1. 1

  Het probleem van het nederlands onderwijs lijkt toch vooral te zitten in de schooluitval op het MVBO en de achterstand waarmee sommige sociale groepen van de basisschool afkomen. Het is jammer dat je daar Plasterk (e.a.) niet over hoort, eerste gaat de discussie over een nationaal museum (nergens over dus) en nu die een beetje kritiek heeft gehad komt die ineens met dit dwaze plan.
  Gratis schoolboeken en één hogeronderwijs, beide oplossingen van dit kabinet voor problemen in het onderwijs die niemand nog had ervaren. Wil een kennis economie goed draaien moet eerst het zand uit de moter!

 2. 4

  Zijn hervormingsplannen draaien vooral om bezuinigingen. Inspraak wordt een farce. Dirty infighting volgt, en waardevolle opleidingen worden in de vuilnisbak gesmeten. Dit proces is al tien jaar aan de gang.

  En het wordt weer eens helemaal overgedaan.

  En de mooie woorden van de wetenschappelijke dressboy ? Ik krijg gewoon respect voor Dimitri als ik aan Ronald Plasterk denk.

 3. 5

  @dick: dat komt door het ‘roze horde afvangnet’ we zijn genoodzaakt een delay in te zetten en eerst alle IP adressen langs Ban Ki Moon te sturen voor ondertekening. Maar wees gerust op Sargasso gaat geen stem verloren en is uw privacy ten allen tijden gewaarborgd!

 4. 6

  3. Journaal kijken IJsbrand: Er werd een voorzitter van een hooglerarenclub geïnterviewd, en kwalleb(r)allerige studentenclubsjef beiden stonden er niet onafwijzend tegenover. Sterker nog, ze vonden het geen slecht plan. Door de argumentering dacht ik zelf ook: ja, waarom zijn ze daar niet eerder op gekomen. Maar goed radio 1 vanmorgen….het is in volle gang….de verkiezingskoorts:

  – SP (wilde het onthouden maar: tegen met k*smoes)
  – VVD tegen
  – CDA met zwaar huichelachtige reden tegen; klonk als “de kift”.

  Dus ’t wordt em niet, omwille van de peilingen…

 5. 7

  Carlos: klasse, al maak ik me geen zorgen over privacy. Zelfs niet nu ik al 3 dagen bij de stijllozen rondhang. Toch wel een sweet-kleurtje “roze”? Maar die horde hoeft idd niet, straks komt Shit Stiifie zelf ook weer langs, onze Marck Burema staat bekend om zijn zure scheten. Om er 2 dagen later, als de lucht eindelijk is opgetrokken, nog 1 te laten. Blijkt dat dat het comment-niveau op dat lijntje is……je ploft zwaar egocentrisch je mening die je zelf érg grappig vindt……skijt aan de reacties en aan een zinvolle discussie. Tja, misschien moet ik mijn hoogst behaalde diploma er maar bij zetten. Zou leuk zijn als ik er dan nog meer als 1 (tot nu toe) een pets om de oren kan geven.

  Poll ze, laat die Bang Ki Moon eens een beetje doorwerken verdorie, neem aan dat dit allemaal gebeurd van onze belastingcentjes! Wij als hardwerkende Nederlanders hoeven toch niet alles te pikken!!!!

 6. 8

  3. Journaal kijken IJsbrand

  Het leven is te kort daarvoor, heer Dick. Het journaal heeft net zo veel met nieuws te maken als een piskijker met de meest geavanceerde medische technologie. Beide pakken slechts wat makkelijk voor handen is, en verklaren van daaruit de wereld; maar geven zo slechts schijndiagnoses, en troosten de onnozelen.

  Geen universiteit vindt zich minder dan een andere. Daar alleen al begint het probleem.

  Hier wordt al over geluld sinds de jaren zeventig.

 7. 10

  Agut…als dat zo is, gaan we maar ff vanuit dan: Geen universiteit vindt zich minder dan een andere. Moet Ronald DAT probleem eerst maar eens aanpakken: samenwerking of fors korten op de subsidie! Plasterk is wel een bruggenbouwer, dus wie weet!

  Als het doormodderen blijft, is misschien de “post van de dag bij de rozen” iets?:

  *Gooit de stoelen en banken de deur uit, en doet de zweetband met LSD op*

 8. 12

  Daarom heb ik zo’n hekel aan studentjes met hun betweterige toontjes. Doe mij maar praktijkmensen, gehard door levenservaring. Daardoor ook sociaal gebleven.

 9. 15

  Er is helemaal geen probleem in het Nederlands onderwijs, maar duidelijkheid wat betreft niveau en mogelijkheden om daar tussen te manouvreren mag zo langzamerhand wel. Wat echt slecht was, was de Bachelors/Masters scheiding, en de samenvoeging van de MAVO met de LTS. Maar dat is een simpel ongedaan maken. Voor de rest: houden zo.

 10. 17

  @10: Ik heb niet veel van de plannen meegekregen (alleen journaal en dat telt niet heb ik al begrepen), maar hoe wil je het eens worden op iets waar niet eens een eenduidige beoordeling bestaat? Voor zover ik uit de plannen kan opmerken heeft dit sowieso niets met samenwerken te maken (eerder een mooie kiem voor meer concurrentie), dus dat gaat niet opschieten.

  Dan zit je nog met het feit dat er ondanks dat naar (aankomende) studenten toe de verschillen steeds onduidelijker worden, er een hemelsbreed verschil is tussen universiteiten en HB0’s (op het gebied van onderzoek), dat je ook in geen jaren kunt dichten en waar je je van moet afvragen of je dat zelfs maar wilt.

  Tenslotte lijkt me dat als je het hebt over een wens naar meer kwaliteit, je misschien eerst als regering eerst eens moet nadenken over je financiering, die puur op kwantiteit is gebaseerd.

 11. 19

  @17 Om de dooie dood telt het journaal wel! Wie maakt je wijs van niet? Was een duidelijke mini-reportage, iedereen leek positief.

  Zeker geen onbelangrijke punten die je opsomt. Maar het doel lijkt me te mooi om te laten lopen.

  Denk dat je je op dit punt nog wel eens kunt vergissen in de Bruggenbouwers-kwaliteiten van Ronald: maar hoe wil je het eens worden op iets waar niet eens een eenduidige beoordeling bestaat?

  Het is me wel duidelijk geworden dat er ultiem eigenwijze personen in die wereld ronddartelen, maar mijn vertrouwen in de ex-(Nobelprijs-fahige) wetenschapper Plasterk is groot. Vertrouwen 17….essentieel in het leven!

 12. 20

  @17: een hemelsbreed verschil tussen hogescholen en universiteiten… nu, dat valt nogal mee. de Hogeschool van Amsterdam is al gefuseerd met de UvA, onze nederlandse titels mr en drs zijn al verdwenen, zodat iedereen met hbo of wo gewoon bachelor danwel master wordt en laten we eerlijk zijn: 80% van de studenten zit op de grote opleidingen Rechten, bedrijfskunde, geneeskunde, economie en psychologie. En daarvan weer minstens 90 procent wil niks met onderzoek doen, maar gewoon een leuke baan op weliswaar hoog niveau, maar beslist niet wetenschappelijk. het achterhoedegevecht om hbo en wo apart te houden is amusant om te zien, ware het niet dat nederland op onderwijs gebied zo conservatief is dat we over driehonderd jaar nog met die kunstmatige tweedeling zitten.

 13. 23

  Als het nou eens zou opleveren dat het niveau van datgene wat dan voor wetenschappelijk door moet gaan echt flink omhoog gaat en het tempo en de zwaarte ook nog eens verdrievoudigen, zodat al die kansloze interesseloze figuren eens buiten de boot vallen, vind ik het prima.

  Al vind ik het idee van zoveel staatsinvloed op het hoogste onderwijs dat een land heeft, nog altijd merkwaardig. Daar krijg je alleen maar van die rare benoemingsdiscussies van waarin men valt over de vorming van een vermeend conservatieve concentratie aan de ene faculteit, dan wel op jacht gaat om weer een ander het ontslag te bezorgen.

  Zonder bezieling verwacht ik eigenlijk sowieso niet veel van dergelijke systeemveranderingen.

 14. 24

  @22 Nausea maakt een mislukt grapje. Is dat nieuws? Of doet ze dat al haar 25 levensjaren al?

  Correct Klaplong; zonder bezieling zijn we nergens. De Dijk zong het al in “hart & ziel”.