Pak het tuig onze vlag af

OPINIE - Ik heb nooit zo heel veel om de Nederlandse vlag gegeven, want wat moet je ermee? Rood, wit en blauw – het is niet eens een erg fraaie kleurcombinatie, meer iets voor een transportbedrijf dan voor een land. En toch is het mijn vlag, de vlag die ik heb leren hijsen, strijken en vouwen bij de padvinders, de vlag die ik gegroet heb in het leger, de vlag die ik tegenwoordig op Koningsdag, als ik in Nederland ben, uitsteek voor mijn moeder die dat zelf niet meer kan.

Nederland was nooit zo van het vlagvertoon en dat vond ik eigenlijk wel mooi. Amerikanen die overal stars and stripes op plakken, of mensen die fanatiek zwaaien met een vlag van Zimbabwe, het is niets voor mij. En toch is een vlag een mooi ding, een symbool voor de eenheid van een volk, voor de tradities en geschiedenis die een land maken tot wat het is. Een vlag, daar mag je best respect voor hebben.

De Nederlandse vlag is het symbool van een land dat zich ontworsteld heeft aan vreemde heerschappij. Nederland is ontstaan na een lange oorlog tegen hen die ons een godsdienst wilden opdringen. Willem van Oranje zei al: ‘Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen.’ Ons land was dan ook een veilige haven voor onder andere Portugese Joden zoals de grootvader van Baruch Spinoza, op de vlucht voor diezelfde Spaanse godsdienstdwang.

Onze vlag is geen symbool van uitsluiting. Onze vlag werd niet gevoerd door hen die in de recente geschiedenis een vreemde bezettingsmacht welkom heetten en prijkte niet op de uniformen van hen die de Joden uit hun huizen sleepten, de synagogen dichttimmerden, de straatnaambordjes van het Jonas Daniël Meijerplein verwijderden. Want in die tijd was onze vlag verboden; alleen de Prinsenvlag werd nog gebruikt.

Ik hoor het u denken: die vlag van ons werd anders wél gevoerd op slavenschepen, door Van Heutsz op Atjeh, tijdens de koloniale oorlog die we liever ‘politionele acties’ noemen, door de blauwhelmen in Srebrenica – en dat is allemaal waar. Je moet zo’n vlag dan ook niet zien als een smetteloos dundoek in naam waarvan alleen maar grootse en geweldige dingen zijn gebeurd – ik pleit beslist niet voor zo’n nationalistische verheerlijking van onze driekleur. Er moet niets witgewassen worden.

De Nederlandse vlag wordt echter, als we niet uitkijken, langzaamaan toch een symbool van uitsluiting, een symbool voor diegenen die het Nederlanderschap zien als het exclusieve domein van rechtse blanken. Mensen voor wie geldt dat wie niet rechts is, een landverrader is (communistisch verzetsheldin Hannie Schaft draait zich om in haar graf, en ze is verdomme de enige niet) en wie niet blank is, allochtoon is tot in de eeuwigheid. Je kunt geen Facebookpagina of Twitteraccount van vage rechtsnationale clubjes meer openen of er wappert een Nederlandse vlag boven.

Maar het is hun vlag helemaal niet. Het is onze vlag en het is hoog tijd dat we dit symbool terugveroveren op het rechtsnationale tuig dat onder die vlag met de SS dweept (link naar de pagina zolang die niet gewist wordt). Ik ga de Nederlandse vlag aan mijn twitteravatar toevoegen, linksboven, en ik roep u op om iets soortgelijks te doen. Laat het tuig maar met de Prinsenvlag dwepen – daar zijn ze toch zo dol op?

 1. 2

  Ik ga de Nederlandse vlag aan mijn twitteravatar toevoegen, linksboven, en ik roep u op om iets soortgelijks te doen. .
  Held dat je bent.
  Je verdient een standbeeld in je heroïsche strijd tegen het tuig van de pvv.

 2. 3

  Laat het tuig maar met de Prinsenvlag dwepen

  Je moet zo’n vlag dan ook niet zien als een smetteloos dundoek in naam waarvan alleen maar grootse en geweldige dingen zijn gebeurd

  De Prinsenvlag, de vlag van de watergeuzen, is net zo min als het rood-wit-blauw een symbool van uitsluiting. Het wordt alleen door een paar nazi’s en rechtsextremisten gebruikt. Kunnen we de vlag van de Tachtigjarige Oorlog niet ook terugclaimen op de rechtsextremisten?

  De Nederlandse vlag is het symbool van een land dat zich ontworsteld heeft aan vreemde heerschappij.

  En toch werd de prinsenvlag gevoerd toen Nederland zich ontworstelde aan de vreemde – Spaanse – heerschappij.

 3. 4

  De geschiedenis wordt veracht door links, het waren allemaal patriarchale, imperialistische, kapitalistische onderdrukkers. Links heeft ons bevrijd. Alleen het het hedendaagse liberale, seculier humanistische en van het marxisme afstammende wereldbeeld heeft bestaansrecht. De rest is fascisme.

  Maar als die verschrikkelijke blanke mannen de vlag van oude verschrikkelijke blanke mannen gebruiken, dan zijn de boze witte mannen van weleer opeens ook links, en zijn de boze witte mannen van vandaag kapers.

  Om de boze witte mannen niet eens te gunnen wat je verafschuwt, dan zit het wel erg diep.

 4. 6

  @4:

  Om de boze witte mannen niet eens te gunnen wat je verafschuwt

  Aldus een erg boze witte man.

  Heb je het artikel niet gelezen? “mijn vlag, de vlag die ik heb leren hijsen, strijken en vouwen bij de padvinders, de vlag die ik gegroet heb in het leger, de vlag die ik tegenwoordig op Koningsdag, als ik in Nederland ben, uitsteek”. Ik kan daar de afschuw niet in ontdekken. Je ziet dingen die er niet zijn. Je vecht tegen windmolens.

 5. 7

  @3: de prinsenvlag is niet alleen de vlag van de watergeuzen, of in elk geval sinds het midden van de vorige eeuw niet meer.

  Kunnen we de vlag van de Tachtigjarige Oorlog niet ook terugclaimen op de rechtsextremisten?

  Dat is een goed voorstel en ondersteun ik graag, maar dat gaat nog meer moeite kosten dan het voorkomen, dat onze officiële vlag ook een symbool van rechts-nationalistische haat wordt. En dan is het toch ook een goed voorstel van de auteur om onze nationale driekleur zelf vaker te gaan gebruiken. Net zoals de Bulgaren deden met de jodenster.

 6. 10

  @0: Omdat anderen de vlag van hun land wellicht ge/misbruiken voor onfrisse doeleinden, maakt het nog niet zo dat ik opeens ga dwepen met een stuk stof wat voor mij geen enkele waarde heeft. Respect voor een vlag is al in het rijk der nationalisme wat mij volledig vreemd is.

 7. 11

  Een zeer goede oproep van de auteur. Het zal ‘links’ veel goodwill opleveren als ze een beetje vaderlandsliefde tonen. Probeer duidelijk te maken dat je intenties zuiver zijn. Vaak komt het toch over zoals Thalmann het verwoordt. De schaamte naar de eigen geschiedenis, het verafschuwen van onze reputatie in het buitenland en het voorstaan van afschaffing van eigen land in ruil voor wat euro’s. Dat doet menig mens twijfelen aan de loyaliteit en solidariteit van zijn/haar landgenoten.

 8. 12

  @11:

  Vaak komt het toch over zoals Thalmann het verwoordt

  Dat is waar, maar wat is ‘vaak’? We hebben een extreemrechtse minderheid in ons land bij wie dat zo over komt. De rest hoeft helemaal niet overtuigd te worden van de vaderlandsliefde van anderen en twijfelt helemaal niet aan de loyaliteit of de solidariteit van anderen. Over solidariteit gesproken: hoe solidair zijn nationalisten, die alleen solidair met nationalisten zijn?

  Er is geen schaamte voor de eigen geschiedenis, maar realisme en geen goedpraterij van gemaakte fouten. Onze goede reputatie in het buitenland dateert vanuit de tijd dat we het poldermodel hadden, en een tolerante en vrije samenleving. Die reputatie wordt niet verafschuwd, maar er kan wel geconstateerd worden dat die reputatie ernstige schade op loopt door overdreven nationalisten en xenofoben.

  het voorstaan van afschaffing van eigen land in ruil voor wat euro’s

  Al weer een schot in eigen voet. Iedereen wil toch graag een zo fijn en riant mogelijk leven. Waarom zou je dan toch aan je eigen kleinburgerlijke opvatting van een land vast houden, als je beter af bent door met anderen samen te werken? Als de mensen in het verleden net zo eng gedacht zouden hebben, hadden we nu niet één, maar zeven of twaalf verschillende landjes op het grondgebied.

 9. 13

  Iedereen wil toch graag een zo fijn en riant mogelijk leven. Waarom zou je dan toch aan je eigen kleinburgerlijke opvatting van een land vast houden

  Omdat kosmopolitisme niet werkt en ook niet aanslaat buiten de starbucks-drinkende, hipster-brillen dragende ‘avant-garde’. Het opgeven van land en identiteit is iets dat onrealistisch, onwerkbaar en bovendien ook nog eens heel impopulair is.

 10. 14

  Omdat kosmopolitisme niet werkt en ook niet aanslaat buiten de starbucks-drinkende, hipster-brillen dragende ‘avant-garde’.

  Wat werkt er niet aan? Mijn halve vriendenkring heeft minder met Zeeland dan met Nieuw-Zealand. Misschien brildragende starbucksdrinkers (je bent trouwens de iPhone vergeten), maar over een jaar of 10 a 15 ook het (hogere) management in het bedrijfsleven, ambtenarij, NGO’s en wetenschap .

  Als de “kosmopolieten” alle belangrijke beslissingen maken, vertel me dan nog eens dat het “niet werkt”.

 11. 15

  @5: wellicht als ik hem gebruik voor composthoop achter in de tuin…

  Volgens mij staat welke nationale vlag dan ook voor datgene dat een individu er op dat ogenblik aan hecht.

  Vanuit mijn perspectief, kun je hem inderdaad net zo goed als afdekzeiltje gebruiken omdat NL zich de laatste jaren versneld richting een (kortzichtige) fascistische maatschappij beweegt en dat spoort totaal niet met mijn gedachten.

 12. 16

  @12:

  “Iedereen wil toch graag een zo fijn en riant mogelijk leven”

  Daar komt de aap uit de mouw. Wanneer je alleen welvaart belangrijk vindt en nog steeds zo naïef bent dat de EU welvaart voor allen oplevert, tja . Dan ben je kortzichtig genoeg om alleen aan je eigen portemonnee te denken. Dat er ook een wereld buten de economische arena bestaat, komt bij die mensen niet op. Het zijn altijd (anarchistische) marxisten en neo liberalen die enkel in materialistische termen blijven hangen. Zo zonde, die intellectuele armoede.

 13. 17

  @14:

  Dus jij en je vriendjes zijn succesvolle ‘mannetjes’ op de arbeidsmarkt en gaan vol voor dat plekje aan beleidstafel, met je brilletje, i phone, star bucks coffee, kipfileetje onder de armen, bol buikje en zachte handjes. Gefeliciteerd man!

  “vertel me dan nog eens dat het “niet werkt””

  Wat denk je zelf, met je slimme koppie? Hoe verschuift het politieke landschap om je heen de afgelopen decennia?

 14. 18

  @16: stropoppen ga ik niet op in. Ik heb gezegd, dat iedereen welvaart belangrijk vindt, niet dat ik alleen welvaart belangrijk vindt. Welzijn vind ik belangrijker hoor, en welvaart is een belangrijke factor in het bereiken van welzijn. Ga anders maar eens lekker een paar weken in een sloppenwijk wonen in een arm land. Maak er een mooi videoverslag van, zodat wij daarna allemaal kunnen zien hoe gelukkig jij daar van wordt. Misschien blijf je er zelfs wel, want jij vindt welvaart niet belangrijk, toch?

  Hoe verschuift het politieke landschap om je heen de afgelopen decennia?

  Heel langzaam naar links. Begin vorige eeuw was links nog heel klein. De laatste decennia heeft rechts steeds meer moeite regeringen zonder een linkse partij erbij te vormen. De enige 2 keren dat dat nog is gelukt, met LPF en PVV, zijn allebei fiasco’s geworden.

 15. 19

  @18:
  Jahoor, in jouw hoofd wordt Nederland steeds linkser, en daarbij neem je als uitgangspunt 1900, toen er helemaal geen algemeen stemrecht was! Je moet t maar durven, denken dat je gesprekspartners altijd dom zijn.

 16. 20

  @5 10+ voor DrBanner
  Eulerse cirkels, logica, …
  …, generaliseren, wie is wij, wie zijn zij, …
  denk niet in volkeren, denk in families.

 17. 21

  @19: ja dat is mijn mening. Daar heb je altijd al moeite mee gehad. In jouw hoofd wordt Nederland steeds rechtser, maar het blijft een feit, dat sinds de debacles met LPF en PVV geen rechtse regeringen meer gevormd kunnen worden. Dat was zelfs in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw altijd nog wel mogelijk, en nu niet meer. Het uitgangspunt van begin 19e eeuw laat de trend nog veel duidelijker zien, maar we kunnen ook 1960, 1970 of 1980 nemen hoor. Dat maakt voor de trend niet uit. tegenwoordig moeten de mensen, die die trend tegen willen spreken, zeggen dat D66 niet links is, of dat de PvdA naar rechts schuift, en meer van dat soort dingen. En je hebt er natuurlijk ook een paar die alleen maar ‘nietes’ roepen, zoals jij.

  Ik denk overigens niet dat jij dom bent hoor. Daarvoor ken ik je al veel te lang. Je bedenkt altijd wel heel graag wat anderen volgens jou denken, en dat is maar zelden waar, maar dom ben je niet. Je weet heel goed wanneer je niet meer moet reageren als je uitspraken niet houdbaar blijken, en je weet altijd weer wel een of andere nieuwe zijsprong te bedenken om de aandacht daar weer van af te leiden. Hoewel… Misschien had je ook een nieuw icoontje moeten nemen.