Paraguay – Dodelijk geweld op sojaplantage

klik voor informatie over dit departement In Paraguay zijn in de provincie Caaguazu bij een treffen tussen landloze boeren en een groep werknemers van een braziliaans sojabedrijf twee doden gevallen. De oprukkende soja-industrie in Zuid-Amerika zorgt niet alleen voor vernietiging van natuur en milieu, ze gaat ook regelmatig gepaard met veel sociaal onrecht (zie ook: Soja Dolkstoot..). Grote sojabedrijven kopen lappen grond op, waarna de lokale keuterboertjes moeten vertrekken. Soms claimen deze landloze boeren hun land terug door het te bezetten, dit keer met dodelijke afloop. Werknemers van de sojaplantage openden het vuur op een groep landloze boeren.

The incident is the first of its kind this year in a region of extensive soybean cultivation largely controlled by Brazilian landowners who continuously complain about the invasion of their properties and harassment by organizations representing the landless. (Mexico.com)

Soja is een belangrijke grondstof voor de voedingsindustrie en wordt tevens verwerkt in veevoer, met name voor kippen en kalveren. Als Nederlandse consument hoeft u echter niet bang te zijn dat u een vingerkootje van een landloze Paraguayaan in uw sojaburger aantreft want de controle op de hygiëne is -in tegenstelling tot op die van duurzaamheid en sociale aspecten- uitermate goed.

 1. 1

  Terecht dat u nog een keer “beuk erin gooit” Carlos…zorgwekkende ontwikkelingen waar een grote meerderheid het bestaan niet eens van kent…

 2. 2

  Ah, economie met de M16 in de rug. Word dat ook bestudeerd op de Erasmus Universiteit in Rotterdam?
  Het zijn bepaald de sociaalste types die je daar op de campus aan de Burg. Oudlaan ziet.

 3. 5

  Dit is misschien wel een voorproefje van wat er gaat gebeuren als straks mondiaal (nog veel meer dan) 5.000.000.000 mensen gevoed moeten worden.
  Nederland is niet (alleen) vol, de wereld is vol. (Oplossing: streef naar het optimum aantal mensen dat bij zo hoog mogelijk welzijn/welvaart dat toch nog duurzaam verantwoord is; zou me niets verbazen als dat dat dan afbouwen wordt naar zo’n 3 miljard. Of, als je dat liever hebt, zorg dat maar een beperkt aantal mensen welvaart geniet door bv oude culturen met hun hongersnoden en ziekten te respecteren ipv er een westers levenspijl aan op te dringen.)
  Opbrengst verhogen kan geloof ik alleen met enorm hoger energieverbruik.

 4. 6

  @Carlos: Wat een wereld hè, heb jij enig idee hoe “wij” daar iets aan kunnen veranderen, consumptiegedrag bijvoorbeeld ik ben een vleeseter dat scheelt ;-). Alhoewel, ik herinner mij nog de actie tot niet kopen van Angola-koffie, daar waren de keuterboeren helemaal niet blij mee bleek.
  Allemaal zo lastig, na Franse atoombommen waar ze niets te zoeken hadden ben ik Franse wijn gaan boycotten, behalve mijn vriend/keuterboertje in de Beaujolais dan, en nu maken ze brandstof van het overgesubsidueerde overschot. Soja boycotten?

 5. 7

  Beste Larie, ik heb hierop geen pasklaar antwoord. Bewustwording bij de europese consument is het begin, het zijn Westerse bedrijven die de soja importeren (Unilever) zij moeten doordrongen worden van de noodzaak minimumcriteria op het gebied van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden.

  Opzich kan je Brazilianen niet het recht ontzeggen om hun economie op te krikken met soja-export en bovendien heeft de werldbevolking dit eiwit maar al te hard nodig. Maar een betere land use planning zodat er geen roofbouw gepleegd wordt en lokale boeren er ook van profiteren zou al veel schelen. Als er wordt overgegaan op een systeem van shifting cultivation met de veeteelt-sector dan hoeven er niet nog eens honderdduizenden hectaren savanne en regenwoud te sneuvelen voor de soja-expansie, dan is er voldoende grond reeds beschikbaar.

  Er wordt overigens al wel gepraat over minimum criteria maar of dat ergens toe leidt…? https://sargasso.nl/?p=527 Ik denk dat de overheid (braziliaans en europees) hierin best wat harder mag afdwingen dat bedrijven en grootgrondbezitters zich beter gedragen.

  Als vleeseter eet je trouwens 5x zoveel soja, voor iedere kilo (kippen)vlees heb je 5 kilo soja nodig…. Inmiddels verschuift de kippenfok ook al richting Brazilie, een kippenfarm naast een sojaplantage is namelijk erg efficient, daarna hoef je ze alleen nog te slachten verwerken en op het vliegtiuig naar Europa te zetten…

  Overigens is er al wel een soja-verwekend bedrijf die uit zichzelf aandacht besteed aan het milieu en arbeidsomstandigheden: http://www.alpro.be/nederlands/idal005.htm
  http://www.alpro.be/nederlands/idal032.htm

 6. 8

  @SlinkS advies: zorg dat maar een beperkt aantal mensen welvaart geniet door bv oude culturen met hun hongersnoden en ziekten te respecteren ipv er een westers levenspeil aan op te dringen. Dan zijn we met Eritrea en Darfur op de goede weg neem ik aan.

 7. 9

  Ho ho Carlos: Ik eet vlees van de allomvertegenwoordige bio-dynamische boerderijen in/rond Wageningen en ik kan je verzekeren dat daar geen soja aan te pas komt. In der Schweiz, nog twee dagen, lopen de koeien over de velden en worden ze in de herfst met toeters en bellen naar beneden gehaald, denk niet dat soja daar goed groeit op die hellingen :)

  Voor de rest, indeed.