Onze droomdefensie heeft ons 182 jaar geleden verlaten

Vanaf heden publiceren we geregeld voetbalcolumns van onze collega’s van Soccer Department. Neem er eens een kijkje. Vandaag geeft Michiel Jongsma een goede reden om België binnen te vallen.

1830 is zo’n jaar wat je voor een EK als dit gaat haten. In dat jaar maakten de Belgen zich los van het Verenigde koninkrijk der Nederlanden. Dat we een gebied verloren wat als bijnaam ‘Europe’s Battleground’ had vanwege de vele veldslagen die er zijn gestreden is niet erg. Bovendien verstonden we die Walen toch al niet al te best en sturen de Vlamingen de écht leuke Belgen toch wel met regelmaat deze kant op. Wat overblijft is een land waar wij, zelfs in tijden dat het bij ons wat minder gaat, om kunnen lachen. Dat gedoe met Fortis, de bijna twee jaar durende kabinetsformatie, zo bont maakten ABN Amro en onze regering het niet eens! Ook de plaagstootjes (Belgenmoppen) en andere pesterijtjes (de Schelde uitbaggeren? Ho maar!) dragen eraan bij dat wij de afgelopen 182 jaar het nodig plezier hebben gehad de afscheiding van onze zuiderburen.

Maar zoals ik al zei: voor een EK als dit liggen dingen anders. Want voetbal is belangrijk. En niets is mooier dan succes bij voetbal. En daar hadden we die Belgen wel goed kunnen gebruiken. Want wat we voorin aan extra kwaliteit hebben, wordt weer mooi gedecimeerd door het gebrek achterin. Dat terwijl er bij de Belgen met Vertonghen, Vermaelen en Kompany drie Europese topverdedigers rondlopen, net op posities waar wij wel wat kunnen gebruiken. Ziet u het al voor zich? Vermaelen, Vertonghen, Kompany en van der Wiel? Daarvoor De Jong en van Bommel, hoewel Witsel en Fellaini ook aardige opties mogen zijn. Speelden eerder bij Standard Luik, slechts  vijftien kilometer van de grens. We hebben die lijnen toch verkeerd getrokken destijds.

Nu wil ik niet aanmoedigen om de Belgen maar binnen te vallen en hun land (en voetballers) te annexeren. Ook niet ontmoedigen overigens, strijdbaren onder u, gaat uw gang. Al teken ik daar bij aan dat landen in oorlog vaker van een Europees Kampioenschap zijn geweerd, zie Joegoslavië 1992.

Meer probeer ik te wijzen op de verdedigende zwakte van de Nederlandse ploeg. Van Bronckhorst was al niet de gedroomde linksback tijdens het WK 2010, al speelde hij wel een droomtoernooi. Vervolgens werd Pieters bij gebrek aan beter naar voren geschoven. Nu hij geblesseerd is zijn de gegadigden Jethro Willems, een achttienjarige speler die bij PSV speelt vanwege de blessure van Pieters, Wilfred Bouma, een man op zijn retour die nauwelijks de helft van alle wedstrijden bij PSV heeft meegedraaid en als laatste dan Stijn Schaars. Hij draaide bij Sporting Lissabon een goed seizoen, maar is een centrale middenvelder.  Feest dus, op linksback.

Centraal staat met Mathijsen en Heitinga een ingespeeld duo. En beide hebben een aardig seizoen achter de rug. Maar zijn niet voor niets nooit echt doorgestoten naar de Europese top. Mocht één van de twee geblesseerd raken, staat Boulahrouz nog klaar. Een man uitschakelen, dat kan die Khalid wel.  Mochten twee van de drie net genoemde spelers geblesseerd raken, komt Feyenoords Ron Vlaar in beeld. Hij draaide een goed seizoen, maar sinds Luca Toni hem in 2005 doldraaide durft niemand meer te kijken als de beste man in een oranje shirt het veld opkomt.

Met de op rechts onbetwiste, maar verdedigend kwetsbare Gregory van der Wiel als enige optie is de verdediging de achilleshiel van de ploeg. Dat blijkt ook wel in de bezetting op de rest van het veld. De twee controleurs zijn onderdeel geworden van de huisstijl van Bert van Marwijk, Kuijt speelt haast altijd om de linkerflank van de tegenstander op te kunnen vangen. Effectief zijn er dus maar drie echte aanvallende spelers in het huidige systeem. Wat overigens wel erg goed is uitgevoerd de afgelopen jaren.

Het is hopen dat er de komende jaren weer verdedigend talent opstaat. Want het is zonde dat spelers als van Bommel, De Jong en Kuijt worden opgesteld enkel als een soort tweede schild om de verdediging. Met spelers als Gouweleeuw, Viergever, van Rijn, van Dijk en Willems lijkt er een nieuwe generatie aan te komen, alleen zullen zij hun potentie nog wel ‘even’ moeten waarmaken. En mocht dit niet gebeuren…

Dan kunnen we altijd nog overwegen om België binnen te vallen.

Foto Flickr cc Hans Karssenberg

Reacties (19)

#1 Jeffrey Switchblade the Juggler

Godverdomme, nou moet ik Sargasso de komende weken OOK al mijden! Is er dan niets meer veilig voor die oranje flauwekul en dat incestueuze voetbalgedoe?

 • Volgende discussie
#1.1 Levi - Reactie op #1

Je kan ook gewoon scrollen in plaats van een potje te gaan vloeken?

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Jay - Reactie op #1

Nee, niets. Ga je toch breien?

 • Vorige reactie op #1
#2 Bismarck

Bovendien verstonden we die Walen toch al niet al te best

Hoezo dat, in beide Kamers verstond men allemaal Frans en in de 1e sprak men het ook (vrijwel) uitsluitend.

Want voetbal is belangrijk.

Nee, tokkies vínden voetbal belangrijk (want dan kunnen ze vlaggetjes aan hun gevel en in hun voortuin hangen). Dat is toch echt iets anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Rob - Reactie op #2

Haha jij snapt er dus écht helemaal niets van.

#3 Arjan

Jongens toch, jullie reageren alsof er een knoop in je plasbuis zit. Leuk geschreven column!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bookie

Aan Vlaanderen hebben we genoeg voetbaltechnisch gezien. Wil Frankrijk die Walen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Jay - Reactie op #4

Beter nog: Groot-Luxemburg.

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Dehnus - Reactie op #4.1

Beternog, groot Limbabwe/Brabolonië. Alle Brabo’s in een groot land bestaande uit Vlaanderen, Noord Brabant en Limburg. Het zal eventjes wennen worden voor de Noord Nederlanders, minder ellende in het weekend en minder Frans Bauer.

Maar misschien winnen we dan wel weer een zong festival en we zijn tenminste van de TROS af :).

 • Volgende reactie op #4.1
#4.3 watkomtdatkomt - Reactie op #4.2

bij mijn weten ligt Volendam toch echt in noord Nederland

#4.4 Rob - Reactie op #4.3

Geniaal

#4.5 Bookie - Reactie op #4.1

Nog even over nagedacht. We kunnen Wallonië en Luxemburg voor de competitie nog wel gebruiken. Met clubs uit Luik, Antwerpen, Brussel en Luxemburg (veel geld) wordt onze eredivisie sterker.

 • Volgende reactie op #4.1
 • Vorige reactie op #4.1
#4.6 Bismarck - Reactie op #4.1

Ik baal er stiekem wel een beetje van dat Willem I in 1839 niet besloot Oost-Limburg onder te brengen bij Luxemburg (volgens het Verdrag van Londen had hij dat gemogen).

 • Vorige reactie op #4.1
#4.7 Krekel - Reactie op #4

Ik weet niet hoor, 004. Kompany willen we er denk ik toch wel graag bij hebben. Van Buyten eigenlijk ook wel, al was het als invaller.

Voor Hazard, Fellaini en eventueel Chadli vinden we trouwens ook wel plekjes denk ik. Laten we Narsingh en Kuijt gewoon lekker thuis.

 • Vorige reactie op #4
#6 Spuyt12

Ik zit in het buitenland en heb nog niet eens het gevoel dat het ek er volgende week is. Alleen NL-Dsl wordt hier uitgezonden, de helft van de kwart-finales. Gelukkig dan wel weer de hele en halve finales.

Met het EK’s en WK’s komt de proleet in mij boven. Heerlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Mies ter Ize

De Belgen doen het overigens evenmin goed. Ondanks hun op papier sterke verdediging met Kompany, Vermaelen en Vertonghen hebben ze onlangs met 2-2 gelijkgespeeld tegen Montenegro. Hun defensie werd versnipperd door de voetbaldwergen.

Maar goed, Oranje zal het moeten doen met de brekebenen die Van Marwijk heeft geselecteerd. Over België gesproken, was Bruggeling Ryan Donk niet een optie geweest?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rob

Leuk stuk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mark3000

Als we Ajax toch niet hadden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie