1. 3

  Geweldig!
  Niets aan de hand mensen, doorlopen, het aantal buitenlanders daalt…
  Tuurlijk, vooral ook omdat iedereen die twee woorden Nederlands spreekt een NL-paspoort krijgt en niet meer meetelt als buitenlander.
  Wat een lachertje…
  Ze blijven het proberen om ons een rad voor ogen te draaien. Leve Wilders!!!

 2. 4

  Leuk flexibel staatsie-elastiekje, het uitzicht uit het raam doet mij anders bevroeden.

  nou een variant met de criminaliteits cijfers
  / voortplantingsdrift/ armoedegrens/uitkeringsgerechtigden en educatie en we zijn klaar met de eindconclusie.
  een aanwinst voor de maatschappij ,een verrijking der culturen. oh happy days.
  rot amerikanen hiero

 3. 6

  @ hemaworstje: het is maar waar je raam op uitkijkt natuurlijk. Waar ik nu zit is 50% van de passanten bejaard. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je dat direct op een heel land van toepassing kunt verklaren…

  Met statistieken kun je knutselen wat je wilt, dus daar moet je mee uitkijken, dat klopt. Maar “kijk maar uit het raam en je ziet dat het anders is” is een schoolvoorbeeld van een populistisch trucje, en nog veel minder zeggend dan het statistiekje wat hier gepresenteerd wordt.

 4. 7

  wat ik me trouwens afvraag als ik naar het grafiekje kijk is waar die uitschieter in 1996 vandaan komt, terwijl de getallen vanaf 1997 eigenlijk gewoon lekker voortkabbelen. Zo’n volkomen stabiel sinusje geeft in de statistiek doorgaans aan dat er statistisch “niets verandert”. Maar waar zijn de cijfers van voor 1996? is 1996 een eenmalige uitschieter (en waarom dan?) of was er een iets hoger gelegen sinusje voor 1996 en is er dus een trendbreuk geweest tussen 1996 en 1997 en zo ja, komt dat dan doordat er daadwerkelijk ineens heel veel minder niet-nederlanders in ons land waren of misschien wel (is vaak zo bij statistieken) doordat de rekenregels en/of definities zijn veranderd?

  Statistieken: meestal leveren ze meer vragen op dan antwoorden…

 5. 13

  @12: dat verschil tussen 1996 en 1997 blijft me fascineren, en dat is wel degelijk een groot verschil naar mijn idee. Absoluut gezien daalt het aantal niet-nederlanders tussen ’96 en ’97 van 725k naar 680k. Een absoluut aantal van 45.000, toch een aardig stadje vol, en een procentuele er toe doende afname van 7,5%…

 6. 16

  Hoe zou de grafiek eruit zien als de twee-paspoorten worden gezien als een geldige parameter vraag ik me af.

  Nogmaals voor mij staan de deuren open, soort van. Maar dergelijke grafieken hebben een politieke achtergrond die de keuze van parameters bepaald en daar hou ik nu juist niet van.

 7. 17

  Het is mijn idee dat grafieken zoals hierboven nu juist voeding geven aan de onderbuik van velen. Zo van “zie je wel” en dan de rapen gaar.

 8. 20

  De grafiek in de post suggereerdt iets toch? Zoiets van, man maak je niet druk tis marginaal. Voor de andere kant ( zeg maar de bulk) is het niet marginaal, de beleving de keuze van in de grafiek. Nogmaals, een grafiek als hierboven voedt de 666 niche. Niet doen..drijfzand.

 9. 22

  Sorry larie, was ff met andere dingen bezig.

  Dit was een experiment. Zo neutraal mogelijk gegevens aangedragen op een onderwerp, gerelateerd aan een gevoelig onderwerp (zelfs geen mouse-over tekst).
  Foutje met de y-as, dat wel.
  Kijken wat het oproept.

  Het is duidelijk dat er gemakkelijk meer van gemaakt wordt dan het werkelijk is. Het gaat om slechts een beperkte, relatieve, fluctuatie van de populatie mensen in dit land die geen NL paspoort hebben. Het grootste deel van die groep bestaat uit Europeanen overigens, die hier werken.