Polderen funest voor andersglobalisten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Waarom kwam de andersglobalisten-beweging in Nederland maar niet opgang? Vijf jaar na de Battle of Seattle analyseert de Wereldomroep waarom Nederland afweek van haar buurlanden. Een van de conclusies is dat de vakbonden hier niet meededen. Nederlandse bedrijven hebben belang bij vrijhandel en daarom de nederlandse vakbonden meestal ook.

Maar ook de poldercultuur waarin de dialoog tussen bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties vaak meer oplevert dan demonstraties heeft bijgedragen aan de afwezigheid van een grote nederlandse andersglobalisten-beweging. Enkele hardliners blijven echter hameren op het belang van demonstraties:

Het is de enige manier dat er naar je geluisterd wordt. Als je niet je voet tussen de deur zet, smijten ze hem voor je dicht, aldus een woordvoerder van EuroDusnie (Wereldomroep)

Reacties (20)

#1 Carlos

de link werkt niet meer, anders hier:
http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/nederland/

 • Volgende discussie
#2 Egor

Nederland is van nature een handelsnatie, al minimaal sinds de 16e eeuw.

Misschien wel vandaar dat ze van nature weten wat goed (vrije handel) en slecht (anti-globalisten) is voor de economie en dus ook voor de bevolking.

Trouwens, deze goed-en-slecht tegenstelling geldt voor ieder land, ook voor derde wereld landen. Die zijn gebaat bij een vrije handel, hoe meer globalisme hoe beter voor de betrokken landen. Dit in tegenstelling wat anti-globalisten propageren.

Invoerrechten en landbouwsubsidies zijn instrumenten die leiden tot anti-globalisme, zijn de meest derde wereld-onvriendelijke anti-globalisme meganismen die er zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 SalonSocialist

Beste Mensen,

Eurodusnie is een organisatie die de rol van links zelf ondermijnt door te lopen roepen dat de gehele anti-golbalisme beweging in nederland nooit bestaan heeft danwel langs nederland getrokken is. Met veel heisa en poeha melden ze dat ze aan iets meedoen om vervolgens met veel stennis zich terug te trekken uit een demonstratie bijvoorbeeld. Vervolgens willen ze wel huin eigen verhaal verkopen, dus is beetje scheef maar zo heeft ieder zijn eigen belang om te melden wat hij wil.

Of demomstreren nuttig is of niet moet afhangen van het te bereiken doel en niet zozeer van iets anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan des Bouvrie

@SalonSocialist: demonstraties tegen het globalisme draaien doorgaans uit op grote knokpartijen tussen tot de tanden bewapende anarchisten en dito politieagenten. Dergelijke demonstraties hebben geen enkele zin. Sterker nog: ze versterken bij de gewone man alleen maar het stereotype beeld van langharig, werkschuw links tuig dat liever op andermans zak teert dan zelf een baan te zoeken en dat luizenleventje desnoods met geweld af probeert te dwingen.

Dan zijn demonstraties zoals die tegen het kabinetsbeleid laatst een stuk effectiever. Jammer alleen, dat dat nou juist demonstraties waren die er inderdaad alleen om draaiden de riante financiele toekomst van ouderen van nu ten koste van de jongeren van nu veilig te stellen. Dat is nou typisch Nederland: onze bejaarden en gehandicapten mogen verroten in slecht onderhouden en onderbezette Huizen en het intereseert niemand een drol, maar o wee als je mensen met maatregelen t.a.v. VUT/pre-pensioen zelf in de beurs treft. Dan gaan ze opeens masaal de straat op. En de jongeren die meeliepen? Die vonden het allemaal wel spannend en gingen na afloop lekker winkelen in de Bijenkorf…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Piggelmee Verbaan op Vrijdag (not)

Wat veel WTO demonstranten zich niet realiseren is dat de besluiten in de WTO al zijn voorgekookt in de OESO. Wil je wat bereiken dan moet je de denktanks op het hoofdkantoor in Parijs bespelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sikbock

Ben wel eens naar zo’n manifestatie van eurodusnie geweest.. ik waande me terug in de middeleeuwen op de kermis.. Mijn vooroordelen bleken waar…ongewassen (je kon ze ruiken op een meter afstand) en in raggen geklede deelnemers waarvan de helft elders uit Europa kwomt…de

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 SalonSocialist

Beste Mensen,

@Sik
Ik ben weleens op bijeenkomsten van de IS (internationale socialisten) geweest. De kermis in de middeleeuwen trof ik er niet aan doch studenten die met een stalen gezicht het failliet van het kapitalisme verkondigden. In de discussies die ik met hen had, had ik slechts het gevoel dat alles wat naar pragmatiek en realiteitszin leidde als anti-revolutionair beschouwd werd en dus verworpen werd.

@Jdb.

Probleem van anti-globalisten (het serieuzere deel) is dat ze inderdaad moeten leven met de voordelen die jij hebt. Dat er inderdaad centra in puin zijn gegooid heeft dan ook niet zoveel met verzet te maken maar meer met ordinair fulmineren tegen bekende merken. Over je demonstraties is het vaak zo dat anti-globalisten vaak ook voorop lopen tijdens arbeidsdemonstraties zoals op 2 oktober ,maar je andersom het nooit het geval is. Daarentegen moet zou het best zo kunnen zijn dat vut-prepensioen achterhaalde discussies zijn verglijking met de schrijnende problemen in de zorgsector, maarja probeer dan maar eens 300.000 man op de been te krijgen.

Zie hier een korte toelichting van datgene wat antigolbalisten willen;

http://www.groene.nl/2001/0132/ps_antiglobalisten.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Sikbock

@Salonsocialist: Het stuk in de groene is zonder enige twijfel vanuite een goedwillende helicoptervieuw geschreven.. persoonlijk herken ik slechts fragmentarisch wat terug in de verhalen die ik van de lieden ik kwestie heb gehoord

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Ruud

Wat verwacht je eigenlijk van een land: waar de sateliet-foto’s van aantonen dat we het goorste land van Europa zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Antiglobalisme is volkomen antisocialistisch, dat weet de echte solidaire arbeider ook wel. Antiglobalisten zijn westerse egoisten die hun welvaart niet willen delen, de welvaart om als maatschappij antisocialen te tolereren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jan des Bouvrie

@Caprio: interessant betoog. Ik heb vergelijkbare redeneringen wel eens gebruikt. De overgrote meerderheid van jongeren die zichzelf in Noorwegen als “links” zien, is tegen toetreding tot de EU. Ik heb hen voorgehouden dat het een asociaal standpunt is, omdat ze hun (olie)rijkdom alleen voor zichzelf willen houden in plaats van hem te delen met de armere landen in de EU zoals Polen. Ik bedoel: welke fouten de EU ook maakt. Zonder EU waren Portugal en Spanje nu nog derde wereldlanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Egor

@ Jan des Bouvrie:

Ik neem aan dat je reactie cynisch bedoeld is? Vooral dat je Noorwegen asociaal noemt omdat ze hun olierijkdommen voor zichzelf willen houden?

Of ben jij iemand die consequent als je bent, de inhoud van zijn eigen portemonnee deelt met een ieder die armer is dan jij?

Als dat zo is hou ik mij aanbevolen, mijn bankrekeningnummer is: 52 34 23 239

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 SalonSocialist

Beste Mensen,

Caprio als bron van verlichting bij Sargasso?
Je argumenten die staven dat anti-globalisten westerse egoisten zijn ontbreken totaal. Om het even, zij zijn namelijk een van de weinigen die het blinde vertrouwen in martwerking niet voor zoete koek slikken en kritsch tegen bepaalde van vormen van doorgeschoten kapitalisme aankijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 phonkee

@Ruud: Ach ja, het goorste land van Europa meme. De beruchte stikstofoxide satellietfoto.
Heb je wel eens de Y-as van een grafiek aangepast om een beter plaatje te krijgen? Dat is volkomen acceptabel, mits je de waarden bij de Y-as laat staan. Haal je ze weg dan is het liegen…
There are lies, damn lies and graphs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan des Bouvrie

@Egor: mijn reactie was bloedserieus. Hopelijk was jouw respons een grapje.

Kun je misschien even een salarisstrookje inscannen en hier posten? Dan kan ik beoordelen of je inderdaad armer bent dan ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Egor

@ Jan des Bouvrie:

wil ik ke wel mailen, maar om zeker te weten dat je serieus bent verzoek ik je eerst geld over te maken naar een derdenrekening (van mijn advocaat). Want wie weet ben je net zo woordvast (niet dus) als andere socialisten.

Boek het bedrag wat je kan missen over naar rekeningnummer: 48 54 44 339

Na ontvangst van het geld door mijn advocaat zal ik je een bewijs van inkomen tonen. Mocht dat hoger zijn dan wat jij verdient, dan stort mijn advocaat het geld weer terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Egor

@ Jan des Bouvrie:

natuurlijk is mijn reactie ook bloedserieus. Jij schijnt iemand te zijn die vindt dat het asociaal is als je je rijkdom niet deelt met armen. Daarom daag ik je uit om jouw rijkdom met mij te delen. Eens kijken hoe ver je solidariteit gaat.

Voor verdere aanwijzingen zie hierboven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jan des Bouvrie

@Egor: volgens mij heb ik al eens eerder een mailtje van je gekregen met het verzoek om geld. Alleen gebruikte je toen de naam Mr.Nambwa en zei je toen in Nigeria te wonen.

Ik ben iemand die het inderdaad asociaal vindt om alleen aan jezelf te denken. Gelukkig vindt de Nederlandse overheid dat ook en geeft als een van de weinige landen het afgesproken deel van het BNP aan ontwikkelingshulp uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sikbock

Tsja het is gemakkelijk om andermans geld uit te delen. Die stelregel gaat met name op voor de oeverheid. Gelukkig zijn er ook nog een boel nederlanders die vrijwillig geld aan goede doelen overmaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Egor

@ Jan des Bouvrie:

nee Jan, zo makkelijk laat ik er jezelf niet vanaf maken. Laat zien dat je een vent bent, een man van je woord. Je pleit ervoor je bezittingen te delen met armen, doe het dan ook.

 • Vorige discussie