“Oude beschavingen wars van Kyoto-verdrag”

jaah.. jaah... Nog voor de industriële revolutie heeft de mens waarschijnlijk de samenstelling van de atmosfeer veranderd door het aansteken van grootschalige bosbranden. Recent onderzoek aan fossiele luchtbellen gevangen in het landijs op Antarctica heeft aangetoond dat de hoeveelheid brand-gerelateerde broeikasgassen gedurende de eerste duizend jaar na Christus aanzienlijk hoger was dan eerder gedacht.

Noord-Amerikaanse idianenstammen staan erom bekend dat ze destijds grote stukken prairie afbrandden om prooidieren hun kant op te jagen. Maar ook de Aboriginals schijnen eerst heel Australië te hebben afgefikt voordat de Engelsen ze opsloten in reservaten. Onderzoek toont nu aan dat deze antropogene branden waarschijnlijk voor een sterke stijging van broeikasgassen hebben gezorgd. Toch moet eerlijkheidshalve worden vermeld dat het gemak waarmee grote stukken bos of grasland in de fik gezet konden worden ook afhing van natuurlijke klimaatschommelingen richting een droger en warmer klimaat. Even though the human population was very small, they set off large fires on a regular basis (BBCNews)

 1. 2

  Die is dan vrij groot, want je produceert dan veel CO2 en dat is een subtantieel onderdel van de totale footprint (die bestaat energie, voedsel en houtvezels en bebouwd land). Ik vermoed dat ze nog veel groter zal zijn als huidige verderfelijke landen als de Verenigde Arabische Emiraten (9,9) en Amerika (9,8).

 2. 5

  Ja inderdaad, als je ons Nederlanders naast een stel pre-columbiene pyromanen zet steken we inderdaad schril af.

  Trouwens schiet mij opeens te binnen dat er vroeger op Vuureiland (het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika) reusachtige Indianen woonden die vuren branden die die paar voorbij zeilende ontdekkingsreizigers weer opvielen. het eiland werd toepasselijk Vuureiland gedoopt en in de logboeken wordt gesproken van lange indianen met jawel: hele grote voeten !

 3. 7

  Bos- en steppebranden zijn in Australië en Indonesië zo normaal, dat bepaalde bomen er een overlevingsstrategie voor hebben ontwikkeld.

 4. 12

  Volgens mij hebben de landen waar die aboriginals en indianen vandaan komen het Kyoto-verdrag niet geratificeerd… Er is dus niets veranderd in de afgelopen zoveelhonderd jaar!