Ook Bedoeïenen in opstand, nu rellen in heel Israël

NIEUWS - De rellen die begonnen als gevolg van de moord, donderdag, op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir [waarvoor inmiddels enkele verdachten zijn opgepakt en waarvan één een bekentenis heeft afgelegd – red] hebben zich nu ook uitgebreid naar het zuiden. In de Negev sloten enkele honderden rebellerende Bedoeïenen Weg nr 60 naar Beer Sheva af, evenals Weg nr 80 bij Tel Arad.

In Tel Sheva, een Bedoeïnen stadje bij Beersheba, gooiden gemaskerde demonstranten molotovcocktails en stenen naar auto’s bij de ingang van de Joodse plaats Omer. Verschillende auto’s raakten beschadigd. Ook in Oost-Jeruzalem en de Arabische steden en dorpen in Galilea waren zondagmiddag en avond opnieuw uitgebreide botsingen met de politie.

Nooit eerder is de Palestijnse bevolking van Israël zo massaal in opstand gekomen. En wie zich afvraagt waarom de Westoever niet meedoet, dient te bedenken dat daar de door de VS en Europa op de been geholpen speciale ME van Mahmoud Abbas de eigen bevolking onder de duim houdt. Zonder deze troepen en de wil van Abbas en zijnen om koste wat het kost in het zadel te blijven, was nu waarschijnlijk al een soort derde intifada uitgebroken.

In Oost-Jeruzalem waren er opnieuw rellen in Shu’afat en At-Tur de Hizmeh, waarbij honderden, respectievelijk tientallen jongeren die de politie met stenen bekogelden.

Op het Zahal-plein in West-Jeruzalem werden twee demonstraties gehouden, één voor meer tolerantie en een andere die juist meer geweld tegen Palestijnen eiste. Enkele demonstranten raakten slaags nadat rechtse demonstranten hun linkse tegenhangers hadden aangevallen. De Bar Ilan-kruising in West-Jeruzalem werd geblokkeerd door groepen demonstrerende orthodoxe Joden.

In Galilea waren ’s middags al rellen op diverse plaatsen. Na de iftar (de maaltijd die ’s avonds de vasten van Ramadan breekt) braken in verschillende plaatsen hernieuwde rellen uit. Onduidelijk is hoeveel arrestaties er werden verricht. Arab 48 sprak van veertig, maar sommige arrestanten werden later weer vrijgelaten.

Intussen is ook de situatie rond Gaza geëscaleerd. De afgelopen dagen waren er steeds berichten dat – ondanks regelmatige beschietingen – noch Netanyahu, noch Hamas een escalatie wenste. Zelfs zou via Egypte zaterdag een bestand zijn bereikt. Dat hield echter geen stand. Zondag dreigde Hamas dat het alle steden in Israël kan bereiken en schoot het raketten richting Beer Sheba af. ’s Avonds voerde Israël opnieuw aanvallen op Gaza uit. Daarbij werden vier Palestijnen gedood, waarvan twee leden van de Islamitische Jihad.

Verdere escalatie lijkt voor de hand te liggen.

Reacties (5)

#1 Joost

Als zelfs Netanyahu geen escalatie wil, dan is de situatie wel heel explosief. Overigens heeft z’n minister van buitenlandse zaken met hem gebrioken, omdat die een extremere koers wil varen:

http://www.nu.nl/buitenland/3821415/israelische-buitenlandminister-breekt-met-premier-netanyahu.html

  • Volgende discussie
#2 Dehnus

@1: Ach joh, ben blij dat Liebertje weg is, Die lul had nooit een post moeten krijgen. Jaagt al de vrienden van Israël tegen zich in het harnas, zit er alleen voor eigen gewin en gedraagt zich als een ware Geert Wilders constant.

Het is gewoon een zak die er voor de centen zit en dat al jaren succesvol doet. Tijd voor een echte minister op Buitenlandse zaken eentje die wel weet wat diplomatie is.

Moet je je voorstellen Geert Wilders op de post van Buza?

Dag LIebertje Lieberman! Hoop dat je snel terug naar Rusland gaat en je vriendje Putin opzoekt!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Olav

@2:

Ach joh, ben blij dat Liebertje weg is,

Liebertje is niet weg. Hij is geen vriendjes meer met Bibi, maar ze zitten nog wel in dezelfde regering. Hoe lang nog kan je je afvragen, maar als ze gauw nog even een oorlogje veroorzaken dan kunnen ze beslist allebei nog lang blijven zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dehnus

@3: Ik zeg ook niet dat hij weg uit Israël is, maar weg uit de regering. Die kerel was toch volstrekt ongeschikt voor zijn positie, en dus ben ik blij dat hij “weg is”.

Maar inderdaad, er is niet veel kans dat hij terug naar Rusland gaat om daar de boel op stang te jagen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Folkward

@4 Dan lees je toch niet goed, maar het valt je niet aan te rekenen. Uit het nu.nl-artikel:

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft maandag een punt gezet achter de samenwerking tussen zijn partij Yisrael Beiteinu en de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu.

Maar ook:

De partij van Lieberman, de uiterst rechtse Yisrael Beitenu, blijft wel deel uitmaken van de regering.

Zelf vond ik het ook moeilijk. In het nu.nl-artikel, alsmede het Haaretzartikel waarop het gebaseerd is, is niet duidelijk wat er nou aan de hand is. Dit was wat verhelderender. Het idee schijnt te zijn dat er verregaande samenwerking was op politiek niveau, voorbij het niveau van lijstverbindingen (dus meer CHU+KVP+ARP=CDA, of GPV+RPF=CU), maar dat die samenwerking nu is stopgezet.

  • Vorige discussie