Plamegate eist eindelijk eerste slachtoffer.

Evil Libby Ooit schreef ik elders al over deze affaire. Dat was in 2003. Ik meende het lekken van de identiteit van een CIA agente toen hoogverraad te kunnen noemen. Des te interessanter omdat dit verraad werd gepleegd door hoge medewerkers binnen de Amerikaanse regering.

Inmiddels ben ik niet meer zo zeker van het “hoogverraad” aspect van deze zaak. Alhoewel…… In ieder geval zal nu, na 2 jaar onderzoek, Lewis Libby, stafchef van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney, worden aangeklaagd op 5 punten.

Hij heeft inmiddels zijn ontslag ingediend. In totaal maakt de man kans op 30 jaar gevangenisstraf. Moge er nog vele aanklachten, nog veel ontslagen en nog vele jaren gevangenisstraf volgen voor de rest van het schorem.

Lees ook: Nigergate, the scandal behind the scandal.

 1. 2

  UNITED STATES OF AMERICA v. I. LEWIS LIBBY, also known as “SCOOTER LIBBY”

  Count 1: Obstruction of Justice (18 U.S.C. § 1503)
  Counts 2-3: False Statements (18 U.S.C. § 1001(a)(2))
  Counts 4-5: Perjury (18 U.S.C. § 1623)

  Daar helpt geen ‘wag the dog’, meer tegen.

 2. 4

  ach, de rest van “het schorem” is niet aangeklaagd.. een “stuknoffer” van de republikeinen volgens mij (of een “bot voor de honden” ) *kuch*

  natuurlijk moet hij nog wel schuldig bevonden worden

 3. 7

  Toch moet ik dan zeggen: dat kan dus wel mooi in de VS. Zie je het al in Nederland gebeuren? Donner die aangeklaagd wordt en mogelijk 30 jaar het gevang in moet, omdat ie lekte?

 4. 11

  Als een Nederland een minister een wet overtreed wordt hij gewoon vervolgd, net als ieder ander. Aftreden bij een politieke misstap is in Nederland gebruikelijker dan in de VS. Dat geldt zeker voor de president omdat die een mandaat van de kiezer heeft.