Het Sargasso EK Voetbalgevoel 2008: from Russia with love

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een ding valt direct op: wat zijn de russen lelijk, deze lijkbleke Tsjernobyl kinderen. Go west van de pet shop boys, smst vriend. Zo klinkt hun volkslied. Het Wielemus galmt, de rouwbanden zijn om en de camera zoemt in op Prins Tapbier. Ik sms terug: bad luck.

Eerste tien minuten
Bavaria reclame in mijn kop, life is a rocky road. Alles voelt gespannen aan. Kind huilt. De eerste Russische aanval strandt op de verdediging. Tegenaanval met Kuyt voor het doel. Veel aandacht voor Boulahrouz. Hoe snel moet zijn hart nu kloppen voor haar, het bloed door zijn aderen suizen. De Russen nemen een hoekschop, twee achter elkaar. Geen werkelijk gevaar als in ‘er staat een kernraket in de tuin’. Dan een kans met meer substantie, een rus kopt over. Kind zet de volumeknop een tandje hoger. Vecht tegen de slaap, zoals oranje vecht met de concentratie en precisie.

Tien tot dertig minuten
Waarom zie ik telkens de Russen op onze helft. Waar is de opbouw, het frivole spel naar voren? Kind blijft onrustig huilen, ondertussen haar truitje weg sabbelend. Boulahrouz maakt een overtreding, zwartgallig. Boulahrouz zoekt de diepte op, hoekschop. Engelaar schiet de bal hard naast. We zwoegen, ploegen door de toendra. Die nummer tien is een irritante dribbelaar, met zijn muisgrijzige haar. En dan vanuit het niets is daar van Nistelrooij die voor het doel opduikt om een voorzet erin te tikken. Het publiek houdt de adem in; er gebeurt weer wat! Boulahrouz is wat brutaler, maar een snelle omschakeling van de russen zorgt voor angstige momenten, van der Sar redt, drie keer.

Dertig tot rust
Beste kansen voor de russen. Aanval is de beste verdediging, heeft de Voormalige Snor wellicht gedacht toen hij ’s nachts nog maar eens de tactiek doornam. Het begint nu toch wel aan te voelen als een kalashnikov die leeggeschoten wordt op het doel. Het lijkt me dat ze dit niet lang kunnen volhouden. Kind ligt te slapen, opgedroogde traantjes op haar wangen. De tegenstoot. Bijna een nul door van the man! Sneijder met links, de bal smoort in de russen. Toch begint het iets meer op een echte wedstrijd te lijken. Misschien moeten we die rouwbanden van ons afschudden en er een werkelijk eerbetoon van maken. Misschien kan van Persie het keerpunt markeren. Ik denk er over om ter plekke een welpie te scalperen. In de laatste minuten zetten we wat meer druk, de verdediging ziet er kwetsbaar uit. De russen verliezen hun scherpte, beiden ploegen bezweet als otters. Een kopje thee met speed als opkikker dan maar.

Na de rust
Van Persie laat zijn gezicht direct bij het doel van de russen zien. De eerste aanval is voor ons. Helaas maken we dan twee overtredingen achter elkaar met een venijnige aanval vanachter door Boulahrouz. Geel en terecht. Hij zal wel snel gewisseld worden voor Heitinga. Weer een gele kaart, nu voor van Persie. Een rus gaat wel heel theatraal neer als van Persie met zijn arm naar achter zwaait. Een kanonsschot, maar weer voorlangs. Maar dan valt ie toch. Prima voorzet en Matthijssen laat nummer 19 lopen. Voor het eerst op achterstand.


“My orders are to kill you and deliver the Lektor. How I do it is my business. It’ll be slow and painful.”

Kunnen we nu eindelijk gaan ballen? En weer moeten we een messcherpe aanval pareren. Wie knipt deze russen? En waarom? Oranje besluit om de ego’s te doen gelden en er worden beuken her en der uitgedeeld.

60e minuut
Nog een half uur. Engelaar eraf en Afellay erin, op links. Bij elke close up van een rus knijp ik mijn ogen dicht. Stralingsgevaar. Hiddink zou eens wat meer vitamines door de vodka moeten doen. Kind is weer wakker en schopt tegen een denkbeeldige bal. Van Persie schiet weer naast, naast mij een emmer met onthoofde welpies en oranjekleurige kots. De spanning is haast ondraaglijk. De russen komen, weten van geen ophouden.

“I warned you: We do NOT tolerate failure, Number Three. You know the penalty.”

En dan zie ik werkelijk een mooie zwierige aanval, van Nistelrooij gaat neer en we krijgen een vrije trap. Sneijder moet het nu doen. Van Persie! Over het doel. Nog achttien minuten te gaan. Ik heb geen zin meer om te kijken maar het moet. Kind begint weer te huilen, zeurderig, dreinend. Nu komt het erop aan, dat weet je. Een tegendoelpunt en het is over en uit. Een felle uithaal van Sneijder, weer voorlangs. Het is het woord van de avond: voorlangs. Leuk weetje: de welpie is verzonnen door de bedenker van de speeltjes die in een Kinder Surprise Ei zitten. Per welpie vangt deze slimmerik een paar centen. Maar de welpies helpen niet meer, zo lijkt het. De mojo is gone, man. Ik kauw op een nagel. De winterse kou is voelbaar in de woonkamer. Twee harde schoten van Sneijder. We mogen niet opgeven, nee. Maar de kou doet mijn tepelhoven krimpen. Ik voel de behoefte om ook een rouwband om te doen. Misschien verdienen we het niet.

Nog zes minuten. Twee hoekschoppen, geen rendement. Wat is het hoofd van Marco bruin. FOK YES! Van Nistelrooij schiet de bal ERIN! De verlossing komt in de 86e minuut. Het legioen wordt wakker en het holland schalt weer door het stadium. Hossen maar! Bleke koppies, vertwijfelde blikken die njet knikken. Ik scalpeer ondertussen een elfde welpie, snij het keeltje door en pers het bloed eruit. Dit werkt maar even, de scheids trekt een tweede gele kaart maar trekt m ook weer even snel in. Geen rood voor de rus! En het eindsignaal klinkt.

Rosa Klebb: Training is useful, but there is no substitute for experience.
Morzeny: I agree: we use live targets as well.

Verlenging eerste helft
Sneijder maakt meters maar de trap mist kracht. Van der Sar houdt ons overeind, zoals hij dit vrijwel de hele wedstrijd weet te doen. Weer Sneijder! Weer over. Subtiel schot dan, van Persie. Bijna langs de keeper heen geglipt. Bijna. Als we deze voormalige as van het kwaad weten te verslaan dan kunnen we gewoon mijn plan verder gaan uitvoeren: kampioen worden. Of blijft dit een puberdroom, ben ik verkeerd ingelicht net zoals ik vroeger verliefd was op de zanger van Wham!

Verlenging tweede helft
Ik wordt even afgeleid door Hank die uit de kroeg komt. Heitinga gaat op een schoen staan maar er wordt GEEN penalty gegeven. Volkomen terecht, maar wat staan we te klungelen achterin. Wraakactie door een rus die loeihard op de voet van van der Vaart gaat staan. Geel. Dan volgt weer een aanval en deze keer is het raak. Op volle snelheid komt een voorzet die er puur op wilskracht in wordt getikt door een duveltje uit een doosje. En dan volgt de genadeklap.


James Bond: Your clock, is it correct?
Russian Clerk: Always.
James Bond: But of course.
(he walks away, checks his watch, then comes back)
James Bond: Excuse me, you did say your clock was correct?
Russian Clerk: Russian clocks are always…
– the hidden tear-gas bomb explodes –

The End.

Reacties (61)

#1 Crachàt

Gemeende condoleances.

 • Volgende discussie
#2 Guy

Jammer, maar verdiende zege voor Rusland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Dit kan zo niet langer, ze hadden het Songfestival toch al gewonnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gb

sjade holland alles ist vorbij

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kittekat

Mailalert, Carlos en Mark.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

ik checkl het ff

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Steeph

@Kittekat: En ik dan? Krijg ik geen mail? Niet dat ik er iets zinnigs mee kan doen na mijn derde whiskey.
Ober!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

VOOR DE DUIDELIJKHEID: het oude Sargasso café postje is VERVANGEN door de COLUMN van KITTEKAT

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

Nee Steeph, Mark en ik hebben Kittekat tot nu toe lekker voor ons zelf gehouden ;-)

Maar Mark heeft op dit moment waarschijnlijk zijn splinternieuwe HDTV aan diggelen geschopt ddus die is ff nog niet online.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kittekat

Ik zal ook voortaan met jou mailen, Steeph. Maar ik dacht dat jij van de serieuze afdeling was.

Ahhh…van Persie. Dat GEZEIK van die journalisten over het ritme wat eruit is gehaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Steeph

Oh ja, dat was waar ook. Ik ben serieus. Sorry.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 m44

Ach, hier in huis al zo vaak dat angstvoetbal van Nederland meegemaakt dat het niet echt meer raakt. Meer een soort neutrale waardering als het eens goed loopt. Nu zelfs drie keer achter elkaar, en op het EK nog wel, mazzelaars zijn we toch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 mark

Ik ga idd kijken of ik die HDTV (100+ megapixelpower) kan ruilen nog.

Wat een SLECHTE wedstrijd. Slim van Hiddink om te pressen op die uberslechte verdediging (hoe vaak kan je russen vrij voor het goal laten?!), maar vooral ben ik benieuwd waarom het leek* alsof niemand ervoor wilde vechten (hooguit Persie en Sneijder beetje /excl. Sar uiteraard).

(*En dan heb ik het niet over dat lamzakkerige gevis a la Bertje Maalderink of gebeuren rondom Bouhlarouz er mee te maken had, daar werd ik nog wel het mischt van, al die goedbetaalde analytici die afgelopen weken voor publiek gingen bazelen of zoiets een team nou ook hechter kan maken….)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kittekat

Ja, kom er maar in, zwartkijkers. Het ‘angstvoetbal van Nederland’.

Gewoon een nacht mopperen op de voetbalgoden en morgen schijnt de zon weer. Oranjekeurig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 paul van b

Heel jammer!

Zit nog te dubben over nieuwe loyaliteiten. Turkije vanwege zwager en vechtlust? Of Spanje vanwege Andalusië en jamon serrano? Ik weet het nog niet.

Maar Kit, je gaat toch wel door met schrijven, zo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kittekat

We hebben ons gewoon laten overrompelen door die snor. Russen die plots blijken te kunnen voetballen. Tjongejonge.

Wat voor whisky heb je zoal in huis, steeph?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

Heel oprecht Jammer. De Russen waren onbegrijpelijk beter.

Kan het Oranje weer voor minimaal 2 jaar de kast in.

Toch een lichtpuntje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Guy

*even gemeen*

<

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Kittekat

@Paul B.: ik overweeg een van der Sar, maar het moet even betijen, allemaal. En wij kunnen de HD TV megaPP xerox niet meer ruilen, dus wie weet!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Jasper

Lof voor Bond-parallelmontage.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Ronald

Mooi, dan kunnen die oranje idioten weer terug de kast in en met een beetje geluk halen ze het WK ook niet (tenzij de KNVB eens verstandig wordt en guus bonscoach maakt).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 m.

@kit: die snor is er af: http://tinyurl.com/6f39et

Trots op Nl: we hebben drie mooie wedstrijden gezien ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Yevgeny Podorkin

Heel langzaam, terwijl alle Oranje prullen, krullen en lege plastic bierglazen op een hoop werden geveegd, heel langzaam bekroop het gevoel dat de wereld er morgen bij het krieken van de dag anders uit zou zien…zonder Oranje.

Zoals het was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 m.

best fijn toch? even geen jack van gelder meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 m44

Angstvoetbal, kom er maar in zwartkijkers… dat bedoel ik juist niet leedvermaakisch @K. Meer als wijs, ervaren, rijp, ge-lou-terd. En van u hetzelfde.

Want het is geen schande te verliezen van een beter elftal, zie Italie, Duitsland bijtijd en wjile, Croatie mocht er ook zijn.

Maar het Nederlands elftal heeft het patent op de onvoorstelbare labbekak die de 6 miljoen hulpcoaches tot wanhoop drijft. De gewone coach kan daarna schaamteloos verder met zijn carriere.

Een werklijk onnavolgbaar poldermodel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 m44

@m. die man is nu al de best betaalde presentator in de beestenstal. Ik vind het voor de verandering geen schande als hij jack van gelder geboren prol voor dat bedrag op zwart (= stil = niet op tv) gaat. Nu.

Het beste spandoek wordt beloond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 m.

ik gun jack van g. zeven keer de balkenende-norm. die discussie over die inkomens daar heb ik nix mee.

de presentator jack van g. dat vind ik niets. die zal ik dus niet missen.

de commentator jack van g. was vanavond briljant. die mis ik dan weer wel. die mag van mij een miljoen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 m44

Die jvg 28 laat ik helemaal aan jou. Subtiel vingertypwerk laat je daar zien, hoor ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Share

Ja ja het oranje elftal liet vanavond alsnog zien echte hollanders te zijn. Iedereen wist het na 5 minuten al. Maar je houdt je bek, want je zat in een roes en je wilde het geloven. Maar na 15 minuten was de laatste optimist om. Van zo goed naar zo slecht, dat kan alleen Oranje. Fascinerend. Respect voor Guus. Ook JP was allang weer aan het juichen, maar dan met Wibi en paarden. En zo gaat alles lekker verder

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 S’z

De Russen waren beter en niet onbegrijpelijk. Morgen kijken of Italië zich hersteld heeft dan wel nog altijd te traag speelt. Vind het, samen met #1, wel jammer dat NL niet doorgaat, en pakweg Duitsland en Turkije wel, maar dit was niet best, en het siert trainer en spelers dat ze dat ook ruiterlijk toegaven en niet liepen zeiken over rode kaarten of wat dan ook. Als die verdediger naar rechts op doel gaat ipv naar de achterlijn om te passen, werd het 2-0 nog voor de 90′ om waren. En dan waren er nog andere kansen zat. Nederland dreigde alleen op stilstaande fases.

Rusland verdiend door, dus. Geweldig team, met die #10 van Zenith Arshavin erbij, zowel tegen Zweden als daarnet. Echt genoten van hun voetbal, net zoals van dat van Nederland. Maar het is altijd hetzelfde : één of twee goede matchen, en heel Nederland waant zich al in de finale. Vandaag is gebleken dat er te weinig kwaliteit achterin is, en te weinig opties op de bank tenzij aanvallende. Komt nog wel goed, over vier jaar misschien, als er weer wat nieuw talent is opgestaan.

Verder zeer benieuwd waar ’n pak van die Russen volgend seizoen zullen spelen. Denk dat Man Utd al weet wie Ronaldo kan vervangen, dat Abramovic al weet hoe z’n Chelsea te versterken, dito Barça, Milan, …

Ik kijk alvast uit naar Rusland – Spanje. Helaas wordt het daarna een finale tegen Duitsland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 S’z

(Inderdaad, #13 §3. Ben nooit ’n fan van coach VB geweest, maar dat je van zo’n Maalderink uit je hum geraakt, dat snap ik he-le-maal.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Oplawaai

Ik zag een paar dagen geleden een advertentie in de krant. Van Albert Heijn. In die advertentie zei Albert Heijn dat de welpies op waren. Op dat moment sloeg bij mij de twijfel toe. Ik was in de welpies gaan geloven. Door de stukjes van Kittekat.
De vraag is nu: hebben onze spelers die advertentie ook gezien? En die stukjes van Kittekat? En zijn zij ook gaan twijfelen? En als dat zo is, wiens schuld is dat dan? AH? Of…..????

Voor de echte analytici nog even dit: 3 kwartfinales, 3 groepswinnaars uitgeschakeld, 3 nummers 2 door. Daar moet nog wel een paar maanden over gepraat kunnen worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 S’z

Yep, dat gaf mij ook een raar gevoel, die op = op advertentie (in een gevonden krant op de internationale trein). Zeker als je dan vandaag nog de tv-spot ziet “alle welpies helpie”. Tja, da’s het ongeluk zoeken hè. Da’s IN HET MES WILLEN LOPEN !! Welke BoBo (woord (c) 1988) had dit kunnen verhelpen !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 hemaworstje

PvdA voetbal, doelloos gezwabber over de breedte van het veld, sinds wanneer staan de goals aan de zijlijnen?
over enkele dagen liggen de heren weer heerlijk op Aruba beachvolleyball te spelen.

Unshaken , Do not disturb.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Peter

Ach, het is maar een spelletje…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Dr Banner

Als SBS6 de wedstrijden had uitgezonden was die NOOIT gebeurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Kittekat

[email protected],34, 37…soort van lol, dan. Ik kan nog niet helemaal voluit lachen. Maar goed. Oranje heeft mooie dingen laten zien, dat geeft vertrouwen in de toekomst. Met Dennis Bergkamp als coach en zet mij dan maar in die studio sport studio (?). Koop ik een toupetje voor rookworst jack. WK! WK!

Voor wie zijn we nu?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Willie

Voorts ben ik van mening dat Guus Hiddink gestenigd moet worden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Kittekat

De voormalige Snor Guus is zo gewiekst. Hij heeft ook zo’n raar accent gekregen. Zou hij slapen met golfsticks? Hoe drinkt hij zijn whisky? Zit hij achter het welpiescomplot op=op? Hmmm.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Erik

Zonde, zonde, zonde…. Moet wel zeggen, het waren (in woorden) niet de voetballers die dachten er al te zijn! Het waren “wij Nederlanders” die dachten al het EK binnen te hebben!

Sja als volledig onbijgelovige vind ik het vermakelijk te zien dat mensen zo bijgelovig zijn. Welpies die werkelijk zouden helpen. Symboliek als 21 juni 2008 is precies 20 jaar na dato. Deze elftallen zijn niet de elftallen van 20 jaar terug! Voetbal is anders, de wereld is anders en Welpies zijn plastic prullen die zorgen dat mensen meer kopen bij de Albert Heijn dan goed voor de portomonee is. Geen wondermiddelen…. helaas!

Nederland kleurt weer grijs, het is weer tijd voor nieuws, haagse onzin, haat en nijd en venijn! Helaas komt de negativiteit weer terug, slaat de recessie in en is de oranje waas weer weg :-( sterkte allemaal!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Cole

Андрей Сергеевич Аршавин De tovenaar van Zenit-Leningrad. Jammer dat Evert er niet was.
Hoezoe bleek, stond je HD-TV op zwart-wit? Op de BBC hadden ze het over apple-cheeks.

We hebben het bij het Eurovisie Songfestival al kunnen zien: Oost-Europa is superieur. West-Europa wordt tweede-rangs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 S’z

@#42 de rijke Russen zijn alvast rijker, nu de gemiddelde Rus nog. Overigens DANK U dat u ons even terechtwijst, Erik. Hadden we bijna een Kerk van Welpies gebouwd zeg !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Kittekat

*legt snel de bouwplannen weg*

Nou, haha!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Oplawaai

@ Erik: Wat nou bijgeloof! AH zegt zelf dat alle welpies helpen. Ik vind dat ze dan ook verantwoordelijkheid moeten nemen en zorgen dat er tot het eind van het toernooi voldoende welpies zijn. Dat hebben ze niet gedaan en dus moeten ze nu de consequentie maar dragen. BOYCOT AH!!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 gast!

Erik doet niet aan bijgeloof.

Want dat brengt ongeluk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Yevgeny Podorkin

Onbegrijpelijk inderdaad S’z, omdat niemand mij gaat vertellen dat de Russen INTRINSIEK fysiek, technisch maar vooral tactisch beter zouden zijn. Afzettend in welke competities v.d.Vaart, Sneijder, v.Persie, Robben (kan iemand al zijn botten voorgóed breken?) en v.Nistelrooij spelen. Onbegrijpelijk het niveauverschil vergeleken met voorronde: Rusland – Spanje, Ned. – Italie/Frankrijk afzettend naar wedstrijd gisterenavond. Helemaal onbegrijpelijk de jodelahitistemming na Italië, men had het al over finale. Sjek pieste nog net niet in zijn broekje van geluk. En dan het idiote Oranje Carnavalspubliek. Ja, eindelijk ook met kinderen een keer naar het voetbal geen wanklank en gezellig en ludieke uitdossingen en horeca en supermarkten tevreden enz. daar niet van. En leef je uit op die grote warme Oranje gezelligheidsdeken. Idioot als het (even) tegenzit, want dan hoor je ze niet (meer). Met droge bek droef druipend van verdriet stem kwijt. Evenals óp het veld (tegenzitten). In dat soort wedstrijden (over een evt. halve finale tegen Italië of finale tegen Duitsland maar te zwijgen) heb je nou eenmaal een vreselijk naar mannetje nodig, een meedogenloze geniepige killer die van die Ashavin Borsjt had gemaakt. MvB(ommel) dus.

Nou vooruit…laten we dan maar onze hoop vestigen op Anky van Grijnsveen met Okidoki…

wat goed uitkwam want ineens trek in die bloederige lap paardevlees op de barbecue.

*Gaat echter eerst al zijn welleppies ritueel verbranden, of poessie mauw moet ze willen hebben*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Kittekat

Alle weesloze welpies zijn vanaf nu welkom in mijn nog te bouwen – subsidie iemand? – tower of welpiepower.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Yevgeny Podorkin

ze zijn dan in ieder geval in goede handen kittekat.

ALLE WELPIES VERZAMELEN

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Wulps’ze Welp

Vond ze ook ze lekker op de hostie plakken…

@#47 tja, de Russen hadden Organisatie en Snelheid, en een hardwerkend middenveld zonder gaten. Als Frankrijk of Italië het anders hadden gespeeld, hadden zij toen al blootgelegd wat voor een gatenkaas het NL’se middenveld bijwijlen was. Geen stofzuiger met grote zuigkracht, en geen centrale verdediger met een vernietigende pass of kwaliteiten à la Morten Olsen.

En vooral : de Russen kwamen eerst voor. Mijn voorspelling voor deze match was : wie eerst voorkomt wint, want beiden kunnen goed de counter spelen. En los daarvan dacht ik dat Rusland meer kans maakte niet op basis van intrinsiek talent maar op basis van cohesie. Voor het overige is die #10 toch wel een wereldtopper hoor, dito die linksback. Volgend jaar bij Chelsea, Man Utd, Mila, Barça of elders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 S’z

50bis of ook : Nigel & Orlando samen zijn geen compensatie gebleken voor het type Makelele. Het is toch revelerend, al bij al, hoe snel er moest gewisseld worden, telkens ? Legt toch bloot hoe smal de kern is, op een paar toppers (geciteerd in #47) na. Moeten terugvallen op Bouma of Affelay (hoe beloftevol) ook ? (Zie ook hoe Frankrijk vroegtijdig z’n hoop op Benzema moest stellen.) Allooi Bergkamp of voorhoede ’88 loopt er even niet tussen, #47, en sinds Jan Wouters & Danny Blind (en Jaap Stam) wegvielen is het altijd zoeken geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Guy

@52, citaatje: “Eerder deze week, vóór zaterdagavond, zei Van Hooff nog dat hij zichzelf bij elke wedstrijd moest toespreken. Man, kerel, wees toch rationeel. Maar hij voelde dat hij er toch in opging, in wat hij beschrijft als chimpanseegedrag.”

Heel herkenbaar. Ik kreeg de chimpansee in mij ook niet stil terwijl ik me er tegelijkertijd van bewust was hoe belachelijk het eigenlijk is om te stressen over voetbal.

Dank je voor de link. Ik voel me nu beter. Want zelfs evolutiebiologen trappen erin :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Guy

Arriba Espana!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Kittekat

Verdiend! Ik ben nu voor Spanje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Guy

Ik gunde het beide ploegen. Spanje, omdat het tijd wordt dat dit grote voetballand een prijs pakt. En Italië, omdat ik wel eens wou zien wat de Russen doen als ze met catenaccio-voetbal worden geconfronteerd.

Maar voor het amusement is het wel cool dat Spanje doorgaat.

PS: Ik geloof dat Turkije maar 14 spelers kan opstellen. De coach denkt erover om de derde keeper in de spits te zetten!

Die Duitsers hebben weer mazzel, hoor. Gadver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 S’z

Blij dat Italië er eindelijk uit ligt. Als die Roemenen hun stafschop in de match hadden benut, was dat nu al het geval. Getverdegetver wat een cynisch en saai voetbal spelen die elk toernooi.

Terugblikkend, nog, op Oranje : al bij al mag de NL’se Natie blij zijn dat er twee à drie zo’n mooie matchen zijn gespeeld. Vaak heb je zelfs dat niet, bv. als je fan van Italië bent …

Moge Rusland – Spanje een even straffe knaller worden als Rusland – Nederland !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 S’z

Hey! Wat je zeker te zien moet krijgen is Tom Waes van Hagger Trippy (Trigger Happy) die de Nederlanders zondagochtend van een camping jaagde, verkleed als Zwitsers vuilnisman. Hilaries!! Daarnet uitgezonden op VT4 na Italië – Spanje. Nog niet teruggevonden op VT4, YouTube of Zatte Vrienden dot be sites, maar zal nog wel opduiken, desnoods in DWDD of … Zwitserse campingeigenaar bekloeg zich overigens dat men z’n eigen drank had geïmporteerd.

In datzelfde programma : Aad De Mos, over hoe het Nederlandse Legioen onmiddellijk na de nederlaag alweer ging afgeven op spelers & coach (De Mos had sms’jes gekregen die niet fraai waren), en over hoe dat legioen van 150.000 daar eigenlijk carnaval gaat vieren maar dan de ochtend na de nederlaag gewoon droog z’n ontbijtje eet en nuchter weer op huis aan reist. En zie, ook de sportzomeruitzendingen verhuizen alweer naar Hilversum.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 Guy

@57: Het beroerde is dat Italië het eigen spel meesterlijk beheerst (en in die zin altijd wel goed is) maar dat het tenenkrommend is om aan te zien. Je voelt, naarmate de partij vordert, gewoon de frustratie van de tegenstander door je eigen lijf gieren.

Ook de karakteristieke acteerprestaties (oa Di Natale) ken je van tevoren en toch kun je je daar nooit behoorlijk op instellen. Ik bedoel, er zijn veel voetballers die graag faken, maar bij Italië hoort het intrinsiek bij het spel.

Nu maar hopen dat Spanje voor deze keer de oude ban écht aan diggelen gebroken heeft en de finale wint.

Ik ga nu pitten en dromen van een Turkse stunt tegen Duitsland (die al genoeg gewonnen hebben in hun leven).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 dick

@ MP: Typische Televaag-reactie

 • Vorige discussie