Onzinnige onderzoeken: Vakantiegeld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Komkommertijd en vakantiegeld, mooie combinatie om de krant te vullen. Helaas in veel gevallen met onzin.
Laten we beginnen met het onderzoek dat het meeste stof doet opwaaien, dat van het NIB:
Vakantiegeld gaat niet langer op aan het afbetalen van schulden. Integendeel, juist door het extra ontvangen geld in mei gaan mensen nieuwe schulden aan.
Voor een incassobureau natuurlijk niet leuk, want die leven van het beter ingelost krijgen van schulden.
Toch maar eens mailen om het onderliggende onderzoek te pakken te krijgen:
Bedankt voor de getoonde interesse. Het is geen grootschalig onderzoek geweest, 108 respondenten. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 300 hoger opgeleiden (minimaal HBO niveau). Verdere verslaggeving over het onderzoek wordt niet naar buiten gebracht.
Grootschalig en 108 respondenten…. Alleen hoger opgeleiden…. Niet vreemd dat ze dan het rapport niet willen laten zien. Diep triest.
Triester is natuurlijk het feit dat er weer een aantal media schaapachtig het bericht overnemen met koppen als: “Meer schulden door vakantiegeld” (Bijna letterlijk het persbericht overgetypt), “Extraatje verleidt tot grote aankopen én schulden” en “Minder afgelost met vakantiegeld”.
Het NIB bedankt iedereen voor de gratis reclame.

Hadden die luie journalisten de moeite genomen om wat verder te zoeken op het woord “vakantiegeld” hadden ze bijvoorbeeld het volgende kunnen lezen:
Het vakantiegeld dat werknemers in mei ontvangen, besteden de meesten (55 procent) inderdaad aan vakantie.
Of:
Maar liefst zestig procent van het vakantiegeld wordt niet voor vakantie gebruikt. Een vijfde van de Nederlanders gebruikt het zelfs om schulden af te betalen.

U ziet, zoveel onderzoeken, zoveel conclusies. Het is maar net wat je wilt dat er uit komt.

Reacties (11)

#1 S’z

Deze :
tags ‘Media, onderzoek, Vakantie, Vakantiegeld’

Eerder vandaag (10am) :
tags ‘Financiën, Maatschappij, Vakantie’

Ahum ?

  • Volgende discussie
#2 Steeph

Trappen naar een collega :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Pssst, onderzoeksresultaatje kopu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 S’z

;-) tja, fichebakken onder het stof, ik word er altijd week van

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 YoSven

Is het nu toegestaan om een oproep te plaatsen dat iedereen z’n ongenoegen in een beschaafde email richting het NIB uit?

Of dat alle belabberde leveranciers van onderzoeken elke maand in 1 mail link worden geplaatst zodat op eenvoudige wijze deze mensen ervaren dat er op kleine schaal onvrede heerst over dit zo kwatsch

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jeroen Mirck

Hear, hear!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Mg

@YoSven: Wel leuk idee, blogging is in essentie voor veel blogs reageren op de media. Laten we ze een stap voor zijn en de pijlen richten op waar de media op reageert: de onderzoeken.

Wat was dat Duitse initiatief van een jaar geleden toch ook alweer? Daarin ging een student tegen de term ‘steeds meer’ of ‘steeds minder’ in als er niet een duidelijk bewijs voor was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

@YoSven: Volgens mij hoef je NIB er niet op aan te spreken maar wel de media die het bericht overnemen. Het staat een commercieel bedrijf vrij reclame te maken voor haar eigen producten middels “onderzoek toont aan dat ons product x veel beter is….”.
Waar je wel stevig tegenaan kan mailen zijn de media die dit soort berichten overnemen zonder er “advertorial” boven te zetten en er geld voor te vangen. Daarmee meewerking verlenend aan het bewerken van de markt op basis van gebakken lucht.

Natuurlijk kan je NIB wel mailen om ze te zeggen dat ze een hoogst onprofessionele organisatie zijn die niet in staat is fatsoenlijke onderzoeken te laten uitvoeren (ja, ze hebben het niet zelf gedaan) en dat het iets zegt over hun dienstverlening :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JSK

Dat het onderzoek ‘maar’ 108 respondenten bevat doet in principe niks af aan de statistische deugdelijkheid ervan. En 60% van het totale vakantiegeld besteden aan het afbetalen van schulden vind ik het vermelden waard. Het geeft aan dat ‘op de pof’ consumeren zeker niet voorbehouden is aan Amerikanen. Nog een fabel de wereld uit.

Wat is dit Steeph, spijkers op laag water zoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

@JSK Om op basis van 108 respondenten conclusies te trekken voor alle mensen die vakantiegeld ontvangen, gaat me te ver. Dat is geen representatieve steekproef. Dan niet vermelden dat het om hbo’rs en hoger gaat, is een stevige misser. Vervolgens het onderzoeksresultaat niet vrij geven (hoe zijn de vragen gesteld bv?) maakt het af.

En waar haal je die 60% vandaan voor het afbetalen van schulden?
(Helaas wel eens met de conclusie dat we steeds meer op de pof gaan leven).

Verder spreken twee andere onderzoeken het eerste en elkaar tegen (55% voor vakantie versus 40% voor vakantie).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie