Pink! schat de tijdsgeest verkeerd in

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Lekker, vlees! (Foto: Flickr/lightsoutfilms)Ja, ook de Partij voor de Dieren heeft een jongerenafdeling, kwam ik een paar dagen geleden achter. Pink! maakte zich namelijk druk om de observatie dat de Albert Heijn tijdens de aanloop naar de feestdagen het aantal vleesvervangers in de schappen verminderde ten opzicht van het ‘normale’ bio-industrievlees. 9 van de 43 vegetarische producten moeten tijdelijk wijken. Tijdelijk, want na 31 december is deze schokkende vermindering van 21% weer teruggedraaid.

De organisatie zegt hierover het volgende:

AH heeft de tijdgeest slecht aangevoeld door de afgelopen weken het assortiment vleesvervangers sterk terug te brengen om ruimte te maken in de schappen voor luxe vleesproducten. Kennelijk heeft u de opmars van het part-time vegetarisme verkeerd geinterpreteerd!

Vegetariers gaan echt niet opeens vlees eten met de kerst, zij willen juist een ruime keuze aan vervangende producten. En ook vleeseters die kiezen voor een kerst met mededogen en duurzaamheid zitten niet te wachten op kalkoen met pepersaus.

Maar de verklaring van de Albert Heijn is even simpel als waar. Ze doen dit niet om vegetariërs te pesten, maar om aan de vraag te kunnen voldoen. De producten die zijn weggehaald worden tijdens deze periode gewoon minder verkocht. Ik neem aan dat Pink! graag lege vlees-schappen ziet en rijkelijk gevulde vegetarische schappen, maar feit blijft dat er minder vegetarisch gegeten wordt tijdens de kerst. En daarmee voelt de Albert Heijn de tijdgeest beter aan dan Pink!.

De jongerenbeweging zelf kraait victorie over de 5000 handtekeningen die het heeft opgehaald en kopt “Grootgrutter zal dieronvriendelijke kerstboodschap moeten terugnemen”.

Dream on, Pink!. Niet jullie, maar consumenten zullen de grootgrutter moeten overtuigen door deze kerst die trend te doorbreken en de vegetarische schappen leeg te kopen, zodat de AH met (duur) vlees blijft zitten. Tot die tijd is dit gewoon een verkapte poging om niet-vegetariërs en parttime vegetariërs een andere levensstijl op dringen.

Reacties (10)

#1 wout

“Het is nu eenmaal mijn levensstijl” is natuurlijk een heel slecht excuus voor onethisch gedrag.

 • Volgende discussie
#2 RH

Goed stuk. Ik eet zelf niet strikt vegetarisch, maar wel weinig vlees (onlangs las ik daarvoor het vreselijke woord ‘flexitariër). Als ik bij mijn ouders ga eten, dwing ik niet af dat ze speciaal voor mij iets zonder vlees maken. Voor veel mensen hoort vlees nou eenmaal bij een festmaaltijd.

De AH-verklaring dat het aan de vraag voldoet, snijdt dan ook hout. Pink moet oppassen door dit soort acties niet het draagvlak te verliezen door als een stel zeuren over te komen.

Vrede op aarde!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 lord flasheart

eh, spuyt, ik denk dat pink liever lege vegetarische schappen ziet en volle vleesschappen, zelfs al is het laatste mosterd na de maaltijd….
Het punt is inderdaad glashelder; je kan van alles vinden, maar wat mensen doen is uiteindelojk wat van belang is. 16 miljoen consumenten zijn belangrijker voor de appie dan 5000 handtekeningen.
In dezelfde categorie: ik heb me uitermate verbaasd over het burgerinitiatief fout vlees. Ook daar ronkende teksten dat de samenleving genoeg jad van de bioindustrie en er maatregelen genomen moesten worden. Ik denk dat als de samenleving er echt genoeg van heeft ze daar geen regelgeving voor nodig heeft. Gewoon alleen nog biologisch kopen en dan zien hoe snel de bioindustrie afneemt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

@3: Ik doel op de keuzemogelijkheid van de consument. Als Pink! haar zin krijgt zal dat een van de consequenties kunnen zijn. Al het vlees uitverkocht, en nog genoeg vegetarisch over.

Ikzelf eet alleen biologisch vlees en vegetarisch thuis. Daar heb ik graag wat extra euro’s voor over.

Bij anderen doe ik niet moeilijk, en eet wat de pot schaft (behalve broccoli :-))

@1: “Het is nu eenmaal mijn levensstijl” is inderdaad een slecht excuus. Maar het gaat hier niet over het onethische aspect, maar over de realiteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Obscura

Pink… Pink…
Als in: een puberkoetje?
Of de kleur roze, van het vlees?
Of gewoon een van de vijf vingers van een hand?

Ah: het staat op de site. Inderdaad het eerste: een puberale koe, tussen kalf en volwassen koe in.

Ik vond pinken zelf altijd t leukste van alle koeien, toen ik in mijn jeugd nog veel op een boerderij kwam. Heel grappige beestjes, met een bepaalde stoerheid (maar toch nog kwetsbaar).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 micha

Als pink een hoger percentage vegetarische producten wil zien hoeven ze niet te wachten tot na de kerst. Gewoon maandagmiddag net voor sluiting even kijken wat er nog ligt.

Overigens is brocoli heel gezond en zeer goed te happen in de wok met een saus van gelijke delen ketjap manis, sweetchili en sherry. Binden met maizena. Wat vlees(vervanger) en cashews erbij. Serveren met rijst/noedels en sroedeng.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bart

Bovendien maakt Pink een grote denkfout – net zoals toen ze zich hier in Leiden belachelijk maakten met hun protest tegen onverdoofd geslacht vlees dat wel degelijk verdoofd bleek te zijn. Die gore vleesvervangers worden namelijk nauwelijks gekocht door vegetariërs. Vega’s kunnen namelijk lékker vegetarisch koken. De quornnuggets zijn vooral voor kinderen, mensen die een vegetariër op bezoek krijgen of mensen die zich wijs hebben laten maken dat nepvlees gezonder is dan echt vlees. Al deze kopers eten met kerstmis wel degelijk vlees.

En wat de vega’s betreft: Als je uitgerekend met kerstmis je vegetarische gasten van die gore industriële nepvleesmeuk voorschotelt, moet je je de ogen uit je kop schamen. Daar maak je toch wat anders voor? Alsof die lui van Pink straks stukjes Valess zitten te knagen onder de kerstboom, zeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 lord flasheart

@7 ja, wat was dat voor verhaal in leiden? Ik kwam het persbericht tegen op hun site en dat was totaal onbegrijpelijk. Ze waren in alinea 1 tegen halal vlees omdat daar onverdoofd geslacht werd en in alinea 4 voor omdat halal dieren beter behandeld werden. Ik haakte ff af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Ik eet geen vlees, maar gelukkig reikt onze fantasie verder dan die smakeloze vegaburgers e.d.
Ik heb de term “vleesvervangers” trouwens altijd een beetje vreemd gevonden.
Ik vervang mijn vlees niet:
Iemand die gevarieerd eet kan zonder vlees en hoeft niets te vervangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

Ik denk ook dat de term vleesvervanger niet door vegetariërs is bedacht.

 • Vorige discussie