Oplaadbare batterijen duurzaam?

Dus u dacht verantwoordelijk bezig te zijn? Voortaan spelletjes spelen met oplaadbare batterijen in de nieuwe PSP?
Logo GP

Helaas. Op dit moment is het, van oorsprong Hongkongse, bedrijf GP bezig aan een keiharde damage control operatie. In de wereldwijde expansiedrift vergat men namelijk de gevaarlijke bijeffecten van onbeschermd werken met cadmium aan de werknemers te melden en deze adequaat te beschermen. Gevolg, honderden zwaar vergiftigde mensen, die enkel een kleine compensatie konden krijgen als ze ontslag namen. Op protesten die daarop kwamen reageerde het bedrijf door simpelweg de cadmiumbatterijen productie te outsourcen naar de armere Chinese provincie Hunan. Natuurlijk was ook daar geen enkele sprake van bescherming en zette het bedrijf samen met de lokale corrupte overheid de medewerkers onder druk, om vooral maar niets te melden aan de hogere overheid over de spontaan ontstane ziektes. Ondertussen sterven nu in stilte regelmatig (ex-)medewerkers of krijgen zij kinderen met afwijkingen, met dank aan dit milieuvriendelijke bedrijf.

Helaas zit natuurlijk de meest interessante informatie over deze kwestie achter de grote vuurmuur van China. Misschien dat u iets kunt met: link of link?

Morgen weer een succesvolle dag toegewenst met het redden van de wereld!

 1. 1

  Ik kan slechts verwijzen naar mij reactie van vanmorgen bij het artikel over de worsten uit Oss.
  “Moeten we dan milieuvergunningen verlenen op het niveau van de gemeente Bhopal of arbeidsomstandigheden accepteren die gebruikelijk zijn voor Chinese mijnwerkers? Het is om dit soort redenen dat de vrije wereldmarkt een falende markt is. Mede daarom zijn importheffingen uit landen met een lager niveau ten aanzien van bijvoorbeeld deze onderwerpen zeker verdedigbaar.”

 2. 2

  Verbieden gaat mij wat ver, maar consumenten moeten natuurlijk weten wat ze kopen. Zie daar, een taak voor de overheid (of een of andere NGO).

 3. 4

  Verdorie Emile!

  Heb ik je aldaar terecht gewezen, kopiëer je je onzin gewoon door.

  Van een heffing wordt geen Chinees beter. Je moet veranderingen afdwingen.

 4. 5

  @JSk:

  ja, laat de overheid het maar weer doen. Baantjes voor je vrienden.

  Regel zelf een consumentenboycot met als eis dat er produktiestandaards moeten komen! Bij de schoenen werkte het.

 5. 6

  Beste Zinfo.nl,

  De jury van de prijs voor de “Actiefste Meest Opzichtige Linkspammer Van Het Jaar 2006” vergadert a.s. vrijdagavond in café de Linkse Lamlul. U maakt een goede kans, maar moet als runnerup voor vrijdag nog wel wat vaker uw naam en link droppen om op een acceptabel jaargemiddelde te komen. Succes!

 6. 7

  @Nette Heer: Hap hap. Erg voorspelbaar. Volgens mij kan ik je op deze manier nog wel even bezighouden. Maar goed, je hebt het natuurlijk vast erg druk op je werk..

 7. 10

  Het zal wel aan het naderen van mijn jaarlijkse kerstdepressie liggen, maar het stemt me een beetje treurig dat allerlei mensen dit treurige verhaal meteen weer aangrijpen om te proberen hun eigen gelijkje te halen. En waarom Chinaman dit verhaal nou zo nodig af moet sluiten met die vreselijke, van cynisme doordrenkte laatste zin snap ik helemaal niet.

 8. 14

  Om Mescaline te citeren..toppie!, ik leer eindelijk weer eens dingen en niet alleen vrijdagmiddag’s maar ook dankzij U Chinaman. (lastig die klanken man…pffft)

 9. 16

  Ik heb ook batterijen van GP, en ik moet zeggen dat de belangrijkste reden dat ik ze gekocht heb is dat ze een stuk langer meegaan, en dat er een fatsoenlijke oplader bij zit, niet om het milieu te sparen. But that’s just me.

  En ja… beetje jammer dat die fabriek zijn werknemers mishandeld, maar ja daar kan ik nu niets meer aan doen, de 30 dagen zijn al LANG voorbij, dus ik kan ze niet meer terug brangen naar de winkel ben ik bang. ;)

  Overigens, dat wij dit bericht nu hier op Sargasso lezen toont gelukkig maar weer aan dat dat soort damage control operaties uiteindelijk toch niet werken.

 10. 17

  @16 Pars pro toto ? Was het maar waar.

  Terzijde, alleen de regering, en niet de consument of een enkele consumentenbond, heeft de informatie en de middelen om import van zoveel van dergelijke producten te bemoeilijken.

 11. 19

  @17 wat bedoel je met Pars pro toto?
  Kun je misschien gewoon Nederlands praten? Ik heb die latijnse uitdrukking opgezocht op Wikipedia omdat ik niet wist wat hij betekende, maar eerlijk gezegd snap ik nu nog steeds niet wat je er in dit verband mee bedoelt.

 12. 20

  OK

  Uit het feit dat dit ene geval bij deze ene fabriek in de krant is gekomen mag je niet afleiden “dat dat soort damage control operaties uiteindelijk toch niet werken.

 13. 22

  Heb zelf ook eens oplaadbare GL batterijen in huis gehaald en schrok toch wel van dit stuk. Hoewel geen echte wereldverbeteraar zal ik ze niet meer kopen.

  Wilde eigenlijk vallen over die laatste zin. Aan de andere kant zit er wellicht ook wel wat in. Tegenwoordig is het knap lastig te weten waar nu weer schandalen en ellende achter zit, wat de juiste keus is, etc. Zonder kerst in aantocht deprimerend genoeg ..

 14. 23

  @Stijn: Ja, sorry ik wist niet wat het betekende. So shoot me. Daarom heb ik het ook opgezocht; alleen ik snapte niet helemaal wat hij er in dit verband mee bedoelde.

  @Mescaline: Nee, er zullen inderdaad genoeg gevallen zijn die niet uitlekken. China heeft als je het mij vraagt ook nog een lange weg van modernisering te gaan. Maar ze komen er vast wel… ooit.

 15. 24

  Volgens mij is er al een europese ban op cadmium batterijen in het vooruitzicht. Deze stof was vanaf het begin al in opspraak vanwege haar gifitigheid.
  NiMh batterijen zijn sowieso veel beter. Momenteel vind je nog voornamelijk veel cadmium in goedkope accuboormachines e.d. niet kopen dus, niet alleen voor de arme chinezen, maar ook de laatste producten met deze stof moeten geweigerd worden.