Palestijn valt buspassagiers aan met een mes: 13 gewonden

NIEUWS - Een Palestijnse man heeft woensdagmorgen in een bus in Tel Aviv zijn medepassagiers aangevallen met een mes. Daarbij zijn dertien mensen gewond geraakt, aldus de Israëlische site YNnet. De dader was een 23-jarige Palestijn uit Tulkarem op de Westoever die volgens de politie illegaal in Israël was. Gevangenenbewaarders die toevallig in een auto achter de bus reden schoten hem in een been toen hij vluchtte en hielden hem aan.

Volgens YNet zijn vier van de gewonden ernstig gewond, zijn van drie anderen de verwondingen matig ernstig en is de rest lichtgewond. De aanval vond plaats in buslijn 40 op de Menachem Begin-weg, een doorgaande weg in Tel Aviv.

Hamas prees de aanval in de bus. Ezzet Resheq, een lid van het politbureau van Hamas, prees vanuit Doha de aanval als een ‘heroïsche’ daad en een vanzelfsprekend antwoord op Israels staatsterrorisme.

Resheq schreef op zijn Facebookpagina: ‘De aanval is het antwoord dat kon worden verwacht op de misdaden die de Israëlische bezetting tegenover onze kinderen begaat.’

De Palestijnse Verzetscomités in Gaza noemden de steekpartij een vanzelfsprekende reactie op Israëls misdaden en vooropgezet vandalisme tegen Palestijnen en islamitische heiligdommen. In een verklaring noemden de Comités het ook een reactie op de dood van de twee Palestijnen die de afgelopen dagen werden gedood in Rahat in de Negev. De Verzetscomités riepen op tot een algemene opstand in ‘bezet Palestina van 1948’ in solidariteit met de Palestijnse inwoners van de Negev.

Persoonlijk geloof ik niet dat de reacties van Hamas en de Verzetscomités erg verstandig zijn, maar het kan geen kwaad er eens over na te denken waar deze uit voortkomen.

Verder kan het ook geen kwaad om stil te staan bij de manier waarop over dit soort zaken wordt bericht. De Israëlische en ook de buitenlandse media besteden veel aandacht aan het incident. En ik breng nog maar eens in herinnering – ook al is het niet prettig het te moeten opmerken – dat als Palestijnse herders, boeren of tieners worden gemolesteerd of gedood door kolonisten of het Israëlische leger, dit zelden erg uitgebreid door de Israëlische kranten wordt gemeld. Laat staan door de buitenlandse media. Hebt u bijvoorbeeld in de Nederlandse pers iets gelezen over de twee doden in de Bedoeïenenstad Rahat? In de berichtgeving over Israël zit een vorm van discriminatie ingeweven die zo algemeen is dat het gewoon wordt gevonden.

 1. 1

  “Persoonlijk geloof ik niet dat de reacties van Hamas en de Verzetscomités erg verstandig zijn, maar het kan geen kwaad er eens over na te denken waar deze uit voortkomen.”

  Daar hoef ik niet lang over na te denken. De comités ken ik niet. Hamas lijkt mij een door islamisme en Jodenhaat gedreven terreurorganisatie, die brede steun heeft onder de bevolking van Gaza. Hamas is uit op de vernietiging van de staat Israël, dus elke aanslag op Israëlische burgers wordt toegejuicht. Of zit ik er dan ver naast, Abu?

 2. 2

  @1: Zit aardig in de richting. Dicht bij huis is de vraag waarom linkse politici zo graag ‘ontwikkelingshulp’ aan Hamas geven echter veel interessanter.

 3. 3

  @2: Hij zij Abu, niet Anton. Terug je hok in! Stout hoor!

  Dit weekend niet buitenspelen en lekker binnenblijven in het warme jasje met die lange mouwen.