Poetin geeft AK-47 cadeau

COLUMN - Waar andere regeringsleiders bij staatsbezoeken met schalen, versierde borden, vlaggetjes of vergulde klompjes komen aanzetten, gaf Vladimir Poetin zijn Egyptische ambtgenoot Fattah al-Sisi een AK-47 cadeau. Nu is het bezit van een kalasjnikov best handig in een land waar rellen en geweld de gewoonste zaak van de wereld zijn, de gift had echter ook een symbolische betekenis. Rusland is inmiddels weer een van de belangrijkste wapenleveranciers van Egypte. Vorig jaar sloten beide landen een wapendeal van bijna drie miljard euro.

Na het Camp David akkoord van 1979 kochten de Egyptenaren hun wapens voornamelijk van ’s werelds grootste wapenhandelaar Amerika. Maar de ontevredenheid over de voortgang van het installeren van een democratisch verkozen regering, deed Obama besluiten de financiële bijstand aan Egypte te verminderen. Dit tot grote ontsteltenis van Israël, dat Egypte een belangrijke rol toedicht in de strijd tegen de islamitische terroristen in de Sinaï-woestijn. En daarvoor zijn de Amerikaanse wapens hard nodig. Het Israëlische protest leidde nog wel tot het opschorten van de bezuinigingen op het bestrijden van terrorisme, maar de geplande bezuinigingen op de hulp aan het Egyptische leger gingen wel gewoon door.

Een blunder van formaat. Obama verloor hiermee niet alleen een groot deel van zijn invloed in het toch al niet zo stabiele Noord-Afrika, maar dreef de Egyptenaren recht in de armen van de Russische wapenhandelaren. En die lieten deze prachtige kans voor open doel niet aan zich voorbij gaan. De AK-47 van Poetin staat dan ook symbool voor het falen van het Amerikaanse buitenlandse beleid. Poetin zal het niet in zijn hoofd halen om het Egyptische regime te dwingen om democratischer te worden. Hij weet als geen ander dat aan democratie lang niet zo veel geld valt te verdienen als aan een instabiele militaire junta. Handel is handel en in het door westerse sancties en de lage gasprijs geplaagde Rusland is elke dollar van harte welkom.

Ik ben benieuwd wat Poetin Angela Merkel cadeau geeft bij de vredesbesprekingen in Minsk. Wellicht een mooie BUK-raket. Als symbool van de opgestoken middelvinger, waarmee hij keer op keer zijn minachting voor het Westen tot uitdrukking brengt. Vrede in Oekraïne? Voorlopig nog even niet. Oorlog is veel lucratiever.

Reacties (7)

#1 Bismarck

@0: “de geplande bezuinigingen op de hulp aan het Egyptische leger gingen wel gewoon door. Een blunder van formaat.”

Je kunt het een blunder van Obama noemen, maar het is in de VS simpelweg wet:
The U.S. government is officially barred from providing aid to any country whose elected government is overthrown in a military coup. But the Obama administration has been reluctant to damage ties with the powerful Egyptian military — which it counts on to maintain Egypt’s end of a 1979 peace treaty with Israel — and has avoided using the word “coup.”

Inmiddels is niet meer te ontkennen dat Sisi een coup gepleegd heeft, dus Obama kan niet anders dan de militaire hulp opschorten en wordt daar ook geregeld toe gedwongen door zijn parlement. Maar ik begrijp uit jouw verhaal dat een democratisch gekozen parlement toch al maar een blok aan het been is dat je beter opzij kunt schuiven. Liever doe je zaken met dictators, want anders doet iemand anders het toch wel? Bolkestein zal het roerend met je eens zijn…

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Ik zal ook eens zo’n kadootje vragen voor mijn verjaardag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Nonkel

Schitterend, de herintroductie van oude politiek met de daarbij behorende symboliek. De wereld wordt daar toch een stukje interessanter door. Ook leuk op te merken dat sommigen een schok ervaren wanneer geconfronteerd met heden en verleden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gbh

Putin weet wel hoe hij een collega dictator gelukkig moet maken

https://twitter.com/markito0171/status/565139880540663808

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 nome

Poetin is een gevaarlijke crimineel, maar waar Obama zijn krediet aan verdient is me een raadsel. Oh ja, de main stream media in het westen zijn heel mild over hem, net als dat ze mild zijn over bijvoorbeeld oorlogen, de vernietiging van de aarde en het creëren van armoede. Daarom denken we dat Obama een democraat is die het goed met de wereld voor heeft. Hoe ignorant kan je zijn.

Intussen levert de VS bij verre het merendeel van alle wapens om de perpetual war voort te zetten. Vrede is het laatste dat de VS nastreeft en ook Obama is er ook helemaal niet mee bezig.

Of de wapens nou uit de VS of Rusland komen maakt niets uit, wanneer je eenmaal aan flarden ligt als casualty of war.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 zuiver

Ja, die witte boorden van de VS zijn echt totaal anders dan die van Rusland. Kom op mensen hond, kat bijten… maakt het wat uit?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lieuwe Rozema

@1: Klopt, zo heeft het Amerikaanse buitenlandse beleid altijd in elkaar gestoken. Invloed is belangrijker dan democratie.

 • Vorige discussie