ELDERS - De VS is bevangen door de shutdown, het zal niemand ontgaan zijn. Omdat het congres de begroting niet op tijd heeft goedgekeurd, zijn vrijwel alle overheidsdiensten tot nader order gesloten, want er is geen geld om personeel en onkosten te betalen. De Republikeinen weigeren de begroting goed te keuren als de Democraten niet eerst wijzigingen in het reeds goedgekeurde Obamacare aanbrengen. Een bizarre situatie. Jon Stewart had er in zijn Daily Show een aantal hele fijne clips over. En Mother Jones legde in tien redenen uit waarom het allemaal de schuld van de Republikeinen is.
De situatie kan niet al te lang doorgaan. Uiterlijk 17 oktober moeten de VS het schuldenplafond verhogen zodat ze hun schulden kunnen blijven aflossen. Dat lijken ook de Republikeinen in te zien: het lijkt erop dat ze het beëindigen van de shutdown willen bewerkstelligen door te onderhandelen over het schuldenplafond. Obama wil er niets van weten, volgens The Wall Street Journal. Volgens Obama moet het congres het schuldenplafond verhogen zónder aanvullende eisen. Toch zei Obama tegen NPR dat hij wel tot onderhandeling bereid was, maar:
I’m happy to negotiate with you on anything. I don’t think any one party has a monopoly on wisdom. But you don’t negotiate by putting a gun to the other person’s head.
Ondertussen kijkt de rest van de wereld met verbijstering (en soms een beetje leedvermaak) naar wat er gaande is in de VS.
Play-offs
Ondertussen zijn de Major League play-offs begonnen. Reden voor longformblog Narrative.ly (waar de afgelopen week gelanceerde Correspondent verdacht veel op lijkt..) om de hele week artikelen over honkbal te publiceren. Het verhaal van een hobbyist die een blog over de Mets bijhield, bijvoorbeeld, en toen professioneel honkbalverslaggever werd. Of ‘The man with the killer pitch‘, of hoe een arm gezin al het spaargeld inzet voor de Major League droom van een van de kinderen.
Ondertussen durft ESPN een voorspelling aan wie de World Series dit jaar gaat winnen. Tigers van Dodgers in zes wedstrijden. Dat is nogal wat, want de voorspelling werd gedaan voordat de play-offs überhaupt begonnen waren. En Businessweek bekijkt de business achter de Major League. De competitie verliest grond aan de NFL (National Footbal League) en NBA (National Basketball Association). In 2012 werd om de interesse en het enthousiasme van veel fans vast te houden na het seizoen besloten de play-offs uit te breiden naar tien teams, door middel van wildcards. Dat heeft bijzonder goed gewerkt, constateert Businessweek. Er worden meer kaartjes verkocht en de kijkcijfers op televisie liegen er ook niet om.
Reacties (3)
But you don’t negotiate by putting a gun to the other person’s head.
Maar je kunt ook niet doorgaan met de wereld te terroriseren op krediet.
China heeft nu een triljoen, dat is volgens mij 1000 miljard, dollars.
Het Chinese probleem is dat ondanks de onhoudbaarheid van het VS beleid de dollar nog steeds dè internationale valuta is.
Maar ooit komt er een eind aan de bereidheid van landen buiten de VS de VS agressie te financieren.
Als het vertrouwen in de dollar verdwijnt zal de euro crisis daarbij een lachertje lijken.
Obame heeft waarschijnlijk goed naar ‘The West Wing’ gekeken :)
http://www.youtube.com/watch?v=2HZOYoXY5Bs
@1
Het is niet dat landen de VS agressie financieren. China koopt gewoon dollars om de koers van de yuan laag te houden zodat ze goedkoop kunnen blijven exporteren. Is gewoon wisselkoers manipulatie. En een biljoen (dat is 1000 miljard, maar in het Engels in inderdaad trillion) klinkt veel, maar het is nog geen 10% van de Amerikaanse staatsschuld. No big deal dus.
En wat er gebeurt als de Chinezen niet meer kopen? De rente gaat misschien iets omhoog, maar de yuan stijgt tov de dollar. Daardoor wordt import uit China duurder, maar de export de andere kant op goedkoper, en productie in de US zelf goedkoper. Ergo, meer maakindustrie in de VS.