Peak Oil pakt zwakste sectoren eerst

De gestaag stijgende olieprijs heeft effect op bijna alle sectoren van de economie. Doordat olie nodig is voor de productie en het transport van goederen zal bij Peak Oil ook het algemene prijsniveau stijgen. De vraag is alleen in welke sectoren de eerste klappen gaan vallen? Een redelijk voor de hand liggend antwoord is: reeds kwakkelende sectoren die ook nog eens sterk afhankelijk zijn van olie.

Als binnen een maand de prijs van diesel niet daalt, gaan verscheidene Noordzeevissers failliet. Met die waarschuwing komt de Federatie van Visserijverenigingen. De vissers op de Noordzee verstoken per week met gemak 15.000 liter diesel. Volgens Daalder loopt de schade door de hoge prijs op tot 10.000 euro per week. (nu.nl)

 1. 1

  De vis wordt duur betaald straks. Eindelijk krijgen we zometeen officieel goedgekeurde inflatie, is het niet CBS ?

 2. 2

  Beetje dom dan van de vissers om de vis niet wat duurder te verkopen als ze meer kosten maken… Ze kunnen ook minder vaak uitvaren, dan sparen ze diesel EN ze vangen minder vis, zodat er minder vis op de markt is en de prijs zeker omhoog gaat.

 3. 6

  peak oil in nederland?
  zonder dat de boodschapper voor gek word verklaard?
  wow!

  ik denk dat ik dit maar eens op het po forum ga gooien!

 4. 8

  @Pelayo #7: Interessant artikel! Ga ik eens uitpluizen. Maar minstens net zo interessant is om te weten hoe we dit in Nederland doen. Misschien een onderzoekje waard.

 5. 9

  http://www.financialsense.com/stormwatch/2005/0624.html

  Leuk artikel. Goed dat mensen er op geattendeerd worden. In Nederland gebeuren dit soort dingen ook. Lubbers heeft bevoorbeeld de ww aangepast. In de cijfers zag je dan dat de werkloosheid afnam.

  Dit kabinet heeft de wao aangepast en ze presenteren vol trots dat er minder mensen in de wao zitten dus dat ze het goed doen. Gister werd echter bekend dat er belachelijk veel mensen in de bijstand geraakt zijn. (Die zaten eerst in de WAO) Maar daar hoor je niets over. M.a.w. Herdefinieren je ‘succesen’ bekend maken en de nadelen verbergen. Gebeurt zeer vaak.

  Statestiek bewijst niets. Alleen het schijnbare gelijk van de gebruiker van de betreffende statestieken.