Van die dingen | Plaatje

COLUMN - Het kookboek beloofde mij de hemel. Het een zag er nog mooier uit dan het ander en ik zag al dat lekkers hier al op tafel staan. Rijen vol schalen met prachtige gerechten, kleurrijk en zowel qua smaak als kleur mooi bij elkaar passend. Vlees, vis, soepen en toetjes met druipende sauzen, alles om je vingers bij op te vreten. Goede wijn erbij, karaffen met water op tafel. We zouden zo aan de tafel kunnen schuiven die we in het kookboek voorgeschoteld kregen. Ik hoefde het plaatje alleen nog maar eventjes na te maken…

Uiteindelijk smaakt het natuurlijk wel. De smaak is niet waar het misgaat. Het ziet er bij mij gewoon niet uit. Dan heb ik het niet alleen over stoofpotjes, kleurrijke eenpansgerechten of goedgevulde gebonden sauzen. Vlees en vis, kleurrijke salades of romige desserts, ik kan het er allemaal moeiteloos uit laten zien als kattenvoer. Zo smaakt het niet, maar zo ziet het er wel uit. Ik weet niet wat er misgaat. Ik verdenk de foodfotografen van verregaande manipulatie en fotoshopgedrag, want het kan natuurlijk nooit aan mijn kookkunsten liggen. Dat lijkt me logisch.

Na wat googlen blijkt dat wat je op het plaatje ziet, niet is wat je eet. Het ligt dus niet aan mij. Diepe zucht van opluchting. Siroop of chocoladesaus blijkt motorolie, want dat is dikker en druipt mooier uit. Eten wordt aan elkaar geplakt en vastgestoken met satéprikkers, plastic fruit en groenten worden toegevoegd. IJs wordt van aardappelpuree met kleurstoffen gemaakt, anders smelt het onder de lampen. Vlees wordt bijgekleurd met schoenpoets, glanzend fruit druipt van de haarlak. Smakelijk kan ik het niet noemen. Daarna gaat er nog een stevige portie fotoshop overheen. Geen wonder dat ik het niet op tafel krijg zoals het in het boekje staat.

Ik ga vanaf nu kookboeken benaderen zoals ik kleding en modellen uit de bladen al jaren benader. Met een flinke korrel zout. Ik waarschuw mijn kinderen ook alvast. Zoals ik ze leer dat reclames, fotomodellen, politici, het journaal en de kranten ook niet altijd de waarheid laten zien, voeg ik daar nu de kookboeken aan toe. Om dat nieuws niet te hard aan te laten komen, bak ik even wat pannenkoeken voor ze. Van die half aangebrande lelijkerds, maar die wel superlekker zijn. Zonder motorolie, maar met stroop. Heerlijk!

 1. 2

  Tsja, beeldvorming is in onze samenleving alles.
  De waarheid doet er niet toe.
  Beeldvorming.

  Vraag Putin te eten en geef hem twee borden. Een van het plaatje en een zoals je die zelf maakt. En leg hem dan uit dat het bord van het kookboek de Oekraïne is zoals het westen dat wil zien en het onooglijke maar smakelijke gerecht is Russisch.

  Jaja, de waarheid zal wel elders liggen maar het kookboekbord is ontegenzeggelijk westers. Beeldvorming en propaganda. De waarheid verborgen. Onze samenleving uit een kookboek.

  Mooi logje in deze troebele tijden :)

 2. 4

  @3: sorry gronk, ik kon de beeldvorming even niet negeren :)

  Of moet ik wat gaan roepen over PVV of besnijdenis. Kan niet zeggen dat dat me boeit. Maar akkoord, bij nader inzien: bij de PVV kun je ook nog wat bedenken bij beeldvorming. Bij besnijdenis trouwens ook.

  Je hebt een punt.

 3. 5

  Ik heb dat ooit wel eens gehad toen ik nog ergens op een forum een subforum modereerde waar je lui had die de godsganse dag alleen maar over moslims konden lullen. En dat die het land zouden overnemen, en dat het een sgande was. Op een gegeven moment krijg je daar zelf ook een tik van mee, dat je bij ieder onderwerp de moslimconnectie maakt. Tijd om te minderen dan ;-).

 4. 6

  @5: Bedankt voor je bezorgdheid, ik begrijp wat je zegt. Maar maak je geen zorgen: als ik mijn irritatie over iets uit, in wat zou kunnen worden begrepen als ‘obsessief oogklepperig reageren’, dan doe ik dat – denk ik – redelijk doelmatig. En het houdt ook een keer op. Die ‘islamvalkuil’ bestaat, maar niet (meer) voor mij.

  Maar voorlopig gaat het nog wel even door hoor ;)

  Maar wees eerlijk : gebeurt er eindelijk weer eens wat in de wereld dat enig niveau heeft en dan zou ik het er niet over mogen hebben? En heel Sargasso lijkt (leek moet ik zeggen, het trekt wat bij) te zwijgen.