussie.

Is je vrees dat we het verschrikkelijke feit dat de eerste groep een beperkter aantal favoriete namen heeft onder het tapijt vegen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joost

@16: Het te ontkrachten punt is niet dat er niet veel Mohammeds zijn, maar dat er meer Mohammeds zijn dan kinderen met oer-Hollandse namen zoals Shirley en Kick. Dat is dus gewoon bullshit.

En zodra je boosrechtse mensen daarmee confronteert, gebeurt direct wat er altijd gebeurt, de doelpaaltjes worden iets verschoven, zodat wij weer een nieuw probleem zouden moeten gaan bekijken. Dat heet een drogreden, en het kost enorm veel tijd. Want de vraag beantwoorden is veel meer werk dan hem te stellen. Ad infinitum.

Gelukkig is op je constatering in #16 ook nog wel wat af te dingen. Ja, moslims maken ongeveer 6% van de bevolking uit. De populariteit van mohammed zegt dan eigenlijk twee dingen.

1. Moslims noemen hun kinderen relatief vaak mohammed (en dat klopt, het is een traditie om de eerstgeboren zoon zo te noemen)
2. Nederlanders zonder migratieachtergrond geven heel veel verschillende namen aan hun kinderen. de hoogstgenoteerde naam word minder dan 700 keer gegeven, op een aantal van 170.000 geboren kinderen per jaar. Dat gaat dan om iets meer dan 0,4 procent van de kinderen die die naam krijgt. Of vooruit, als je alleen naar jongens kijkt, maar iets meer dan 0,8%.

Je kan uit deze cijfers totaal niet afleiden dat Nederland aan het islamiseren is of iets dergelijks. Het stabiel blijven van het aantal nieuwgeboren Mohammed’s is zelfs positief uit te leggen. De afgelopen 20 jaar is het aantal niet toegenomen, terwijl het aantal moslims wel is toegenomen.
Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat moslims zich minder aan die traditie houden, wat op secularisering zou kunnen duiden.

Maar dat is natuurlijk iets wat niet in het straatje van boosrechts past

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Minik

@22: Bedankt voor je duidelijke reactie.
Ik weet niet of je kunt constateren dat secularisering is toegenomen adhv een niet verdere groei van het voorkomen van de naam Mohammed.
Als je werkelijk wilt duiden dat de Islam niet belangrijker wordt in Nederland en niet zoals er op fora of door Arnoud van Doorn wordt beweerd dat “ze” straks het land overnemen, dan is het tellen van de naam Mohammed een zwak verhaal.
Net zo zwak als het tellen van de naam Lucas. Dat valt onder de categorie “hunnie ook”
Als er een onderbouwde beschrijving is met aantallen moslims, aantallen moskeeën en aantallen salafisten (als die al bekend zijn) zou dat een betere benadering zijn.

Vergelijk in Den Haag de wijken bouwlust met Duindorp.
Bouwlust is niet meer oud haags. Duindorp is zichzelf gebleven.
Bouwlust is voor meer dan 50% allochtoon (al tientallen jaren). De oorspronkelijke Hagenezen zijn grotendeels vertrokken.
In Duindorp zijn de allochtonen ong. persona non grata.
Of je in beide wijken wilt wonen is een andere zaak maar de inwoners veroordelen of boosrechts noemen vind ik wat gemakkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Joop

@14.

Ik heb het niet over de feiten, waar jij zogenaamde conclusies uit trekt. Ik heb het over de huidige situatie, en wat de Nederlandse bevolking denkt. Jij voert je eigen strijd hier op Sargasso tegen eng rechts en weet ik wat. Dan moet je toch echt in discussie op Geenstijl of andere sites en die mensen proberen te overtuigen van hun foute wereldbeeld.

Mijn vraag was dan ook dat ondanks Baudet onzin predikt, hij is wel populair in de peilingen. En hoe denkt de meerderheid Nederlandse bevolking over islam, migratie en aanhangige problemen zoals werkloosheid, criminaliteit, onaangepastheid wat betreft westerse normen en waarden, zoals tradities met hoofddoek en andere bedenksels, minaret naast je huis, etcetera.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 JANC

@24: rechtpraten wat krom is. Jouw eerste reactie (2):

vind ik die cijfers over (…) veel belangrijker.

niks geen vraag, maar jouw eigen mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 JANC

@23: doelpalen verzetten. Jij stelt een vraag, waarin jij zelf al van een conclusie uitgaat, nu is het plots dat die vraag notabene niet relevant is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Minik

@26 Of ik stelde de vraag om de methode ter discussie te stellen? Vandaar die conclusie?
Natuurlijk kun je dat als verwarrend ervaren maar zo was het niet bedoeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Joop

@26.

Hahaha, je bent een echt Don Quichote , vriend! Vechten tegen de molenwieken.

Een discussie ontwikkelt zich, ik ga niet meer kijken wat mijn eerste reactie was. Jouw reacties zijn altijd flink ingekleurd. Je schuift me van alles in de schoenen.

Jij bent een wegkijker, dat etiket mag ik rustig opplakken. Want problemen met migranten bestaan niet , of mogen niet benoemd worden. Evenals de nieuwe culturen zoals die zich manifesteren. En ja, dat is nog steeds voor iedereen wennen zowel de nieuwkomers als de autochtonen. Want we wonen niet allemaal in de Randstad of in achterstandswijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 JANC

@28: waar zeg ik dat? Leugen op leugen van jouw kant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Joop

@29.

Wat specifieker, beste kerel, want dat geschreeuw van jou is onbegrijpelijk. Kan je ook inhoudelijk reageren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 JANC

@30: alsof jij inhoudelijk bent. Jij hebt gewonnen. Ik ben weg. Geen zin om telkens weer dezelfde mensen te zien die alles verpesten. Gefeliciteerd.

edit redactie: in ander draadje (recensie Zomergasten Esther Perel) u beiden al gewaarschuwd op te houden met jullie persoonlijke vete.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Joop

edit redactie: reactie verwijderd.
In ander draadje al; gewaarschuwd dat jij en Janc op moeten houden met jullie persoonlijke vete.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Tank

@13: Ik ken geen links persoon die zo nietszeggend wauwelt. Met andere woorden: je liegt. En je gebruikt je leugens om de racist uit te hangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Tank

@22: Ja, dat dus. Helaas is dat soort domrechts drogredeneren al lang gemeengoed in de Tweede Kamer. En wordt er nog verwacht dat je er op in gaat ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Bismarck

@28:“Je schuift me van alles in de schoenen.

Jij bent een wegkijker”
Pot, ketel.

 • Vorige discussie