Poetin zingt op Eurovisie Songfestival

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Oud-deelnemers aan het Eurovisie Songfestival (Foto: Flickr/benidormone)

Een woordvoerder van de Russische regering heeft de Russische kanshebber voor het winnen van het Eurovisie Songfestival bekendgemaakt. Voor het evenement, dat van 14 tot en met 16 mei in Moskou plaatsvindt, neemt de organisatie geen risico’s: premier Vladimir Poetin zal zelf de microfoon ter hand nemen om een song ten gehore te brengen.

De flamboyante premier, die eerder zijn volk al de weg wees op gebieden als lichamelijke oefening en natuurbeheer, zal de gewone Rus nu laten zien hoe het land het Eurovisie twee maal op rij kan winnen. Zelf is de premier voor het evenement altijd aan de buis gekluisterd en stemt elk jaar persoonlijk op de deelnemende Russische artiest.

Poetin heeft ook zelf heeft de tekst voor het lied gecomponeerd. Vrij vertaald betekent deze: “Rusland, mijn lieve moeder, ik houd zo van je / mogen alle vijanden van Moedertje vertrapt worden.” Georgië, Oekraïne en Moldavië hebben al protest aangetekend bij de organisatie van het Festival, omdat in de reglementen van het Festival duidelijk vermeld staat dat ‘songteksten geen politieke of andere betekenis (mogen) hebben’.

De sterke man van Rusland is al jaren fan van voormalige winnaars ABBA en heeft dan ook voormalige supersterren Benny Andersson en Björn Ulvaeus gevraagd om de muziek voor het nummer te componeren. Volgens Andersson wordt het nummer een ‘poppy, en toch groovy’ powerballad, met een stevige discobeat. Stefano Gabbana zal het uiterlijk van de voormalig president onder handen nemen, om hem een stylish en eigentijds imago aan te meten. De premier heeft voor de komende twee maanden alle buitenlandse reizen afgezegd en gorgelt vijf keer per dag met ongeraffineerde Siberische olie om een loepzuiver stemgeluid in mei te verzekeren.

In een kort persstatement heeft Poetin laten weten dat “de wereld op zijn grondvesten zal trillen” als de premier klaar is met zijn nummer. Al eerder heeft hij te kennen gegeven dat “voormalige bondgenoten die Rusland in mei 2009 in de kou laten staan, wel eens een heel koud 2010 tegemoet kunnen zien.” Verder laat hij weten dat Rusland geen Westerse inmenging in de stemprocedure zal dulden. “Het Russische volk houdt soeverein haar verkiezingen en de winnaar van Eurovisie zal dit jaar dan ook via een proces van geleide stemming verkozen worden.”

Reacties (6)

#1 Bismarck

“Zelf is de premier voor het evenement altijd aan de buis gekluisterd en stemt elk jaar persoonlijk op de deelnemende Russische artiest.”

Dan loopt ie vals te spelen met een buitenlands telefoonnummer, want je kunt niet op je eigen land stemmen!

  • Volgende discussie
#2 Joost

Inderdaad. Die gasten van De Speld moeten hun feiten wat beter tjekken.

Tsk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 lexcoaster

De premier van Rusland gaat meedoen? Dit is zo’n beetje het vreemdste nieuws ooit..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 lexcoaster

Oh wacht, voordat ik er falikant in tuim, hoax? :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Te laat!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Een voordat die een minuut na het feit komt noemen we een nadat ;-)

  • Vorige discussie