Poolse regering op ramkoers

‘Wij hebben onze goede wil laten zien, maar alle concessies hebben tot niets geleid’. Dat zei Jarosław Kaczyński de leider van de regerende PiS partij in Polen deze week nu de EU nog steeds niet bereid is het land een bedrag van 35 miljard uit het pandemie-herstelfonds te verstrekken. ‘Het wordt tijd om lessen te trekken. Als de Europese Commissie niet aan haar verplichtingen voldoet, is er voor ons ook geen reden om aan aan de EU-verplichtingen tegemoet te komen.’ Hij beschuldigde de Commissie van pogingen om de rechtsstaat in Polen te ondermijnen en herinnerde de Poolse rechters eraan dat hun eerste loyaliteit aan de Poolse wet is. Krzysztof Sobolewski, secretaris-generaal van de PiS ging maandag in een interview met de Poolse radio nog een stukje verder met oorlogszuchtige taal: ‘Als de Europese Commissie ons tegen de muur probeert te duwen, hebben we geen andere keuze dan alle kanonnen uit ons arsenaal te trekken en het vuur te openen’, zei hij.

Het zijn boodschappen die mikken op een binnenlands effect. Polen houdt stand tegen de grootmachten. Vorige week werd herdacht dat de 18e eeuwse Pools-Litouwse bond voor het eerst werd verdeeld tussen Rusland, Pruisen en het Habsburgse Rijk. Kaczynski meent dat de druk van de EU op zijn land onderdeel is van een bredere samenzwering gericht op het ondermijnen van Polen.  De Commissie probeert ‘Polen te breken en het tot volledige onderwerping aan Duitsland te dwingen’.We passen niet in de Duits-Russische plannen om Europa te regeren’, waarschuwde hij.Een onafhankelijk, economisch, sociaal en militair sterk Polen is voor hen een obstakel.’ Geschiedenis is een dankbaar aangrijpingspunt in de retoriek van de nationalisten.

Oligarchie

De Poolse premier Mateusz Morawiecki (foto) heeft woensdag ook zijn steentje bijgedragen aan het Poolse nationalistische slachtoffergevoel. In de EU zijn de lidstaten in theorie gelijkwaardig, maar feitelijk is er sprake van ‘een oligarchie waarbij de sterkste landen macht uitoefenen’, schreef hij in een opinieartikel voor de Duitse krant Die Zeit. Zijn kritiek is voornamelijk gericht op Duitsland dat naar zijn mening te veel macht heeft en ook fouten kan maken. Daarbij verwijst hij naar de banden tussen Duitsland en Rusland voor gasleveranties. Als het aan de Duitsers had gelegen  ‘zou Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas, het chantagemiddel van Poetin tegen het hele continent, bijna onomkeerbaar zijn’. En als Europa en de VS het Duitse tempo in de steun aan Oekraïne hadden gevolgd ‘zou de oorlog al lang voorbij zijn met een absolute overwinning voor Rusland en zou Europa opnieuw in oorlog tegemoet kunnen zien’, aldus Morawiecki, als trouw woordvoerder van zijn leidsman Kaczynski . Het is duidelijk dat de eenheid die Europa tegenover Rusland toont sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nog altijd broos is en gevaar loopt onder de druk van interne Europese conflicten.

Verkiezingen

De premier is overigens optimistisch over de uitkering van het aan Polen toegekende bedrag uit het herstelfonds. Het is volgens Morawiecki vooral een kwestie van tijd. Dit najaar dient Polen nog een plan in voor de besteding van de beloofde miljarden. De Poolse regering heeft het geld hard nodig vanwege een stijgende inflatie en de dreiging van economische achteruitgang. Het zou de populariteit van de PiS in het zicht van de verkiezingen volgend jaar kunnen ondermijnen. Maar toegeven aan de EU is ook geen optie, want een partij die zwicht voor het ‘buitenland’ kan het in Polen helemaal wel vergeten. Voorlopig zijn er in de polls nog geen grote verschuivingen te zien.

In een opiniebijdrage voor Politico schrijft William Nattrass, een in Praag gevestigd journalist, dat de Europese Commissie een risico neemt als ze in de aanloop naar de verkiezingen de druk op de Poolse regering opvoert. Het conflict tussen Polen en de EU leidt nu al tot clashes tussen PiS-leider Kaczynski en zijn uitdager, de liberale oud-premier Donald Tusk. ‘Kaczyński haalt ons echt uit de EU. Consequent, en met de koppigheid van een maniak,’ zegt Tusk. Het antwoord van Kaczyński: ‘Tusk opereert als een vijfde colonne van Brussel, hij werkt voor het buitenland om Polen tot slaaf te maken’. Nattrass waarschuwt voor de gevolgen van een escalatie van het conflict voor de kansen van Tusk. Als de Europese Commissie en zijn ‘spreekbuis’ Tusk kunnen worden weggezet als veroorzakers van de verarming van de Poolse kiezer zou dat het vertrouwen in de neutraliteit van de EU aanmerkelijk kunnen schaden. Daarmee is noch de Poolse rechtsstaat noch de EU zelf gediend.

Reacties (9)

#1 Bolke

Nou laat die Polen eens voor een Pexit gaan dan.

  • Volgende discussie
#1.1 Jos van Dijk - Reactie op #1

Alsof dat het leven van de Poolse bevolking er vrolijker op maakt. Weinig kans, schat ik, dat dit gaat gebeuren.

#1.2 Bismarck - Reactie op #1.1

Naja, als je de EU framet als een Duitse bezetting (en daar oorlogstaal bij gebruikt), dan moet je op een gegeven moment ook je consequenties trekken. Ik vind in dat kader ook deze zin heel zorgwekkend:
“Maar toegeven aan de EU is ook geen optie, want een partij die zwicht voor het ‘buitenland’ kan het in Polen helemaal wel vergeten.”
Dan zeg je eigenlijk dat er in Polen alleen ruimte is voor partijen met een proagramma als dat van PVV en FvD; Die willen graag de EU uit, dus blijkbaar is dat dan ook de wens van de volledige Poolse bevolking (al gok ik dat de quote wellicht een beetje een hyperbool is).\

Al vermoed ik dat de nuance in werkelijkheid eerder iets is als wel de lusten, niet de lasten. Dat is, met name (maar natuurlijk niet alleen) in Oost-Europa, een wel meer voorkomende politiek, waar de EU duidelijk nog aan moet wennen (en mechanismes tegen moet inbouwen).

Verder observeer ik dat hoewel Kaczyński ook een bloedhekel heeft aan Poetin, hij wel de retorische omkeertrucjes van zijn grote buur bezigt (oa. dit: “Hij beschuldigde de Commissie van pogingen om de rechtsstaat in Polen te ondermijnen en herinnerde de Poolse rechters eraan dat hun eerste loyaliteit aan de Poolse wet is.”).

#1.3 Bolke - Reactie op #1.2

Verder observeer ik dat hoewel Kaczyński ook een bloedhekel heeft aan Poetin

Denk eerder dat het afgunst is, Polen heeft in het verre verleden geprobeerd te worden wat Rusland nu is, de Polen hebben op een of andere manier een minderwaardigheidscomplex opgelopen toen ‘hun’ rijk vernietigd werd door wat nu Rusland en Duitsland zijn en het groot-polen idee leeft nog steeds erg in Polen.

#1.4 Frank789 - Reactie op #1.3

Als je ziet waar de grenzen van Polen hebben gelegen in de laatste 300 jaar, dan kun je wel een beetje begrip opbrengen voor hun sterke nationalistische gevoelens. Niet langer een speelbal willen zijn van grootmachten.

https://brilliantmaps.com/poland-territory/#more-2013

  • Volgende reactie op #1.3
#1.5 Bolke - Reactie op #1.4

Niet langer een speelbal willen zijn van grootmachten.

Dan is het alleen maar meer ironisch dat ze juist een speelbal van de grootmachten zijn geworden omdat ze zelf een grootmacht wilden worden.

De polen mogen graag de slachtoffer rol aantrekken van WO2 maar voor WO2 speelden ze vrolijk vieze geo-politieke spelletjes zoals delen van Tsjecho-Slowakije inlijven toen A.H. het Sudetenland inpikte en toen ze ineens zelf slachtoffer werden van die spelletjes, toen was het huilen.

Als je met krokodillen speelt dan is de kans groot dat je zelf ook een keer opgegeten wordt.

#1.6 Bismarck - Reactie op #1.3

In het geval van Kaczyński zit er ook nog wel een veel recenter nieuw zeer, met de dood van zijn tweelingbroer in een vliegtuigongeluk in Rusland in 2010, dat notabene gebeurde toen die naar Smolensk vloog om de herdenking van de slachting bij Katyn in 1940 (toen Stalin besloot tienduizenden krijgsgevangen Poolse officieren te laten executeren) bij te wonen. Er gaan allerlei samenzweringstheorieën rond over Russische opzet in die ramp en zowel Kaczyński als zijn partij promoten die visie (tot op heden aan toe).

  • Vorige reactie op #1.3
#1.7 Bolke - Reactie op #1.6

Kaczyński is een #wappie en als die partij nog lang aan de macht blijft dan wordt een Pexit onvermijdelijk en om eerlijk te zijn, ik kan er niet rouwig om zijn, als de polen op die gast blijven stemmen dan verdienen ze ook niet beter.

#2 Co Stuifbergen

Ik vind eigenlijk zorgwekkend dat de EU dit tolereert.
Polen zegt (alweer) dat het niet aan de EU-verdragen gebonden is, want uiteindelijk telt alleen de Poolse wet.

Kortom, Polen is al uit de EU gestapt.
De reactie van de EU moet dan zijn:
Direct de financiële steun stoppen, en direct de grenzen sluiten, geen vrij verkeer met tussen Polen en de EU.

En dat kon een jaar geleden al. Dan was Polen mooi bijgedraaid, voordat Rusland Oekraïne binnenviel, want de Polen wisten toen al dat ze beter bij de EU kunnen blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie