Paus krijgt laatste sacramenten

ALARMA !!!Geen 1 april grap: Pope John Paul II was given the last rites of the Roman Catholic Church late Thursday night as his health deteriorated, a Vatican source has told CNN.

MdJ: Het laatste uurtje slaat voor voor een van de langst regerende pausen. Op het ‘Piazza di San Pietro’ prevelen trouwe katholieken hun gebeden. Kaarsen flakkeren, hier en daar valt berustend een traan.

Op repubblica.it, de populairste nieuwssite van Italie, beleeft een overijverige redacteur het fijnste uur in zijn carriere. Met de snelheid van het licht houdt hij updates bij over het pauselijke wel doch vooral wee.

Een correspondent meldt vanuit Rome dat de laatste ademtochten van ‘Il Papa’ op praktisch alle zenders becommentarieerd worden. Op 1 April sterft een paus.

Update 01.01: Situatie serieus verslechterd. Huilende kardinalen.
Update 01.09: ‘Shock therapy with antibiotics’

Op 3 april zijn er in Italie regionale verkiezingen. Gevreesd wordt voor de laagste opkomst ooit. Onberekenbare machten zullen zich waarschijnlijk met succes inspannen voor uitstel. Koren op de molen voor de tegenstanders van Alessandra Mussolini.

Update 01.42: Toegenomen bedrijvigheid op het Piazza di San Pietro. Linten en afzettingen.
Update 02.43: Verdomd, die ouwe kraai stabiliseert! Gebeden zijn verhoord.
Update 03.19: Sint Pietersplein stroomt leeg.

Update 07.55 (Carlos): volgens het NOS-Journaal krijgt de paus iedere avond voor het slapen gaan de laatste sacramenten toegediend en zijn de ene sacramenten de andere niet… (met dergelijke religieuze rimram kunnen wij als serieuze seculiere nieuwsdienst niet overweg, wij wachten af tot dat een gediplomeerd arts iets meer over de toestand van de paus zegt)

Volg de minuut-op-minuut updates bij Repubblica
in babelfish vertaling babbelvisje, humor! “the Pope extinguishes itself serenely”

Update 10.53 : Paus in coma
Update 11.48 : Paus op randje van de dood

De dood van de paus wordt wellicht vastgesteld door met een zilveren hamer op het voorhoofd te slaan.
Vatican procedure to verify when a pope dies (Reuters, laatste alinea)

Update 13.01 : Paus bij kennis
Update 13.11 : Paus speelt kiekeboe onder de lakens
Update 14.09 : PLO adviseurs aangekomen op Vaticaan
Update 14.13 : Vaticaan ontkent coma
Update 15.01 : 16,9 graden Celsius in Eindhoven
Update 16.18 : Een reiger vliegt voorbij
Update 23.45 : Verschillende Italiaanse media berichten dat de Paus is gestorven, het Vaticaan ontkent. Zijn toestand wordt steeds slechter, “Hij ademt oppervlakkig en zijn bloeddruk daalt. De paus is niet hersendood en zijn hart klopt nog.” (bron: nu.nl). Geruchten gaan dat het zo lang duurt omdat de papieren van de paus om de hemeldetectiepoort te passeren niet in orde zouden zijn.
Update 18.40 : Breaking news: een geschreven verklaring over de toestand van de paus wordt over een half uur voorgelezen. Vele journalisten hopen dat de paus snel sterft, er moet ook nog gegeten worden vanavond.
Update 19.55 : Ondanks goede woordje van Bush (“Pope John Paul II was a faithful servant of God and a champion of human dignity and freedom”) lijken God en Satan nog aan het kibbelen te zijn bij wie de heiligman mag immigreren.
Update 21.07 : “Vatican: Pope has fever, still responsive”
Update 22.00 : De paus is definitief dood.

 1. 1

  Er zijn de laatste 30 minuten al meer recties verdwenen dus ik ben benieuwd…

  Zou HIJ dan toch gevoel voor humor hebben?

 2. 5

  ik was al bezig onder eigen naam en toen kreeg ik een mail van MdJ, en aangezien ik nu ga slapen mag de rest het overnemen, wat dacht u van een live verslag vanuit Ecuador. Don Ruben waar ben je ????!!!!

 3. 7

  Vandaag kunt u in tien Nederlandse plaatsen op speciale bussen van Sargasso stappen om bloemen te brengen naar Rome.

 4. 10

  Volgens mij kunnen we pas vaststellen dat Zijne Heiligheid overleden is als het hoofd duurzaam van de romp gescheiden is. Mijn vader leerde deze regel tijdens militaire dienst. In alle andere gevallen moest hij een hospik waarschuwen om de dood vast te stellen.

 5. 17

  Pure wilskracht
  Het feit dat de paus eergisteren nog voor het raam verscheen, hoewel zijn toestand toen al zeer slecht was, schrijft Nissen toe aan pure wilskracht.

 6. 20

  De paus in coma? Dat heeft de potentie interessant te worden. Wat als de man langere tijd in coma blijft? Zeg een jaar of vijf?

 7. 21

  @20: of 15…. godzijdank heeft de familie Bush geen zeggenschap in Vaticaanstad.
  (of is er ook nog een kerkelijke broer? )

 8. 25

  Hij beweegt zijn linkerwimper..
  Nee, ik zag de rechterwijsvinger eerst

  Welnee, u heeft het fout, dat zijn de elektro impulsen, het bed is niet trillingvrij en er zijn zojuist aardschokken gemeld. De man is dood.

 9. 30

  Paus Johannes Paulus II is nog altijd bij bewustzijn, zo meldde de Vaticaanse woordvoerder Navarro-Valls zojuist in een persconferentie. Dus nog geen zilveren hamer voor de paus. (Dat klinkt als man met de bijl.)

 10. 34

  De paus leeft en is bij kennis. Nu op de radio. Hij wordt verpleegt in het Vaticaan, niet in ’t ziekenhuis. Alleen zijn bloeddruk is “instabiel”
  Aldus Radio 3. (Geloof ik)

 11. 42

  19:28
  […] volgens de RAI werd intussen de rechter bronzen poort van de Sint-Pietersbasiliek gesloten. Dat is traditioneel het teken dat de paus overleden is.

 12. 43

  @bicat: Ik probeer in de regel heel geinteresseerd te lezen maar wordt steeds hevig afgeleid door de hand/vinger-bewegingen van de vrouwelijke kapper die de klant voor me staat te knippen.

 13. 44

  @bicat: Zoiets als: Zomergasten, Mulder, handen van Sophia Loren in een doorzichtige bak met ballen waarin ze graait en er eentje uithaalt, het was iets met voetbal. Die kwijlende bek van Mulder terwijl het fragment getoont wordt, het had wel wat eerlijk is eerlijk.

 14. 48

  @47; nee dat is om zeker te weten dat ie dood is. Als je iemand met een hamer op zijn kop slaat weet je op een gegeven moment zeker dat ie dood is.

  Wel veel in het nieuws geweest die hamer vanavond trouwens.

 15. 49

  Zo te lezen wordt het toch geen gouden zaterdag…. JP II is gereanimeerd ( met dank aan het laffe stemadvies van HvM ) dus deze zaterdag wordt hooguit een zilveren als PoPaul voor twaalven de klappen met de hamer krijgt…..

 16. 54

  Ik ben geen ingewijde maar benieuwd naar de signatuur van de net benoemde “hoogwaardigheidsbekleders”. Heeft hij natuurlijk niet zelf gedaan maar lijkt erop dat de zittende macht net voor de tijdelijke stop nog even wat zetten heeft gedaan om de balans een bepaalde richting te laten uitslaan bij het kiezen van een nieuwe paus. Iemand een idee?