Poll: Wat gaat u doen zonder baan?

Recessie en massale werkloosheid. Het angstbeeld doemt steeds meer aan de horizon op. In de VS went men geleidelijk aan het fenomeen tentenkampen. Azië en Europa moeten nog even wachten op recessie, al waart het recessiespook al overal rond. Wie zijn of haar baan verliest, is nog niet helemaal te voorspellen. De arbeiders in de financiële sector vliegen er natuurlijk het eerst uit. Zo’n 63.000 banen verdwenen al, in New York en Londen.

In Groot-Brittannië wordt geschat dat van nu tot eind 2008 een half miljoen banen verdwijnen. Met dank dus aan het neoliberale kapitalisme en de ongebreidelde heerschappij van de markt, met als uitwas daarvan de shirtsponsor van Newcastle United…

En in Nederland? Volgens het CBS begint de banenmotor te sputteren. Zowel Zuid- als West-Nederland laten een daling in het aantal banen zien ten opzichte van verleden week. En verleden week was er ook al een daling ten opzichte van de week daarvoor. Maar wat moeten we doen, straks zonder werk? Solliciteren bij de Energiecentrale in de Eemshaven? Een Espresso-bar opstarten? Grafmonumenten schoonvegen? Werken in een pretpark van de stinkend rijke Hennie van der Most? Tijd voor een polletje!

[poll=210]

 1. 2

  Gewoon onder de verwarming liggen met een goed boek, m’n kennis bijwerken, wat bloggen, beetje gamen en over een maand of wat gewoon weer aan de slag. ’t waait toch over na verloop van tijd.

 2. 3

  Er vanuit gaande dat er nog iets van een inkomen overblijft, ga ga dan gauw mijn Mega Killer App afontwikkelen en die heerlijk in de markt zetten als de storm is gaan liggen.

  *droomt verder*

  :p

 3. 4

  Met dank dus aan het neoliberale kapitalisme en de ongebreidelde heerschappij van de markt

  En hoeveel banen waren te danken aan dat systeem?

  Maar goed, ik wordt dan gewoon een lekker ouderwetse maffia-gangster (wel ZZP’er uiteraard)

 4. 7

  “Zowel Zuid- als West-Nederland laten een daling in het aantal banen zien ten opzichte van verleden week. En verleden week was er ook al een daling ten opzichte van de week daarvoor.”

  Ja laten we vooral van week tot week bekijken, dan heben we helemaaaal geen invloed van periodieke cycli.

  Misschien beter eens kijken naar het aantal werkloosheidsuitkeringen. Wat blijkt, de laatst gemeten maand (juni) lopen ruim 42.000 mensen minder in de WW dan een jaar ervoor.

  Of is dit een wat vroeg geplaatste vrijdagmiddagvraag (het is toch nog geen vrijdagmiddag he)?

 5. 8

  Wat Grobje zegt. Maar werk is er toch wel, desnoods toiletten schoonmaken, het ouderwetse arbeidersethos is er goed ingeramd hier.

 6. 12

  Ik kan er niet uit vliegen. Binnenkort misschien weer (sowieso) in loondienst, als de recessie doorzet. Maar de helft trekt dan zo’n beetje de dekens over de oren. Honger?, wel eens van honger gehoord? Welja, pak een boek. Ik kan altijd nog in de elektra of fietsen, auto’s, reparernen…

 7. 13

  ik wacht tot ik van de nieuwe overheid die El El kennelijk voorstaat een baan toegewezen krijg in een collectief. ik zou het een eer vinden bij te mogen dragen aan het produceren van goederen voor onze natie en ons volk. Ik zou met mijn kompels trouw en gemotiveerd werken en mijn steentje bijdragen aan de gelijkwaardigheid van ons allen.

 8. 14

  ik heb net een nieuwe baan aangeboden gekregen bij een bedrijf uit de VS…hevige twijfel of overstappen nu slim is…zit nu bij een vereniging, die gaan niet snel failliet

 9. 18

  Ik heb dus een banengenerator ontwikkeld, maar die vergt een investering van 50 miljoen euro. Daarmee kan ik, na aftrek van mijn vertrekbonus, gemakkelijk 10 mensen aan een bovenmodale baan helpen. De financiële onderhandelingen lopen nog…

 10. 20

  Da’s iets wat ik niet zo heb op die hele hype rond ‘freelancen’ en eigen bedrijfjes enzo: het wordt neergezet als iets waar je vette winsten mee kan maken, en veel ‘ondernemersvrijheid’ en zo, maar in d’r zijn nog wel wat situaties waarin het of een rat race naar de bodem is (sommige gedeeltes van de IT), of een sneaky manier om sociale premies door te schuiven naar de werknemer (thuiszorg).

  Het probleem wat ik namelijk zie is dat je geacht wordt om –in de goede tijden– een buffer op te bouwen voor slechte tijden. Een half jaarloon, bijvoorbeeld. Wat natuurlijk leuk bedacht is, maar als dat qua netto uurloon niet te doen is (omdat je dan niet meer concurrerend ben, of omdat je dan veel teveel uren moet maken), dan lijd je dus armoe in tijden van economische neergang.

  Hiep hoi!

 11. 21

  Ik denk dat ik maar weer eens gewoon dood ga, omdat ik het kan en tot vervelens toe weer op lijk te staan maar vraag me niet hoe het werkt want dat heb ik ook nog niet helemaal door of misschien neuk ik wel buitenechtelijk een vrouw omdat ze er was. Maja, dan denk je weer aan de koters die je niet hebt en dan valt het eigenlijk best wel weer mee.

  Abstractie is de hoogste vorm van bewustzijn, denk ik soms wel eens totdat ik weer meegevoerd wordt door wat iemand anders -en niet ik- meemaakt.

 12. 27

  Ik wou dat ik kón werken meneer van der Most, De staat acht het niet langer verstandig mij
  los te laten op de maatschappij.
  Geeft me drie graaistuivers om van te leven .
  Wat mot ik dan Hennie you tell mie,
  zo’n skatje ben je nou ook weer nie

  ( zwaait driftig met het virtuele collectebakje terwijl de werkgever Jezushufter boven me zoeft met zijn helicopter ).

 13. 28

  @Saso: Tjeemig.
  Nog op de stapel:
  – Een eeuw van uitersten – Eric Hobsbawm (van Jan Marijnissen gekregen)
  – Clay Shirky – Here comes everybody
  – Hannah Arendt – The origins of Totalitarianism
  – Alaister Reynolds – House of suns

  Zoek nog:
  – meer van Haruki Murakami (gelezen: Hard-boiled wonderland and the end of the world)

  Aanraders:
  – alles van Peter F. Hamilton
  – Snow Crash van Neal Stephenson

  En nog veel meer.
  Ergens heb ik een stapel papiertjes met aantekeningen liggen van boeken die ik nog moet kopen.

 14. 31

  Nou, het lijkt me wel aardig om dan eerst een villa van 2 miljoen plus te kraken… de tuin om te ploegen tot moestuin en vervolgens lekker in het verwarmde zwembad gaan liggen…