Onze handel kan overstap naar Drachme wel hebben

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - De Grieken zijn klaar met het dwingende Europa. De kans wordt steeds groter dat iedereen in Griekenland weer met Drachmes moet gaan betalen. Een gedevalueerde Drachme, dat wel. Ook de internationale handel zal hierdoor wel even flink verstoord raken. Griekenland is vergeleken met andere Europese landen gelukkig geen grote handelspartner van Nederland.

We exporteerden in 2011 voor ongeveer 2,3 miljard euro naar de Grieken. Dat is 0,77 procent van de 302 miljard die we in totaal naar Europese landen uitvoerden. Naar Duitsland exporteerden we in 2011 voor 97 miljard, naar Frankrijk voor 36 miljard. (Bron: CBS)

De belangrijkste uitvoerproducten zijn varkens- en rundvlees, melk,  chemische producten en elektrische apparaten. De uitvoer naar Griekenland is de laatste jaren dalende. In 2008 werd er nog voor 2,6 miljard naar de het mediterrane land uitgevoerd.

Vanuit Griekenland voerden wij in 2011 voor ongeveer 487 miljoen euro producten in, dat is 0,25 procent van de invoer uit alle EU-landen bij elkaar.

We voeren vooral veel voedsel in, tomaten het meeste, maar ook perziken en olijven. Fetakaas, traditioneel uit Griekenland afkomstig, zijn we de afgelopen jaren minder gaan invoeren.

Reacties (19)

#1 NietJeZus

We zijn met z’n allen helemaal vergeten dat economie kunstmatig is.

  • Volgende discussie
#1.1 Harry - Reactie op #1

Zo te zien zijn de Grieken potverteerders ten top. Consumeren voor ruim 1,8 miljard aan Nederlandse goederen zonder er wat tegenover te stellen. Dat wordt een dieet van tomaten, perziken en olijven voor die Grieken! En dat ook nog eens zonder schoonmaakmiddelen of elektrisch scheerapparaat.

#2 Zwarte Os

Als exporteurs varen we wel met een munt die minder waard is. Griekenland houden dus en wellicht is een keer die vinger naar onszelf en de heren van Goldman Sachs wijzen in plaats van het demoniseren van een gehele bevolking. Met man en macht wordt er gewerkt om Grieken vooral als een smerig asociaal volkje af te schilderen. Europa, samen sterk totdat het een beetje moeilijk wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hugo

Probleem is alleen: wat gebeurd er nádat Griekenland uit de euro gaat? Wat gebeurd er in Spanje, Italie, etc? Hele grote kans dat we binnen een paar maanden/jaar nadat Griekenland uit de euro gaat helemaal geen euro meer hebben..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Precies, als Griekenland eruit stapt, komt er alleen maar meer druk op Spanje en Italië. Als die eruit stappen heb je het wel over een grotere hap aan export (dat is samen al van de orde van de export naar Frankrijk). En waarom zou het bij die landen blijven? Nadat de PIIGS uit de euro zijn, ontstaat binnen de overgebleven de eurozone automatisch toch weer een handelsdisbalans, waar dan weer bijvoorbeeld Frankrijk slachtoffer van wordt. Op den duur hou je dan eigenlijk een euroMarkregio over, bestaande uit Duitsland en haar satellietstaten (waaronder Nederland). En reken maar dat zonder het politiek tegengewicht van landen als Frankrijk, Spanje en Italië in die regio iedereen naar de pijpen van Duitsland danst. Vind ik niet erg, maar al die anti-EU stemmers op Wilders en Roemer wel.

#4 Bolke de Big

We gaan met zijn allen naar de kloten, ik zeg laat maar komen die anarchie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Max

Drachme of geen Drachme, de schulden moeten worden afbetaald in Euro’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Griekenland zal 4 maatregelen moeten treffen als ze eruit gaan: grenscontroles/ kapitaalvlucht stoppen, een maximum voor dagelijks pinnen en een tijdelijke drachme. “Gaan ze nooit doen, helaas is het dan al te laat en is de patiënt overleden.”…

Lekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

“We kunnen het wel hebben”? Ja: qua centen. En anders dumpen we het overschot aan varkensmuilen en plofkippenvleugels wel in Afrika. Maar wat als daar écht de pleuris uitbreekt?, en dan bedoel ik niet een wedstrijdje vendelzwaaien met een karafje ouzo tot besluit. Sturen we dan een op-bouw-mis-sie? W.s. uiteindelijk weer e.o.a. kolonelsregime wel of niet in het zadel geholpen door rechts radicale kaalkopjes die overal onder de stenen vandaan kruipen. En in Turkije gaat men dan met de armen over elkaar zitten zeker? Een dispuut over een eilandje ik zeg maar wat…

Niet over nagedacht he..dach ik wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Als we een Politieke Unie/ Grondwet hadden gehad en JA hadden gezegd tegen het referendum (knikt provocerend naar de 65 % stomme NEE- kaaskoppen)…was het nóóit zover gekomen. Jazeker.

Dan was er reeds bij áánvang van die crisis slagvaardiger gehandeld. Achteraf blaten over toetredingen, Griekenland voorop, waar je nu van zegt ‘hadden we het nou maar niet gedaan whewhewhe” (want dat IS me een gewauwel)…een Económische unie is prima als het voor de wind gaat *eufemisme ten tijde van en ronddarrend in schuldenbubble* niet als het Slécht gaat…godverredomme. Dan mis je instrumenten om het tij te keren stomkoppen. STOMKOPPEN. Ik heb het letterlijk toen ergens opgetikt (hier op SG ook dacht ik). Eikels.

Zoef.

“Wat was dât nou?”

Dat was je spaargeld zwaai er nog maar een keer naar…Dahag Dahag

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

Kijk…en dan hoor je ze niet als ze geconfronteerd worden met hun naïeve eendimensionale denkbeelden. Zijn ook vast dezelfden die b.v. hun kindje door Robert M. laten knuffelen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

In de voorspoed van 2005 had men alleen maar oog voor de nadelen.
Men had het niet over de enorme voordelen in tijden van rampspoed. Niet alleen een onvoorziene crisis maar ook m.b.t. schaarse energie/ grondstoffen en water…O, en don’t mention the war.

Over je schaduw heenspringen kent u die uitdrukking?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Olav

Griekenland moet in de Eurozone en in de EU blijven. Of het land nu failliet is in euro’s of in drachmes maakt niet uit, failliet zijn ze toch.

Als de waarde van de euro zelf afhankelijk is van wat er in één land (of meerdere) gebeurt dan is de munt sowieso niet goed onderbouwd. Dat is natuurlijk ook het geval maar dan moet dáár dus iets aan gebeuren.

Ik hoor veel te weinig mensen zich afvragen hoe we Griekenland en de Grieken ècht kunnen helpen. Dus niet alleen door nieuwe leningen en bezuinig je maar kapot om ze te betalen, maar bijvoorbeeld door heel concrete technische assistentie. Een functionerende belastingdienst helpen opbouwen, de oorlog verklaren aan Zwitserland om zwart geld terug te halen enz.

Verder moet “Europa” (de regeringsleiders) ook nadrukkelijker contact zoeken met de Griekse bevolking. Een beetje over de hoofden van de Griekse politici heen wat mij betreft. Merkel, Barosso e.d. moeten een eenmalig avondvullend programma krijgen op de Griekse TV waarin ze hun positie kunnen uitleggen en in debat kunnen gaan.

De Grieken moeten begrijpen wat er van ze gevraagd wordt en waarom, anders kan je het niet van ze vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

Goed plan Olav..maar het is daarvoor allang 5 voor 12 geweest

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12.1 Olav - Reactie op #12

Voor een oorlogsverklaring aan Zwitserland is het nooit te laat.

En verder zal Griekenland ook als het failliet gaat nog wel degelijk “onze” zorg blijven. Het is niet zo dat je dan kan zeggen: Mooi, daar hebben we vanaf nu niets meer mee te maken.

Ik vind dat de kwestie Griekenland tot nu toe geweldig slecht is gemanaged vanuit Brussel en Berlijn. Alleen maar hameren op voorwaarden waar het land aan moet voldoen, zonder zelfs maar een opening naar een perspectief voor verbetering te bieden. Wat ontbreekt is wat ik dan maar “vriendschappelijke hulpvaardigheid” zal noemen, zoals je eigenlijk wel zou mogen verwachten tussen leden van de EU onderling.

#12.2 Ernest - Reactie op #12.1

En inderdaad: uit de euro stappen is nog niet uit de EU stappen. Engeland is toch ook lid van de EU?

  • Volgende reactie op #12.1
#12.3 Olav - Reactie op #12.2

Engeland is geen lid, Het Verenigd Koninkrijk wel ;-)

Voor Denemarken geldt dezelfde uitzondering. Hongarije, Polen, Zweden en nog een paar die ik niet uit mijn hoofd weet hebben de euro ook nog niet ingevoerd, maar gaan dat op termijn wel doen.

#12.4 Harry - Reactie op #12.1

Het probleem met Griekenland is heel simpel, zoals dit artikel al aangeeft. Alleen al met Nederland is er een verschil van gemiddeld 1,8 miljard per jaar. Dat verschil ontstaat doordat Griekenland meer van ons koopt dan het teruglevert, kortom ze zijn niet productief genoeg.
En Griekenland, linksom of rechtsom, gaat gewoon stuk.

*Heb al oog op een hotelletje op Lefkas, personeel wordt daar hardstikke goedkoop – heb ideeën om de Chinese markt aan te boren met goedkope trips naar Europa – die Chinezen kunnen immers nog CO2 vrij vliegen – man o man dit is de tijd van de nieuwe kansen*

  • Vorige reactie op #12.1