Op de radio: tips om HIV op te lopen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

HIV (foto:flickr/AJC1)Zojuist (19.00 uur) is op de Amsterdamse lokale radio een uitzending gestart met als titel: “Hoe krijg ik zo snel mogelijk HIV?”.

In dit programma, ‘de roze kijk’ zullen een aantal ‘HIV-plussers’ tips geven hoe je zo snel mogelijk aan een besmetting komt. Waarom? Volgens het programma zijn zogenaamde bug chase feesten, waar mensen proberen HIV op te lopen nog te onbespreekbaar. Er wordt ’te vaak’ negatief gereageerd op mensen die HIV zien als een verlossing. “Ik kan het maar beter hebben, dan hoef ik me er tenminste geen zorgen meer over te maken” is een redenatie die nog op veel onbegrip stuit.

Nog een tijdloze quote uit het persbericht:

“Maar wat is nog het verschil tussen een vette hap en een bug chase party? Iedereen weet: vet, ongezond eten veroorzaakt hart- en vaatziekten. Maar toch verkiest men, liefst nog met héél het gezin, de Mac Donalds boven de sportschool of -vereniging.

En vanuit die optiek is er ook geen verschil tussen mensen die (on)veilig één op één seks hebben, of naar een feest gaan waarvan men weet dat men er ziek van kan worden”.

De redenatie van deze mensen gaat compleet mank. Ze snappen blijkbaar de aard van HIV niet. Het is op die feesten namelijk niet alleen mogelijk om HIV op te lopen, maar ook om meerdere versies van HIV op te lopen, waardoor de behandeling een stuk complexer wordt en de kans om eraan te overlijden veel groter. Daarnaast hebben HIV-besmette mensen een 5x zo grote kans op kanker en zijn er natuurlijk ook nog andere geslachtsziekten waar je je echt wel druk om moet maken.

Dom, dommer, domst. Zoals vandaag op GeenCommentaar al bleek is HIV geen lolletje (artikel 1, artikel 2). Programma’s die de ziekte bagatelliseren kunnen we missen als kiespijn.

Reacties (9)

#1 Abhorsen

Over dit soort mensen heb ik dus een tijdje terug een reportage gezien. De man die het meest pro dit soort feesten was, was tegen het einde van de docu op sterven na dood omdat hij de ziekte kosten en medicatie niet kon betalen.

Dit soort gedrag… ik weet mijn kwaadheid, verbazing en ongeloof eigenlijk niet te verwoorden erover.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Als je op de nujij knop klik dan beweert iemand van Zapruder dat ze hem ook hadden uitgenodigd.

Zapruder ontkent het bestaan van HIV/AIDS.

Wat wilden ze met deze uitzending bereiken? Dat meer mensen besmet worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Obscura

Jammer dat over dit onderwerp nu op twee topics van deze verder zo serieus bedoelde themadag van GC gediscussieerd wordt. Het betreft hier een minderheid van een minderheid van een minderheid, en is ab-so-luut niet een weerspiegeling van enige bestaande scene in Nederland. Ik ken heel veel extreme mensen, die zich helaas ook wel eens onverantwoord gedragen, maar ik ken letterlijk niemand die op deze manier over hiv denkt.
Oscar Hammerstein liet vrijdag al weten tijdens een interview bij De Wereld Draait Door (hij heeft hiv) dat hij geen prijs stelde op een fragment van The Gift, omdat het hier gewoon om gekken gaat. Er zullen daar vast een handvol van rondlopen in Nederland, maar wat een aandacht daarvoor!
Veel te veel eer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Obscura, waarom denk je dan dat deze zender aandacht aan ze wil geven én ze op een soort voetstuk lijkt te plaatsen?

Ik kan er met mijn hoofd niet bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Abhorsen

@3, Ik wou absoluut niet de aandacht naar die docu te trekken. In mijn oorspronkelijke reactie op jouw artikel was het meer iets dat mij in het oog sprong over hoe de normale mensen die met Aids moeten leven (dus niet die gekken) aan het woord kwamen over de slechte campagnes die inmiddels gevoerd worden, dat die campagnes Aids bijna als een verkoudje wegzetten. Het was niet bedoeld om de idioten verder uit die docu in de picture te zetten. Excuses als dat wel zo leek over te komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Obscura

Het is inderdaad schokkend.

Even goed vind ik het veel te veel eer. Deze zender heeft geen enkel gezag, en wordt nauwelijks tot niet beluisterd (ik ben er wel eens te gast geweest, in een ander programma).
Ik baal ervan dat hier dan wel zoveel aandacht voor is, op een dag als deze.
Over ieder onderwerp ter wereld kun wel een paar mensen vinden die op de radio iets willen roepen (zo is er een kleine groep mensen die het leuk vindt om baby’tje te spelen tijdens de seks, je ziet ze weleens voorbij komen bij programma’s als Jambers), maar de suggestie dat dit een trend vertegenwoordigt, of een bepaalde stroming binnen een scene die zo denkt… Geloof me: dat is niet zo.
Gelukkig maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

Enigszins gerustgesteld… Maar het wordt wel zo neergezet helaas.

Maar ik zie het als positief dat we het hier behandeld hebben, waardoor jij hier relativerende woorden over kon opschrijven. Als mensen nu gaan zoeken via google is er een kans dat ze bij jouw reactie terecht komen ipv bij GS of de site van die roze sukkels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Obscura

Dat is waar :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 dramklukkel

Bizarre quote, dat onveilig contact versus McDonalds.
Maar als onveilig contact gelijk staat aan ongezond eten, bestaat er volgens hen dan een Sonja Bakker dieet tegen aids?

 • Vorige discussie