Pappen, nathouden en afwentelen

COLUMN - Het kabinet doet amper iets tegen de CO2- en stikstofuitstoot, en denkt te geloven dat we er met pappen en nathouden ook wel zullen komen. In plaats van een platte CO2-belasting – een vast bedrag per ton broeikasgas – is het kabinet van plan een vrije voet in te voeren, waarbij bedrijven pas boven een bepaalde hoeveelheid uitstoot gaan betalen, gekoppeld aan ‘reductiedoelen’, waarbij die vrije voet langzaam word verlaagd.

Je ziet de ingewikkelde rekenmodellen al voor je, inclusief opties voor gesjoemel en gemarchandeer, plus allerlei uitzonderingsregelingen voor bedrijven die van eminent belang worden geacht, want: de economie. Oftewel: ruime marges en coulance voor precies die bedrijven die jaar in, jaar uit overmatig veel CO2 uitstoten en die het milieu hebben verruïneerd. Van Shell en tot Tata Steel, van de Botlek tot Pernis, van Schiphol tot Dow Chemical.

In de discussie over stikstofemissies gaat het er niet anders aan toe.

De VVD en het CDA stellen nu al dat geen boer verplicht zal worden ook maar een koe of varken in te leveren, ook al is daar geen ontkomen meer aan. De VVD weigert intussen de maximumsnelheid te verlagen, en staat pal achter de Formule-1 plannen van Circuit Zandvoort.

Hoe al die stikstofuitstoot dan wel beteugeld kan worden? Tsja en nou, ach en wee, kommer en kwel, pieker en peins. Wacht… de burger! Kunnen we die niet een energie-, afval- en uitstootbelasting opleggen?

Want burgers gaan hooguit zingend op straat liggen of op vrijdagen staken, en laten zich dan braaf afvoeren. Burgers dreigen niet hun bullen te pakken en naar een ander land te verhuizen, waar ze wel de vrije hand krijgen om door te gaan met vervuilen; burgers rammen niet de deur van een provinciehuis kapot, burgers rijden niet met hun tractor dwars door afzettingen heen. Burgers hebben geen machtige lobby’s.

Waren de liberalen echte vrijemarktdenkers, dan lag de zaak een stuk simpeler. Je bevordert een werkelijke concurrentie tussen bedrijven, je houdt op hun infrastructuur stilzwijgend met publiek geld te subsidiëren en bevordert zo dat burgers de echte prijs betalen voor vlees, zuivel, autoverkeer en vliegtuigreisjes, en je belast bedrijfswinsten en -kapitaal even stevig als je doet met de inkomens van werknemers.

Maar daar is geen sprake van, want de economie. Liever wentelt de regering haar lafheid af op de burgers: voor de 130 km/u van de vroem-vroempartij draaien u en ik uiteindelijk op, net als de dieren en het milieu opdraaien voor het ‘wij staan pal achter de boeren’-beleid van het CDA.

Betaalbare huizen bouwen? Het openbaar vervoer verbeteren? Investeren in verduurzaming? Stoppen met gif spuiten en overbemesting? Nee, dat kan Bruin CO2-Stikstof niet trekken. Ondertussen hoeven Tata Steel, Shell of een boerenlobby maar te piepen, of het kabinet werpt zich op zijn rug, pootjes omhoog, en wentelt zich in de modder.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

 1. 1

  Karin verwoord mijn frustraties, totale verbazing en stijgend cynisme jegens bestuur, overheid en bedrijfsleven van de afgelopen weken perfect.

 2. 2

  Hmm ja, laten we CO2, NO2 en NH3 maar gewoon op een grote hoop gooien. De migranten er ook maar bij? Wel zo makkelijk. Want wat de razende meute op zowel links als rechts in ieder geval duidelijk is dat het kabinet niet deugt. Ik ben benieuwd hoe de politieke kaart er over twee jaar uit ziet. Voorlopig blijft de VVD nog steeds als enige partij overeind…. Voorlopig.

  Misschien wordt het tijd dat we andere wegen en methodieken gaan zoeken om meer structuur en overzicht te krijgen in een discussie.

  Ik kwam vanmorgen een draadje tegen op twitter. Dat vind ik wel iets. https://twitter.com/S_VanTeutem/status/1184476018121330698

 3. 5

  @3: Ja alleen die analyse mist een deconstructie van het democratisch gehalte van de wetgeving die gehandhaafd moet worden en de te nemen maatregelen. Als ik het goed begrijp, is dat volgens de auteur allemaal in orde.

 4. 7

  @6: Misdaad ook. Ook eens tijd om die wat rust te geven nu?

  Oh ja, nee, want criminelen maken je eten niet. (Laat ik je voor zijn). Inderdaad, maar ze vervuilen en dat doen ze nog steeds. Zij strijden voor het recht om te mogen vervuilen in ruil voor een biefstuk. En een biefstuk voor de hele buurt, die niet in de zure lucht en brandnetelveld hoeft te zitten.

 5. 8

  @4: Zelfs die boerenkinkels hier in het gemeentebestuur hebben die kutsmoes al ontdekt. Bij impopulaire stokpaardjes klinkt al snel “Moet van Europa, hè” maar het is dus niet de bedoeling dat je dan nog dóór gaat vragen…

  Wanneer komt overal verkeersbord C08 bij de inrit van de snelweg te staan? Na de inmiddels schandalig vertraagde kentekening van de landbouwvoertuigen? Want de Nederlandse belastingbetaler mag eerdaags de boete voor de vertraagde invoer ophoesten.

  De bandenboeren gaan er sowieso op vooruit: tractorbanden zijn gemaakt voor (zachte) grond en slijten op asfalt absurd snel.

 6. 9

  Het is inderdaad de schuld van de regering zelf die wilde per se het braafste jongetje van de klas zijn, wij hebben onszelf strengere regels opgelegd dan zelfs de Duitsers en de rest van Europa lacht ons al helemaal vierkant uit hoe wij onszelf economisch op slot zetten.

  32 procent van het stikstof komt dan ook nog gewoon overwaaien vanuit het buitenland, die eten wel onze landbouw producten en sturen vervolgens hun eigen rotzooi terug de grens over dus daar gaat het al helemaal scheef in het EU regeltjes woud. Wij hebben in postzegeland Nederland 140 Natura gebieden, Frankrijk heeft er 9. Als we gewoon de regels aanpassen aan de rest van Europa is het probleem vanzelf opgelost. De prijs van het beste jongetje van de klas wordt toch niet aan ons gegund, en we nog het wereldwijde klimaat kopen er ook niets voor.

  Vanaf 2030 gaan we allemaal elektrisch rijden (over ambitieus gesproken) die doen geen vroem maar bzzt en of je dan 110 of 150 rijdt, maakt dan geen zak uit voor het milieu, maar goed dat is misschien allemaal wat te technisch voor een vrouw. De regering trekt miljarden extra uit voor het milieu, de laagste inkomens kunnen de rekening hiervoor nu al bijna niet meer betalen, hoezo geen investering? Dat boeren alleen maar hoeven te piepen is ook al kul. Klimaatactivisten wordt vriendelijk verzocht of ze niet al te lang willen blokkeren, boeren worden tegenhouden door het leger en uiteindelijk worden ze toch nog genaaid door de overheid. En dan heb ik het nog niet over de schandalige vuilspuiterij en verdachtmakingen die op sites als Joop.nl over de boeren wordt heen gespoten, sommigen hebben duidelijk geen idee hoe hun vreten op hun bord komt.

  Het hele artikel is gewoon en vastgeroest plaatje van de milieu beweging die met het meest groene kabinet ooit al lang niet meer op gaat. Ik mis alleen nog Monsanto en McDonalds om de clichés helemaal af te maken.

 7. 10

  @7
  Volgens het artikel gebeurt er niets.

  In werkelijkheid daalt de uitstoot al jaren gigantisch. Totaal met 40% volgens de link, per Nederlands ingezetene is dat 52,2%.

  Je kan het onvoldoende vinden, maar dit artikel is desinformatie.

 8. 11

  @9: Je liegt. NL is helemaal niet ’t beste jongetje van de klas, integendeel. Het stikstofdossier loopt al ruim 10 jaar, en onze overheid dacht zich ervan af te maken met creatief boekhouden en de vrijblijvende PAS. We wisten dus 10 jaar geleden al dat we een probleem hadden! En nu zijn we op dat gebied het smerigste land van Europa.

  Ik leg zeker niet alle schuld bij de boeren, eerder bij de overheid. Maar ook de boeren weten al 10 jaar dat er een probleem is. Dan toch blijven uitbreiden, en zelfs nu nog eisen dat ze mogen uitbreiden, is ongekend bespottelijk.

  @10 Dat de uitstoot daalt is mooi. Maar het blijkt niet genoeg te zijn. Dan kun je wel je kop in ’t zand steken, maar dat lost ’t probleem niet op.

 9. 12

  @9: Over vastgeroeste plaatjes gesproken: Hoe vaak ik dat argument al niet ben tegen gekomen van “braafste jongetje van de klas” als het gaat om klimaatmaatregelen (en aanverwanten). Je hoort en lees ook vaak “waarom moet Nederland voorop lopen”.

  Men bedoelt te zeggen dat Nedelrand niet het braafste jongetje zou moeten zijn en helemaal niet voorop zou moeten lopen.

  Nee, roeptoeters en brulboeien zien liever dat Nederland de boel op zijn beloop laat. Verslonzen die hap. Van rotzooi komt namelijk geen rotzooi, want er is geen rotzooi en mocht dat toch wetenschappelijk bewezen zijn dan treedt het vorige argument in werking: er is geen rotzooi. Moht dat niet helpen kunnen we altijd nog vaststellen dat wetenschappers volstrekte idioten zijn.

  En dan je “maar goed dat is misschien allemaal wat te technisch voor een vrouw“, wat diskwalificeer jij jezelf zeg.

 10. 13

  @9:

  Wij hebben in postzegeland Nederland 140 Natura gebieden, Frankrijk heeft er 9

  Gek, ik tel er ca 1780 in Frankrijk.
  Ik begin met ‘Gek’, niet om m’n verbazing aan te duiden.

 11. 14

  @12: “Nee, roeptoeters en brulboeien zien liever dat Nederland de boel op zijn beloop laat. Verslonzen die hap.” Ja dat is nou precies wat al jaren aan de hand is.

  Die laatste opmerking, ik heb ‘m maar laten liggen. Voor je ’t weet word ik van womansplaining beschuldigd ?

 12. 15

  Ergens krijg ik nu toch de neiging om uit te gaan leggen hoe je streeploos én duurzaam ramen lapt. Dat zou bij bepaalde personen in elk geval beter vallen dan een verhandeling over de rol van onze boeren in de wereldwijde handel in landbouwproducten (spoiler; die is lang niet zo groot als je denkt).

 13. 16

  @9: [ wij hebben onszelf strengere regels opgelegd dan zelfs de Duitsers ]
  Je liegt.

  [ 32 procent van het stikstof komt dan ook nog gewoon overwaaien vanuit het buitenland ]
  Je liegt.

  “er komt drie keer meer Nederlandse stikstof in het buitenland terecht, dan er vanuit andere landen bij ons binnenkomt”

  [ Wij hebben in postzegeland Nederland 140 Natura gebieden, Frankrijk heeft er 9 ]
  Je liegt.

  “Nederland telt 166 Natura 2000-gebieden, Frankrijk heeft er 1.752”
  Zelfs Climategate.nl is het daar mee eens.

  [ Vanaf 2030 gaan we allemaal elektrisch rijden ]
  Je liegt.

  Vanaf 2030 zouden alleen elektrische voertuigen verkocht mogen worden. Dan wordt er nog pakweg 20 jaar fossiel gereden, als de tankstations niet al eerder opgedoekt zijn.

  [ en of je dan 110 of 150 rijdt, maakt dan geen zak uit voor het milieu ]
  Je liegt.

  Sneller rijden kost meer energie waar meer PV velden of windmolens voor nodig zijn. Vraagt grotere accu’s. Geeft ook meer lawaai en bandenvervuiling.

  [ boeren worden tegenhouden door het leger ]
  Je liegt.

  Ze gingen tegen alle afspraken in naar het Malieveld.

  [ is misschien allemaal wat te technisch voor een vrouw ]
  Sexist, je hebt gewoon geen argumenten.

 14. 17

  @15: [ hoe je streeploos én duurzaam ramen lapt. ]
  Vang het condenswater van de airco (van je buren) op en was daarmee je ramen. Trekkertje er over heen, nog een keer nat sproeien en dan streeploos droogtrekken, alles zonder zeep.

  ;-)

 15. 23

  Nou, geef die columniste Karin Spaink ’s goede kritiek gelijk!
  Hoe vaak de smerige stikstof nog altijd aan de lucht hangt, al vast 20 jaar zo.Of vast veel meer jaren daarvoor….
  Absoluut heeft ze gelijk!!!

  Alleen verbaast me dat iedereen over de boeren praat en nogal aan de adres van de boeren vitten was, want het is niet alleen aan de boeren, maar ook vanuit lucht hangen ook volle ziekelijke CO2 uitstoot, niet alleen als je condensspoor ziet, nee. Het hangt overal in de lucht, dus niet van de grond/mest alleen en/of gassen CO2- uitstoot alleen die van de boeren. Vreemd!
  Men moet niet alleen met tunnelvisie kijken naar de boeren, maar ook condensspoor van vliegtuigen, raketten, legertanks, Non-verbale-ministers én k*toverheid!!!! Alles erop aan, krijg je al jeuken in je hoofd, pijn in je keel na elke wandeling, gaat je longen soms beetje branderig…..alles erop aan, dat je denkt dat je griep krijgt, nee dus. Het alles door de K*T-OVERHEID helemaal niets doet, tja meerderheid van VVD overwint alles zonder enige liefde, walgelijk zo te horen.
  Mijn advies: Zorg eerst dat de regering valt, alles uiteen vallen, dan komen burgers zeker nu aan de eerste plaats, denk aan Stemmen!!!! Hoe eerder die K*T-Overheid valt, hoe beter voor ons land en geldt ook voor andere landen een betere doeleinden zal bereiken.

  Recente link van vandaag !!!!

  https://www.nu.nl/weekend/5427539/zo-slecht-vliegen-jouw-eigen-co2-uitstoot.html

  [edit]: hier en daar een u vervangen door een *, de gebruikelijke edit om een scheldwoord te maskeren. Wij zien het gebruik van dat woordje hier eerder als een belediging van de flamoes [/edit]