Pizza from Hell

‘It is possible to make people believe that heaven is hell.’ Aldus een reclamebord van de nieuwe Nieuw-Zeelandse pizzaketen ‘Hell‘. Er kwamen echter klachten over deze uiting, waarbij Adolf Hitler in de ‘Sieg Heil’-begroeting een stuk pizza omhoog houdt. Het bedrijf heeft inmiddels een nieuw billboard neergezet waarop de paus zegt: ‘Hell is real and eternal.’

De verklaring van het adviesbureau dat de campagne verzonnen had: ‘We hoped we could get away with people seeing Hitler with a piece of pizza would be funny.’

Wat vindt u: Adolf Hitler met een stuk pizza op een reclamebord, moet kunnen?

 1. 5

  @3 jij bent toch niet zo eentje die pizza met mes en vork eet he?

  A.H. hield overigens niet van pizza. Het is algemeen bekend dat hij meer een ‘Drang nach Würste’ had.

 2. 6

  @5 mis ik daar ergens sarcasme? Ik dacht dat Hitler net als alle grote gekken uit de 20ste eeuw – naast paranoia en onder invloed van een lijfarts – ook vegetarisch was.

 3. 9

  @6 je mist alleen een uitzonderlijk flauwe woordspeling op het buitenlands beleid van het Derde Rijk.

  Ik was in de zoektocht naar een voedselproduct dat min of meer rijmde even vergeten dat hij inderdaad vegetarier was.

 4. 12

  En nu allemaal even serieus, hoeders van het vrije woord alhier: kan dit nu wel of niet? Alles moet gezegd kunnen worden, lees ik op GC regelmatig. Geldt dit ook voor deze reclameuiting?

 5. 14

  Waar komt dat verhaal dat Hitler vegetariër was toch vandaan? Zijn lievelingsgerecht was duif, nota bene.

  Anyway, er komt natuurlijk een punt dat iemand zo lang dood is dat grappen erover niet kwetsend meer zijn. Djengiz Khan was in zijn tijd een groter stuk tuig dan Hitler in de onze, en een Djengiz-pizza zou weliswaar geen hilarische reclame opleveren, maar ook niet schokken.

  Van de Conquistadores in Zuid-Amerika, die met hun ziektes de grootste etnische zuivering aller tijden op hun geweten hadden, weet niemand meer een naam te noemen. Zouden de nazaten van die paar indianen die het overleefden zeuren over een Hernando de Soto-pizza?

  Er gaat op een gegeven moment een punt komen waarop Hitler zijn rechtmatige plek krijgt; tussen dit soort figuren in. Ik ken niemand die de oorlog nog heeft meegemaakt, en dat zal voor steeds meer mensen zo zijn, de komende jaren. Zou het over twintig jaar wel kunnen?

 6. 15

  @12 het kan wel (dit kun je toch niet serieus nemen), maar het schaadt volgens mij alleen maar. Ik zou iig geen pizza gaan eten in een toko die zichzelf met Hitler associeert.

  @14 Richting het einde werd hij behoorlijk nutty. Der Untergang ooit gezien?

 7. 16

  Ok, serieus dan: in Nederland hebben we een Reclame Code Commissie. Deze commissie toetst o.a. of een reclame niet in strijd is met ‘goed fatsoen’. Dat is natuurlijk subjectief maar aan de andere kant is de lijst met criteria wel in goed overleg met vertegenwoordigers uit de reclame-branche samengesteld.

  Ik vind niet perse dat elke reclame moet kunnen onder het motto ‘vrije meningsuiting’, maar ook niet dat alles wat enigszins controversieel is gelijk verboden moet worden.

  Bij deze specifieke vind ik het terecht dat de adverteerder erop aangesproken wordt: veel mensen worden hierdoor geschokt, en het heeft niet een duidelijk doel/meerwaarde: het slaat gewoon nergens op.

 8. 17

  Ik denk dat deze oorlog een stuk levendiger wordt gehouden, en dat komt voornamelijk door de massamedia.

  Mag dit? Ja. Smakeloos? Ja. Uiteraard houd ik in mijn achterhoofd dat het bedrijf dit expres heeft gedaan. Veel gratis publiciteit.

 9. 18

  “Waar komt dat verhaal dat Hitler vegetariër was toch vandaan?”

  Nou hier bijvoorbeeld.

  “Van de Conquistadores in Zuid-Amerika, die met hun ziektes de grootste etnische zuivering aller tijden op hun geweten hadden, weet niemand meer een naam te noemen.”

  Ehhhhh, Cortez?

  “Zou het over twintig jaar wel kunnen?”

  Ik vermoed nog iets langer, zeg 40 jr. Maar daarna heeft Vadertje Tijd zijn stoffige werk gedaan.

 10. 20

  Ik zit helemaal op de lijn van Jay.

  De suggestie dat de oorlog levendig wordt gehouden door de media vind ik toch wel een tamelijk aanmatigende beschuldiging, die ik op een van de vele herdenkingen niet in het openbaar zou durven herhalen (en Spuyt, denk ik, ook niet). De oorlog heeft nu eenmaal buitensporig veel slachtoffers gemaakt, op buitensporig brute wijze. Bovendien speelde die oorlog zich hier af.

 11. 21

  @20: Uiteraard zijn er nog jaarlijkse herdenkingen, alleen denk ik dat deze zonder de media op dit moment een langzame dood aan het sterven zouden zijn.

  De herinnering wordt levend gehouden met documentaires en oorlogsfilms. Dat is het verschil met andere oorlogen.

 12. 23

  @22 Bij mij niet iig. Nogmaals: verbod gaat ver, maar je zet jezelf wel enorm te kakken als je zo’n campagne opzet. Dat heeft niks met de aandacht ervoor te maken.

  goed: er zijn nog veel meer wrede heersers geweest, maar het kwaad wat heerste tot ’45 (en in Rusland nog een tijdje door) was wel van een soort waarvoor superlatieven niet misstaan.

 13. 24

  Ik zie niet in waarom dit verboden zou moeten worden. Ik kan me aan de andere kant helemaal niet voorstellen dat dit een serieuze poging is om meer pizza’s te verkopen, maar goed.

  Ik denk dat het ook mogelijk moet zijn om om Hitler te lachen, zeker als hij een stuk pizza in zijn hand houdt.

 14. 25

  @22: Uiteraard doet omvang ertoe, hoewel WO I in ons land totaal niet ter zake doet (In Frankrijk nog wel).

  Maar ik denk wel dat de media een grote hand hebben in de huidige beleving van de tweede wereldoorlog.
  Maar goed, er is nog weinig vergelijkingsmateriaal (gelukkig).

 15. 26

  @26: jij lijkt te bedoelen dat de media de aandacht _kunstmatig_ hoog houdt. Ik denk dat wanneer je de huidige media mensen zou vervangen door een ander deel v/d populatie zou vervangen, men nog steeds evenveel aandacht eraan zou schenken. Kan me niet voorstellen dat andere mensen van dezelfde generatie de herdenking op de Dam niet zouden programmeren.

  Of bedoel je dat zonder het bestaan van massamedia de herinnering aan de oorlog veel minder groot/prominent zou zijn?

 16. 29

  Ik zou eigelijk niet weten waarom dit niet zou mogen. Het is de humor van de slechte smaak. Er zit zo te zien niets haatdragens achter. Als we publieken debaten toestaan waarin we hele bevolkingsgroepen mogen beledigen, het internet vol geplakt wordt met haat jegens elkaar… maar slechte grappen over Hilter mogen niet meer? Tja.

  Het doet me een beetje denken aan de website tshirthell.com Ze zijn wat afgezwakt, maar precies zo’n grap die zij ook zouden maken.

  Dit soort dingen verbieden is nu precies wel verkeerde politieke correctheid. Het gaat om het doel en de boodschap of iets nu wel of niet ongewenst is. Dit is gewoon flauwe slechte humor. Persoonlijk kan ik er eigelijk wel om lachen. Ik zou daar wel gaan eten als ik van fastfood hield. Gasten hebben wel humor :D

 17. 37

  tja ik weet niet
  ik denk ondanks dat ik sympathie heb voor Adolf Hitler,
  het een ‘domme’ reclame strategie zou zijn.
  Simpelweg omdat Hitler (zelfs anno 2007)
  een naam is die denk ik niet ‘massa’s’
  zou aanspreken waardoor ze dus niet dat restaurant nemen waar de HITLER-PIZZA verkrijgbaar is.
  kijk, als je het leuk vind om nazi’s te lokken… hehe… dan maak je zeker kans… lijkt me althans…
  maar kapitalistisch succes ervan maken kun je denk ik wel vergeten.