Pers geen Palestijn uit

Vroeger was er de actie Boycot Outspan. Die ging over  Zuid-Afrika, toen nog het land van de apartheid, een van oorsprong Nederlands woord dat sindsdien wereldwijd bekend werd. De slogan van Boycot Outspan was: ‘Pers geen Zuid Afrikaan uit’. Het plaatje hiernaast was het bijbehorende affiche.

Het hedendaagse equivalent van de Outspan sinaasappel is Israelische wijn. Het Israel Producten Centrum in Nijkerk, een fliaal om het zo te zeggen van Christenen voor Israel, stuurde onlangs de volgende gezellige uitnodiging:

Donderdag 10 en vrijdag 11 maart organiseren kosher restaurant H’Baron en Israel Producten Centrum samen een wijn- en spijsproeverij waarvoor wij u hartelijk uitnodigen.Heerlijke Joodse gerechten en salades in combinatie met sublieme Israëlische wijnen onder leiding van Daniël Baron(restaurant H’baron) en John Farenhorst (vinoloog)

Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze unieke proeverij te bezoeken, dan stellen wij u graag in de gelegenheid een proefdoos wijnen te bestellen. Daarbij ontvangt u van iedere wijn ook de beschrijving en proefnotities.

Wat het Israel Producten Centrum en het restaurant H’Baron (uit Amsterdam, niet gaan eten lijkt me, ik heb de menukaart bekeken en de gerechten zijn erg fantasieloos en saai) er niet bij vertellen is dat de wijnen uit de proefdoos weliswaar het predicaat kosher hebben, maar toch allerminst kosher zijn als u begrijpt wat ik bedoel. Barkan, Israëls grootste wijnhuis, heeft zijn voornaamste productiecentrum in een nederzetting op de Westoever: het Barkan industrieterrein, een annex van  de nederzetting Ariel. Het wijnhuis heeft wijngaarden door heel Israël, zoal het zelf zegt, en daarbij zijn ook wijngaarden op de Golan en elders in bezet gebied. Segal (de nummer twee wijn uit de doos) is een dochter van Barkan.
En het wijnhuis Noah is van een uit Marokko afkomstige meneer Murciano die een grote wijngaard heeft bij Hebron. Hij opereert vanuit de nederzetting Kiryat Arba, een ‘hotbed’ van de meest rabiate Arabierenhatende kolonisten die er zijn.
Kortom: het is niet overdreven te stellen dat deze ‘sublieme Israelische wijnen’ in veel gevallen afkomstig zijn van druiven die helemaal niet in Israel zijn gerijpt, maar op grond die is geroofd van Palestijnen en/of Syrië en in ieder geval is gerijpt op een plaats waar Israel volgens het internationale recht allerminst gerechtigd is wijngaarden of productiecentra te hebben. Eigenlijk is het vreemd dat dit soort wijnen, die dus op illegale wijze tot stand zijn gekomen, überhaupt in Nederland mogen worden geïmporteerd.
Waarmee ik maar wil zeggen: koop ze niet, deze sublieme Israelische wijnen. We zouden daarvoor ook een leus kunnen gebruiken als: drink geen wijn waarvoor Palestijnen hebben gebloed, of iets dergelijks. Maar misschien drukt de Duitse zegswijze; man ist was man isst (men is wat men eet  – en in dit geval drinkt), een nog betere manier om te zeggen wat ik bedoel. Wie Barkan of Noah wijn achterover slaat maakt zichzelf tot een mede-kolonist en bezetter, en uiteindelijk ook medeplichtig aan moord. Ik weet dat dit Christenen voor Israel geen moer kan schelen, want zij zien Palestijnen (zelfs als ze christen zijn) geloof ik als iets subhumaans, verblind als ze zijn door de ‘uitverkorenheid’ van het Joodse volk en zijn vermeende goddelijke rechten. Maar gelukkig is niet iedereen behept met een zodanig door overmatig christendom vervormd geweten. Laat ze daar in Nijkerk toch lekker met hun wijnen blijven zitten, alsjeblieft!

Meer bij Abu Pessoptimist.

Reacties (51)

#1 Saskia

Waarom is de boycot van Israelische producten en met name “Israelische” producten niet allang een feit in de EU?
Waarom staat Nederland vooraan in het verdedigen van een natie die de meeste VN resoluties heeft geschonden in de geschiedenis? Wat beweegt uitgerekend Nederland om zich pal op te stellen achter een land dat de mensenrechten zo uitgesproken en zonder schaamte met voeten treedt, en niet alleen de mensenrechten? Ik heb er geen woorden voor.

Wat is de officiele houding van de PKN ten opzichte van Israel, AbuPessoptimist, weet je dat toevallig?

 • Volgende discussie
#2 Bjorn

@Saskia: omdat je dan producten afkomstig van pakweg 80% van de wereld moet boycotten?

Gokje, hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Herman

@1 Omdat de Nederlandse politiek nogal met de Amerikaanse verbonden is denk ik. En waarom de Verenigde Staten Israël steunt, daar zijn weer een aantal kritische boeken over geschreven. Die dan meteen weer door de sympathisanten van Israël als anti-semitisch worden bestempeld. Want Israël=joden, kritiek op Israël=anti-semitisme.

Een tweetal voorbeelden van ‘anti-semitische’ literatuur:
John Mearsheimer en Stephen Walt – The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy
Norman Finkelstein – Image and Reality of the Israel Palestine Conflict

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 AntonB

@ Bjorn

Waarvan weer 80% graag met de Palestijnen zou ruilen, omdat ze het nog heel veel slechter hebben. Die hebben niet hun eigen lot in handen, krijgen geen geen miljarden steun en aandacht van de EU en het Midden Oosten, die kunnen niet hun eigen leiders kiezen. (OK, in Gaza kiezen ze leiders die de boel alleen maar verergeren, maar dat is wel hun eigen keus, ze zouden ook voor vredelievende leiders kunnen kiezen, dan zijn ze zo uit de problemen.)

Maar ja Israeliers, dat zijn Joden heh, dan wordt er in bepaalde groepen met twee maten gemeten, een soort PVV principe, maar dan van de oppositie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 gronk

@saskia: in nederland niet omdat het sinds Bruin-1 regeringsbeleid is om zo israelgezind mogelijk te worden (ga het regeerakkoord maar na). Het was helaas niet meer mogelijk om Ronny Naftaniel een ministerspost aan te bieden, anders had Rutte dat gedaan om de PVV gunstig te stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Saskia

@Bjorn, meh, misschien een goed begin om te beginnen met de top schenders te boycotten, het is maar een idee.

Dank @Herman, ik ken de artikelen. Mijn favouriete Finkelstein youtube over the holocaust card http://www.youtube.com/watch?v=cNQSV3BBtZ4

@Bjorn, ehm, de Palestijnen zijn vrij om hun regering te kiezen? Ik dacht het niet. Zie wat er na de laatste “vrije” verkiezingen is gebeurd.

Maar goed, hoe kunnen we het voor elkaar krijgen dat ons land de rol op zich neemt waar we met het internationale strafhof voor staan, namelijk het recht doen aan het internationaal recht?
Waarom Zuid Afrika wel boycotten destijds, en Israel nu niet? Waar zit het hem nou precies in? Wij zijn toch zeker geen Amerikanen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bjorn

@Saskia: doe dat. Als je de top 80% gehad hebt komt Israël vanzelf in de buurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Harry

Ach, preken voor eigen parochie. De gemiddelde Sargasso sympathisant zal toch geen Israelische wijn kopen.

Heb onlangs wel Lybische dadels met Egyptische rode wijn achterover gekieteld. Soms is het leven heel aangenaam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 gbh

waarom hier vrijwel geen woord over de vele doden in libië of tel je hier pas mee als je van een jood een kogel krijgt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Olav

Saskia: Wat is de officiele houding van de PKN ten opzichte van Israel,

Dat kan je opzoeken. Het helpt daarbij wel als je de begrippen een klein beetje kent.

Zie bijvoorbeeld de artikels 1 en 7 van de “kerkorde”, en een pagina die speciaal aan de Kerk en Israël gewijd is.

In de praktijk zijn er heus wel wat meningsverschillen over. Zie ook Wikipedia. Maar het uitgangspunt blijft wel dat Israël zo ongeveer heilig is. Met gelovige joden voelt men zich zeer verwant ondanks dat ze Jezus niet als verlosser erkennen, maar moslims zitten op een dwaalspoor omdat ze Jezus niet als verlosser erkennen. Als je het snapt mag je het mij ook uitleggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 FiFa

Er moet een verbod komen voor christenen om wijn te drinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Saskia

@Bjorn, ik denk dat je met de top o.5% Israel al te pakken hebt, vandaar.

@gbh, omdat dit artikel niet over Libye gaat. Er wordt hier ook niets gezegd over het leed van verkrachtingsslachtoffers.

@Olav, natuurlijk is het op te zoeken, vandaar dat ik het even dacht te crowdsourcen, kijk, het werkt. Dank voor de informatie :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 gbh

je hebt gelijk saskia, mijn excuses, wij persen hier de complete wereld uit, maar die negertjes in donker afrika gaan tenminste voor mijn bak koffie heel gelukkig van de honger dood zonder zo’n illegale kut kamperende jood naast zich want erger dan dat kan je het op deze wereld echt niet treffen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gadget

Interessant om te vermelden is dat supermarkten hier ook een dubieuze rol spelen. De super hier in de buurt (de ‘Deen’) verkoopt avocado’s van het merk Kedem (‘kosher foods’), doodleuk met als land van herkomst Zuid-Afrika.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bjorn

@Saskia: laat het denken maar aan een paard over, die hebben niet voor niets zo’n groot hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Saskia

@gadget, nu is de boycot van Zuid Afrika ook al een tijdje afgelopen

@gbh @Bjorn sorry, ik ben niet van jullie niveau. Verdere reacties gaan waarschijnlijk volkomen aan me voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Saskia

Gronk, ik had je reactie gemist, maar inderdaad, dat was mij ook opgevallen. Maxime kan tevreden zijn.
Blijft de vraag, waarom toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 gbh

@Saskia, ik heb het nergens over niveau, de opmerking van bjorn is niet de mijne en die opmerking vind ik zwaar onder de seksistische gordel.

Ik zeg dingen hard, ik hoop dat mensen daardoor gaan nadenken, ik heb last van zwarte humor maar behalve verwilderde fascistische mongolen val ik niemand aan op zijn of haar niveau.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Cracken

@8
Mijn keuze voor wijn heeft nog nooit afgehangen van de territoriale situatie bij de wijngaard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Share

Weet je wie ook zijn eigen wijn maakte ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 qwerty

Ach, wijn in bloed voor de een, dan moet bloed in wijn toch ook kunnen denken ze daar. Als je het maar goed verkoopt. Zo groot is het verschil ook weer niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Rudy

@Saskia – Maar goed, hoe kunnen we het voor elkaar krijgen dat ons land de rol op zich neemt waar we met het internationale strafhof voor staan, namelijk het recht doen aan het internationaal recht?

Ja – laten we dat doen! Ik heb dan nog wel een wensenlijstje van landen die we dan ook gelijk maar even moeten aanpakken: China, .. grove schending mensenrechten immers? Bezetting van Tibet.. (soevereine staat, i.t.t. “palestina”) als eerste dan maar? Turkije als 2e? Gezien de genocide op Armenen en Koerden lijkt me dat wel een aardige. En dan niet te vergeten de diverse Arabische staten, waar homoseksuelen en andersdenkden hun kop d’r af krijgen..

Hou toch op. Israël is een soevereine, democratische, staat. Met een regering die decennia lang overwegend ‘links’ te noemen was. En ook decennia lang geprobeerd heeft met de Arabische terroristen (ook wel ‘palestijnen’ genoemd maar die bestaan als volk helemaal niet; Arafat was een Egyptenaar, net als Abbas) tot een vergelijk te komen. Helaas weigeren die ook maar één stap de goede kant op te zetten en kiest de bevolking daar voor nog extremere leiders in de vorm van Hamas terroristen.

Tot slot: als we spreken over bezette gebieden en ‘ingepikte’ spullen: er zijn in 1948 méér Joden uit de Arabische staten gevlucht (gedwongen) dan andersom. Wanneer mogen die terugkeren naar hun eigen landerijen, woningen enz. en krijgen ze hun spullen terug?

Makkelijk lullen zo van achter je toetsenbordje in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Kalief

Apartheid is geen Nederlands woord. Het kwam niet in het Nederlands voor voordat het uit het Zuid-Afrikaans via het Engels werd geïmporteerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Bismarck

@23: Behalve dan dat toen Smuts het woord in 1919 uitvond, hij nog Nederlands sprak, omdat Afrikaans pas in 1925 als aparte taal werd erkend. Apartheid is van oorsprong dus wel degelijk een Nederlands (in taalkundige zin) woord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Share

Lijkt mij sterk dat Kalief : Bismarck in remise eindigt..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 gbh
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Harm

@ Rudy – Het soort reacties dat jij geeft kom ik zo vaak tegen, dat je “bijna” zou denken dat ze georchestreerd worden.

Of een product uit Israel komt kun je zien aan de barcode: die begint dan met 729.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 KJ

Leuk toch altijd weer – hoe beide partijen ons wegzetten als ‘Christenen’. Want het is toch zeker volkomen onvoorstelbaar dat mensen _niet_ bij zo’n clubje horen. Een clubje dat bepaalt waar je woont, met wie je neukt, en wat je vreet. O, en wat voor mantra’s je allemaal moet opzeggen in een speciaal gebouw op een heilige dag.

Ik voel me niet aangesproken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Likoed Nederland

@Saskia

Omdat het boycotten van Israelische producten discriminatie in houdt.
Dat oordeelde althans eerder een Franse rechtbank, en de Raad van Europa bevestigde dit in hoger beroep.

Zie de uitspraak op:
http://www.likud.nl/ref39a.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 onderklasse

@Haram 2:29: Nog inhoudelijk een reactie op die feiten? Waarschijnlijk niet. Ingestudeerd?

Het grappige is dat er niet eens noemenswaardig producten uit die gebieden zouden komen mochten de Palestijnen het er weer voor het zeggen krijgen. Ik noem een gevalletje kassen van Gaza.

Saskia zou voor de verandering ook wat dieper hierin kunnen duiken en wat verder kijken dan vermoedelijke plaats van oorsprong. Bijvoorbeeld in hoeverre locale Palestijnen goed boeren vanwege deze werkgever. Kijk maar naar de sociale en economische impact als deze werkgever ophoudt te bestaan… Als je een hekel hebt aan Palestijnen moet je Israel boycotten ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Cracken

@29
Hoe kan een product boycotten om zijn geografische afkomst nu discriminerend zijn?
Als je zou zeggen, ik boycot alle Joodse producten, kan ik snappen dat dat discriminerend is, maar het gaat toch om producten uit Israël die ook door Kopten of Israëlische Arabieren kan zijn geproduceerd, of welke andere groep mensen in dat land dan ook?

Niet dat ik voor een boycot van Israëlische producten ben, maar ik zie niet in hoe het discriminerend is.
Persoonlijk denk ik dan meteen terug aan de boycot van Zuid-Afrika voor 1994, kwam toch ook niet echt discriminerend op me over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Harm

@30 Onderklasse – Nee, ik heb geen inhoudelijke reactie, want het gaat niet om feiten, maar om een afleidingsmanouvre, opgesmukt met halve waarheden en hele leugens.

De feiten zijn genoegzaam bekend in ik wilde slechts aangeven dat ik een beetje kriegelig wordt van die hasbara.

Verzin eens iets anders, zoals onze vriend Likoed: die is overgestapt van anti-semitisme naar discriminatie…

Whoehahahahahahaha

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 KB

waarom geen boycot van olie? Van landen als Saudie Arabie of Nigeria die dictaturen en grote mensenrechten schenders zijn? Oh ja, daarmee zouden we onszelf te veel pijn doen. Dan maar een boycot van wat kleine wijnboeren. Treurige actie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Harm

@KB – Waarom voeren de mensen, die de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten door Israel steunen, daarvoor slechts drogredenen aan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 KJ

@Likud; Dat aanzetten tot disciminatie is wel het meest belachelijke wetsartikel van Nederland en de ons omringende landen, en nu wordt het ook nog eens ingezet als wapen tegen zoiets volstrekt legaals als een consumenten-staking ? Ik heb vandaag niks Israelisch gekocht. Ben ik nu in overtreding ? Wat als ik het morgen ook niet doe ?

Lame, man. Ontzetten lame.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Bismarck

@35: Ik let er zelfs bij mijn supermarktbezoek op of er op een artikel made in Israël of product of Israël op staat. Zo ja, dan zet ik het terug. Doe ik al jaren. Ik wacht op mijn dagvaarding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Cracken

@36
Nou, ze zitten er nog steeds. Wat een impact :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Likoed Nederland

@36

Koopt u ook geen PC meer? De chips komen uit Israel. En inderdaad, de economie van Israel groeit zeer sterk.

En de Arabieren hebben het er goed. Waarom denkt u dat de meeste Arabieren in ‘bezet’ Oost-Jeruzalem niet willen dat hun wijk overgaat naar een Palestijnse staat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Cracken

@38
Kan natuurlijk ook een gevalletje van de regen in de drup, of van kwaad tot erger zijn.
Dat ze niet naar een ander systeem/staat/whatever willen, betekent dat de ander in hun ogen beter is; dat staat nog niet meteen gelijk aan goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Bismarck

@38: Ik ben nog weinig PC’s in de supermarkt tegengekomen.

PS. Ik koop geen troep van Intel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Harm

@Likoed – Dat gezeur van jou sterkt me alleen maar in de overtuiging dat het zinvol is om geen Israelische producten te kopen in alle gevallen dat dat maar enigszins mogelijk is.

Wat ik ook niet begrijp is, dat jullie niet in de gaten hebben dat die Israelische staatspropanganda langzamerhand een averrechtse werking begint te krijgen. We hebben het allemaal al zo vaak gehoord en het is allemaal al zo vaak tegengesproken en ontkracht.

De propagandaslag heeft Israel al lang verloren.Het lijkt er een beetje op dat jullie vooral bezig zijn om jezelf moed in te praten.

Ook die moed komt vóór de val.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Cracken

@41
Wel een beetje monolitisch bekeken.
Likoed vertegenwoordigd natuurlijk maar een enkele gedachtengang/stroming, er zijn er nog vele anderen, dunkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Harm

@ Cracken – Ik reageerde op Likoed en niet op “vele anderen”. Op het standpunt van die “vele anderen” zal ik wel ingaan als zich dat aandient.

Als je trouwens de reacties van hasbara-machine in mindering brengt, dan lijken me helemaal niet zóóóveel anderen over te blijven. Het is steeds hetzelfde recept:

a) begin over schendingen van de mensenrechten elders
b) wijs er op dat Israel een voorbeeldige democratie is
c) ontmoedig initiatieven door de praktische haalbaarheid ter discussie te stellen.
d) verwijt de initiatiefnemers anti-semitisme

Als je het patroon nog niet herkend hebt, dan wil ik nog wel even doorgaan hoor..

(Ik wist dat er nog mensen rondlopen die dat patroon NIET herkennen.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Cracken

@43
Ach, ik heb ooit nog is met een Israëlische generaal b.d. en een Palestijnse oud-minister aan de eettafel van mijn ouders gezeten.
Ze waren allebei redelijk, gaven toe dat er aan beide kanten problemen zijn en dat er zeker ook aan beide kanten groepen zijn voor wie het veel voordeliger is om de huidige problematiek voort te laten bestaan, om populistische en/of electorale redenen.
Voor zover ik het me kan herinneren was het een etentje dat geheel vreedzaam is verlopen, dus het kan wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 KJ

@Likud; Ik weet hel goed welke onderdelen van mijn PCs uit Israel komen en welke niet. Ik zi een beetje in die business namelijk. Maar het meeste komt uit Taiwan, in mijn specifieke geval.

Maar way to go om niet in te gaan op de crux van mijn argument, namelijk: dat het wel ultra-lame en on-liberaal is om zo’n lullige wet op zo’n lullige plaats in te zetten tegen wat gewoon iedereens vrijheid zou moeten wezen, om ergens wel of niet zijn centen aan uit te geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Harm

@Cracken – Was dat een antwoord op mijn reactie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 RL

Ik ben tegen discriminatie van producten. Als je zo ‘principieel’ bent en wilt boycotten doe het dan goed en oordeel niet alleen op basis van de afkomst van een product. Fout: kinderarbeid, slavernij, onderdrukking (Israël e.v.a.), dierenmishandeling etc. Succes met boodschappen doen! (niet vanaf mijn Iphone).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Ernest

@47 Als je tegen discriminatie van producten bent – hoe bepaal jij dan wat je koopt? Koop jij alles van alle marken? Heb je geld teveel? Groot huis? Moet er een agent in de winkel staan die mensen vraagt waarom ze de Israelische groente niet gekocht hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Cracken

@46
Ja.
Dat ik in ieder geval wel andere Israëliërs en palestijnen heb gesproken die niet de oude retoriek aan houden, en dus andere gedachten er op na houden. En dan specifiek voor je reactie uiteraard de Israëliërs, dat er genoeg zijn die het helemaal niet eens zijn met hoe Israël omgaat met zijn buren, dus dat je een erg eenzijdig geluid bent tegen gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 RL

@48 Mensen die denken dat ze echt ‘puur en eerlijk’ winkelen zijn in mijn ogen naïef. Ik koop zo min mogelijk foute producten. Maar zolang bedrijven zich alleen hoeven te verantwoorden met – wel of geen lachend stickertje- op hun producten geloof ik niet dat dit veel helpt. Boos worden op een bakje humus heeft niets te maken met eerlijk winkelen. Weet je welk product ze direct moeten verbieden! De oogkleppen die Harry (SP) en Ronny (CIDI) aan de man brengen (zie bovenstaande reacties)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 richard

Israël boycotten?

De Natte Droom van linksche menschen.

http://logicfreezone.wordpress.com/2011/02/22/boycot-israel/

 • Vorige discussie